ျပဳျပင္ထားေသာ အသား စားသံုးမႈ မ်ားသူေတြမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ပိုရႏိုင္
ဆြီဒင္ႏိုင္ငံ၊ ကာ႐ိုလင္စကာ အင္စတီက်ဳမွ သုေတသီ ေတြက ျပဳျပင္ ထားတဲ့ အသား ဥပမာ hotdog, ဆလာမီ၊ အသား အူေခ်ာင္း စတာေတြ စားျခင္းက ႏွလံုးေရာဂါ ေၾကာင့္ ေသဆံုး ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ ေစတယ္လို႔ ေဖာ္ျပခဲ့ ပါတယ္။
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြက မ်ားေသာ အားျဖင့္ ဆိုဒီယမ္ ေတြ၊ ႏိုက္ထရိတ္ ေတြ၊ ေဖာ့စဖိတ္နဲ႔ အျခားေသာ အနံ႔ အရသာ ဓာတု ပစၥည္းေတြ အျပင္ မီးခိုးေငြ႔ေတြ ပါ၀င္ျပီး၊ ၾကိတ္ထားတဲ့ အသားေတြ မွာေတာ့ အပိုအေနနဲ႔ Polycyclic aromatic hydrocarbons ေတြ ပါ၀င္ျပီး အားလံုးက ႏွလံုး ေရာဂါ Heart failure ျဖစ္ပြားမႈကို ပိုျပီး ဆိုးေစပါတယ္။ သဘာ၀ အတိုင္း ရတဲ့ အသားေတြ မွာေတာ့ ဆိုဒီယမ္ ပါ၀င္မႈေရာ၊ အျခားဓာတု ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္မႈပါ ပိုနည္း ပါတယ္။
မိုင္ကိ
Ref;Medindia
ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားေတြက မ်ားေသာ အားျဖင့္ ဆိုဒီယမ္ ေတြ၊ ႏိုက္ထရိတ္ ေတြ၊ ေဖာ့စဖိတ္နဲ႔ အျခားေသာ အနံ႔ အရသာ ဓာတု ပစၥည္းေတြ အျပင္ မီးခိုးေငြ႔ေတြ ပါ၀င္ျပီး၊ ၾကိတ္ထားတဲ့ အသားေတြ မွာေတာ့ အပိုအေနနဲ႔ Polycyclic aromatic hydrocarbons ေတြ ပါ၀င္ျပီး အားလံုးက ႏွလံုး ေရာဂါ Heart failure ျဖစ္ပြားမႈကို ပိုျပီး ဆိုးေစပါတယ္။ သဘာ၀ အတိုင္း ရတဲ့ အသားေတြ မွာေတာ့ ဆိုဒီယမ္ ပါ၀င္မႈေရာ၊ အျခားဓာတု ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္မႈပါ ပိုနည္း ပါတယ္။
အသက္ ၄၅ နဲ႔ ၇၅ ၾကား ႏွလံုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်ဥ္းေရာဂါ (သို႔) ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ဖူးတဲ့ ဆြီဒင္လူမ်ိဳး ၃၇၀၃၅ ဦးအား ႏွစ္ဖြဲ႕ခြဲ၍ ျပဳျပင္ထားေသာ အနီေရာင္အသား မ်ားႏွင့္ မျပဳျပင္ထားေသာ အနီေရာင္ အသားေတြရဲ႕ သက္ေရာက္ပံုကို ေလ့လာ ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာ ပါ၀င္သူေတြကို ၁၉၉၈ မွ စတင္၍ ႏွလံုးေရာဂါ စျဖစ္တဲ့ အခ်ိန္ထိ သို႔မဟုတ္ ေလ့လာမႈျပီးဆံုးတဲ့အခ်ိန္ ၂၀၁၀ ထိ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ပါ တယ္။ ရလဒ္ေတြအရ ျပဳျပင္ထားတဲ့အသား 75g နဲ႔အထက္ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့သူေတြမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ရႏိုင္ေျခ ၂၈% ပိုမ်ားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
မိုင္ကိ
Ref;Medindia
Health Updates Journal No. 125
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook