အားကစား သမားမ်ားအတြက္ ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးတြင္ ဗိုက္တာမင္ဘီ၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္ ဦးေႏွာက္ကို အေထာက္အပံ့ ျဖစ္ေစသည့္ ကိုလင္း (cho-line) ဓါတ္တို႔ ပါဝင္သည္။
ေၾကးနီ (copper) ၊ သြပ္ (zinc) စသည့္ သတၲဳဓါတ္မ်ား အျပင္ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္စဥ္မ်ားကို ကာကြယ္သည့္ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားစြာ ပါဝင္ သည္။
- ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးၿပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ေပါမ်ား သည့္ ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစၿပီး အားကစားသမား မ်ားအတြက္ သက္ လံုေကာင္းေစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး ရရွိေစသည္။
- ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေထာပတ္သီး မၾကာခဏ စားသံုးသူ မ်ားတြင္ ခါးအတိုင္း (waist size) ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ႏွင့္ အရပ္အခ်ိဳး (body mass index ) လည္း အခ်ိဳးက် မွ်တေလ့ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
- ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ phenolic ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာ ေရာင္ရမ္းမႈ ဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းျခင္းတို႔မွ ကင္းေဝးေစသည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ polyphenol ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ carotene ဓါတ္မ်ားသည္ အဆီ တြင္သာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သည့္ အရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္မွ ယင္းဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္ရန္ အဆီ လိုအပ္ သည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေထာပတ္သီး ေရာစပ္၍ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားက ေပးစြမ္း သည့္ အာဟာရမ်ား အျပည့္အဝ ရရွိေစသည္။
ေဇာ္ကို
Source:Runners'World
Health Updates Journal Vol.2, No.35
ေၾကးနီ (copper) ၊ သြပ္ (zinc) စသည့္ သတၲဳဓါတ္မ်ား အျပင္ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္စဥ္မ်ားကို ကာကြယ္သည့္ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ (antioxidant) ပစၥည္းမ်ားစြာ ပါဝင္ သည္။
- ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ ကိုလက္စထေရာ (LDL ) နည္းပါးၿပီး အက်ိဳးျပဳ ကိုလက္စထေရာ (HDL) ေပါမ်ား သည့္ ေထာပတ္သီးသည္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစၿပီး အားကစားသမား မ်ားအတြက္ သက္ လံုေကာင္းေစသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူး ရရွိေစသည္။
- ေလ့လာမႈမ်ားအရ ေထာပတ္သီး မၾကာခဏ စားသံုးသူ မ်ားတြင္ ခါးအတိုင္း (waist size) ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ႏွင့္ အရပ္အခ်ိဳး (body mass index ) လည္း အခ်ိဳးက် မွ်တေလ့ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။
- ေထာပတ္သီးတြင္ ပါဝင္ေသာ phenolic ျဒပ္ေပါင္းမ်ားက ေသြးေၾကာ ေရာင္ရမ္းမႈ ဒဏ္ရာမ်ားႏွင့္ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ သည့္အတြက္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာမ်ား ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေသြးေၾကာ က်ဥ္းျခင္းတို႔မွ ကင္းေဝးေစသည္။
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ ရရွိေသာ polyphenol ျဒပ္ေပါင္းမ်ားႏွင့္ carotene ဓါတ္မ်ားသည္ အဆီ တြင္သာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္သည့္ အရာမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ထို႔ ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္မွ ယင္းဓါတ္မ်ားကို စုပ္ယူႏိုင္ရန္ အဆီ လိုအပ္ သည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေထာပတ္သီး ေရာစပ္၍ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားက ေပးစြမ္း သည့္ အာဟာရမ်ား အျပည့္အဝ ရရွိေစသည္။
ေဇာ္ကို
Source:Runners'World
Health Updates Journal Vol.2, No.35
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook