တုပ္ေကြးေၾကာင့္ ခံစားရေသာ ေ၀ဒနာမ်ားကို သက္သာေစေသာ အစားအစာမ်ား

ငွက္ေပ်ာသီး

အစာေၾကညက္ လြယ္ၿပီး ကလးငယ္ေတြ တုပ္ေကြး ျဖစ္တဲ့အခါ ခံစားရ တတ္တဲ့ ပ်ိဳ႕ခ်င္တာ၊ အန္ခ်င္တာနဲ႔ ၀မ္းသြားတာေတြ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး နိုင္ပါတယ္။

ခ်င္း(ဂ်င္း)


၀မ္းဗိုက္ နာက်င္တာ၊ ပ်ိဳ႕အန္ ခ်င္တာစတဲ့ ေ၀ဒနာ ေတြအတြက္ ခ်င္းကို အသံုးျပဳႏိုင္ ပါတယ္။ ေလ့ လာမႈ တစ္ခုမွာ ခ်င္းက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္း မႈေတြကို သက္သာေစ တာကို ေတြ႔ရွိရ ပါတယ္။

ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါ၀င္ေသာ ေကြကာ

တုပ္ေကြးျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ စားသင့္တဲ့ အစားအစာ တစ္ခုပါ။ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး ပါ၀င္တဲ့ ေကြကာက ဆာေလာင္မႈ မရွိေစဘဲ စိတ္ေက်နပ္မႈ ျဖစ္ေစပါတယ္။

ေရခဲေခ်ာင္း

လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးကို ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ကာ ေရခဲေခ်ာင္း ျပဳလုပ္ၿပီးစားပါ။ သၾကားမထည့္ဘဲ သဘာ၀ အခ်ိဳအတိုင္း ထားရွိရပါမယ္။ ေရခဲေခ်ာင္း စားတာေၾကာင့္ လည္ေခ်ာင္း နာတာ၊ ေရာင္တာ၊ လည္ေခ်ာင္း ေျခာက္တာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ခြ်ဲသလိပ္ေတြကို ေပ်ာ္ေစၿပီး ႏွာေခါင္း ပိတ္တာကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။

ၾကက္သား

အဆီမပါတဲ့ ၾကက္သားက အာဟာရ ျပည့္ျပည့္၀၀ ရရွိေစပါတယ္။ တုပ္ေကြးျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ အာဟာရ လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရရွိဖို႔အတြက္ ၾကက္သားကို စားသံုးသင့္ ပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ အဏုဇီ၀ပိုးသတ္ အာနိသင္နဲ႔ ခုခံစြမ္းအားေတြကို ျမွင့္တင္ေပးတဲ့ အာနိသင္ေတြရွိၿပီး ႏွာေခါင္း ပိတ္တာကိုလည္း သက္သာေစပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ရွိတဲ့ ဖိုက္တိုကမ္မီကယ္က ေလျပြန္ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစပါတယ္။

ၾကက္စြပ္ျပဳတ္

ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ ေသာက္သံုးေပးတာက ေရဓာတ္ကို ရရွိေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစလို႔ တုပ္ေကြးေရာဂါကို အျမန္သက္သာေစ ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ ေသာက္တာက ႏွာေခါင္း အတြင္းပိုင္းမွာ ရွိတဲ့ အေမြးအမွင္ေလးေတြရဲ႕ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ေကာင္းေစ လို႔ အသက္ရွဴ  လမ္းေၾကာင္းအတြင္း ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမႊားေတြ မ၀င္ေအာင္ ဟန္႔တားၿပီး တုပ္ေကြးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္နိုင္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း


လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္တာက ေရာဂါပိုးမႊားေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးမယ့္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေ တြကို ရရွိေစပါတယ္။ လက္ဖက္ေျခာက္ထဲမွာ ပါတဲ့ ဖိုက္တိုကမ္မီကယ္ ကက္တီခ်င္က ပိုးသတ္အာနိသင္ နဲ႔ ၀မ္းေလ်ွာတာကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ပဲႏို႔
လက္တို႔မပါ၀င္တဲ့ ပဲႏို႔ေသာက္တာက တုပ္ေကြးျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ အာဟာရ ဓာတ္ျပည့္၀စြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ေခ်ာကလက္ေတြ ပါ၀င္ခဲ့ရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္၊ သတၳဳဓာတ္ေတြအျပင္ ကယ္လိုရီကိုလည္း လံုေလာက္စြာ ရရွိေစပါတယ္။

ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေဖ်ာ္ရည္

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို သုပ္စားတာ၊ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ ေသာက္တာက တုပ္ေကြးျဖစ္တာကေန ျပန္လည္ သက္သာေစဖို႔ ကူညီေပးပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားကို ေကာင္းေစတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါ၀င္တဲ့အျပင္ ေရဓာတ္ျဖည့္ေပး တာေၾကာင့္ ခံစားရတဲ့ တုပ္ေကြးလကၡဏာေတြကို အျမန္သက္သာေစ ပါတယ္။

တုပ္ေကြး ကာကြယ္ေဆးထိုးပါ

တုပ္ေကြးကာကြယ္ေဆး ထိုးထားတာက တုပ္ေကြးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ၈၀% ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ တစ္ႏွစ္ကို တစ္ႀကိမ္သာ ထိုးရၿပီး တုပ္ေကြးေရာဂါ အျဖစ္မ်ားတတ္ေသာ မိုးရာသီမ၀င္မီ ႏွစ္ပတ္အလိုမွာ ထိုးပါ။ ကာကြယ္ေဆးအာနိသင္ကို ရရွိဖို႔ ႏွစ္ပတ္ၾကာ တတ္တာေၾကာင့္ပါ။

ကာကြယ္ေဆးထိုးထား သင့္သူမ်ား


ကေလးငယ္ေတြနဲ႔ သက္ႀကီးရြယ္အုိေတြက တုပ္ေကြးျဖစ္လာခဲ့ရင္ ခံႏိုင္ရည္ နည္းတာေၾကာင့္ တုပ္ေကြး ကာကြယ္ေဆး မျဖစ္မေန ထိုးထားေပးသင့္ပါတယ္။ က်န္းမာေရး ၀န္ထမ္းေတြ၊ နာတာရွည္ အဆုတ္ ေရာဂါရွိသူေတြ၊ ခုခံအားေလ်ာ့နည္းေစေသာ ေဆး၀ါးေသာက္သံုး ေနရသူေတြ၊ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာ ပိုင္းဆိုင္ရာ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေၾကာင့္ အဆုတ္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ အားနည္းသူေတြအေနနဲ႔ တုပ္ေကြး ကာကြယ္ ေဆးကို မျဖစ္မေန ထိုးထားသင့္ပါတယ္။

(မွတ္ခ်က္။ ၂၀၁၄ခုႏွစ္၊ ဇူလိုင္လထုတ္ အာေရာဂ်ံမဂၢဇင္း အတဲြ(၂၆၄)မွ ဇာျခည္၀င္း (ေဆး၀ါး တကၠသိုလ္) ေရးသားေသာ အေအးမိ တုပ္ေကြးျဖစ္လွ်င္ အျမန္ဆံုး သက္သာေစရန္ ေဆာင္းပါးမွ ေကာက္ႏႈတ္ ေဖာ္ျပပါသည္။)

ref;ဘေလာ႔စာေပမ်ား - ေရႊၿမိဳ႕ေတာ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...