အရက္ အတုေတြ တယ္မ်ား
ရန္ကုန္ၿမိဳ႔ထဲက ကုန္တုိက္ေတြက ေရာင္းတဲ့ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီေတြထဲမွာ အတုေတြ ပါလာေနတယ္ ဆိုတာ လူေျပာမ်ား လာပါတယ္ (ဓာတ္ပံု – စိုင္းေဇာ္ / ဧရာဝတီ)
အတုေတြ မ်ားလာေနတဲ့ ေခတ္ႀကီး။ အတု မဟုတ္ ေပမယ့္ ဓာတုေဆးဝါးေတြ က်ားကန္ၿပီး ထုတ္လုပ္ ထားတဲ့ ပစၥည္းေတြလည္း မ်ားလာတဲ့ ေခတ္ႀကီး။ ေျပာရရင္လည္း အေတာ္မ်ားပါတယ္။ အရက္အတု၊ ပဲဆီအတု၊ ႏွမ္းဆီအတု၊ ႏို႔မႈန္႔အတု၊ ပဲမႈန္႔အတု၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ နႏြင္းမႈန့္အတု စတာေတြ ရိွေနသလို ေဆးဆိုးထားတဲ့ လက္ဖက္၊ အက္စစ္ပါေနတဲ့ ငပိ၊ အက္စစ္နဲ႔ မကင္းတဲ့ အခ်ဥ္ေရ၊ လူစားဖို႔မသင့္တဲ့ စားအုန္းဆီ၊ ဓာတုေဆးရည္မ်ားနဲ႔ မွည့္ေစတဲ့ သစ္သီးဝလံ၊ ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ေတြ ပါေနတဲ့ မံု႔ပဲသြားေရစာ စသျဖင့္ စံုလွပါတယ္။ လူေတြမစားအပ္တဲ့ ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးမ်ားနဲ႔ ထုတ္လုပ္ ထားတဲ့ စားသုံးကုန္ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ အေသေစာၾကပါတယ္။ ကင္ဆာလို ေရာဂါဘယေတြကို ခံစားရပါတယ္။ အဲသလို ေရာဂါေတြ တြယ္ကပ္လာတာကို ကုသၾကရေတာ့ မလိုအပ္ဘဲ ေငြေတြလည္း ကုန္ၾကပါ တယ္။ ေရာဂါျဖစ္သူ ကာယကံရွင္ေရာ သက္ဆုိင္ရာမိသားစုေရာ စိတ္ဆင္းရဲမႈကို ခံစားရျပန္ပါတယ္။
အႏၱရာယ္ရိွမွန္း သိရဲ့သားနဲ႔ ဘာျဖစ္လို႔ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြကို စားသုံးကုန္ေတြမွာ ထည့္သြင္း ထုတ္လုပ္ေန ၾကတာလဲ။ အေျဖကေတာ့ ရွင္းပါတယ္။ အခ်ိန္တိုတိုအတြင္းမွာ အရင္းနည္းနည္းနဲ႔ အျမတ္မ်ားမ်ား ရတာေၾကာင့္ ပါ။ ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးေတြ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြထဲမွာ အရင္ဆံုးေထာက္ျပလိုတဲ့ စားေသာက္ကုန္ ကေတာ့ အရက္နဲ႔ ဘီယာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္တုန္း ဆိုေတာ့ အခုေခတ္မွာ အရက္နဲ႔ ဘီယာကို လူႀကီးလူငယ္ ေယာက္်ားေတြ ညေနတုိင္းလိုလို မီွဝဲလာၾကတာေၾကာင့္ပါ။ မိန္းကေလးေတြေတာင္ ဘီယာေသာက္လာၾကတာ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာေနၿပီလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။ အရက္ရဲ့ သဘာဝဟာ မူလကတည္းက စစ္စစ္မွန္မွန္ ခ်က္လုပ္ထား တာေတာင္ ေသာက္တာမ်ားလာရင္ လူကို အခ်ိန္တိုတိုနဲ႔ ေဘးျဖစ္ေစပါတယ္။ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းေတြထည့္သြင္းၿပီး ခ်က္လုပ္တဲ့ အရက္ေတြကို ေန႔တုိင္းေသာက္ရင္ ပိုဆိုးလိမ့္မယ္ဆိုတာ လူတုိင္း သေဘာေပါက္ ၿပီးသားပါ။
စေကာ့တလန္ဟာ ဝီစကီခ်က္လုပ္ရာမွာ ကမ႓ာေက်ာ္တဲ့ ေဒသတခုပါ။ နာမည္ႀကီး ဝီစကီေတြမွန္သမွ် စေကာ့တလန္က အမ်ားဆံုး ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရရင္ ဝီစကီကို ဘာလီစပါး တမ်ဳိးကေန ခ်က္လုပ္ပါတယ္။ ရမ္အရက္ကို ထုတ္လုပ္တာကေတာ့ ႀကံကေန ခ်က္ယူတာျဖစ္ပါတယ္။ စေကာ့တလန္က ရာသီဥတု ေအးျမတာေၾကာင့္ ႀကံစုိက္လို႔ မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဝီစကီကိုသာ ခ်က္လုပ္ပါတယ္။ ရမ္အရက္ ထုတ္လုပ္တာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ နာမည္ႀကီး တာကေတာ့ က်ဴးဘားႏုိင္ငံ အပါအဝင္ ကာေရဘီယံကြ်န္းစုဝင္ ႏုိင္ငံေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔က ႀကံစုိက္ၿပီး သၾကား ထုတ္လုပ္တာ ျဖစ္ေလေတာ့ ရမ္အရက္ကိုသာ ခ်က္ပါတယ္။
စေကာ့တလန္ အစိုးရဟာ ဝီစကီခ်က္လုပ္တာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး တင္းက်ပ္တဲ့ စည္းမ်ဥ္းေတြ ဥပေဒေတြ ျပဌာန္းထား ပါတယ္။ ဒါကို မလုိက္နာတဲ့ အရက္ဖိုေတြ အရက္ကုမၸဏီေတြကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ အေရးယူပါတယ္။ အရင္ ေခတ္ကေရာ အခုေခတ္မွာေကာ စေကာ့တလန္က အရက္ဖိုေတြဟာ အႀကံအဖန္လုပ္ၿပီး အရက္ခ်က္ေရာင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး မရိွခဲ့ပါဘူး။ ကိုယ့္အရက္ အမွတ္တံဆိပ္ တန္ဖိုးက်သြားေစမဲ့ ကိစၥမ်ဳိးေတြကို ေရွာင္ရွားပါတယ္။ စေကာ့တလန္ အစိုးရရဲ့ ဥပေဒအရ ဝီစကီခ်က္ၿပီဆိုရင္ ခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္း ထုတ္ေရာင္းခြင့္ မရိွပါဘူး။ ဧရာမသစ္သားစည္ႀကီး ေတြထဲမွာ အနည္းဆံုး ၂ ႏွစ္ထားရပါတယ္။ ၂ ႏွစ္ျပည့္ေတာ့မွ ပုလင္းသြတ္ တံဆိပ္ ကပ္ၿပီး ေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳပါတယ္။
အရက္ခ်က္ရာမွာလည္း သဘာဝအတုိင္း ေဖာက္လုပ္ၿပီးမွ ခ်က္ရပါတယ္။ ဘာညာ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ ထည့္သြင္း ခ်က္လုပ္ တာမ်ဳိးကို ခြင့္မျပဳပါဘူး။ စစ္ေဆးလို႔ ေပၚသြားလို႔ကေတာ့ ေလ်ာ္ေၾကးအေျမာက္အျမား ေပးရတဲ့အျပင္ အရက္ဖို ပုိင္ရွင္လည္း ေထာင္ထဲသြားရပါတယ္။ သူတို႔ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီကို နည္မည္ပ်က္ေစမယ့္ ဘယ္လိုကိစၥမ်ဳိးကိွ ဘာျခြင္းခ်က္နဲ႔မွ လက္မခံပါဘူး။ လူႀကီးပုိင္တဲ့ အရက္ဖို မို႔လို႔၊ လူႀကီး ရွယ္ယာပါထားတဲ့ အရက္ခ်က္စက္ရံုမို႔လို႔ မ်က္ႏွာသာေပးတာမ်ဳိး လည္း လံုးလံုး မရိွပါဘူး။
ကေန႔ျမန္မာျပည္မွာ အပါအဝင္ အာရွႏုိင္ငံမ်ားမွာ နာမည္ႀကီးၿပီး လူေသာက္မ်ားတဲ့ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီမ်ားကေတာ့ ေဂ်ာ္နီဝါကား ဘလက္ေလဘယ္ တဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားနဲ႔ ခ်ီးဗားရက္ေဂး ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားလို႔ ေခၚတာလဲ။ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေဖာ္ျမဴလာအတုိင္း သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ိန္ အတိုင္းအတာ အတြင္း ကေစာ္ ေဖာက္ၿပီးမွ အရက္ျဖစ္လာဖို႔ ေနာက္တဆင့္ ေပါင္းခံယူပါတယ္။ အဲသလို ဝီစကီခ်က္ အၿပီးမွာ ထြက္လာတဲ့ အရက္ကို သစ္သားစည္ႀကီးမ်ားထဲမွာ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ ၾကာေအာင္ သိုေလွာင္ ထားၿပီးမွ ပုလင္းသြတ္တာေၾကာင့္ အဲသလို ေခၚျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ ဝီစကီကို သစ္သားစည္ေတြထဲမွာ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ ထားရပါသလဲ။ ႏွစ္ၾကာၾကာ သစ္သားစည္ထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတာေၾကာင့္ အရက္ထဲမွာ သဘာဝ အတုိင္း ပါဝင္ေနတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ ေတြဟာ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ အေငြ႔ျပန္သြားတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဲသလို အရက္မ်ဳိးကို ေသာက္ၿပီးရင္ ေနာက္တေန႔မွာ ေခါင္းကုိက္တာမ်ဳိး ေခါင္းခဲတာမ်ဳိး မရိွလို႔ပါ။ လူကိုေဘးျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြ အေတာ္ေလး ကင္းစင္သြား တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ခ်ဳိ႔အရက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေစ်းႀကီးပါတယ္။ ဒီထက္ပိုၿပီး ႏွစ္ၾကာေလေလ ေစ်းႀကီးေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဆယ့္ရွစ္ႏွစ္သား၊ အႏွစ္ႏွစ္ဆယ္၊ သံုးဆယ့္ငါးႏွစ္၊ အႏွစ္ေလးဆယ္ စသျဖင့္ ရိွပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဒီအရက္မ်ဳိး ကေတာ့ျဖင့္ ေခါင္းမကုိက္ဘူး၊ လူမထိဘူးဆိုၿပီး ပုိက္ဆံရိွတုိင္း နင္းကန္ေသာက္ရင္ေတာ့ အရက္ဟာ အရက္ပါပဲ။ ေဘးျဖစ္ပါတယ္။
ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ၾကာေအာင္ သစ္သားစည္ႀကီးေတြထဲမွာ ထားတာေၾကာင့္ အရက္ရဲ့ အေရာင္ကလည္း သစ္သားစည္ရဲ့ သစ္သား အမ်ဳိးအစားကိုလုိက္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းသြားပါတယ္။ မူလခ်က္တုန္းက ထြက္လာတဲ့ အရက္မွန္သမွ်ဟာ ေရလိုပါပဲ အေရာင္ မရိွပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဝီစကီေလွာင္တဲ့ သစ္သားစည္ေတြကို ဝက္သစ္ခ်သား၊ ခ်ယ္ရီသား စတာေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ အဲသလို သစ္သားစည္ေတြထဲမွာ ထားထားတာေၾကာင့္ ဝီစကီရဲ့ အေရာင္ဟာ သစ္အမ်ဳိး အစားကိုလုိက္ၿပီး ေရႊညိဳေရာင္ ေျပာင္းသြားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတုဆိုးေဆးထည့္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္း ထားတာ မဟုတ္ပါ။ သၾကားမီးဖုတ္ၿပီး အေရာင္ဆိုးတာမ်ဳိးလည္း မဟုတ္ပါ။ (ဒီေဆာင္းပါးဟာ ဘလက္ေလဘယ္နဲ႔ ခ်ီးဗားကို ေၾကာ္ညာ ေပးထာမဟုတ္ပါ။ ျမင္လြယ္ေအာင္ တင္ျပျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။)
အေမရိကန္ႏုိင္ငံက ခ်က္လုပ္တဲ့ ဘာဘြန္းအမ်ဳိးအစား ဝီစကီေတြကေတာ့ တမ်ဳိးတဘာသာ ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ သဘာဝအတုိင္း ကေစာ္ေဖာက္ၿပီး ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ ဘာဘြန္းဝီစကီေတြကို စေကာ့ခ်္ဝီစကီေတြလို သစ္သား စည္ထဲမွာ သိုေလွာင္ေပမယ့္ စေကာ့တလန္မွာလို ႏွစ္ရွည္လမ်ား မထားပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အရက္မွာပါဝင္ ေနတဲ့ အဆိပ္ အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားတဲ့ေနရာမွာ မီးေသြးတမ်ဳိးကို အသံုးျပဳတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ခ်က္ၿပီးသား ထြက္လာတဲ့ ဝီစကီကို မီးေသြးကန္ေတြထဲမွာ အဆင့္ဆင့္ ျဖတ္သန္းေစတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ မီးေသြးရဲ့ ထူးျခား ခ်က္က မသန္႔စင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို စုပ္ယူတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မီးေသြးကေန အဆင့္ဆင့္ ျဖတ္စီးလာတဲ့ ဘာဘြန္း ဝီစကီေတြလည္း သူ႔နည္းသူ႔ဟန္နဲ႔ လူသိႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ဝီစကီေတြအျဖစ္ သတ္မွတ္ ခံရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏုိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္မွာ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ ေရာင္းျခႏုိင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ အရက္ကို ဘယ္လိုခ်က္ၾကသလဲ။ ၾကားရတဲ့ သတင္းမ်ားအရ အေတာ္ေလး စိတ္မသက္သာ စရာပါပဲ။ ကေစာ္ စေဖာက္တဲ့ အခ်ိန္ဟာ ဥပမာအားျဖင့္ ေလးပတ္ၾကာတယ္ ဆိုပါစို႔။ တကယ္တန္း ေလးပတ္ၾကာ ေအာင္ မထားပါဘူး။ ႏွစ္ရက္အတြင္းမွာ ကေစာ္ေပါက္ေအာင္ ေဖာက္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ႏွစ္ရက္ထဲနဲ႔ ဘယ္လို ကေစာ္ ေပါက္ေအာင္ လုပ္သလဲ ဆိုေတာ့ စုိက္ပ်ဳိးေရးလုပ္ငန္းမွာ သံုးတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳတယ္လို႔ ၾကားရပါတယ္။ စုိက္ပ်ဳိးေရးမွာ သံုးတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာဟာ လူေတြဘယ္လိုမွ စားသံုးလို႔ မသင့္တဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းပါ။ ႏွစ္ရက္နဲ႔ ကေစာ္ေဖာက္ သံုးရက္ ေျမာက္မွာ အရက္ျဖစ္လာပါတယ္။ ရက္ပုိင္းအတြင္း ပုလြင္းသြတ္ တံဆိပ္ကပ္ၿပီး ေစ်းကြက္ကို တန္းတင္ပါတယ္။ စေကာ့တလန္မွာလို အနည္းဆံုး သစ္သားစည္ထဲမွာ ႏွစ္ႏွစ္ထားရမယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ကေတာ့ ေဝးပါေသးတယ္။ ဒီလိုအရက္မ်ဳိးကို ေသာက္သံုးေနတဲ့ လူေတြအဖို႔ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး အသက္တိုဖို႔ရာပဲ ရိွပါေတာ့တယ္။ အစိုးရအာဏာပုိင္မ်ား အေနနဲ႔ ျမန္မာျပည္က အရက္ကုမၸဏီေတြ ဒီလို လက္လြတ္စပါယ္ လုပ္ေနတာကို ဘာေၾကာင့္ မတားျမစ္သလဲ၊ ဘာေၾကာင့္ အေရးမယူသလဲ။ ဒီလို အရက္မ်ဳိးေတြကို ခ်က္လုပ္ေရာင္းခ်ေနတာဟာ သြယ္ဝိုက္ၿပီး တျဖည္းျဖည္းျခင္း မွ်င္းၿပီး လူသတ္ေနတာလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။
အထက္ကေျပာသလို လူကိုေဘးဥပါဒ္ျဖစ္တာ နည္းေစတဲ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား ဝီစကီမ်ဳိးေတြ ဝယ္ေသာက္မယ္ ဆိုျပန္ ေတာ့လည္း ေစ်းကႀကီးတဲ့အတြက္ လူတန္းစားေပါင္းစံု ဝယ္မေသာက္ႏုိင္ျပန္ပါဘူး။ တခါ ဝယ္ေသာက္ႏုိင္ တဲ့ လူေတြ မွာလည္း ေနာက္ထပ္ ျပႆနာတခုကို ထပ္ရင္ဆုိင္ရပါတယ္။ အဲတာကေတာ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား ဝီစကီ အတုမ်ား ျမန္မာျပည္မွာ ေဖာျခင္းေသာျခင္း ေရာင္းခ်ေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႔ထဲက ကုန္တုိက္ေတြက ေရာင္းတဲ့ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီေတြထဲမွာ အတုေတြ ပါလာေနတယ္ဆိုတာ လူေျပာမ်ားလာပါတယ္။ ဘလက္ေလဘယ္ ဝယ္ဝယ္၊ ခ်ီးဗားပဲဝယ္ဝယ္ အတုမိဖို႔ မ်ားတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ အဲသလို လူေျပာမ်ားလာတဲ့ အထဲမွာ ရန္ကုန္ ေလဆိပ္က အခြန္လြတ္ အရက္ဆုိင္လည္း ပါေနပါတယ္။ အဲဒီမွာ တင္ေရာင္းေနတဲ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားေတြ ကိုယ္တုိင္ အတုျဖစ္ေနတယ္ဆိုတဲ့ သတင္းပါပဲ။ ေသေရာမဟုတ္လား။ အခြန္လြတ္ ဂ်ဴတီဖရီးလို ဆုိင္မ်ဳိးေပၚကို ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား အတုေတြ ဘယ္လိုဝင္ လာသလဲ။ ေမးစရာျဖစ္လာပါတယ္။
ဘလက္ေလဘယ္နဲ႔ ခ်ီးဗားအတု ဘယ္လိုလုပ္ၾကသလဲ ဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ မ်က္စိႀကီးနားႀကီး အသုိင္းအဝုိင္း က ဒီလို ေျပာပါတယ္။ ပုလင္းခြံအလြတ္ေတြကို စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ဘားေတြကေန ျပန္ဝယ္တယ္လို႔ ဆိုပါ တယ္။ ပုလင္းက အေရးအႀကီးဆံုးလို႔ ဆိုပါတယ္။ အရက္ပုလင္းအတြက္ ေအာ္ရီဂ်င္နယ္ပံုစံအတုိင္း အဖံုး၊ ကပ္ထူဗူးေတြက တရုတ္ျပည္က ဝင္လာပါသတဲ့။ အရက္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္ျဖစ္ အရက္ကို သံုးတယ္လို႔ ေထာက္ျပပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ျဖစ္ အရက္ ဆိုေတာ့ ပုလင္းကို တူေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ထားလုပ္ထား အရသာ ကေတာ့ ကြာျခားမႈ ရိွေနႏုိင္ပါေသးတယ္။ အဲတာ ကိုလည္း ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးတမ်ဳိးနဲ႔ ျပန္လည္စီရင္ပါသတဲ့။ ဘယ္လို စီရင္တုန္းဆိုေတာ့ ဘလက္ေလဘယ္ အတြက္ဆို ဘလက္ေလဘယ္ အနံ႔အရသာမ်ဳိးရိွတဲ့ ေဆးရည္ ထည့္ရၿပီး ခ်ီးဗားအတြက္ဆိုလည္း သူ႔အနံ႔အရသာမ်ဳိးရိွတဲ့ ေဆးရည္ တမ်ဳိး ထည့္သြင္းရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ မူလအရက္ အနံ႔အရသာနဲ႔ အတိအက်ႀကီး မတူေပမဲ့လို႔ ဒီလိုအရက္မ်ဳိး ေသာက္ေနၾက မဟုတ္တဲ့ ပရိတ္သတ္ ကေတာ့ မရိပ္စားမိပါဘူး။ အဲသလို အရက္ရဲ့ အနံ႔နဲ႔အရသာကို ေျပာင္းေပးႏုိင္တဲ့ ေဆးရည္မ်ဳိးကလည္း တရုတ္ျပည္ကေန ဝင္တယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ေကာင္းၾကေသးရဲ့လား။
ယမကာ ေသာက္သံုးတဲ့ ျမန္မာျပည္သားေတြ အတြက္ကေတာ့ ဆင္းရဲတဲ့သူပဲျဖစ္ျဖစ္ ခ်မ္းသာတဲ့ သူပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီလို ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ အရက္ေတြနဲ႔ အရက္အတုေတြကို လြတ္ေအာင္ေရွာင္ဖို႔ ဆိုတာ မလြယ္ လွပါဘူး။ စားသုံးကုန္နဲ႔ ပတ္သက္လို႔ မွန္မွန္ ကန္ကန္ ေစာင့္ၾကည့္ စစ္ေဆးတဲ့ ဌာနေတြ မရိွတာကလည္း တေၾကာင္း၊ လာဘ္ေပးလာဘ္ယူကလည္း ႀကီးထြားလြန္း တာေၾကာင့္ အာဏာပုိင္မ်ား ဖက္က မ်က္စိမိွတ္ေန တာမ်ဳိးေတြလည္း ရိွတာကလည္း တေၾကာင္းဆိုေတာ့ ဒီလိုျပႆနာမ်ဳိးကို ကုိင္တြယ္ေျဖရွင္းဖို႔ ခက္ခဲေနဦးမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ စကားမစပ္ ျမန္မာျပည္မွာ ကေန႔ေျပာေနတဲ့ ဒီမိုကေရစီတို႔၊ အေျပာင္းအလဲတို႔ ဆိုတာေတြလည္း စစ္ေကာ စစ္ရဲ့လား။ အတုေတြကမ်ားေနတဲ့ ေခတ္ႀကီးမဟုတ္လား။ ျမန္မာျပည္သားမ်ား အတုမွန္သမွ် ေဘးကေန လြတ္ေျမာက္ဖို႔ လိုၿပီ ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
(စာေရးသူသည္ ဘန္ေကာက္ျမိဳ႕တြင္ေနထိုင္လ်က္ရွိျပီး ႏိုင္ငံေရး၊ စီးပြားေရး၊ လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုံးသပ္ေဝဖန္ခ်က္ ေဆာင္းပါးမ်ားကို ကိုယ္ပိုင္ဘေလာ့ဂ္ “ရြက္မြန္”တြင္ ပံုမွန္ေရးသားေနသည္။)
ဧရာ၀တီ
အတုေတြ မ်ားလာေနတဲ့ ေခတ္ႀကီး။ အတု မဟုတ္ ေပမယ့္ ဓာတုေဆးဝါးေတြ က်ားကန္ၿပီး ထုတ္လုပ္ ထားတဲ့ ပစၥည္းေတြလည္း မ်ားလာတဲ့ ေခတ္ႀကီး။ ေျပာရရင္လည္း အေတာ္မ်ားပါတယ္။ အရက္အတု၊ ပဲဆီအတု၊ ႏွမ္းဆီအတု၊ ႏို႔မႈန္႔အတု၊ ပဲမႈန္႔အတု၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ နႏြင္းမႈန့္အတု စတာေတြ ရိွေနသလို ေဆးဆိုးထားတဲ့ လက္ဖက္၊ အက္စစ္ပါေနတဲ့ ငပိ၊ အက္စစ္နဲ႔ မကင္းတဲ့ အခ်ဥ္ေရ၊ လူစားဖို႔မသင့္တဲ့ စားအုန္းဆီ၊ ဓာတုေဆးရည္မ်ားနဲ႔ မွည့္ေစတဲ့ သစ္သီးဝလံ၊ ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ေတြ ပါေနတဲ့ မံု႔ပဲသြားေရစာ စသျဖင့္ စံုလွပါတယ္။ လူေတြမစားအပ္တဲ့ ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးမ်ားနဲ႔ ထုတ္လုပ္ ထားတဲ့ စားသုံးကုန္ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံသားေတြ အေသေစာၾကပါတယ္။ ကင္ဆာလို ေရာဂါဘယေတြကို ခံစားရပါတယ္။ အဲသလို ေရာဂါေတြ တြယ္ကပ္လာတာကို ကုသၾကရေတာ့ မလိုအပ္ဘဲ ေငြေတြလည္း ကုန္ၾကပါ တယ္။ ေရာဂါျဖစ္သူ ကာယကံရွင္ေရာ သက္ဆုိင္ရာမိသားစုေရာ စိတ္ဆင္းရဲမႈကို ခံစားရျပန္ပါတယ္။
အႏၱရာယ္ရိွမွန္း သိရဲ့သားနဲ႔ ဘာျဖစ္လို႔ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြကို စားသုံးကုန္ေတြမွာ ထည့္သြင္း ထုတ္လုပ္ေန ၾကတာလဲ။ အေျဖကေတာ့ ရွင္းပါတယ္။ အခ်ိန္တိုတိုအတြင္းမွာ အရင္းနည္းနည္းနဲ႔ အျမတ္မ်ားမ်ား ရတာေၾကာင့္ ပါ။ ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးေတြ ပစၥည္းေတြနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြထဲမွာ အရင္ဆံုးေထာက္ျပလိုတဲ့ စားေသာက္ကုန္ ကေတာ့ အရက္နဲ႔ ဘီယာေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္တုန္း ဆိုေတာ့ အခုေခတ္မွာ အရက္နဲ႔ ဘီယာကို လူႀကီးလူငယ္ ေယာက္်ားေတြ ညေနတုိင္းလိုလို မီွဝဲလာၾကတာေၾကာင့္ပါ။ မိန္းကေလးေတြေတာင္ ဘီယာေသာက္လာၾကတာ ေတာ္ေတာ္မ်ားလာေနၿပီလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။ အရက္ရဲ့ သဘာဝဟာ မူလကတည္းက စစ္စစ္မွန္မွန္ ခ်က္လုပ္ထား တာေတာင္ ေသာက္တာမ်ားလာရင္ လူကို အခ်ိန္တိုတိုနဲ႔ ေဘးျဖစ္ေစပါတယ္။ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းေတြထည့္သြင္းၿပီး ခ်က္လုပ္တဲ့ အရက္ေတြကို ေန႔တုိင္းေသာက္ရင္ ပိုဆိုးလိမ့္မယ္ဆိုတာ လူတုိင္း သေဘာေပါက္ ၿပီးသားပါ။
စေကာ့တလန္ဟာ ဝီစကီခ်က္လုပ္ရာမွာ ကမ႓ာေက်ာ္တဲ့ ေဒသတခုပါ။ နာမည္ႀကီး ဝီစကီေတြမွန္သမွ် စေကာ့တလန္က အမ်ားဆံုး ထုတ္လုပ္ပါတယ္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ေျပာရရင္ ဝီစကီကို ဘာလီစပါး တမ်ဳိးကေန ခ်က္လုပ္ပါတယ္။ ရမ္အရက္ကို ထုတ္လုပ္တာကေတာ့ ႀကံကေန ခ်က္ယူတာျဖစ္ပါတယ္။ စေကာ့တလန္က ရာသီဥတု ေအးျမတာေၾကာင့္ ႀကံစုိက္လို႔ မရပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ဝီစကီကိုသာ ခ်က္လုပ္ပါတယ္။ ရမ္အရက္ ထုတ္လုပ္တာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ နာမည္ႀကီး တာကေတာ့ က်ဴးဘားႏုိင္ငံ အပါအဝင္ ကာေရဘီယံကြ်န္းစုဝင္ ႏုိင္ငံေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔က ႀကံစုိက္ၿပီး သၾကား ထုတ္လုပ္တာ ျဖစ္ေလေတာ့ ရမ္အရက္ကိုသာ ခ်က္ပါတယ္။
စေကာ့တလန္ အစိုးရဟာ ဝီစကီခ်က္လုပ္တာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး တင္းက်ပ္တဲ့ စည္းမ်ဥ္းေတြ ဥပေဒေတြ ျပဌာန္းထား ပါတယ္။ ဒါကို မလုိက္နာတဲ့ အရက္ဖိုေတြ အရက္ကုမၸဏီေတြကို ျပင္းျပင္းထန္ထန္ အေရးယူပါတယ္။ အရင္ ေခတ္ကေရာ အခုေခတ္မွာေကာ စေကာ့တလန္က အရက္ဖိုေတြဟာ အႀကံအဖန္လုပ္ၿပီး အရက္ခ်က္ေရာင္းတယ္ ဆိုတာမ်ဳိး မရိွခဲ့ပါဘူး။ ကိုယ့္အရက္ အမွတ္တံဆိပ္ တန္ဖိုးက်သြားေစမဲ့ ကိစၥမ်ဳိးေတြကို ေရွာင္ရွားပါတယ္။ စေကာ့တလန္ အစိုးရရဲ့ ဥပေဒအရ ဝီစကီခ်က္ၿပီဆိုရင္ ခ်က္ၿပီးတာနဲ႔ ခ်က္ျခင္း ထုတ္ေရာင္းခြင့္ မရိွပါဘူး။ ဧရာမသစ္သားစည္ႀကီး ေတြထဲမွာ အနည္းဆံုး ၂ ႏွစ္ထားရပါတယ္။ ၂ ႏွစ္ျပည့္ေတာ့မွ ပုလင္းသြတ္ တံဆိပ္ ကပ္ၿပီး ေရာင္းခ်ခြင့္ျပဳပါတယ္။
အရက္ခ်က္ရာမွာလည္း သဘာဝအတုိင္း ေဖာက္လုပ္ၿပီးမွ ခ်က္ရပါတယ္။ ဘာညာ ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြ ထည့္သြင္း ခ်က္လုပ္ တာမ်ဳိးကို ခြင့္မျပဳပါဘူး။ စစ္ေဆးလို႔ ေပၚသြားလို႔ကေတာ့ ေလ်ာ္ေၾကးအေျမာက္အျမား ေပးရတဲ့အျပင္ အရက္ဖို ပုိင္ရွင္လည္း ေထာင္ထဲသြားရပါတယ္။ သူတို႔ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီကို နည္မည္ပ်က္ေစမယ့္ ဘယ္လိုကိစၥမ်ဳိးကိွ ဘာျခြင္းခ်က္နဲ႔မွ လက္မခံပါဘူး။ လူႀကီးပုိင္တဲ့ အရက္ဖို မို႔လို႔၊ လူႀကီး ရွယ္ယာပါထားတဲ့ အရက္ခ်က္စက္ရံုမို႔လို႔ မ်က္ႏွာသာေပးတာမ်ဳိး လည္း လံုးလံုး မရိွပါဘူး။
ကေန႔ျမန္မာျပည္မွာ အပါအဝင္ အာရွႏုိင္ငံမ်ားမွာ နာမည္ႀကီးၿပီး လူေသာက္မ်ားတဲ့ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီမ်ားကေတာ့ ေဂ်ာ္နီဝါကား ဘလက္ေလဘယ္ တဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားနဲ႔ ခ်ီးဗားရက္ေဂး ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားလို႔ ေခၚတာလဲ။ သတ္မွတ္ထားတဲ့ ေဖာ္ျမဴလာအတုိင္း သတ္မွတ္ထားတဲ့ အခ်ိန္ အတိုင္းအတာ အတြင္း ကေစာ္ ေဖာက္ၿပီးမွ အရက္ျဖစ္လာဖို႔ ေနာက္တဆင့္ ေပါင္းခံယူပါတယ္။ အဲသလို ဝီစကီခ်က္ အၿပီးမွာ ထြက္လာတဲ့ အရက္ကို သစ္သားစည္ႀကီးမ်ားထဲမွာ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ ၾကာေအာင္ သိုေလွာင္ ထားၿပီးမွ ပုလင္းသြတ္တာေၾကာင့္ အဲသလို ေခၚျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ ဝီစကီကို သစ္သားစည္ေတြထဲမွာ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ ထားရပါသလဲ။ ႏွစ္ၾကာၾကာ သစ္သားစည္ထဲမွာ သိုေလွာင္ထားတာေၾကာင့္ အရက္ထဲမွာ သဘာဝ အတုိင္း ပါဝင္ေနတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ ေတြဟာ တျဖည္းျဖည္းနဲ႔ အေငြ႔ျပန္သြားတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဲသလို အရက္မ်ဳိးကို ေသာက္ၿပီးရင္ ေနာက္တေန႔မွာ ေခါင္းကုိက္တာမ်ဳိး ေခါင္းခဲတာမ်ဳိး မရိွလို႔ပါ။ လူကိုေဘးျဖစ္ေစတဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြ အေတာ္ေလး ကင္းစင္သြား တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ခ်ဳိ႔အရက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေစ်းႀကီးပါတယ္။ ဒီထက္ပိုၿပီး ႏွစ္ၾကာေလေလ ေစ်းႀကီးေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ ဥပမာအားျဖင့္ ဆယ့္ရွစ္ႏွစ္သား၊ အႏွစ္ႏွစ္ဆယ္၊ သံုးဆယ့္ငါးႏွစ္၊ အႏွစ္ေလးဆယ္ စသျဖင့္ ရိွပါတယ္။ သို႔ေသာ္ ဒီအရက္မ်ဳိး ကေတာ့ျဖင့္ ေခါင္းမကုိက္ဘူး၊ လူမထိဘူးဆိုၿပီး ပုိက္ဆံရိွတုိင္း နင္းကန္ေသာက္ရင္ေတာ့ အရက္ဟာ အရက္ပါပဲ။ ေဘးျဖစ္ပါတယ္။
ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္ၾကာေအာင္ သစ္သားစည္ႀကီးေတြထဲမွာ ထားတာေၾကာင့္ အရက္ရဲ့ အေရာင္ကလည္း သစ္သားစည္ရဲ့ သစ္သား အမ်ဳိးအစားကိုလုိက္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္းသြားပါတယ္။ မူလခ်က္တုန္းက ထြက္လာတဲ့ အရက္မွန္သမွ်ဟာ ေရလိုပါပဲ အေရာင္ မရိွပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဝီစကီေလွာင္တဲ့ သစ္သားစည္ေတြကို ဝက္သစ္ခ်သား၊ ခ်ယ္ရီသား စတာေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ အဲသလို သစ္သားစည္ေတြထဲမွာ ထားထားတာေၾကာင့္ ဝီစကီရဲ့ အေရာင္ဟာ သစ္အမ်ဳိး အစားကိုလုိက္ၿပီး ေရႊညိဳေရာင္ ေျပာင္းသြားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဓာတုဆိုးေဆးထည့္ၿပီး အေရာင္ေျပာင္း ထားတာ မဟုတ္ပါ။ သၾကားမီးဖုတ္ၿပီး အေရာင္ဆိုးတာမ်ဳိးလည္း မဟုတ္ပါ။ (ဒီေဆာင္းပါးဟာ ဘလက္ေလဘယ္နဲ႔ ခ်ီးဗားကို ေၾကာ္ညာ ေပးထာမဟုတ္ပါ။ ျမင္လြယ္ေအာင္ တင္ျပျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္။)
အေမရိကန္ႏုိင္ငံက ခ်က္လုပ္တဲ့ ဘာဘြန္းအမ်ဳိးအစား ဝီစကီေတြကေတာ့ တမ်ဳိးတဘာသာ ျဖစ္ပါတယ္။ မ်ားေသာ အားျဖင့္ သဘာဝအတုိင္း ကေစာ္ေဖာက္ၿပီး ခ်က္လုပ္ထားတဲ့ ဘာဘြန္းဝီစကီေတြကို စေကာ့ခ်္ဝီစကီေတြလို သစ္သား စည္ထဲမွာ သိုေလွာင္ေပမယ့္ စေကာ့တလန္မွာလို ႏွစ္ရွည္လမ်ား မထားပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အရက္မွာပါဝင္ ေနတဲ့ အဆိပ္ အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားတဲ့ေနရာမွာ မီးေသြးတမ်ဳိးကို အသံုးျပဳတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ခ်က္ၿပီးသား ထြက္လာတဲ့ ဝီစကီကို မီးေသြးကန္ေတြထဲမွာ အဆင့္ဆင့္ ျဖတ္သန္းေစတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။ မီးေသြးရဲ့ ထူးျခား ခ်က္က မသန္႔စင္တဲ့ ဓာတ္ေတြ၊ အဆိပ္အေတာက္ေတြကို စုပ္ယူတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မီးေသြးကေန အဆင့္ဆင့္ ျဖတ္စီးလာတဲ့ ဘာဘြန္း ဝီစကီေတြလည္း သူ႔နည္းသူ႔ဟန္နဲ႔ လူသိႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ဝီစကီေတြအျဖစ္ သတ္မွတ္ ခံရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏုိင္ငံတကာ ေစ်းကြက္မွာ တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ ေရာင္းျခႏုိင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာျပည္မွာ အရက္ကို ဘယ္လိုခ်က္ၾကသလဲ။ ၾကားရတဲ့ သတင္းမ်ားအရ အေတာ္ေလး စိတ္မသက္သာ စရာပါပဲ။ ကေစာ္ စေဖာက္တဲ့ အခ်ိန္ဟာ ဥပမာအားျဖင့္ ေလးပတ္ၾကာတယ္ ဆိုပါစို႔။ တကယ္တန္း ေလးပတ္ၾကာ ေအာင္ မထားပါဘူး။ ႏွစ္ရက္အတြင္းမွာ ကေစာ္ေပါက္ေအာင္ ေဖာက္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ႏွစ္ရက္ထဲနဲ႔ ဘယ္လို ကေစာ္ ေပါက္ေအာင္ လုပ္သလဲ ဆိုေတာ့ စုိက္ပ်ဳိးေရးလုပ္ငန္းမွာ သံုးတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြကို ထည့္သြင္း အသံုးျပဳတယ္လို႔ ၾကားရပါတယ္။ စုိက္ပ်ဳိးေရးမွာ သံုးတဲ့ ဓာတ္ေျမၾသဇာဟာ လူေတြဘယ္လိုမွ စားသံုးလို႔ မသင့္တဲ့ ဓာတုေဗဒပစၥည္းပါ။ ႏွစ္ရက္နဲ႔ ကေစာ္ေဖာက္ သံုးရက္ ေျမာက္မွာ အရက္ျဖစ္လာပါတယ္။ ရက္ပုိင္းအတြင္း ပုလြင္းသြတ္ တံဆိပ္ကပ္ၿပီး ေစ်းကြက္ကို တန္းတင္ပါတယ္။ စေကာ့တလန္မွာလို အနည္းဆံုး သစ္သားစည္ထဲမွာ ႏွစ္ႏွစ္ထားရမယ္ ဆိုတာမ်ဳိး ကေတာ့ ေဝးပါေသးတယ္။ ဒီလိုအရက္မ်ဳိးကို ေသာက္သံုးေနတဲ့ လူေတြအဖို႔ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး အသက္တိုဖို႔ရာပဲ ရိွပါေတာ့တယ္။ အစိုးရအာဏာပုိင္မ်ား အေနနဲ႔ ျမန္မာျပည္က အရက္ကုမၸဏီေတြ ဒီလို လက္လြတ္စပါယ္ လုပ္ေနတာကို ဘာေၾကာင့္ မတားျမစ္သလဲ၊ ဘာေၾကာင့္ အေရးမယူသလဲ။ ဒီလို အရက္မ်ဳိးေတြကို ခ်က္လုပ္ေရာင္းခ်ေနတာဟာ သြယ္ဝိုက္ၿပီး တျဖည္းျဖည္းျခင္း မွ်င္းၿပီး လူသတ္ေနတာလို႔ ဆိုႏုိင္ပါတယ္။
အထက္ကေျပာသလို လူကိုေဘးဥပါဒ္ျဖစ္တာ နည္းေစတဲ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား ဝီစကီမ်ဳိးေတြ ဝယ္ေသာက္မယ္ ဆိုျပန္ ေတာ့လည္း ေစ်းကႀကီးတဲ့အတြက္ လူတန္းစားေပါင္းစံု ဝယ္မေသာက္ႏုိင္ျပန္ပါဘူး။ တခါ ဝယ္ေသာက္ႏုိင္ တဲ့ လူေတြ မွာလည္း ေနာက္ထပ္ ျပႆနာတခုကို ထပ္ရင္ဆုိင္ရပါတယ္။ အဲတာကေတာ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား ဝီစကီ အတုမ်ား ျမန္မာျပည္မွာ ေဖာျခင္းေသာျခင္း ေရာင္းခ်ေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႔ထဲက ကုန္တုိက္ေတြက ေရာင္းတဲ့ စေကာ့ခ်္ ဝီစကီေတြထဲမွာ အတုေတြ ပါလာေနတယ္ဆိုတာ လူေျပာမ်ားလာပါတယ္။ ဘလက္ေလဘယ္ ဝယ္ဝယ္၊ ခ်ီးဗားပဲဝယ္ဝယ္ အတုမိဖို႔ မ်ားတယ္လို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ အဲသလို လူေျပာမ်ားလာတဲ့ အထဲမွာ ရန္ကုန္ ေလဆိပ္က အခြန္လြတ္ အရက္ဆုိင္လည္း ပါေနပါတယ္။ အဲဒီမွာ တင္ေရာင္းေနတဲ့ ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သားေတြ ကိုယ္တုိင္ အတုျဖစ္ေနတယ္ဆိုတဲ့ သတင္းပါပဲ။ ေသေရာမဟုတ္လား။ အခြန္လြတ္ ဂ်ဴတီဖရီးလို ဆုိင္မ်ဳိးေပၚကို ဆယ့္ႏွစ္ႏွစ္သား အတုေတြ ဘယ္လိုဝင္ လာသလဲ။ ေမးစရာျဖစ္လာပါတယ္။
ဘလက္ေလဘယ္နဲ႔ ခ်ီးဗားအတု ဘယ္လိုလုပ္ၾကသလဲ ဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ မ်က္စိႀကီးနားႀကီး အသုိင္းအဝုိင္း က ဒီလို ေျပာပါတယ္။ ပုလင္းခြံအလြတ္ေတြကို စားေသာက္ဆုိင္ေတြ ဘားေတြကေန ျပန္ဝယ္တယ္လို႔ ဆိုပါ တယ္။ ပုလင္းက အေရးအႀကီးဆံုးလို႔ ဆိုပါတယ္။ အရက္ပုလင္းအတြက္ ေအာ္ရီဂ်င္နယ္ပံုစံအတုိင္း အဖံုး၊ ကပ္ထူဗူးေတြက တရုတ္ျပည္က ဝင္လာပါသတဲ့။ အရက္ကေတာ့ ျမန္မာျပည္ျဖစ္ အရက္ကို သံုးတယ္လို႔ ေထာက္ျပပါတယ္။ ျမန္မာျပည္ျဖစ္ အရက္ ဆိုေတာ့ ပုလင္းကို တူေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ထားလုပ္ထား အရသာ ကေတာ့ ကြာျခားမႈ ရိွေနႏုိင္ပါေသးတယ္။ အဲတာ ကိုလည္း ဓာတုေဗဒ ေဆးဝါးတမ်ဳိးနဲ႔ ျပန္လည္စီရင္ပါသတဲ့။ ဘယ္လို စီရင္တုန္းဆိုေတာ့ ဘလက္ေလဘယ္ အတြက္ဆို ဘလက္ေလဘယ္ အနံ႔အရသာမ်ဳိးရိွတဲ့ ေဆးရည္ ထည့္ရၿပီး ခ်ီးဗားအတြက္ဆိုလည္း သူ႔အနံ႔အရသာမ်ဳိးရိွတဲ့ ေဆးရည္ တမ်ဳိး ထည့္သြင္းရတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ မူလအရက္ အနံ႔အရသာနဲ႔ အတိအက်ႀကီး မတူေပမဲ့လို႔ ဒီလိုအရက္မ်ဳိး ေသာက္ေနၾက မဟုတ္တဲ့ ပရိတ္သတ္ ကေတာ့ မရိပ္စားမိပါဘူး။ အဲသလို အရက္ရဲ့ အနံ႔နဲ႔အရသာကို ေျပာင္းေပးႏုိင္တဲ့ ေဆးရည္မ်ဳိးကလည္း တရုတ္ျပည္ကေန ဝင္တယ္လို႔ ေျပာၾကပါတယ္။ ေကာင္းၾကေသးရဲ့လား။
ယမကာ ေသာက္သံုးတဲ့ ျမန္မာျပည္သားေတြ အတြက္ကေတာ့ ဆင္းရဲတဲ့သူပဲျဖစ္ျဖစ္ ခ်မ္းသာတဲ့ သူပဲျဖစ္ျဖစ္ ဒီလို ဓာတုေဗဒ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ အရက္ေတြနဲ႔ အရက္အတုေတြကို လြတ္ေအာင္ေရွာင္ဖို႔ ဆိုတာ မလြယ္ လွပါဘူး။ စားသုံးကုန္နဲ႔ ပတ္သက္လို႔ မွန္မွန္ ကန္ကန္ ေစာင့္ၾကည့္ စစ္ေဆးတဲ့ ဌာနေတြ မရိွတာကလည္း တေၾကာင္း၊ လာဘ္ေပးလာဘ္ယူကလည္း ႀကီးထြားလြန္း တာေၾကာင့္ အာဏာပုိင္မ်ား ဖက္က မ်က္စိမိွတ္ေန တာမ်ဳိးေတြလည္း ရိွတာကလည္း တေၾကာင္းဆိုေတာ့ ဒီလိုျပႆနာမ်ဳိးကို ကုိင္တြယ္ေျဖရွင္းဖို႔ ခက္ခဲေနဦးမွာ ျဖစ္ပါ တယ္။ စကားမစပ္ ျမန္မာျပည္မွာ ကေန႔ေျပာေနတဲ့ ဒီမိုကေရစီတို႔၊ အေျပာင္းအလဲတို႔ ဆိုတာေတြလည္း စစ္ေကာ စစ္ရဲ့လား။ အတုေတြကမ်ားေနတဲ့ ေခတ္ႀကီးမဟုတ္လား။ ျမန္မာျပည္သားမ်ား အတုမွန္သမွ် ေဘးကေန လြတ္ေျမာက္ဖို႔ လိုၿပီ ျဖစ္ပါေၾကာင္း။
(စာေရးသူသည္ ဘန္ေကာက္ျမိဳ႕တြင္ေနထိုင္လ်က္ရွိျပီး ႏိုင္ငံေရး၊ စီးပြားေရး၊ လူမႈေရးဆိုင္ရာ သုံးသပ္ေဝဖန္ခ်က္ ေဆာင္းပါးမ်ားကို ကိုယ္ပိုင္ဘေလာ့ဂ္ “ရြက္မြန္”တြင္ ပံုမွန္ေရးသားေနသည္။)
ဧရာ၀တီ