ကင္ဆာေၾကာက္ရင္ ပလတ္စတစ္နဲ႔ ေဖာ့ဘူး ေရွာင္
ကမၻာ့က်န္းမာေရး အဖြဲ႔ႀကီးရဲ႕ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ထုတ္ျပန္တဲ့ အစီရင္ခံစာအရ ျမန္မာႏုိင္ငံဟာ ကမၻာေပၚက ကင္ဆာအျဖစ္ဆံုး ၁၀ ႏုိင္ငံထဲမွာ နံပါတ္ ၂ ေနရာကိုေရာက္ေနပါၿပီ။
အစားအေသာက္ေတြ ေဖာ့ဘူးထဲ ထည့္ေရာင္းတာကို ၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာ အမ်ားဆုံး ေတြ႔ရပါတယ္ (ဓာတ္ပုံ - ေဂ်ပိုင္ / ဧရာဝတီ)
ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းေတြကုိ ေျပာရရင္ေတာ့ -
*ကင္ဆာေၾကာက္ရင္ ပလတ္စတစ္နဲ႔ ေဖာ့ဘူးေရွာင္..
အလြယ္ႀကိဳက္တတ္တဲ့ ျမန္မာေတြဟာ မုန္႔ဟင္းခါးပဲ ၀ယ္၀ယ္ ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ ၊ အသုပ္စံုေတြ ၊ ထံုခ်ိဳင္းေတြ ၊ အေၾကာ္စံုေတြ ၊ အကင္ေတြပဲ ထုပ္ထုပ္ ပလတ္စတစ္ေတြ ၊ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ေတြနဲ႔ခ်ည္းပဲ သံုးေနၾကပါတယ္။ ပလတ္စတစ္ထဲမွာပါတဲ့ ပလတ္စတစ္ဆုိက္ဇာဆိုတဲ့ ဓာတ္နဲ႔ေတြ႔ရင္ စတုိင္ရင္း (Styrene) ဆိုတဲ့ ဓာတု ပစၥည္းေတြဟာ အပူဓာတ္နဲ႔ပဲ ေတြ႔ေတြ႔ ဆီပါတဲ့ အစားအေသာက္နဲ႔ပဲ ေတြ႔ေတြ႔ အစားအေသာက္ေတြထဲကို ဓာတ္ျပဳေပ်ာ္၀င္ေတာ့တာပါပဲ။
ေနာက္ၿပီး ကေလးႏို႔ဘူးေတြ ျပဳလုပ္တဲ့ PVC ပလတ္စတစ္နဲ႔ ပလတ္စတစ္ေရပိုက္ေတြမွာ မုိႏုိ္မာ (Monomer) ဆုိတဲ့ အင္မတန္ အဆိပ္ျပင္းၿပီး ေၾကာက္စရာေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္တာ ေတြ႔ရပါ တယ္။
ဒီဓာတုပစၥည္းေတြအကုန္လံုး ဆုိးရြားတဲ့ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တာမုိ႔ အရင္တုန္းကလုိ စကၠဴေတြ၊ အင္ဖက္ေတြ၊ ဗန္ဒါရြက္ေတြ၊ စတီးခ်ိဳင့္ေတြ၊ ဖန္ဘူးေတြနဲ႔ပဲ အစားအေသာက္ေတြကို ေျပာင္းလဲထုပ္ပိုး ၾကပါစို႔။
ဒန္ေပါက္ဆုိင္ေတြ စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ေဖာ့ဘူးေတြဟာလည္း စတုိင္းရင္း (Styrene) ဓာတ္ပါတဲ့ ပလတ္စတစ္ အုပ္စု၀င္ေတြ ျဖစ္လုိ႔ ေဖာ့ဘူးေတြ တစ္ခါသံုး ပလတ္စတစ္ေတြ လံုး၀ အသံုး မျပဳဘဲ ေတာ္လွန္ဆန္႔က်င္ ေျပာင္းလဲၾကပါစုိ႔ ။
ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းရဲ႕ လက္ကမ္းစာေစာင္ကေန ကူးယူ ေဖာ္ျပပါတယ္။
ဧရာ၀တီ
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
အစားအေသာက္ေတြ ေဖာ့ဘူးထဲ ထည့္ေရာင္းတာကို ၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာ အမ်ားဆုံး ေတြ႔ရပါတယ္ (ဓာတ္ပုံ - ေဂ်ပိုင္ / ဧရာဝတီ)
ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက အေၾကာင္းအရင္းေတြကုိ ေျပာရရင္ေတာ့ -
*ကင္ဆာေၾကာက္ရင္ ပလတ္စတစ္နဲ႔ ေဖာ့ဘူးေရွာင္..
အလြယ္ႀကိဳက္တတ္တဲ့ ျမန္မာေတြဟာ မုန္႔ဟင္းခါးပဲ ၀ယ္၀ယ္ ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ေကာ္ဖီ ၊ အသုပ္စံုေတြ ၊ ထံုခ်ိဳင္းေတြ ၊ အေၾကာ္စံုေတြ ၊ အကင္ေတြပဲ ထုပ္ထုပ္ ပလတ္စတစ္ေတြ ၊ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ေတြနဲ႔ခ်ည္းပဲ သံုးေနၾကပါတယ္။ ပလတ္စတစ္ထဲမွာပါတဲ့ ပလတ္စတစ္ဆုိက္ဇာဆိုတဲ့ ဓာတ္နဲ႔ေတြ႔ရင္ စတုိင္ရင္း (Styrene) ဆိုတဲ့ ဓာတု ပစၥည္းေတြဟာ အပူဓာတ္နဲ႔ပဲ ေတြ႔ေတြ႔ ဆီပါတဲ့ အစားအေသာက္နဲ႔ပဲ ေတြ႔ေတြ႔ အစားအေသာက္ေတြထဲကို ဓာတ္ျပဳေပ်ာ္၀င္ေတာ့တာပါပဲ။
ေနာက္ၿပီး ကေလးႏို႔ဘူးေတြ ျပဳလုပ္တဲ့ PVC ပလတ္စတစ္နဲ႔ ပလတ္စတစ္ေရပိုက္ေတြမွာ မုိႏုိ္မာ (Monomer) ဆုိတဲ့ အင္မတန္ အဆိပ္ျပင္းၿပီး ေၾကာက္စရာေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္တာ ေတြ႔ရပါ တယ္။
ဒီဓာတုပစၥည္းေတြအကုန္လံုး ဆုိးရြားတဲ့ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တာမုိ႔ အရင္တုန္းကလုိ စကၠဴေတြ၊ အင္ဖက္ေတြ၊ ဗန္ဒါရြက္ေတြ၊ စတီးခ်ိဳင့္ေတြ၊ ဖန္ဘူးေတြနဲ႔ပဲ အစားအေသာက္ေတြကို ေျပာင္းလဲထုပ္ပိုး ၾကပါစို႔။
ဒန္ေပါက္ဆုိင္ေတြ စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ အသံုးျပဳေနတဲ့ ေဖာ့ဘူးေတြဟာလည္း စတုိင္းရင္း (Styrene) ဓာတ္ပါတဲ့ ပလတ္စတစ္ အုပ္စု၀င္ေတြ ျဖစ္လုိ႔ ေဖာ့ဘူးေတြ တစ္ခါသံုး ပလတ္စတစ္ေတြ လံုး၀ အသံုး မျပဳဘဲ ေတာ္လွန္ဆန္႔က်င္ ေျပာင္းလဲၾကပါစုိ႔ ။
ျမန္မာႏုိင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းရဲ႕ လက္ကမ္းစာေစာင္ကေန ကူးယူ ေဖာ္ျပပါတယ္။
ဧရာ၀တီ
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)