၀ိုင္ အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ (အပိုင္း ၁)
၀ိုင္ ဟု ၾကားလိုက္ရံုျဖင့္ အနီေရာင္ အရည္ေလးမ်ားကို မ်က္ေစ့ထဲ ျမင္ေယာင္ လာၾက၏။ ၀ိုင္ကို အရသာရွိရွိ ေသာက္ေတာမယ္ ဆိုရင္.. ေရွးဦးစြာ ၀ိုင္ထည့္ထားတဲ့ ဖန္သား ၾကည္ၾကည္ ကလပ္ ခြက္ကို စက္၀ိုင္းပံု ပတ္ခ်ာလည္ လွည့္ လႈပ္ခတ္ေပး လွ်က္မွ ၀ုိင္္၏ ရနံ ့ကို ရႈသြင္းကာ၊ တက်ိဳက္ ခ်င္းစုပ္၍ စကၠန္ ့အနည္းငယ္ ငံုထားျပီးမွသာ အရသာခံ မ်ိဳခ်ေသာက္ရ ပါသည္။ ဝိုင္ဆိုတာ အရက္ေတာ့ မဟုတ္ေပ မယ့္.. မ်ားမ်ား ေသာက္ပါက၊ လူကို မူးယစ္ေစ တတ္ေသာ အေဖ်ာ္ ယမကာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ ပါသည္။
အဂၤလိပ္ စကားလံုး အကၡရာ Wine သည္ ေယဘုယ် အားျဖင့္ စပ်စ္သီးမွ ခ်က္လုပ္ထားေသာ ဝိုင္အရက္ကို ရည္ညႊန္းျခင္း ျဖစ္ေသာ္ လည္း၊ အျခားအသီးအနွံမ်ားမွ ခ်က္လုပ္ေသာ ဝိုင္အရက္ (ဥပမာ ပန္းသီးဝိုင္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၀ုိင္) စသည္ တို ့ကိုလည္း " ဝိုင္ " ဟုသာ ေခၚဆို သံုးနႈန္းေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ၀ိုင္ခ်က္လုပ္ အသံုးျပဳေသာ ထိုအသီးမ်ား ထဲတြင္ပါရွိတဲ့ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ ကို ကေဇာ္ေပါက္ျခင္းျဖင့္ ၀ုိင္ ခ်က္လုပ္ျခင္းပါသည္။
ပံုမွန္အားျဖင့္ ဝိုင္နီ၊ ၀ိုင္ျဖဴ၊ Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ႏွင့္ စပါကလင္၀ိုင္ ဟူ၍ ၀ုိင္(၄)မ်ိဳးရွိပါ သည္။ ဝိုင္နီကို စပ်စ္သီး အနီျဖင့္ ခ်က္လုပ္ပါသည္။ ေကာင္းမြန္ေသာ ၀ိုင္နီရရွိေစရန္အတြက္ စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ခြံ၊ စပ်စ္ေစ့မ်ားပါထဲ့၍ အခ်ဥ္ေဖာက္ေပးရ၏။ ၀ိုင္ျဖဴကို ေတာ့ စပ်စ္သီးအျဖဴျ ဖင့္ ခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။ Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ဆိုသည္မွာ ၀ိုင္နီ ႏွင့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ား ကို ေရာေႏွာေ ပါင္း စပ္ထားျခင္း မဟုတဘဲ၊ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမ်ားကို အရည္ညွစ္ထုတ္ေခ်ထားျပီး ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ အဲဒီ စပ်စ္ရည္ ထဲမွာ စပ်စ္ခြံမ်ားက်န္ရွိမႈပမာဏ အနည္း/အမ်ား ႏွင့္ အသံုးျပဳထားေသာ စပ်စ္သီးခြံ အထူ/အပါးေပၚမူ တည္ျပီးေတာ့ Rose ၀ိုင္၏ ပန္းေရာင္အႏု/အရင့္ ကြာျခားမႈ ျဖစ္လာပါသည္။ ဝိုင္အတြင္းမွာ အျမွဳပ္ထ ေနေသာ ဝိုင္ကို စပါကလင္ဝိုင္ဟု ေခၚၾက ပါသည္္။
၀ိုင္ ရဲ ့အေရာင္ကို ၾကည့္တဲ့အခါ၊ ၀ိုင္ထဲ့ထားေသာခြက္ကို ေလထဲတြင္ေျမွာက္ျပီး ၾကည္ရံုႏွင့္ အေျဖမွန္ ကို မသိႏိုင္ပါဘူး။ ၾကည္လင္ေသာ အေရာင္ကိုေနာက္ခံထားျပီး၊ ၀ိုင္ခြက္ကို ၄၅ ံ C ေစာင္း၍ ၾကည့္ရ ပါသည္။ ၀ိုင္နီ မ်ားကို အစိမ့္ေရာင္ ရင့္ရင့္ (သို ့မဟုတ္) အနက္ေရာင္ ပု လင္းမ်ား တြင္ သိမ္းဆည္းထား ေလ့ရွိပါသည္။ ထိုကဲ့သို ့ အေရာင္ရင့္ေသာ ပုလင္းမ်ားအတြင္း၌သာ ထည့္သြင္း သိမ္းဆည္းျခင္းျဖင့္ ၀ုိင္နီမ်ားရဲ ့သက္တမ္းကို ရင့္လာေစတယ္လို ့ဆိုၾကပါသည္္္။
၀ိုင္ျဖဴမ်ားကိုမူ အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ (သို ့မဟုတ္) အ၀ါေရာင္ ပုလင္းမ်ား တြင္ထဲ့သြင္းထားေလ့ ရွိပါ သည္္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ၀ိုင္၏အေရာင္ကိုၾကည့္ျပီး၊ သက္တမ္းကို ခန္ ့မွန္းလို ့ရႏိုင္ပါသည္။ ၀ိုင္ျဖဴ မ်ားသည္ သက္တမ္းရင့္လာပါက၊ ၀ုိင္၏အေရာင္မွာ ပိုမိုရင့္လာတတ္ပါသည္္။ ၄င္း၀ိုင္ျဖဴမ်ား ကို သစ္ခ်သား စည္မ်ားအတြင္း သိုေလွာင္သိမ္းဆည္း ထားတဲ့ သက္တမ္းေပၚတြင္မူတည္ျပီးေ တာ့လည္း အေရာင္ေျပာင္းတတ္ပါသည္။ ၀ုိင္နီမ်ားမွာမူ ၄င္းတို ့သက္တမ္းပိုမိုရင့္လာသ ည္ ႏွင့္ အမွ် အေရာင္ ပိုမိုေဖ်ာ့လာပါသည္။
၀ိုင္ပုလင္း ရဲ ့ အေရွ ့ဘက္ျခမ္းမွာ Brand Name၊ ၀ိုင္ထဲတြင္ပါတဲ့စပ်စ္သီးမ်ားႏွင့္ အျခားအမ်ိဳး အမည္ မ်ား၊ ထုတ္လုပ္တဲ့့ႏို္င္ငံ နဲ ့၀ိုင္ အမ်ိဳးအစားတို ့ကို ေဖာ္ျပထားေလ့ရွိပါသည္္။ ပုလင္းရဲ႔ ေနာက္ဘက္ ျခမ္းမွာ စပ်စ္ခင္းမ်ားထြက္ရွိရာ ေဒသ၊ ၀ုိင္ျပဳလုပ္သည့္ နည္းစံနစ္မ်ား၊ ၀ုိင္အနံ ့အရသာႏွင့္ တြဲဖက္ စားသံုး သင့္ေသာဟင္းလ်ာမ်ား၊ ၀ိုင္ပုလင္းကိုထိန္းသိမ္းထားရွိ ရမည့္ အပူခ်ိန္၊ ၀ိုင္ထဲမွာ ပါတဲ့ Alcohol ရာခိုင္ ႏႈန္း တို ့ကို ေဖာ္ျပထားေလ့ ရွိပါသည္္္။
၀ိုင္ ကို အေမွာင္ခန္းႏွင့္ အေအးဓါတ္ရိွေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ႏွစ္ၾကာၾကာထားေလ အရသာပိုေကာင္း ေလ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ႏွစ္ခ်ိဳ႕၀ိုင္ သည္ တန္ဘိုးျမင့္မားပါသည္။ ပုလင္းအဖံုးကို သစ္ သားေခါက္တစ္ မ်ိဳးျဖင့္ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါသည္။ ထုိသစ္သားေခါက္ ပုလင္းအခြံႏွင့္ ၀ိုင္က္ုိ အျမဲ ထိေတြ ့ ေနေစရန္အတြက္ ပုလင္းကို ေအာက္ဘက္သို ့အနဲငယ္ေစာင္းျပီး သိမ္းဆည္းေ လ့ရွိ ပါသည္။ အဆိပ္ေငြ ့မ်ားထြက္သြားေစ ရန္ႏွင့္ ၀ုိင္၏ အနံ ့အရသာတို ့ယိုယြင္းမႈမရွိေ စရန္ အတြက္ ဤသို ့သိမ္းဆည္းရသည္ဟုဆိုပါသည္။ သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းထားသည့္ သက္တမ္း ကို လိုက္၍ ေစ်းကြာျခားမႈရွိပါသည္။
၀ိုင္ မ်ားကို မသံုးေဆာင္မီ Wine Cooler အတြင္း အပူခ်ိန္ ၁၇ ံC ခန္ ့ ရွိေသာေနရာ တြင္ အခ်ိန္ ၁-နာရီ ခန္ ့ၾကိဳတင္ထားျပီး၊ ေသာက္သံုးမွသာ ၀ိုင္အရသာကို ပိုမိုေပၚလြင္ေစမည္ျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အနီေရာင္ ၀ိုင္မ်ားကို အခန္းအပူခ်ိန္(room temperature)မွာထား၍၊ အသားနဲ ႕တြဲဖက္ စားေသာက္ေ သာ အခါ အရသာပိုမိုေပၚလြင္ျပီး၊ အျဖဴေရာင္ ၀ိုင္ မ်ားကိုေတာ့ ငါး၊ အသုပ္ တို ့ႏွင့္ တြဲဖက္စားေသာက္ ပါက အရသာ ပိုထူးပါသည္။
က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ကၾကည့္ပါလွ်င္ ကမၻာေပၚတြင္ ဦးစားေပး ေသာက္သံုးသင့္ေသာ အရည္ မွာ ေရ (သို ့မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္း Green Tea ျဖစ္ျပီး၊ ဒုတိယအေနနဲ႕ေသာက္သင့္ေသာ အရည္မွာ အနီေရာင္ စပ်စ္၀ိုင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ စပ်စ္၀ုိင္အနီကို လူၾကီး၊လူငယ္၊က်ား၊မ မေရြး ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။ အကယ္၍ ၀ိုင္ မ်ားမ်ားေသာက္ မိရင္ေတာ့ မူးတာလဲ မဟုတ္ဘဲ၊ ရီေ၀ေ၀ ခံစားရပါမည္။ ေဆးပညာရွင္မ်ား ၏အ ဆိုအ ရ စပ်စ္သီးအခြံတြင္ အိုမင္ရင့္ ေရာ္မႈ ကို ေနွးေကြးေစသည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ “မအိုေဆး” ဟု ညႊန္းဆိုၾကပါသည္။ ၀ိုင္အနီကို ေဆး၀ါးအျဖစ္ ေန ့စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သံုး သူမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေစပါ။
အဂၤလိပ္ စကားလံုး အကၡရာ Wine သည္ ေယဘုယ် အားျဖင့္ စပ်စ္သီးမွ ခ်က္လုပ္ထားေသာ ဝိုင္အရက္ကို ရည္ညႊန္းျခင္း ျဖစ္ေသာ္ လည္း၊ အျခားအသီးအနွံမ်ားမွ ခ်က္လုပ္ေသာ ဝိုင္အရက္ (ဥပမာ ပန္းသီးဝိုင္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၀ုိင္) စသည္ တို ့ကိုလည္း " ဝိုင္ " ဟုသာ ေခၚဆို သံုးနႈန္းေလ့ ရွိၾကပါသည္။ ၀ိုင္ခ်က္လုပ္ အသံုးျပဳေသာ ထိုအသီးမ်ား ထဲတြင္ပါရွိတဲ့ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ ကို ကေဇာ္ေပါက္ျခင္းျဖင့္ ၀ုိင္ ခ်က္လုပ္ျခင္းပါသည္။
ပံုမွန္အားျဖင့္ ဝိုင္နီ၊ ၀ိုင္ျဖဴ၊ Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ႏွင့္ စပါကလင္၀ိုင္ ဟူ၍ ၀ုိင္(၄)မ်ိဳးရွိပါ သည္။ ဝိုင္နီကို စပ်စ္သီး အနီျဖင့္ ခ်က္လုပ္ပါသည္။ ေကာင္းမြန္ေသာ ၀ိုင္နီရရွိေစရန္အတြက္ စပ်စ္သီး၊ စပ်စ္ခြံ၊ စပ်စ္ေစ့မ်ားပါထဲ့၍ အခ်ဥ္ေဖာက္ေပးရ၏။ ၀ိုင္ျဖဴကို ေတာ့ စပ်စ္သီးအျဖဴျ ဖင့္ ခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။ Rose ၀ိုင္ (ေခၚ) Pink ၀ိုင္ ဆိုသည္မွာ ၀ိုင္နီ ႏွင့္ ၀ိုင္ျဖဴမ်ား ကို ေရာေႏွာေ ပါင္း စပ္ထားျခင္း မဟုတဘဲ၊ အနီေရာင္ စပ်စ္သီးမ်ားကို အရည္ညွစ္ထုတ္ေခ်ထားျပီး ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ျခင္းသာျဖစ္ပါသည္။ အဲဒီ စပ်စ္ရည္ ထဲမွာ စပ်စ္ခြံမ်ားက်န္ရွိမႈပမာဏ အနည္း/အမ်ား ႏွင့္ အသံုးျပဳထားေသာ စပ်စ္သီးခြံ အထူ/အပါးေပၚမူ တည္ျပီးေတာ့ Rose ၀ိုင္၏ ပန္းေရာင္အႏု/အရင့္ ကြာျခားမႈ ျဖစ္လာပါသည္။ ဝိုင္အတြင္းမွာ အျမွဳပ္ထ ေနေသာ ဝိုင္ကို စပါကလင္ဝိုင္ဟု ေခၚၾက ပါသည္္။
၀ိုင္ ရဲ ့အေရာင္ကို ၾကည့္တဲ့အခါ၊ ၀ိုင္ထဲ့ထားေသာခြက္ကို ေလထဲတြင္ေျမွာက္ျပီး ၾကည္ရံုႏွင့္ အေျဖမွန္ ကို မသိႏိုင္ပါဘူး။ ၾကည္လင္ေသာ အေရာင္ကိုေနာက္ခံထားျပီး၊ ၀ိုင္ခြက္ကို ၄၅ ံ C ေစာင္း၍ ၾကည့္ရ ပါသည္။ ၀ိုင္နီ မ်ားကို အစိမ့္ေရာင္ ရင့္ရင့္ (သို ့မဟုတ္) အနက္ေရာင္ ပု လင္းမ်ား တြင္ သိမ္းဆည္းထား ေလ့ရွိပါသည္။ ထိုကဲ့သို ့ အေရာင္ရင့္ေသာ ပုလင္းမ်ားအတြင္း၌သာ ထည့္သြင္း သိမ္းဆည္းျခင္းျဖင့္ ၀ုိင္နီမ်ားရဲ ့သက္တမ္းကို ရင့္လာေစတယ္လို ့ဆိုၾကပါသည္္္။
၀ိုင္ျဖဴမ်ားကိုမူ အစိမ္းေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ (သို ့မဟုတ္) အ၀ါေရာင္ ပုလင္းမ်ား တြင္ထဲ့သြင္းထားေလ့ ရွိပါ သည္္။ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ၀ိုင္၏အေရာင္ကိုၾကည့္ျပီး၊ သက္တမ္းကို ခန္ ့မွန္းလို ့ရႏိုင္ပါသည္။ ၀ိုင္ျဖဴ မ်ားသည္ သက္တမ္းရင့္လာပါက၊ ၀ုိင္၏အေရာင္မွာ ပိုမိုရင့္လာတတ္ပါသည္္။ ၄င္း၀ိုင္ျဖဴမ်ား ကို သစ္ခ်သား စည္မ်ားအတြင္း သိုေလွာင္သိမ္းဆည္း ထားတဲ့ သက္တမ္းေပၚတြင္မူတည္ျပီးေ တာ့လည္း အေရာင္ေျပာင္းတတ္ပါသည္။ ၀ုိင္နီမ်ားမွာမူ ၄င္းတို ့သက္တမ္းပိုမိုရင့္လာသ ည္ ႏွင့္ အမွ် အေရာင္ ပိုမိုေဖ်ာ့လာပါသည္။
၀ိုင္ပုလင္း ရဲ ့ အေရွ ့ဘက္ျခမ္းမွာ Brand Name၊ ၀ိုင္ထဲတြင္ပါတဲ့စပ်စ္သီးမ်ားႏွင့္ အျခားအမ်ိဳး အမည္ မ်ား၊ ထုတ္လုပ္တဲ့့ႏို္င္ငံ နဲ ့၀ိုင္ အမ်ိဳးအစားတို ့ကို ေဖာ္ျပထားေလ့ရွိပါသည္္။ ပုလင္းရဲ႔ ေနာက္ဘက္ ျခမ္းမွာ စပ်စ္ခင္းမ်ားထြက္ရွိရာ ေဒသ၊ ၀ုိင္ျပဳလုပ္သည့္ နည္းစံနစ္မ်ား၊ ၀ုိင္အနံ ့အရသာႏွင့္ တြဲဖက္ စားသံုး သင့္ေသာဟင္းလ်ာမ်ား၊ ၀ိုင္ပုလင္းကိုထိန္းသိမ္းထားရွိ ရမည့္ အပူခ်ိန္၊ ၀ိုင္ထဲမွာ ပါတဲ့ Alcohol ရာခိုင္ ႏႈန္း တို ့ကို ေဖာ္ျပထားေလ့ ရွိပါသည္္္။
၀ိုင္ ကို အေမွာင္ခန္းႏွင့္ အေအးဓါတ္ရိွေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ႏွစ္ၾကာၾကာထားေလ အရသာပိုေကာင္း ေလ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ႏွစ္ခ်ိဳ႕၀ိုင္ သည္ တန္ဘိုးျမင့္မားပါသည္။ ပုလင္းအဖံုးကို သစ္ သားေခါက္တစ္ မ်ိဳးျဖင့္ ျပဳလုပ္ေလ့ရွိပါသည္။ ထုိသစ္သားေခါက္ ပုလင္းအခြံႏွင့္ ၀ိုင္က္ုိ အျမဲ ထိေတြ ့ ေနေစရန္အတြက္ ပုလင္းကို ေအာက္ဘက္သို ့အနဲငယ္ေစာင္းျပီး သိမ္းဆည္းေ လ့ရွိ ပါသည္။ အဆိပ္ေငြ ့မ်ားထြက္သြားေစ ရန္ႏွင့္ ၀ုိင္၏ အနံ ့အရသာတို ့ယိုယြင္းမႈမရွိေ စရန္ အတြက္ ဤသို ့သိမ္းဆည္းရသည္ဟုဆိုပါသည္။ သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းထားသည့္ သက္တမ္း ကို လိုက္၍ ေစ်းကြာျခားမႈရွိပါသည္။
၀ိုင္ မ်ားကို မသံုးေဆာင္မီ Wine Cooler အတြင္း အပူခ်ိန္ ၁၇ ံC ခန္ ့ ရွိေသာေနရာ တြင္ အခ်ိန္ ၁-နာရီ ခန္ ့ၾကိဳတင္ထားျပီး၊ ေသာက္သံုးမွသာ ၀ိုင္အရသာကို ပိုမိုေပၚလြင္ေစမည္ျဖစ္ပါသည္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အနီေရာင္ ၀ိုင္မ်ားကို အခန္းအပူခ်ိန္(room temperature)မွာထား၍၊ အသားနဲ ႕တြဲဖက္ စားေသာက္ေ သာ အခါ အရသာပိုမိုေပၚလြင္ျပီး၊ အျဖဴေရာင္ ၀ိုင္ မ်ားကိုေတာ့ ငါး၊ အသုပ္ တို ့ႏွင့္ တြဲဖက္စားေသာက္ ပါက အရသာ ပိုထူးပါသည္။
က်န္းမာေရးရႈေထာင့္ကၾကည့္ပါလွ်င္ ကမၻာေပၚတြင္ ဦးစားေပး ေသာက္သံုးသင့္ေသာ အရည္ မွာ ေရ (သို ့မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္း Green Tea ျဖစ္ျပီး၊ ဒုတိယအေနနဲ႕ေသာက္သင့္ေသာ အရည္မွာ အနီေရာင္ စပ်စ္၀ိုင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ားက အၾကံျပဳထားၾကပါသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ စပ်စ္၀ုိင္အနီကို လူၾကီး၊လူငယ္၊က်ား၊မ မေရြး ေသာက္သံုးသင့္ပါသည္။ အကယ္၍ ၀ိုင္ မ်ားမ်ားေသာက္ မိရင္ေတာ့ မူးတာလဲ မဟုတ္ဘဲ၊ ရီေ၀ေ၀ ခံစားရပါမည္။ ေဆးပညာရွင္မ်ား ၏အ ဆိုအ ရ စပ်စ္သီးအခြံတြင္ အိုမင္ရင့္ ေရာ္မႈ ကို ေနွးေကြးေစသည့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳး ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ “မအိုေဆး” ဟု ညႊန္းဆိုၾကပါသည္။ ၀ိုင္အနီကို ေဆး၀ါးအျဖစ္ ေန ့စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သံုး သူမ်ား သည္ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေစပါ။
ေသြးတိုးကို က်ေစသည့္ျပင္၊ ေသြးအတြင္း အဆီဓါတ္မ်ားကိုလဲ က်ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္အနီေရာင္၀ိုင္တြင္ ပါရွိေသာ သဘာ၀ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးသည္ ႏွဴကလီးယား ဓာတ္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲရွိဆဲလ္မ်ား ေသဆံုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ ေၾကာင္း ယူေကအေျခစိုက္ တယ္လီဂရပ္ သတင္းစာ တြင္ ေဖာ္ျပထား ခဲ့ပါသည္။ ထိုအဆိုကို ပစၥဘတ္တကၠသိုလ္၏ သုေတသနအဖြဲ႕မွ လည္းေထာက္ခံ ထားပါသည္။
သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားကိုေလ့လာၾကည့္ရာတြင္ လြန္ခ့ဲ့ေသာ BC 6000 ခန္ ့ကစ၍ပါရွား (ေ ခၚ) အီရန္ သည္ ၊ ကမၻာေပၚတြင္ ပထမဦး ဆံုး စပ်စ္သီးျဖင့္၀ိုင္ကို စတင္ခ်က္လုပ္ေသာက္ သံုးေ သာ ႏိုင္ငံျဖစ္ပါသည္။ ထိုမွတဆင့္ အီဂ်စ္> ဂရိ> အီတလီီီ> စပိန္> ျပင္သစ္> အာေရဗ်> ဥေရာပေျမာက္ပိုင္း> ေရာမ> မကၠဆီကိုိ> ပီရူး> ကာလီဖိုးနီးယား> ၾသစေၾတးလ်> နယူးဇီလန္..စသည္ျဖင့္ လက္ဆင့္ကမ္း ေရြ ့ လ်ားလာခဲ့ ပါသည္။ အေနာက္ဥေရာပႏိုင္ငံ အားလံုးလိုလိုတြင္ စပ်စ္သီးမွသာ ၀ိုင္ခ်က္လုပ္ေလ့ ရွိၾကပါ သည္။ အာရွတိုက္တြင္ေတာ့ အိႏိၵယႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္း ႏွင့္ တရုတ္ တို ့တြင္ BC 100 ခန္ ့က စတင္ ေသာက္ သံုး လာခဲ့ၾကျပီး၊ ထိိုမွတဆင့္ အာရွႏိုင္ငံအသီး သီးတို႔ ၀ိုင္ေသာက္သံုး ေသာ ဓေလ့ပ်ံ ့ႏွံ ့ လာခဲ့ပါသည္။ “ ဂ်ပန္မွာ ဆာေကး၊ ျပင္သစ္မွာ ၀ိုင္၊ စေကာ့ တလန္မွာ ၀ီစကီ၊ ရုရွမွာေဗာ့ဒ္ကာ၊ ကိုရီးယားမွာ ဆိုဂ်ဳ ့ ” ဟူေသာ ဆိုရိုးစကား ရွိပါသည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္..မွ်ေ၀သည္)
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္..မွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook