ငါးဥ စပ္ဆီးစိမ္း (ငရုတ္သီးစိမ္း) အုပ္ (၂)



အင္းထဲ နဲ႔ ေတာင္ႀကီးမွာေတာ့ ငါးဖိန္း လို့ေခၚတဲ့ အရမ္း စားေကာင္းတဲ့ ငါးရဲ့ဥကို ခ်က္တာပါ။ အခုခ်က္ ထားတဲ့ ငါးဥေတြလို ေဖာေဖာသီသီ မရႏူိင္တာေၾကာင့္ အနွစ္မ်ားမ်ား ငါးဥ နဲနဲ နဲ့ ခ်က္ပါတယ္။ ရွားရွား ပါးပါး ရမွ စားရတာေၾကာင့္ ပိုၿပီးေတာ့ အရသာရွိပါတယ္။ ဒီဟင္းကေတာ့ ငါးဖိန္းဥနဲ့့ ခ်က္တာေလာက္ စားလို့ မေကာင္းေပမယ့္ အေတာ္ေလးကို အရသာရွိပါတယ္။ ပထမတစ္ခါ blog မွာ တင္ဖူးၿပီးသားေလး က ၾကက္သြန္ပင္ နဲ႕ ေရမထည့္ပဲ ေျခာက္ေျခာက္ေလး ျဖစ္ေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ စပ္ဆီးအုပ္ပါ။ ဒီတစ္ခါ ကေတာ့ ၾကက္သြန္ပင္၊ ေရေႏြး နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပိုထည့္ၿပီး အရည္စပ္စပ္ ေလးျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ထားတဲ့ စပ္ဆီးစိမ္းလြတ္ နဲ႔ အနည္းငယ္တူေသာ စပ္ဆီးစိမ္း အုပ္ေလးပါ။

***...ငါးဥ စပ္ဆီးစိမ္းအုပ္ ခ်က္ဖို့ လိုအပ္တာေလးေတြ….

1. ငါးဥ – ၆၅ က်ပ္သား (1 kg)
2. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၂၀ တက္
3. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ၅ လက္မခန္႕ရွည္သည့္ မစပ္သည့္ ငရုတ္သီးစိမ္း အေတာင့္ႀကီး – ၅ ေတာင့္
4. အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ စပ္သည့္ ငရုတ္သီးစိမ္း အေသး - ၁၀ ေတာင့္ (အစပ္ၾကိဳက္လွ်င္ ပိုထည့္ပါ။)
5. အကြင္းလိုက္လွီးကာ နွစ္ပိုင္းျဖတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးႀကီး – ၂ လံုး
6. လက္တစ္ဆစ္အရွည္ခန္႕လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – 1 1/4 cups (310 ml) ခန္႕
7. chicken powder – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
8. ဆား – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ဆီ – 1 cup (250 ml)
10. နႏြင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
11. ေရေႏြး – 1/4 cup (60 ml)

ဟင္းေလးကို စခ်က္ၾကရေအာင္….

ေရဆူဆူထဲ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နွင့္ ငါးဥ ထည့္ကာ အရမ္းက်က္မသြားေစရန္ အိုးအဖံုး မဖံုးပဲ ၂ မိနစ္ခန့္ ျပဳတ္ပါ။

(ငါးဥမ်ားမျပဳတ္ခင္ ကြဲေပါက္ေနလွ်င္ ေရဆူဆူထဲ ထည့္သည္နွင့္ လွန္ထြက္သြားၿပီး အတံုးမလွျဖစ္တတ္ ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဟင္းက်က္ေသာအခါ အရသာပိုဝင္လို႕ ပိုစားလို႕ေကာင္းပါတယ္။)

ၿပီးလ်ွင္ ဆယ္ထုတ္ၿပီး အေအးခံကာ လွီးထားပါ။

ဆီ ဒယ္အိုးထဲ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္ နွင့္ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ကိုထည့္ကာ ၂ မိနစ္ခန္႕ medium heat ျဖင့္ ဆီသတ္ပါ။

ၿပီးလွ်င္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး နွင့္ ၾကက္သြန္ပင္ ထည့္ကာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္မ်ား ႏြမ္းေၾကသြားေအာင္ ဖိေခ်ေမႊ ေၾကာ္ေပးပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေၾကၿပီး ႏြမ္းသြားလ်ွင္ ေရေႏြး၊ အရသာမွဳန္႔ နွင့္ ဆားကို ထည့္ကာ ၂ ခါေလာက္ေမႊေပးပါ။

ထို႕ေနာက္ လွီးထားေသာ ငါးဥမ်ားကို ထည့္ကာ အနွစ္ရရန္ အတြက္ ငါးဥ ၇ တံုးေလာက္ကို ေၾကသြား ေအာင္ ဇြန္း နွင့္ ဖိေခ်ၿပီးလွ်င္ ၂ မိနစ္ခန္.ေမႊေၾကာ္ပါ။

အိုး အဖံုး ဖံုးၿပီး ၆ မိနစ္ခန္႔ medium heat ျဖင့္ ဆက္တည္ထားပါ။ ထိုအေတာ အတြင္း ၃ ခါေလာက္ ေမြႊေပးပါ။

ငါးဥအတြင္းက က်က္ မက်က္ သိရေအာင္ ငါးဥတစ္တံုးကို ဇြန္းျဖင့္ ဖိေခ်ၾကည့္ပါ။ မက်က္ေသးလွ်င္ မိနစ္အနည္းငယ္ ဆက္တည္ေပးၿပီးမွ မီးကိုပိတ္ပါ။

မီးပိတ္ၿပီးေနာက္ ၅ မိနစ္ခန္႕ ထားၿပီးလွ်င္ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။


ref;Chaw Su's Food Friends
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...