ဝက္သား ေကာက္ညင္းထုပ္ (၁၂) ထုပ္
***... ဝက္သား ေကာက္ညင္းထုပ္ (၁၂) ထုပ္ အတြက္ လိုအပ္တာ ေလးေတြ…
1. ဝါးရြက္ – ၂၄ ရြက္ + အပို ၄ ရြက္ (ထုပ္ေနရင္း ၿပဲသြားလွ်င္ အစားထိုး သံုးရန္)
2. ေကာက္ညင္း – ၄ ခြက္ (rice cooker တြင္ ပါေသာ ခြက္)
3. ဝက္ သံုးထပ္သား (သို.) ၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ အသား – 350 g
4. ခရုဆီ – ထမင္းစား ဇြန္း ၅ ဇြန္း
5. အရသာမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဝက္
6. ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း တစ္ဝက္
7. five spice powder – လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု
8. cooking wine – ထမင္းစား ဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. shiitake mushroom – ၄ ပြင့္
10. ဝက္အူေခ်ာင္း – ၁ ေခ်ာင္း
11. ၾကက္ဥ – ၃ လံုး
13. ေျမပဲ – ၂၄ ေစ့
14. ပုဇြန္ေျခာက္ အေကာင္ေသး – ၃၆ ေကာင္
15. cooking string – ၃၆ ေပခန္. (၃ ေပခန္႔ အရွည္ ၁၂ ၾကိဳး ျဖတ္ထားပါ၊)
ဝါးရြက္ေျခာက္မ်ားကို ေရေအးထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါ။
ေရဆူၿပီးေနာက္ ၁၀ မိနစ္ဆက္ျပဳတ္ေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ေဆးၿပီး၊ ေရေအးထဲ တစ္ညအိပ္ ေရစိမ္ထားပါ။
shiitake mushroom ကို ၃ နာရီ ေရစိမ္ၿပီး ေရစစ္ကာ ၃၆ ခု လီွးထားပါ။
ဝက္အူေခ်ာင္း ကို ခပ္ေစာင္းေစာင္း ၁၂ တံုး လွီးထားပါ။
ၾကက္ဥျပဳတ္ၿပီး ၄ စိတ္စီ စိတ္ထားပါ။
ေျမပဲ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္ကို နာရီဝက္ခန္႔ ေရစိမ္ၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
၃ နာရီခန္.ေရစိမ္ကာ ေရျပန္စစ္ထားေသာ ေကာက္ညင္းကို ခရုဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၄ ဇြန္း) ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
လက္မ အရြယ္ခန္.လွီးထားေသာ အသား (၃၆) တံုး ကို ခရုဆီ (ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ အရသာမွဳန္. (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္) ငရုတ္ေကာင္းမွဳန္. (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္)၊ five spice powder (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု) cooking wine (ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း) တို႔ျဖင့္ နယ္ထားပါ။
***... လိုအပ္တာေလးေတြ ျပင္ဆင္ၿပီးၿပီမို. ေကာက္ညင္းထုပ္ေလး စထုပ္ရေအာင္…
ဝါးရြက္မ်ား၏ အစြန္း ၂ ဖက္ကို လက္၂ လံုးခန္.စီ ညွပ္ထုတ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ဝါးရြက္ ၂ ရြက္ ကို ပံုပါအတိုင္းထပ္ပါ။
ကန္ေတာ့ခြ်န္ျဖစ္ေအာင္လုပ္ေပးပါ။
ေကာက္ညင္းဆန္ (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း)ခန္.ကို ဦးစြာထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ အသား ၃ ဖတ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ ၃ ေကာင္၊ မွဳိ ၃ ဖတ္၊ ေျမပဲ ၂ ေစ့၊ ဝက္အူေခ်ာင္း ၁ ဖတ္၊ ၾကက္ဥ ၁ စိတ္ ကိုထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ ေကာက္ညင္း ဆန္ (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း) ခန္႔ ကို အေပၚဆံုးမွာ ထပ္ထည့္ေပးပါ။
ထို.ေနာက္ ေအာက္ပါပံုမ်ားအတိုင္း ဆက္ထုတ္သြားပါ။
ေကာက္ညင္းျပဳတ္ေသာအခါ မျပည္ထြက္ေစရန္ ၾကိဳးကို တင္းတင္းခ်ည္ေပးပါ။
အားလံုးထုတ္ၿပီးသြားလွ်င္ high heat ျဖင့္ အပူေပးထားသည့္ ပြတ္ပြတ္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအိုးထဲ ၃ နာရီခန္႔ ထည့္ျပဳတ္ထားပါ။ (ျပဳတ္ခ်ိန္ၾကာမွ ေကာက္ညင္းသား ပိုစား၍ေကာင္းပါတယ္။)
ေကာက္ညင္းထုတ္မ်ား ေရေပၚ အရမ္းမေပၚလာေအာင္ ေရအနည္းငယ္ ခမ္းသြားတိုင္း ပြတ္ပြတ္ ဆူေနေသာ ေရေႏြး ထပ္ထည့္ ေပးပါ။
၃ နာရီၾကာေအာင္ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ အရသာရိွလွေသာ ဝက္သားေကာက္ညင္းထုပ္ေလး သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook