အေအးႏွင့္အပူ၊ အစိမ္းႏွင့္အက်က္



တစ္ခါက စာေရးသူသည္ မႏၲေလးရတနာပုံသတင္းစာတြင္ ေလခ်ဳပ္၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ ပူေသာ ရာသီမွာ ဝမ္းမႏုတ္သင့္ဟူ၍ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ေရးခဲ့ရာ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္ ဝမ္းႏုတ္ေဆး မစားဘဲ ႏြားႏုိ႔ ၂၅ က်ပ္သားကုိ ဆားစိမ္းအတန္အသင့္ခတ္ၿပီး ေသာက္႐ုံျဖင့္ဝမ္းသက္ႏိုင္ေၾကာင္း ေရးသားခဲ့ပါ သည္။

ထုိ႔ေနာက္ ႏွစ္ပတ္ခန္႔အၾကာ ထုိရတနာပုံသတင္းစာတြင္ပင္ ႏြားႏုိ႔ႏွင့္က်န္းမာေရးဟူ၍ ေနဝင္း (စစ္ကုိင္း) မွ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္ျဖင့္ ႏြားႏုိ႔အေၾကာင္း ေရးသားေဖာ္ျပလာပါသည္။

သူ၏ေရးသားတင္ျပခ်က္မွာ ဆရာၾကည္လြင္ျမင့္ေရးသည့္ေဆာင္းပါးတြင္ ဝမ္းသြားေစရန္ ႏြားႏုိ႔အစိမ္း ၂၅ က်ပ္သားကုိ ဆားခတ္ေသာက္ရမည္ဟု ေရးသားထားေၾကာင္း၊ ႏြားႏုိ႔အစိမ္းေသာက္လွ်င္ ဝမ္းသြား ရျခင္းမွာ ႏြားႏုိ႔အစိမ္းေသာက္လွ်င္ ဝမ္းသြားရျခင္းမွာ ႏြားႏုိ႔မ်ားတြင္ ဝမ္းကုိက္ပုိးပါ၍ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ထုိ႔အျပင္ႏြားႏုိ႔မ်ားတြင္ တီဘီေရာဂါပုိးႏွင့္ အသည္းေရာဂါပုိး၊ ဝမ္းကုိက္ေရာဂါပုိးမ်ားပါဝင္ေနေၾကာင္း အစိမ္းမေသာက္သင့္ေၾကာင္း ေရးသားထားပါသည္။

ထုိေဆာင္းပါးေရးသူ၏ ရည္ညႊန္းခ်က္အရဆုိလွ်င္ ႏြားႏုိ႔ကုိတစ္ႀကိမ္က်ဳိခ်က္လွ်င္ တီဘီပုိးသည္ မေသ။ လုံၿပီးအခြံအကာျဖင့္ေနသည္။ မည္မွ်ပင္ပူေအာင္ က်ဳိေစကာမူပုိးမေသ။ တီဘီပုိးေသေစလုိ လွ်င္ က်ဳိၿပီးႏြားႏုိ႔ကုိ အေအးခံထားရမည္။ ထုိအခါ ေအးၿပီထင္ၿပီး ပုိးကထြက္လာမည္။ ထုိအခါမွ ႏြားႏုိ႔ ကုိေနာက္တစ္ႀကိမ္ အပူေပးၿပီးက်ဳိလုိက္လွ်င္ ပုိးေသသြားမည္။ ႏြားႏုိ႔ေသာက္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သုံးႀကိမ္ ျပန္ျပန္က်ဳိၿပီး ေသာက္မွသာပုိးေသမည္ဟု တင္ျပလာပါသည္။

လမ္း ၃၀ ေဆးခန္းမွ ေဟာေျပာပဲြတစ္ခုတြင္ သမားေတာ္ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာခ်စ္စုိးက ဤအတုိင္း ေျပာသည္ဟု ဆုိသည္။

စာေရးသူသိသည္မွာ ႏြားႏုိ႔ကုိပုံမွန္ေသာက္သူ မိသားစုမ်ားစြာရွိပါသည္။ မည္သူမွ်အိမ္တြင္ႏွစ္ႀကိမ္၊ သုံးႀကိမ္မက်ဳိပါ။ ဆူေဝေအာင္တစ္ႀကိမ္က်ဳိၿပီး ေသာက္သုံးၾကသည္သာျဖစ္သည္။

ထုိ႔အတူရန္ကုန္၊ မႏၲေလးၿမိဳ႕ေပၚရွိလက္ဖက္ရည္ဆုိင္ႀကီးမ်ားတြင္လည္း ႏြားႏုိ႔မွာ အုိးႀကီးႏွင့္ က်ဳိထား ၿပီးကုန္သည္အထိ ေရာင္းခ်သြားၾကသည္သာ ေတြ႕ရသည္။ မည္သည့္ဆုိင္မွ် အပူေပးလုိက္၊ အေအးခံ လုိက္၊ ျပန္က်ဳိလုိက္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သုံးႀကိမ္ မလုပ္ၾကပါ။ အခ်ဳိ႕ဆုိင္ဆုိလွ်င္ ဝယ္သူေရာက္လာလွ်င္ ႏြားႏုိ႔ မဆူမက်က္ခင္ပင္ ေရာင္းခ်ေနၾကသည္ကုိ ေတြ႕ရပါေသးသည္။

ဤအတုိင္းသာဆုိလွ်င္ ႏြားႏုိ႔ေသာက္သုံးေနေသာ မိသားစုအေတာ္မ်ားမ်ားႏွင့္ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္မွ ဝယ္ ယူေသာက္သုံးသူ အားလုံးလုိလုိ တီဘီေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ကုန္ၾကၿပီဟု ယူဆရ မလုိပင္ျဖစ္ေနေတာ့သည္။

စာေရးတင္ျပသူသည္ ကုိယ္တုိင္ဓာတ္ခဲြဖူး၍လား၊ ျဖစ္ႏုိင္ေျခရွိသည္ကုိ ေဟာေျပာေသာဆရာဝန္ႀကီး မ်ား၏စကားကုိ ပုံႀကီးခ်ဲ႕ေတြး၍ အေၾကာက္လြန္ေနသည္လား မသိပါ။ ႏြားႏုိ႔တုိင္းတြင္ ပုိးမ်ားပါေန သည္ဟု ဓာတ္ခဲြဆန္းစစ္ခ်က္ေတြ႕ရွိလွ်င္ သည္အတုိင္းေရာင္းခ်ေနေသာ ႏြားႏုိ႔မ်ားကုိပိတ္ပင္ရမည္ မွာအစုိးရတြင္ပင္ တာဝန္ရွိလာမည္ျဖစ္ပါသည္။

အမွန္က ယခုေခတ္တြင္ ႏုိ႔စားႏြားေမြးျမဴေရးလုပ္ငန္းႀကီးမ်ားႏွင့္ ႏုိ႔ဆီခ်က္စက္႐ုံတည္ေဆာက္ထား ေသာ စီးပြားေရးလုပ္ငန္းရွင္ႀကီးမ်ား ရွိလာၿပီျဖစ္ပါသည္။ မ်ဳိးေကာင္းမ်ဳိးသန္႔ ႏုိ႔စားႏြားမမ်ားကုိ ေမြးၿပီး စားက်က္ မ်ားျဖင့္ လႊတ္ေက်ာင္းကာ ေရာဂါကင္းရွင္းေစရန္ တိရစၧာန္ဆရာဝန္မ်ားပါ ခန္႔ထားသည္။ ကာကြယ္ေဆး၊ ကုသေဆးမ်ား အဆက္မျပတ္ ေစာင့္ၾကည့္လ်က္ရွိၾကၿပီး ႏြားႏုိ႔အရည္အေသြးကုိပါ ေခတ္မီကုိယ္ပုိင္ ဓာတ္ခဲြခန္းမ်ားထား၍ ႏုိင္ငံတကာအဆင့္မီ ႏြားႏုိ႔ထုတ္လုပ္ေနၾကပါသည္။

မႏၲေလးၿမိဳ႕အနီး စဥ့္ကုိင္၊ ပုလိပ္၊ ေက်ာက္ဆည္နယ္မ်ားတြင္ပင္ နာမည္ႀကီး ျမဘုရင္၊ ယူနီစံတုိ႔ကဲ့သုိ႔ စနစ္တက် ႏုိ႔စားႏြားေမြးျမဴသည့္ ၿခံႀကီးမ်ားရွိပါသည္။ ထုိၿခံထြက္ႏြားႏုိ႔မ်ားကုိ မႏၲေလးတစ္ၿမိဳ႕လုံးရွိ လက္ဖက္ရည္ဆုိင္မ်ားကုိ ႏြားႏုိ႔စိမ္းအေနႏွင့္ေရာ ႏုိ႔ဆီအျဖစ္ပါ ေန႔စဥ္တင္ပုိ႔ေပးလ်က္ရွိပါသည္။

ေရွးကႏြားမ်ားတြင္ တီဘီေရာဂါရွိသည္။ မသန္႔စင္ေသာ ႏြားႏုိ႔မ်ားရွိသည္မွာ အိမ္ေမြးခုိင္းႏြား၊ ႏြားမ မ်ားမွ သားေပါက္ေသာအခါ ပုိလွ်ံသည့္ႏုိ႔ကုိ ေရာင္းခ်သည့္သူမ်ား၊ မသန္႔ရွင္းေသာ အိမ္ေမြးႏြားမ်ားမွ ရေသာ ႏြားႏို႔မ်ားျဖစ္ပုံရပါသည္။ ဤႏြားႏုိ႔မ်ဳိးကုိ ဝယ္ယူေသာက္သုံးလွ်င္ ဝယ္ယူသူ၏အမွားျဖစ္ေပ သည္။

စာေရးသူ၏ေဆာင္းပါးတြင္ပါေသာ ဝမ္းခ်ဳပ္သူအတြက္ ႏြားႏုိ႔ ၂၅ က်ပ္သားကုိ ဆားခတ္ေသာက္ျခင္း ျဖင့္ဝမ္းသပ္ေစေသာ သတိၱမွာေရွးအာယုေဗဒေဆးက်မ္းမ်ား၏ အလုိအတုိင္း ေရးျခင္းျဖစ္ပါသည္။

အာယုေဗဒေဆးက်မ္းမ်ားသည္ အိႏၵိယမွလာသည္။ အိႏၵိယလူမ်ဳိးမ်ားသည္ ႏြားႏုိ႔ကုိအလြန္ႏွစ္သက္ စြာေသာက္သုံးသူမ်ားျဖစ္သည္။ ႏြားႏုိ႔ကုိ အစိမ္းေရာအက်က္ပါ ေသတစ္ပန္သက္တဆုံး ေသာက္သုံး ၾကသူမ်ားျဖစ္သည္။ အိႏိၵယလူမ်ဳိးမ်ားသည္ လူေကာင္လည္းထြား၊ အရပ္လည္းရွည္ၿပီး က်န္းမာသန္ စြမ္းသူမ်ားျဖစ္ၾကျခင္းမွာ ႏြားႏုိ႔မွရေသာ အသားဓာတ္ႏွင့္ၾသဇာဓာတ္ေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု ယူဆၾကပါ သည္။

က်မ္းကုိးအေနႏွင့္ေဖာ္ျပရလွ်င္ ေရွးဆရာမ်ား အေလးထားရသည့္ (၁၉၂၃ ထုတ္) ႐ႈေထာ္မူ ေဆး အဘိဓာန္က်မ္းတြင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းအေၾကာင္းႏွင့္ ကုထုံးကုိျပျခင္း

လူတုိ႔စားေသာ အစာအဟာရတုိ႔သည္ အစာသစ္အိမ္မွ အစာေဟာင္းအိမ္ထဲသုိ႔ တျဖည္းျဖည္း ေရြ႕လ်ား ကူးေျပာင္းၿပီးလွ်င္ က်င္ႀကီးျဖစ္ရ၏။ ထုိက်င္ႀကီးသည္ အသစ္အေဟာင္း အခ်ိန္မွန္ေျပာင္းလဲ ရမွသာ လူတုိ႔၌က်န္းမာျခင္းျဖစ္ႏုိင္သည္။ ထုိက်င္ႀကီးသည္အခ်ိန္မွန္မစြန္႔ရဘဲ ဝမ္းထဲ၌ခုိေအာင္းေနခဲ့ လွ်င္ ဝမ္းခ်ဳပ္သည္ဟု ဆုိရ၏။ ထုိဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းသည္ အေညာင္းခံေသာသူတို႔၌ မ်ားေသာအားျဖင့္ ျဖစ္ တတ္၏။

ကုထုံးကား

ဝမ္းေၾကာကုိေလ်ာ့ေအာင္ႏွိပ္နယ္ျခင္း ျပဳၿပီးေနာက္နံနက္ေစာေစာအခ်ိန္၌ ႏြားႏုိ႔အစိမ္း ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္ သားတြင္ ဆားတစ္ပဲသားခန္႔ထည့္၍ အကုန္ေသာက္၊ ႏွစ္နာရီခန္႔ၾကာလွ်င္ ေလႏွင့္တကြ စျမင္းတုံးမ်ား သက္ေလွ်ာလိမ့္မည္။ အကယ္၍ ဝမ္းမေလွ်ာေသာ္ေရတစ္ခြက္ထပ္၍ေသာက္၊ ဝမ္းမ ေလွ်ာမခ်င္းအစာကုိ မစားသင့္။ ထုိႏြားႏုိ႔သည္ ဝမ္းႏုတ္ေဆးတြင္အေကာင္းဆုံးေဆးဟု ညီေတာ္ အာနႏၵာခ်ီးမြမ္းေတာ္မူ၏။

ဆရာႀကီးဦးဘသင္ ေရးသားစီရင္အပ္ေသာ လက္ေတြ႕ကုထုံးေဆးက်မ္းႏွင့္ ႐ႈေတာ္မူေဆးအဘိဓာန္ စာမ်က္ႏွာ ၁၂၉-၁၃၀ (ဣစာသယပိဋကတ္ပုံႏွိပ္တုိက္) ၁၂၈၄ ခုနယုန္လထုတ္

ေဆးပညာသေဘာအရ ႏြားႏုိ႔အစိမ္းေသာက္လွ်င္ ဝမ္းကုိသက္ေစသည္။

ႏြားႏုိ႔ကုိ မလုိင္တက္ေအာင္က်ဳိခ်က္ၿပီးေသာက္လွ်င္ အားျဖစ္ၿပီးဝမ္းကုိႏုတ္ေစသည္။

အစိမ္းေသာက္မွ ဝမ္းသက္မည့္ႏြားႏုိ႔ကုိ က်ဳိခ်က္ေသာက္ေသာအခါ ဝမ္းသက္ေစမည့္ ဓာတ္စာ မျဖစ္ႏုိင္ေတာ့ေပ။

ဆရာက လူနာ၏ အေျခအေနကုိ ၾကည့္ေသာအခါ ေနမေကာင္းတာရက္ၾကာ၊ အစားကလည္း သိပ္မ ဝင္၊ ဓာတ္ကလည္းခ်ဳပ္သျဖင့္အေၾကာအျခင္မ်ား ေတာင့္တင္းေနသည္။ ထိုလူနာကုိအေၾကာအျခင္ မ်ား ေလ်ာ့ပါးေစရန္ ဝမ္းသြားေအာင္လုပ္မွျဖစ္မည္။ ဝမ္းႏုတ္ေဆးေပးရန္လည္း လူနာ၏အင္အားမွာ မျဖစ္ႏုိင္။ ဝမ္းသြားလြန္လွ်င္ ေမ်ာ့သြားၿပီးအသက္ပါပါသြားႏုိင္သည္။

ဤသုိ႔ေသာ လူနာမ်ဳိးကုိ ဆရာကခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ဝမ္းလည္းသက္ေစ၊ အားလည္းမျပတ္ေစရန္ ႏြားႏုိ႔အစိမ္း ကုိဆားခတ္ၿပီးတုိက္ျခင္းျဖင့္ ဓာတ္သက္ေစရန္ ပညာသားပါပါႀကံစည္ျခင္းျဖစ္သည္။

(အကယ္၍ ပုိးေသေစရန္ ႏြားႏုိ႔ကုိမီးျဖင့္က်ဳိခ်က္လိုက္လွ်င္ ေတေဇာဓာတ္ဝင္သြားသျဖင့္ ႏြားႏုိ႔က်က္ သြားၿပီး ဝမ္းမသက္ေစႏုိင္ေတာ့ေပ။ ပထဝီအားတုိးၿပီး ပုိ၍ပင္ဝမ္းခ်ဳပ္ ဝမ္းခုိင္သြားႏုိင္သည္။)

တုိင္းရင္းျမန္မာေဆးပညာ အယူအဆမ်ားတြင္လည္း ဤအတုိင္းပင္။ ေယာအတြင္းဝန္ ဦးဘုိးလႈိင္၏ ဥတုေဘာဇနသဂၤဟက်မ္းတြင္ ေလ့လာလွ်င္-

ေရေအးကုိ သည္အတုိင္းေသာက္လွ်င္ အပူၿငိမ္း၏၊ ဝမ္းကုိသက္ေစ၏။

ေရေအးကုိ က်ဳိခ်က္ၿပီးေနာက္တဖန္အေအးခံၿပီး ေရက်က္ေအးေသာက္လွ်င္ ဝမ္းကုိခုိင္ေစ၏။

ေရက်က္ေအးကုိ တစ္ဖန္ေရေႏြးလုပ္၍ ေသာက္လွ်င္ မသင့္၊ အဆိပ္ႏွင့္အတူျဖစ္၏။ (ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း) ေတရသမအႀကိမ္ထုတ္ စာမ်က္ႏွာ-၁၁၅။

စာေရးသူစဥ္းစားမိသည္မွာ ႏြားႏုိ႔တြင္လည္းေရက ၇၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ပါသျဖင့္ အႀကိမ္ႀကိမ္က်ဳိခ်က္ လုိက္ အေအးခံလုိက္ျပဳလုပ္လွ်င္ ႏြားႏုိ႔ထဲတြင္ပါေသာေရသည္ ေရက်က္ေအးအဆိပ္ကဲ့သုိ႔ ျဖစ္သြား မည္ထင္ ပါသည္။

ႏြားႏုိ႔ကုိ အႀကိမ္ႀကိမ္က်ဳိခ်က္ၿပီးမွ စိတ္ခ်ရသည္အထင္ႏွင့္ ေသာက္စရာမလုိေအာင္ နဂုိကပင္ ပုိးမႊား ကင္းစင္ေၾကာင္း အာမခံသည့္ ၿခံထြက္ႏြားႏုိ႔ေကာင္းေကာင္းကုိဝယ္ၿပီး တစ္ႀကိမ္သာက်ဳိခ်က္ေသာက္ ျခင္းသည္ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါလိမ့္မည္။

တစ္ခါတစ္ရံ တုိင္းရင္းေဆးပညာအယူအဆမ်ားကုိ အေနာက္တုိင္းျမင့္ျဖင့္ မရွင္းလင္းသည္မ်ားရွိႏုိင္ပါ သည္။ အေနာက္တုိင္းအယူအဆသည္ ပုိးကုိအဓိကထားသည္ကမ်ားၿပီး တုိင္းရင္းေဆးပညာ႐ႈေထာင့္ မွာအပူအေအးကုိ အဓိကထားသည္။ ‘ေတေဇာ’ တစ္လုံးေၾကာင့္ပင္ အပူ၊ အေအးျဖစ္ရသည္။ ‘ေတေဇာ’ တစ္လုံးေၾကာင့္ပင္ ေရသည္ပင္အဆိပ္ျဖစ္ရသည့္အခါမ်ား ရွိေပသည္။ ပူမႈေအးမႈ ေတေဇာ ျပဳ၏ဟု ေရွးကဆရာႀကီးမ်ားက က်မ္းဂန္တြင္ေရးသားခဲ့သည္ကုိ တုိင္းရင္းေဆးဆရာတုိင္း လက္မ လႊတ္ႏုိင္ၾကပါ။

ေရာဂါတစ္ခုကုိကုသလွ်င္ အပူနာလား၊ အေအးနာလား၊ အတက္နာလား၊ အသက္နာလား၊ ၾကည့္၍ ေဆးေပးေသာအခါ ဓာတ္စာေပးေသာအခါတြင္လည္း အပူေဆး၊ အေအးေဆး၊ အတက္ေဆး၊ အ သက္ေဆးေပးရသည့္ ပညာရပ္သည္ နက္နဲၿပီးတစ္ခါတစ္ရံပုိးကုိ အဓိကထားကုသည့္ အေနာက္ တိုင္းေဆးပညာအျမင္ႏွင့္ မတူညီေသာ ႐ႈေထာင့္မ်ားစြာရွိေၾကာင္း Traditional Medicine View မွ တင္ျပလုိက္ရေပသည္။ 


ေၾကးမုံသတင္းစာ
ဇြန္ (၁) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...