၀က္သားနီခ်က္

ျမန္မာ ဟင္းလက္ရာ ၀က္သားနီး ခ်က္ပါ။ ၀က္သားနီ ခ်က္မွာ သၾကားကို ဆီသပ္တာက အဓိက က်ပါ တယ္။ သၾကား နီညွိေရာင္ သန္း သြားမွ ၀က္သား ထည္႔ကာ ၀က္သားနီသည္ အထိ လံုးခ်က္ရတာမုိ႔ ၀က္သားနီ ခ်က္လုိ႔ ေခၚၾကတာပါ။ အရသာ ခ်ဳိခ်ဥ္ အရသာေလးနဲ႔ တကယ္ကို ထမင္းျမိန္ေစမယ္႔ ဟင္း တခြက္ျဖစ္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္… 

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
 

၀က္အဆီနဲ႔အသား (သုိ႔) ၀က္သားသံုးထပ္သား – ၅၆၀ ဂရမ္ (၃၅က်ပ္သား) (အတံုးၾကီးမ်ား တံုးထား ေပးပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (ပါးပါးလွီးပါ)
ငရုတ္သီးပြပု အနီ – ၂ခု (ျပဳတ္ျပီ အေစ႔ထုတ္ကာ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ)
သၾကား – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း အေမာက္
ငပိ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
မက်ဥ္းရည္အနွစ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း

ႏွပ္ထားရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 

ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
ၾကက္သြန္နီ – ၂လံုး (မညက္တညက္ ေထာင္းပါ)
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သားမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ဆႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၄ပံု၁ပံု

ခ်က္ျပဳတ္နည္း

၁။ အရင္ဆံုး ၀က္သားမ်ားကို ႏုပ္ထားရန္ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေသာ (ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ၾကက္သားမွုန္႔၊ ဆႏြင္းမွုန္႔) တုိ႔ကုိ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ျပီ ၁၅မိနစ္ခန္႔ ႏုပ္ထားေပးပါ။ 


၂။ ျပီလွ်င္ ဒယ္ထဲ ဆီထည္႔ ဆီပူလာလွ်င္ သၾကားမ်ားထည္႔ကာ သၾကားနီညွိေရာင္သန္း လာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။

၃။ သၾကား နီညိွေရာင္သန္းလာလွ်င္ ႏုပ္ထားေသာ ၀က္သားမ်ားကို ထည္႔ကာ ၂-၃မိနစ္ခန္႔ လံုးခ်က္ေပး ပါ။ 


၄။ ျပီေနာက္ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ ငပိ၊ ၾကက္သြန္နီ(ပါးပါးလွီး) တုိ႔ကုိ ထည္႔ျပီ ၁မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊေပးပါ။

၅။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ေရ(၁ခြက္)ထည္႔ကာ ၀က္သား ဆီျပန္သည္အထိ အဖံုးအုပ္ကာ ခ်က္ေပးပါ။

၆။ ျပီလွ်င္ ၀က္သားမႏူးမျခင္း ေရ(၁ခြက္) ျခင္းစီ ထပ္ခါထပ္ခါ ထည္႔ခ်က္ေပးပါ။

မွတ္ခ်က္။ ။ ၀က္သားခ်က္ရာတြင္ တခါတည္း ေရအမ်ားၾကီး မထည္႔ပါနွင္႔..

ရ။ ၀က္သားႏူးအိျပီ ဆီျပန္ျပီဆုိလွ်င္ မက်ည္းရည္ထည္႔ကာ ေရာေမႊျပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။ 


၈။ အရသာရွိျပီ ထမင္းျမိန္ေစမယ္႔ ၀က္သားနီခ်က္ဟင္းကုိ ထမင္းပူပူေလးျဖင္႔ တြဲဖက္ကာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ ပါျပီ… 



မာမာ

ref;ဘေလာ႔စာေပမ်ား - ေရႊၿမိဳ႕ေတာ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...