အာလူး ရာဇ၀င္

Solanum tuberosum (ေခၚ) အာလူးကို ပီရူးႏိုင္ငံ ရွိ အင္ကာ(Inca) လူမ်ိဳးမ်ားက ဟိုးႏွစ္ေပါင္း ၇၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းက အင္းဒီးစ္ေတာင္ေစာင္း တေလွ်ာက္ စတင္စိုက္ပ်ိဳး လာခ့ဲၾကတာပါ။ အင္ကာ လူမ်ိဳးတို ့က အာလူးကို ‘papa’ ဟု ေခၚဆိုၾကျပီး၊ ထို ေဒသထြက္ အာလူးမ်ားဟာ ထြားၾကိဳင္းျပီး၊ အႏွစ္မ်ားတဲ့ အ၀ါေရာင္ျဖစ္ကာ၊ မရမ္းေစ့ေရာင္ အခြံက ဖံုးအုပ္ထားပါတယ္။ အာဟာရ ျဖစ္ စား ေသာက္ေလ့ရွိၾကသလို၊ အင္ကာရိုးရာ တိုင္းရင္း ေဆးကုထံုးအရ နာမက်န္းေသာအခါ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားကို အာလူးျဖင့္ ပြတ္တိုက္ေပးပါက ယူပစ္သလို ဖ်ားနာမ်ားေပ်ာက္ကင္း လို ့ေဆး ၀ါးျဖစ္ပါ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ တန္ဘိုး မျဖတ္ႏိုင္တဲ့ သီးႏွံျဖစ္လို ့ထိုလူမ်ိဳးတို ့ေသရင္၊ အာလူးကိုပါ ထဲ့ျမွဳပ္ႏွံေလ့ ရွိၾကပါတယ္တဲ့။ အာလူးကို အေျခာက္ခံကာ ဧရာမ ပစၥည္းထဲ့ ပံုးၾကီးမ်ားတြင္ သိမ္းဆည္းထားေလ့ရွိျပီး၊ စစ္ပြဲမ်ားျဖစ္၍ ငတ္မြတ္ ေခါင္းပါးေသာ အခါတြင္လည္းေကာင္း၊ ခရီးရွည္သြားေသာ အခါတြင္ လည္းေကာင္း ရိကၡာကုန္ၾကမ္း အျဖစ္ သိုေလွာင္ထားၾက တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။

၁၅၃၇ ခုႏွစ္မွာေတာ့ စပိန္က်ဴးေက်ာ္သူမ်ားသည္ ပီရူးႏိုင္ငံသို ့ ေရႊရတနာမ်ား လာေရာက္ရွာေဖြၾက ရာမွစ၍ အာလူး စားသံုးျခင္း ကို အမွတ္မထင္ ေတြ ့ရွိခဲ့ပါတယ္။ စပိန္တို ့က အာလူးကို ‘patata’ လို ့ေခၚေ၀ၚၾကျပီး၊ ၄င္းတို ့ဌာေနျပန္တဲ့ လမ္းခရီးတြင္ သေဘၤာသားမ်ားကို အာလူးေကြ်းရာ၊ ပင္လယ္ ခရီးၾကမ္းတြင္ ဒုကၡေပးေေနက် ဗီတာမင္စီဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့ေရာဂါ လံုး၀မျဖစ္ေစေတာ့ ပါဘူးတဲ့။ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ စပိန္ကုန္သည္မ်ားဟာ ပီရူးႏိုင္ငံရွိ အာလူးအျမစ္ဥတို ့ကို ယူေဆာင္လာျပီး စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကရာမွ စ၍ စပိန္ တြင္ အာလူးစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈစတင္လာခဲ့ ပါေတာ့တယ္။ အခ်ိန္ကာလမ်ားေရြ ့လ်ားလာျပီး၊ လမ္းပန္းဆက္သြယ္မႈမ်ား ပြင့္လန္းလာျပီးေနာက္မွာေတာ့ ၁၉၀၀ ခန္ ့တြင္ အိုင္ယာလန္၊ ၁၉၄၅ တြင္ ျဗိတိန၊္ ၁၅၈၅ တြင္ အီတလီ ႏွင့္ အဂၤလန္၊ ၁၅၈၇ တြင္ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္ ႏွင့္ ဂ်ာမနီ၊ ၁၅၈၈ တြင္ ၾသစေၾတးလ်၊ ၁၆၀၀ တြင္ ျပင္သစ္၊ ၁၇၅၀ တြင္ ဂ်ာမနီ စသည္ျဖင့္ အာလူးမ်ား စတင္စိုက္ပ်ိဳး လာခဲ့ၾကပါ တယ္။ စဦးပိုင္းတြင္ ဥေရာပႏို င္ငံ မ်ား အားလံုး၌ အာလူးက လူကို အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္သည္္ဟု ယူဆ ကာ မစားသံုးၾကေသး ပါ ဘူး။ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ားက အာလူးဟာ စရိတ္နဲနဲ နဲ ့ခြန္အားၾကြယ္၀တဲ့ ေကာက္ႏွံအစားထိုး အစား အစာျဖစ္လို ့ေန ့စဥ္အစာအာဟာရျဖစ္ အရြယ္ (၃)ပါးမေရြး စားသံုးသင့္ ေၾကာင္း ဗဟုသု တ ဖြင့္ေပးခဲ့ျပီး၊ ဌာေနအာဏာပိုင္မ်ား ကလဲ လယ္ယာစိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အာလူးကို မျဖစ္မေန စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္းခဲ့လို ့ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အလယ္ေလာက္မွစျပီး ဥေရာပတိုက္ တစ္ခြင္လံုးမွာ အာလူးကို တြင္က်ယ္စြာ စားသံုးလာခဲ့ၾက ပါေတာ့တယ္။

၁၇ ရာစု အလယ္ေလာက္တြင္ ကမၻာေပၚမွာ အာလူးကို တြင္က်ယ္စြာ စားသံုးေသာႏိုင္ငံမွာ ျပင္သစ္ျဖစ္ လို ့ေနပါျပီ။ ျပင္သစ္ ဘုရင္မ Marie Antoinette သည္ သူမ၏ ဆံလိပ္ေခြ ေပၚတြင္ မရမ္းေစ့ေရာင္ ပြင့္ဖတ္မွာ ၀ါလြင္လြင္၀တ္ဆံျဖင့္ သင္းပ်ံ ့လွပတဲ့ အာလူးပန္းခိုင္ေလးမ်ားကို အျမတ္တႏိုး ပန္ဆင့္ေလ့ရွိ ပါတယ္တဲ့။ ၁၉၉၅ ေအာက္တိုဘာ တြင္ NASA (ေခၚ) ေျမာက္အတၱ လႏိၱတ္ သုေတသန သိပၸံပညာရွင္ မ်ား အဖြဲ ့သည္၊ အာလူးက တာရွည္အထားခံျပီး အာဟာရလဲၾကြယ္ ၀ေစလို ့ အာကာသယဥ္မွဴးမ်ားကို သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရ အစားအစာ မီႏူးအျဖစ္ ေကြ်းေမြး သင့္ေၾကာင့္ သတ္မွတ္ခဲ့ျပီး၊ အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စု တစ္ခြင္မွာ အာလူးကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ရာသီစာ ေကာက္ႏွံအျဖစ္ ေတာင္သူဦးၾကီးမ်ားအား တဟုန္ထိုး စိုက္ပ်ိဳးေစခိုင္းခဲ့ပါေတာ့တယ္။

၁၅ ရာစုအလယ္ မင္-မင္းဆက္လက္ထပ္မွာ ေပၚတူဂီ သေဘၤာသားမ်ား တရုပ္ျပည္သို ့ ကုန္သြယ္ ေဖာက္ကား ရာမွ အစျပဴကာ၊ အာရွတိုက္ သို ့ အာလူးစတင္ေရာက္ရွိလာခဲ့ပါတယ္။ ၁၇ ရာစုႏွစ္ အေစာပိုင္းသုိ ့ေရာက္ေသာအခါမွာေတာ့ အိႏိၵယ၊ ျမန္မာ၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ထိုင္း …စ သည္ျဖင့္ အာရွတိုက္ တစ္တိုက္လံုးတြင္ အာလူးစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ေခတ္စား လို ့ေနပါျပီ။

စာဖတ္ပရိတ္သတ္တို ့ကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေ၀မွ်ရပါလွ်င္ ယေန ့ ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးမ်ိဳး စိပ္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္ရွိျပီး၊ ကမၻာႏွင့္အ၀ွမ္း အာလူးစိုက္ခင္း ဧက စုစုေပါင္းမွာ ၁၉,၅၀၀,၀၀၀ ရွိပါတယ္။ ၂၀၀၆ ခုႏွစ္ စစ္တမ္းမ်ားအရ တရုပ္ ႏွင့္ အိႏၵိယတို ့က ကမၻာ့အာလူးထြက္ရွိမႈရဲ ့၃ ပံု ၁ ပံု ျဖစ္ပါတယ္။ အာလူး ဟာ စိုက္ပ်ိဳးရ အလြန္လြယ္ကူျပီး၊ ကမၻာ့အစား အမ်ားဆံုး ေကာက္ပဲ သီးႏွံ မ်ားျဖစ္ၾကေသာ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း တို ့ေနာက္တြင္ အာလူးက စတုထၳေနရာ ျဖစ္ပါတယ္။ ကမၻာေပၚတြင္ အာလူးအစားဆံုး ေဒသမွာ ဥေရာပတိုက္ ျဖစ္ျပီး၊ အေရွ ့ေတာင္အာရွတြင္ေတာ့ တရုပ္ ႏွင့္ ဂ်ပန္တို ့က အစားမ်ားၾကပါတယ္။ အာလူးဟာ အျခား ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ားထက္ ေစ်းေပါလို ့ ဖြံ ့ျဖိဳးဆဲႏိုင္ငံေတြမွာလဲ ထမင္းအစားထိုး ဗိုက္္ျပည့္စာ အျဖစ္ စားသံုးလွ်က္ ရွိေနၾက ပါတယ္။

စရိတ္စက နဲျပီး ဗိုက္၀ေစတဲ့ အာလူးကို ႏိုင္ငံတကာရွိ လူမ်ိဳးဘာသာစံု (၀ါ) အလႊာစံု အိမ္ရွင္မမ်ားဟာ အာလူးကို အခြံခြာ၍ လည္းေကာင္း၊ အခြံ လိုက္လည္းေကာင္း၊ အလံုးလိုက္ လည္းေကာင္း၊ လွီးျဖတ္၍ လည္းေကာင္း၊ သား/ပုစြန္ျပြမ္း အာလူးဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ သက္သက္လြတ္ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ စြပ္ျပဳတ္၊ အပူစာ၊ အေအးစာ၊ အသုပ္၊ အၾကြတ္ေၾကာ္၊ ကင္၊ မီးဖုတ္၊ ျပဳတ္၊ ပူရီ၊ ကတ္သလိတ္္၊ စႏြင္းမကင္း၊ ေရႊၾကည္၊ ကိတ္၊ pan ကိတ္၊ pie ကိတ္၊ ေရခဲမုန္ ့၊ အာလူး စိမ္းေဖ်ာ္ရည္ စသည္ျဖင့္ မတူညီေသာ အရသာတို ့ျဖင့္ ေန ့စဥ္သံုးဟင္းလ်ာ အျဖစ္ သူ ့ရိုးရာ ဓေလ့မ်ားအတိုင္း နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ လွ်က္ ရွိၾကပါတယ္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...