လာ…တူတူဆြဲၾကမယ္..ေဟ့…ေခါက္ဆြဲ (အပိုင္း-၁)
ေခါက္ဆြဲဆိုတာဘာလဲ? အလြယ္ေျဖ ရရင္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲဆိုတာ ဂ်ံဳမႈန္ ့ကို ေရဆူဆူမွာျပဳတ္ ထားတဲ့ ဂ်ံဳဖတ္ပါဘဲ။ အဲဒီဂ်ံဳဖတ္ကို လိမ္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ႏွစ္ခုပူး၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ေမႊ၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဘရပ္ရွ္ႏွင့္ တိုက္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ လက္ျဖင့္ ပြတ္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ ဖိ၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ လွည့္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ညွစ္ခ်၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ဆြဲ၍ ေသာ္လည္းေကာင္း စသည္ျဖင့္ စားဖြယ္စံု အတြက္ ေခါက္ဆြဲဖတ္ကို ပံုသဏၭာန္ အမ်ိဳး မ်ိဳး ျပဳလုပ္ၾကျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ေခါက္ဆြဲကို အေၾကာ္၊ အသုပ္၊ ေခါက္ ဆြဲပူ /ေခါက္ဆြဲ ေအးစြပ္ျပဳတ္ ဟူျပီး စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲရာဇ၀င္ အစကဘယ္ကလဲ? ဆိုတာနဲ ့ပတ္သက္ျပီး၊ အျငင္းပြားမႈကေလးေတြရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။ အခ်ိဳ ့က ေခါက္ဆြဲ အစ ေျမထဲပင္လယ္တိုင္းျပည္ကလို ့ဆိုၾကသလို၊ အခ်ိဳ ့ကလဲ ေခါက္ ဆြဲအစ အေရွ ့အလယ္ပိုင္းေဒသ “အာရပ္” က လို ့ဆိုၾကျပန္ပါ တယ္။ ဒီအျငင္းပြားမႈေတြ အတြက္၊ ႏိုင္ငံကတာ ေရွးေဟာင္းယဥ္ေက်းမႈေလ့လာေရးသုေတသီမ်ားက သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားကို အက်ိတ္အနယ္ ျပန္လည္ တူးဆြၾကတာေပါ့။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ေဘဂ်င္း ရွိ The Chinese Academy of Sciences မွ ေရွးေဟာင္း ယဥ္ေက်းမႈ သုေတသနအဖြဲ ့ေခါင္းေဆာင္ Houyuan Lu ဆိုသူက Han မင္းဆက္မွစ၍ Qing မင္းဆက္အထိ ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ စားသံုးခဲ့ပံု အဆင့္ဆင့္ ကို တရုပ္ျပည္သမိုင္းေၾကာင္း အေထာက္ အထားမ်ား နဲ ့ အခိုင္အမာ အတည္ျပဳ လိုက္မွသာ၊ အျငင္းပြားမႈမ်ား တခန္းရပ္သြားခဲ့ပါ တယ္။ ယေန ့ကမၻာမွာေတာ့ ေခါက္ဆြဲ ဆိုတာ တူေခ်ာင္းေ လး ၂ ေခ်ာင္းျဖင့္ ထိုးဆြစားရေသာ တရုပ္အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္းကို စိုးစဥ္းမွ်ယံုမွား သံသယျဖစ္ဖြယ္ မရွိေတာ့ပါဘူး။
ေခါက္ဆြဲအစ..ဘယ္ေဒသက.. လို ့မည္သို ့ပင္အျငင္းပြားခဲ့ေစကာမူ၊ ေခါက္ဆြဲစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ထြန္းကားလာသည့္ အေလ်ာက္၊ ပစၥဳပၸန္ကာလမွာေတာ့ အာရွ/ဥေရာပတိုက္အားလံုး တြင္ ေခါက္ဆြဲ က အဓိကအစားအစာအျဖစ္ ေနရာယူလွွ်က္ ရွိေနပါျပီ။ ေနရာေဒသယဥ္ေက်း မႈေပၚလို္က္၍ ဂ်ံဳ/လူး/ဆပ္/ဆန္/ေျပာင္း/ၾကက္ဥ တို ့ကို အေျခခံကာ ေခါက္ဆြဲ အျဖစ္ ဖန္ တီး/ ျပင္ဆင္/ ေခၚေ၀ၚပံုုခ်င္း မတူညီ ၾကျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
< တရုပ္ေခါက္ဆြဲ >
ေရွးလြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၄၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းကစျပီး၊ ျမစ္၀ါျမစ္တည္ရွိ ရာ၊တရုပ္ျပည္ေျမာက္ပိုင္း ေဒသတြင္ လူးစပါးပင္ မွ ေခါက္ဆြဲလုပ္ခဲ့ၾကေလ၏။ ေခတ္ကာလေရြ ့လ်ားလာျပီးေနာက္ AD ၁၀၀ ခန္ ့မွစ၍ ဂ်ံဳျဖင့္ ေျပာင္းလဲလုပ္ခဲ့ၾကေသာ္လဲ၊ ယေန ့ခ်ိန္ထိ တရုပ္ျပည္ေျမာက္ပိုင္း တြင္ ေခါက္ဆြဲလုပ္ရန္္ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ လူးစပါးမ်ားကို တြင္တြင္က်ယ္စိုက္ပ်ိဳးလွွ်က္ ရွိေနၾကတုန္းပါ။ တရုပ္ျပည္တြင္ ေခါက္ဆြဲ ဆိုင္မ်ားကို ဖြင့္လွစ္လာၾကတာ Sung မင္းဆက္မွစ၍ ယေန ့ထက္ တိုင္ေအာင္ပါဘဲ။ တရုပ္ရိုးရာ အရ ေခါက္ဆြဲ သည္ “အသက္ရွည္သည္” သက္၀င္ယံုၾကည္ၾက တဲ့အတြက္ ေမြးေန ့ပြဲႏွင့္ ႏွစ္ကူးပြဲမ်ားတြင္ မျဖစ္မေနစားၾကပါ တယ္။ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ birthday cake ဟာ birthday noodles ပါဘဲတဲ့။
(၁)La Mian ေခါက္ဆြဲ။ တရုပ္လို La = ဆြဲဆန္ ့ Mian = ေခါက္ဆြဲ ဟု အဓိပၸါယ္ရေသာ La Mian ေခါက္ဆြဲ ကေတာ့ ေရွးရိုးရာ လက္ျဖင့္လုပ္တဲ့ေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္။ သူတို ့ဆီမွာေတာ့ “လက္ဆြဲ ေခါက္ဆြဲ” လို ့ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္တဲ့။ ဂ်ံဳမႈန္ ့ႏွစ္အရည္ ပ်စ္ပ်စ္စပ္ထားျပီး၊ လက္ျဖင့္ လိမ္ျပီးေတာ့ ဆြဲဆန္႔ ကာ၊ အမွ်င္ေသးေသးရွည္ရွည္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ လက္လုပ္ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ ဒီ အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲကို ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ ၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္အျဖစ္အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ တရုပ္္ျပည္မွာသာမက၊ အေမရိကန္မွာလဲ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆဲြအမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။
(၂)Mee Pok ေခါက္ဆြဲ။ ဂ်ံဳ နဲ ့လုပ္ထားတဲ့ ၀ါေဖ်ာ့ေဖ်ာေရာင့္ ခပျ္ပားျပား ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲ ကိုေတာ့ အသားျပဳတ္ရည္ ျဖင့္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလ့ရွိၾကျပီး မႈိ၊ ႏွင့္အသားတို ့ ကို ႏုပ္ႏု ပ္စင္းစင္းကာ အေပၚမွျဖဴးကာ၊ အခ်ဥ္ရည္တို ့၍ စားသံုးၾကပါတယ္။ ငါးဆုပ္လံုး ေခါက္ ဆြဲျပဳတ္ အျဖစ္လဲ စားၾကပါ တယ္။ စကၤာပူ၊ ထိုင္း ႏွင္ ့မေလးရွားတို ့တြင္ေတာ့ “bak chor mee” လို ့ ေခၚၾက ပါတယ္။
(၃)He Fen ေခါက္ဆြဲ။ ဆန္ျဖင့္လုပ္ထားတဲ့အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲျပားျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားျဖင့္ ေၾကာ္စား ေလ့ရွိၾကျပီး၊ “chao fen” ေခါက္ဆြဲေၾကာ္လို ့ေခၚၾကပါတယ္။
(၄)Cellophane ေခါက္ဆြဲ။ ေခါက္္ဆြဲရဲ ့ပံုသ႑ာန္က ၾကာဇံလို ပိန္ေသးေသးေလးျဖစ္ျပီး၊ အလင္းေရာင္ ေဖာက္ျမင္ရပါတယ္။ ေရွးယခင္ကေတာ့ ပဲတီးစိမ္းအႏွစ္မွ ျပဳလုပ္ေေလ့ရွိျပီး၊ ယခုေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ေမ်ာက္ဥ၊ အာလူး၊ ပေလာပီနံ စတဲ့ေကာ္မႈန္ ့တို ့ မွ ျပဳလုပ္လာၾကပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကို ေဟာ့ေပါ့၊ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိိဳးမ်ိဳး လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ တရုပ္ျပည္သာမက၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ဗီယက္နမ္ စတဲ့ အေရွ ့ေတာင္္အာရွႏို္င္ငံမ်ားမွာ တြင္က်ယ္စြာ စားေနၾကတဲ့ ေခါက္ဆြဲပါ။
(၅)ေခါက္ဆြဲေအး (ေခၚ) Cold noodle ေခါက္ဆြဲေအးစားသံုးမႈ ကို တရုပ္ျပည္မွာ အုပ္စုိးခဲ့တဲ့ တစ္ဦး တည္းေသာ နန္းဆက္ ဘုရင္မ Wu Zetian က စတင္ဖန္တီးခဲ့တာလို ့ဆိုပါတယ္။ သူမရဲ ့အသက္ ၁၄ ႏွစ္္ေျမာက္ေမြးေန ့မွာ၊ ၾကင္ယာေတာ္ ျဖစ္သူ ႏွင့္အတူ ထူးထူးျခားျခား စားရန္အတြက္ သူမ ကိုယ္တိုင္ စားဖိုမွဴး ကို ေခါက္ဆြဲေအး စီမံခိုင္းတာပါတဲ့။ ဒီေခါက္ဆြဲေအးကိုေတာ့ La Mian ေခါက္ဆြဲ နဲ ့ခ်က္ရတာ ပါ။ အနံ ့အရသာအတြက္ ႏွမ္းဆီ ႏွင့္ ပဲငန္ျပာရည္ ကို အသံုးျပဳထားျပီး၊ ၾကက္သားျဖင့္သာ လုပ္ေလ ့ ရွိၾကပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲေအးကို သြားရည္စာအျဖစ္သာ စားေလ့ရိွျပီး၊ တရုပ္ျပည္မွာေတာ့ Ji Si Liang Mian လို ့ ေခၚကာ၊ အျခားႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ “sesame noodles with chicken” လို ့ေခၚၾကပါတယ္။
(၆)Dan Dan ေခါက္ဆြဲ။ တရုပ္ျပည္ စီခြ်မ္း ျပည္နယ္မွာ ၁၈၄၁ ေလာက္ က စတင္ေခတ္စား လာတဲ့ ေခါက္ဆြဲပါ။ ထိုကာလ တြင္တရုပ္ျပည္မွာ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလး လံုးပန္းၾကရတဲ့ အတြက္ ေခါက္ဆြဲကို လူသြားလမ္းေဘးရွိ္ ၀ါးေပၚမွာ ခင္းေရာင္းၾကရျခင္းျဖစ္ ပါတယ္။ ၀ါးကို အစြဲျပဳျပီး တရုပ္လို Dan Dan လို ့ အမည္တြင္ခဲ့တာပါ။ ေရဆူဆူထဲ မွာ ေခါက္ဆြဲ အစို ႏွင္ ့အတူ ငရုပ္ဆီ၊ ပဲငပိ တို ့ကိုပါတခါတည္းထဲ့ျပဳတ္ေလ့ရွိျပီး၊ တရုပ္ငရုပ္ေကာင္း ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ခတ္ထားတဲ့ ပူပူစပ္စပ္ အရသာ သက္သက္လြတ္ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလးပါ။ အဲဒီ အခ်ိန္ တုန္းကေတာ့ လမ္းေဘးအစားအစာမို ့ လူကံံုတန္ေတြ စားေလ့မရွိၾက ပါဘူးတဲ့။ ယခုအခါမွာေတာ့ တရုပ္ျပည္ရွိ လူကံုတန္ အသုိင္းအ၀ိုင္းမ်ား သာမက၊ တစ္ကမၻာလံုးရွိ တရုပ္ စားေ သာက္ ဆိုင္ၾကီးေတြ မွာပါ Dan Dan Noodle မီႏူးက ေပၚျပဴလာျဖစ္လို ့ေနပါျပီ။ ဒီ ေခါက္ဆြဲ ကိုေတာ့ ၾကက္သားကို မသံုးဘဲ၊ အမဲသား (သို ့မဟုတ္) ၀က္သားျဖင့္သာ ျပဳလုပ္ေ လ့ရွိၾက ပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
< ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ >
ေအဒီ ၅၀၀ ခန္ ့တြင္ တရုပ္ဘုန္္းေတာ္ၾကီးမ်ား သာသနာျပဳရာမွစ၍ ဂ်ပန္ ႏို္င္ငံတြင္ ေခါက္ဆြဲကို ဆန္ အစားထိုး ပင္တိုင္အစား အစာအျဖစ္ စားသံုးလာခဲ့ၾကပါတယ္။ ေဆြမ်ိဳးေပါက္ေဖာ္ တရုပ္တို ့ ယံုၾကည္မႈ အတိုင္း ဂ်ပန္ႏို္င္ငံမွာလဲဘဲ၊ “သက္ရွည္က်န္းမာ ေဘးဘယာကင္းေ၀းသည္” ဟု သက္၀င္ယံုၾကည္မႈျဖင့္ ေခါက္ဆြဲကို ဘာသာေရးပြဲမ်ား၊ ေမြးေန ့ပြဲမ်ားႏွင့္ လက္ဘက္ရည္ပြဲေတာ္ မ်ားတြင္ မျဖစ္မေနစားသံုး ၾကပါတယ္။ ဒုတိယကမၻာစစ္ေရာက္တဲ့အခါမွာေတ့ာ၊ အစာေရဆာျပတ္လတ္မႈ ျပသနာကိုေျဖရွင္းရန္ အတြက္ တာရွည္ခံေအာင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို စတင္ဖန္တီး ထုတ္လုပ္လာခဲ့ၾကပါတယ္။
(၁)Soba ေခါက္ဆြဲ။ buckwheat (ေခၚ) ေကာက္ႏွံစပါးသီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖင့္လုပ္ထားတဲ့ Soba ေခါက္ဆြဲကို ၁၆၀၀ခုႏွစ္ အေစာပိုင္း Edo မင္းဆက္မွာ စတင္စားသံုးခဲ့တာပါ။ buckwheat တစ္မ်ိဳးထဲဆိုရင္ အေစး မကပ္တဲ့အတြက္ ေကာ္ဓာတ္ရေအာင္ ဂ်ံဳမႈန္ ့ပါ အနည္းငယ္ ထ့ဲနယ္ေပးရပါတယ္။ ေကာက္ႏွံႏွင့္ဂ်ံဳပါ ေရာထားေသာေၾကာင့္ သီးႏွံမွရတဲ့ သဘာ၀ သီအာမင္ဓာတ္ ပါရွိလို ့ က်န္းမာေရးနဲ ့အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္။ တိုက်ိဳျမိဳ ့ေတာ္အျပင္၊ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ ့အေရွ ့ဘက္ကမ္း ရိုးတန္းတေလွွ်ာက္ ကန္တို ျမိဳ ့တို ့မွာ ေပၚျပဴလာျဖစ္လို ့ ေနျပီး၊ နံက္ေစာေစာစာ ႏွင့္ ဘာသာေရးပြဲေတာ္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲ ေလးပါဘဲ။ ေခါက္ဆြဲအသားက အင္မတန္ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလို ့ သယ္ယူဘို ့အဆင္မေျပတဲ့အတြက္ အျခားႏိ္ုင္ငံေတြမွာေတာ့ ဂ်ပန္ရဲ ့ Soba ေခါက္ဆြဲ အေျခာက္ကိုသာ ျမင္ေတြ ့ရမွာပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲကို dashi အသားျပဳတ္ရည္ ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေရာျပြမ္းေသာ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္အျဖစ္ အပူေရာ အေအးပါ ၂-မ်ိိဳးစလံုး စားၾကပါတယ္။ အရသာပိုေပၚလြင္ေအာင္ saue ျဖင့္တြဲဖက္စားေလ ့ရွိ ပါတယ္။
(၂)Somen ေခါက္ဆြဲ။ ဒီေခါက္ဆြဲကလည္း Edo မင္းဆက္လက္ထပ္မွာ ေပၚခဲ့တာပါဘဲ။ ဂ်ံဳျဖင့္ လုပ္ ထားတဲ့အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲ မွ်င္မွ်င္ေလးပါ။ အထူးသျဖင့္ ေႏြရာသီမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ သြားရည္စာ ေခါက္ဆြဲေအးျဖစျ္ပီး၊ ႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ိဳး ေရာကာ၊ ေရခဲေရစိမ္ျပီး စားေလ့ရွိပါတယ္။ အနံ ့အရသာအတြက္ ဂ်င္းျဖင့္လုပ္ထားတဲ့ sauce တစ္မ်ိဳးႏွင့္ တြဲဖက္စားၾကပါတယ္။
(၃)Udon ေခါက္ဆြဲ။ ၈၀၀ ရာစုႏွစ္ေလာက္တြင္ ဂ်ပန္ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ား၊ တရုပ္ျပည္မွာသာ သနာျပဳျပန္ လာျပီးေနာက္ တရုပ္ ေခါက္ဆြဲကို ျပန္လည္ဆန္းသစ္ထားတဲ့ Udon ေခါက္ဆြဲ လို ့ဆိုပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲ အသားမွာအတန္ငယ္ထူျပီး အျဖဴေရာင္ အလံုး တုတ္တုတ္ေလးမို ့စားရတာ အားပါးတရရွိလွပါတယ္။ ေပါင္မုန္ ့လုပ္တဲ့ဂ်ံဳမႈန္ ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲ မို ့လို ့လဲ၊ အျခား ေခါက္ဆြဲအမ်ိဳးအစားေတြထက္ တာရွည္ခံပါတယ္။ အိုဆာကာျမိဳ ့ အပါအ၀င္၊ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံရဲ ့ အေနာက္ဘက္ ေဒသေတြမွာ တြင္က်ယ္စြာ စားၾကပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္အျဖစ္လဲ ထုတ္ လုပ္ၾကျပီး၊ အပူေရာအေအးပါ ၂-မ်ိဳးစားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲ ျပဳတ္ကို ၾကက္သားျဖင့့္သာ ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိျပီး၊ shimeji (ခၚ) မႈိျဖဴ၊ Miso (ေခၚ) ပဲငပိ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲသီးတို ့ကိုအသံုးျပဳ ပါတယ္။ အနံ ့အရသာအတြက္ scallions (ေခၚ) ၾကက္သြန္နီ တစ္မ်ိဳးကို ပါးပါးလွီးျပီး အေပၚက ျဖဴးစားေလ့ရွိပါတယ္။
(၄)Ramen ေခါက္ဆြဲ။ ၁၉ ရာစုႏွစ္္ Meiji မင္းဆက္လက္ထပ္ မွာ စတင္ေခတ္စားလာတဲ့ေ ခါက္ဆြဲပါ။ တရုပ္ရိုးရာ La Mian ေခါက္ဆြဲကို ျပန္လည္ဆန္းသစ္ကာ၊ Ramen ေခါက္ဆြဲ ဟု အမည္ေပးထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ဒီေခါက္ဆြဲကို “တရုပ္ ေခါက္ဆြဲ” (၀ါ) “Dragon Noodle” လို ့ အလြယ္ေခၚ ၾကပါတယ္။ ကယ္လိုရီအျပည့္အ၀ပါရွိကာ၊ ေစ်းႏႈနး္လဲသက္သာျပီး၊ အစို/အေျခာက္ ၂ မ်ိဳးစလံုး သံုးႏို္င္ တဲ့အတြက္ ဒုတိယကမၻာစစ္ကာလအတြင္း ဒီေသးေသးမွ်င္မွ် င္ခပ္လံုးလံုးဂ်ံဳေေခါက္ဆြဲကိုဘဲ အားထားရ ခဲ့ၾကရတာပါ။ ေခါက္ဆြဲ ေၾကာ္/ေခါက္ဆြဲျပဳတ္အျဖစ္ စြယ္စံုုသံုးႏိုင္ျပီး၊ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံရဲ ့ဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့မွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ယေန ့ဂ်ပန ္သာမက၊ ႏိုင္ငံတကာရွိ ဂ်ပန္စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ Shiitake Chicken Ramen မီႏူးကို ၀ယ္လိုအားေကာင္းေနပါတယ္။ ၾကက္ရင္ပံုသား၊ ျမွစ္၊ shiittake မႈိမဲ၊ Kelp (ေခၚ) ေရေမွာ္ျပား အေျခာက္၊ ၾကက္ဥတို ျ့ဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားျပီး၊ scallions (ေခၚ) ၾကက္သြန္နီ တစ္မ်ိဳးကို ပါးပါးလွီးကာ သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။
(၅)Konnyaku ေခါက္ဆြဲ။ ဒီေခါက္ဆြဲကိုေတာ့ အာရွတိိုက္မွာ သာစားေလ့ရွိျပီး၊ အေနာက္ႏိုုင္ငံံ မ်ားမွာ ေတြ ့ရခဲပါတယ္။ ေမ်ာက္ဥပင္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ konnyaku ပင္ရဲ ့အျမစ္မွ လုပ္ထားတဲ့ေခါက္ ဆြဲျဖစ္လို ့၊ ကယ္လိုရီ ၀%၊ ေရဓာတ္ ၉၇% နဲ ့ အမွွ်င္ဓာတ္ ၃% ပါရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ခႏၶာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့လိုသူမ်ား အတြက္အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ေခါက္ဆြဲေလးပါဘဲ။ konnyaku ပင္အျမစ္ကိုျပဳတ္ျပီး၊ ေခ်ကာ သစ္သားစည္ထဲ ေလာင္းထဲ့ျပီး၊ ေထာင့္မွန္စတုဂံပံု မီးခိုေရာင္ေခါက္ဆြဲတံုးေလးပါ။ အေအးခံ လိုက္တဲ့ အခါမွာေတ့ာ အလြန္ႏူးည့့ံေစးကပ္သြားပါတယ္။ ဒီေခါက္ ဆြဲရဲ ့့မူလသဘာ၀က မည္သည့္ရနံ ့မွ် မရွိေသာ္ လဲ၊ အနံ ့အရသာတို ့ထဲ့လိုက္တဲ့အခါမွာေတ့ာ အရသာထူးလွပါတယ္။ တို ့ဟူး၊ dashi ၊ mange (ေခၚ) အေခါက္တု၊ ကန္စြန္းဥ၊ ၾကာရိုး၊ မုန္လာဥနီ ၊ စာေကးအရက္အနဲငယ္တို ့ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ Buddhist Soup လို ့အမည္ရတဲ ့ သက္သက္လြတ္ေခါက္ဆြဲ ဟင္းလ်ာကို ဂ်ပန္ႏို္င္ငံရဲ ့ ဘာသာေရးေန ့ေတြမွာ အထြတ္အျမတ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။
(၆) Shirataki ေခါက္ဆြဲ။ : konnyaku ေခါက္ဆြဲကို အျဖဴေရာင္အျဖစ္ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲလိုက္တဲ့ အခါ မွာေတာ့့ shirataki ေခါက္ဆြဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ အလင္းေရာင္ေဖာက္ ေခါက္ဆြဲျဖစ္ကာ ေခါက္ ဆြဲအသားမွာထူျပီး၊ ရာဘာလိုေပ်ာ့အိအိ ျဖစ္ပါတယ္။ အစို/ အေျခာက္ ၂ မ်ိဳးလံုးရႏိုင္ျပီး၊ အသုပ္၊ ဟင္းခ်ိဳ စတဲ့ ဂ်ပန္ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳးးတို ့မွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။
( ဆက္လက္၍ အပိုင္း-၂ တြင္ ဖတ္ရႈေပးၾကပါရန္။ ေက်းဇူးတင္ပါသည္ )
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
ေခါက္ဆြဲရာဇ၀င္ အစကဘယ္ကလဲ? ဆိုတာနဲ ့ပတ္သက္ျပီး၊ အျငင္းပြားမႈကေလးေတြရွိခဲ့ၾက ပါတယ္။ အခ်ိဳ ့က ေခါက္ဆြဲ အစ ေျမထဲပင္လယ္တိုင္းျပည္ကလို ့ဆိုၾကသလို၊ အခ်ိဳ ့ကလဲ ေခါက္ ဆြဲအစ အေရွ ့အလယ္ပိုင္းေဒသ “အာရပ္” က လို ့ဆိုၾကျပန္ပါ တယ္။ ဒီအျငင္းပြားမႈေတြ အတြက္၊ ႏိုင္ငံကတာ ေရွးေဟာင္းယဥ္ေက်းမႈေလ့လာေရးသုေတသီမ်ားက သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားကို အက်ိတ္အနယ္ ျပန္လည္ တူးဆြၾကတာေပါ့။ ေနာက္ဆံုးမွာေတာ့ ေဘဂ်င္း ရွိ The Chinese Academy of Sciences မွ ေရွးေဟာင္း ယဥ္ေက်းမႈ သုေတသနအဖြဲ ့ေခါင္းေဆာင္ Houyuan Lu ဆိုသူက Han မင္းဆက္မွစ၍ Qing မင္းဆက္အထိ ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ စားသံုးခဲ့ပံု အဆင့္ဆင့္ ကို တရုပ္ျပည္သမိုင္းေၾကာင္း အေထာက္ အထားမ်ား နဲ ့ အခိုင္အမာ အတည္ျပဳ လိုက္မွသာ၊ အျငင္းပြားမႈမ်ား တခန္းရပ္သြားခဲ့ပါ တယ္။ ယေန ့ကမၻာမွာေတာ့ ေခါက္ဆြဲ ဆိုတာ တူေခ်ာင္းေ လး ၂ ေခ်ာင္းျဖင့္ ထိုးဆြစားရေသာ တရုပ္အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္းကို စိုးစဥ္းမွ်ယံုမွား သံသယျဖစ္ဖြယ္ မရွိေတာ့ပါဘူး။
ေခါက္ဆြဲအစ..ဘယ္ေဒသက.. လို ့မည္သို ့ပင္အျငင္းပြားခဲ့ေစကာမူ၊ ေခါက္ဆြဲစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ ထြန္းကားလာသည့္ အေလ်ာက္၊ ပစၥဳပၸန္ကာလမွာေတာ့ အာရွ/ဥေရာပတိုက္အားလံုး တြင္ ေခါက္ဆြဲ က အဓိကအစားအစာအျဖစ္ ေနရာယူလွွ်က္ ရွိေနပါျပီ။ ေနရာေဒသယဥ္ေက်း မႈေပၚလို္က္၍ ဂ်ံဳ/လူး/ဆပ္/ဆန္/ေျပာင္း/ၾကက္ဥ တို ့ကို အေျခခံကာ ေခါက္ဆြဲ အျဖစ္ ဖန္ တီး/ ျပင္ဆင္/ ေခၚေ၀ၚပံုုခ်င္း မတူညီ ၾကျခင္းသာ ျဖစ္ပါတယ္္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
< တရုပ္ေခါက္ဆြဲ >
ေရွးလြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္း ၄၀၀၀ ေက်ာ္ကတည္းကစျပီး၊ ျမစ္၀ါျမစ္တည္ရွိ ရာ၊တရုပ္ျပည္ေျမာက္ပိုင္း ေဒသတြင္ လူးစပါးပင္ မွ ေခါက္ဆြဲလုပ္ခဲ့ၾကေလ၏။ ေခတ္ကာလေရြ ့လ်ားလာျပီးေနာက္ AD ၁၀၀ ခန္ ့မွစ၍ ဂ်ံဳျဖင့္ ေျပာင္းလဲလုပ္ခဲ့ၾကေသာ္လဲ၊ ယေန ့ခ်ိန္ထိ တရုပ္ျပည္ေျမာက္ပိုင္း တြင္ ေခါက္ဆြဲလုပ္ရန္္ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ လူးစပါးမ်ားကို တြင္တြင္က်ယ္စိုက္ပ်ိဳးလွွ်က္ ရွိေနၾကတုန္းပါ။ တရုပ္ျပည္တြင္ ေခါက္ဆြဲ ဆိုင္မ်ားကို ဖြင့္လွစ္လာၾကတာ Sung မင္းဆက္မွစ၍ ယေန ့ထက္ တိုင္ေအာင္ပါဘဲ။ တရုပ္ရိုးရာ အရ ေခါက္ဆြဲ သည္ “အသက္ရွည္သည္” သက္၀င္ယံုၾကည္ၾက တဲ့အတြက္ ေမြးေန ့ပြဲႏွင့္ ႏွစ္ကူးပြဲမ်ားတြင္ မျဖစ္မေနစားၾကပါ တယ္။ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ birthday cake ဟာ birthday noodles ပါဘဲတဲ့။
(၁)La Mian ေခါက္ဆြဲ။ တရုပ္လို La = ဆြဲဆန္ ့ Mian = ေခါက္ဆြဲ ဟု အဓိပၸါယ္ရေသာ La Mian ေခါက္ဆြဲ ကေတာ့ ေရွးရိုးရာ လက္ျဖင့္လုပ္တဲ့ေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္။ သူတို ့ဆီမွာေတာ့ “လက္ဆြဲ ေခါက္ဆြဲ” လို ့ေခၚေ၀ၚၾကပါတယ္တဲ့။ ဂ်ံဳမႈန္ ့ႏွစ္အရည္ ပ်စ္ပ်စ္စပ္ထားျပီး၊ လက္ျဖင့္ လိမ္ျပီးေတာ့ ဆြဲဆန္႔ ကာ၊ အမွ်င္ေသးေသးရွည္ရွည္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ လက္လုပ္ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ ဒီ အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲကို ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ ၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္အျဖစ္အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ တရုပ္္ျပည္မွာသာမက၊ အေမရိကန္မွာလဲ လူၾကိဳက္မ်ားတဲ့ ေခါက္ဆဲြအမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။
(၂)Mee Pok ေခါက္ဆြဲ။ ဂ်ံဳ နဲ ့လုပ္ထားတဲ့ ၀ါေဖ်ာ့ေဖ်ာေရာင့္ ခပျ္ပားျပား ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲ ကိုေတာ့ အသားျပဳတ္ရည္ ျဖင့္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလ့ရွိၾကျပီး မႈိ၊ ႏွင့္အသားတို ့ ကို ႏုပ္ႏု ပ္စင္းစင္းကာ အေပၚမွျဖဴးကာ၊ အခ်ဥ္ရည္တို ့၍ စားသံုးၾကပါတယ္။ ငါးဆုပ္လံုး ေခါက္ ဆြဲျပဳတ္ အျဖစ္လဲ စားၾကပါ တယ္။ စကၤာပူ၊ ထိုင္း ႏွင္ ့မေလးရွားတို ့တြင္ေတာ့ “bak chor mee” လို ့ ေခၚၾက ပါတယ္။
(၃)He Fen ေခါက္ဆြဲ။ ဆန္ျဖင့္လုပ္ထားတဲ့အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲျပားျဖစ္ပါတယ္။ အမဲသားျဖင့္ ေၾကာ္စား ေလ့ရွိၾကျပီး၊ “chao fen” ေခါက္ဆြဲေၾကာ္လို ့ေခၚၾကပါတယ္။
(၄)Cellophane ေခါက္ဆြဲ။ ေခါက္္ဆြဲရဲ ့ပံုသ႑ာန္က ၾကာဇံလို ပိန္ေသးေသးေလးျဖစ္ျပီး၊ အလင္းေရာင္ ေဖာက္ျမင္ရပါတယ္။ ေရွးယခင္ကေတာ့ ပဲတီးစိမ္းအႏွစ္မွ ျပဳလုပ္ေေလ့ရွိျပီး၊ ယခုေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ေမ်ာက္ဥ၊ အာလူး၊ ပေလာပီနံ စတဲ့ေကာ္မႈန္ ့တို ့ မွ ျပဳလုပ္လာၾကပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကို ေဟာ့ေပါ့၊ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိိဳးမ်ိဳး လုပ္စားႏိုင္ပါတယ္။ တရုပ္ျပည္သာမက၊ ဂ်ပန္၊ ကိုရီးယား၊ ဗီယက္နမ္ စတဲ့ အေရွ ့ေတာင္္အာရွႏို္င္ငံမ်ားမွာ တြင္က်ယ္စြာ စားေနၾကတဲ့ ေခါက္ဆြဲပါ။
(၅)ေခါက္ဆြဲေအး (ေခၚ) Cold noodle ေခါက္ဆြဲေအးစားသံုးမႈ ကို တရုပ္ျပည္မွာ အုပ္စုိးခဲ့တဲ့ တစ္ဦး တည္းေသာ နန္းဆက္ ဘုရင္မ Wu Zetian က စတင္ဖန္တီးခဲ့တာလို ့ဆိုပါတယ္။ သူမရဲ ့အသက္ ၁၄ ႏွစ္္ေျမာက္ေမြးေန ့မွာ၊ ၾကင္ယာေတာ္ ျဖစ္သူ ႏွင့္အတူ ထူးထူးျခားျခား စားရန္အတြက္ သူမ ကိုယ္တိုင္ စားဖိုမွဴး ကို ေခါက္ဆြဲေအး စီမံခိုင္းတာပါတဲ့။ ဒီေခါက္ဆြဲေအးကိုေတာ့ La Mian ေခါက္ဆြဲ နဲ ့ခ်က္ရတာ ပါ။ အနံ ့အရသာအတြက္ ႏွမ္းဆီ ႏွင့္ ပဲငန္ျပာရည္ ကို အသံုးျပဳထားျပီး၊ ၾကက္သားျဖင့္သာ လုပ္ေလ ့ ရွိၾကပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲေအးကို သြားရည္စာအျဖစ္သာ စားေလ့ရိွျပီး၊ တရုပ္ျပည္မွာေတာ့ Ji Si Liang Mian လို ့ ေခၚကာ၊ အျခားႏိုင္ငံေတြမွာေတာ့ “sesame noodles with chicken” လို ့ေခၚၾကပါတယ္။
(၆)Dan Dan ေခါက္ဆြဲ။ တရုပ္ျပည္ စီခြ်မ္း ျပည္နယ္မွာ ၁၈၄၁ ေလာက္ က စတင္ေခတ္စား လာတဲ့ ေခါက္ဆြဲပါ။ ထိုကာလ တြင္တရုပ္ျပည္မွာ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ ေတာ္ေတာ္ေလး လံုးပန္းၾကရတဲ့ အတြက္ ေခါက္ဆြဲကို လူသြားလမ္းေဘးရွိ္ ၀ါးေပၚမွာ ခင္းေရာင္းၾကရျခင္းျဖစ္ ပါတယ္။ ၀ါးကို အစြဲျပဳျပီး တရုပ္လို Dan Dan လို ့ အမည္တြင္ခဲ့တာပါ။ ေရဆူဆူထဲ မွာ ေခါက္ဆြဲ အစို ႏွင္ ့အတူ ငရုပ္ဆီ၊ ပဲငပိ တို ့ကိုပါတခါတည္းထဲ့ျပဳတ္ေလ့ရွိျပီး၊ တရုပ္ငရုပ္ေကာင္း ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ခတ္ထားတဲ့ ပူပူစပ္စပ္ အရသာ သက္သက္လြတ္ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ေလးပါ။ အဲဒီ အခ်ိန္ တုန္းကေတာ့ လမ္းေဘးအစားအစာမို ့ လူကံံုတန္ေတြ စားေလ့မရွိၾက ပါဘူးတဲ့။ ယခုအခါမွာေတာ့ တရုပ္ျပည္ရွိ လူကံုတန္ အသုိင္းအ၀ိုင္းမ်ား သာမက၊ တစ္ကမၻာလံုးရွိ တရုပ္ စားေ သာက္ ဆိုင္ၾကီးေတြ မွာပါ Dan Dan Noodle မီႏူးက ေပၚျပဴလာျဖစ္လို ့ေနပါျပီ။ ဒီ ေခါက္ဆြဲ ကိုေတာ့ ၾကက္သားကို မသံုးဘဲ၊ အမဲသား (သို ့မဟုတ္) ၀က္သားျဖင့္သာ ျပဳလုပ္ေ လ့ရွိၾက ပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
< ဂ်ပန္ေခါက္ဆြဲ >
ေအဒီ ၅၀၀ ခန္ ့တြင္ တရုပ္ဘုန္္းေတာ္ၾကီးမ်ား သာသနာျပဳရာမွစ၍ ဂ်ပန္ ႏို္င္ငံတြင္ ေခါက္ဆြဲကို ဆန္ အစားထိုး ပင္တိုင္အစား အစာအျဖစ္ စားသံုးလာခဲ့ၾကပါတယ္။ ေဆြမ်ိဳးေပါက္ေဖာ္ တရုပ္တို ့ ယံုၾကည္မႈ အတိုင္း ဂ်ပန္ႏို္င္ငံမွာလဲဘဲ၊ “သက္ရွည္က်န္းမာ ေဘးဘယာကင္းေ၀းသည္” ဟု သက္၀င္ယံုၾကည္မႈျဖင့္ ေခါက္ဆြဲကို ဘာသာေရးပြဲမ်ား၊ ေမြးေန ့ပြဲမ်ားႏွင့္ လက္ဘက္ရည္ပြဲေတာ္ မ်ားတြင္ မျဖစ္မေနစားသံုး ၾကပါတယ္။ ဒုတိယကမၻာစစ္ေရာက္တဲ့အခါမွာေတ့ာ၊ အစာေရဆာျပတ္လတ္မႈ ျပသနာကိုေျဖရွင္းရန္ အတြက္ တာရွည္ခံေအာင္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို စတင္ဖန္တီး ထုတ္လုပ္လာခဲ့ၾကပါတယ္။
(၁)Soba ေခါက္ဆြဲ။ buckwheat (ေခၚ) ေကာက္ႏွံစပါးသီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖင့္လုပ္ထားတဲ့ Soba ေခါက္ဆြဲကို ၁၆၀၀ခုႏွစ္ အေစာပိုင္း Edo မင္းဆက္မွာ စတင္စားသံုးခဲ့တာပါ။ buckwheat တစ္မ်ိဳးထဲဆိုရင္ အေစး မကပ္တဲ့အတြက္ ေကာ္ဓာတ္ရေအာင္ ဂ်ံဳမႈန္ ့ပါ အနည္းငယ္ ထ့ဲနယ္ေပးရပါတယ္။ ေကာက္ႏွံႏွင့္ဂ်ံဳပါ ေရာထားေသာေၾကာင့္ သီးႏွံမွရတဲ့ သဘာ၀ သီအာမင္ဓာတ္ ပါရွိလို ့ က်န္းမာေရးနဲ ့အထူးသင့္ေတာ္ ပါတယ္။ တိုက်ိဳျမိဳ ့ေတာ္အျပင္၊ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ ့အေရွ ့ဘက္ကမ္း ရိုးတန္းတေလွွ်ာက္ ကန္တို ျမိဳ ့တို ့မွာ ေပၚျပဴလာျဖစ္လို ့ ေနျပီး၊ နံက္ေစာေစာစာ ႏွင့္ ဘာသာေရးပြဲေတာ္မ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္တဲ့ ေခါက္ဆြဲ ေလးပါဘဲ။ ေခါက္ဆြဲအသားက အင္မတန္ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလို ့ သယ္ယူဘို ့အဆင္မေျပတဲ့အတြက္ အျခားႏိ္ုင္ငံေတြမွာေတာ့ ဂ်ပန္ရဲ ့ Soba ေခါက္ဆြဲ အေျခာက္ကိုသာ ျမင္ေတြ ့ရမွာပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲကို dashi အသားျပဳတ္ရည္ ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေရာျပြမ္းေသာ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္အျဖစ္ အပူေရာ အေအးပါ ၂-မ်ိိဳးစလံုး စားၾကပါတယ္။ အရသာပိုေပၚလြင္ေအာင္ saue ျဖင့္တြဲဖက္စားေလ ့ရွိ ပါတယ္။
(၂)Somen ေခါက္ဆြဲ။ ဒီေခါက္ဆြဲကလည္း Edo မင္းဆက္လက္ထပ္မွာ ေပၚခဲ့တာပါဘဲ။ ဂ်ံဳျဖင့္ လုပ္ ထားတဲ့အျဖဴေရာင္ ေခါက္ဆြဲ မွ်င္မွ်င္ေလးပါ။ အထူးသျဖင့္ ေႏြရာသီမွာ စားေလ့ရွိတဲ့ သြားရည္စာ ေခါက္ဆြဲေအးျဖစျ္ပီး၊ ႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ိဳး ေရာကာ၊ ေရခဲေရစိမ္ျပီး စားေလ့ရွိပါတယ္။ အနံ ့အရသာအတြက္ ဂ်င္းျဖင့္လုပ္ထားတဲ့ sauce တစ္မ်ိဳးႏွင့္ တြဲဖက္စားၾကပါတယ္။
(၃)Udon ေခါက္ဆြဲ။ ၈၀၀ ရာစုႏွစ္ေလာက္တြင္ ဂ်ပန္ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ား၊ တရုပ္ျပည္မွာသာ သနာျပဳျပန္ လာျပီးေနာက္ တရုပ္ ေခါက္ဆြဲကို ျပန္လည္ဆန္းသစ္ထားတဲ့ Udon ေခါက္ဆြဲ လို ့ဆိုပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲ အသားမွာအတန္ငယ္ထူျပီး အျဖဴေရာင္ အလံုး တုတ္တုတ္ေလးမို ့စားရတာ အားပါးတရရွိလွပါတယ္။ ေပါင္မုန္ ့လုပ္တဲ့ဂ်ံဳမႈန္ ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲ မို ့လို ့လဲ၊ အျခား ေခါက္ဆြဲအမ်ိဳးအစားေတြထက္ တာရွည္ခံပါတယ္။ အိုဆာကာျမိဳ ့ အပါအ၀င္၊ ဂ်ပန္ႏုိင္ငံရဲ ့ အေနာက္ဘက္ ေဒသေတြမွာ တြင္က်ယ္စြာ စားၾကပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္အျဖစ္လဲ ထုတ္ လုပ္ၾကျပီး၊ အပူေရာအေအးပါ ၂-မ်ိဳးစားႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲ ျပဳတ္ကို ၾကက္သားျဖင့့္သာ ခ်က္ျပဳတ္ေလ့ရွိျပီး၊ shimeji (ခၚ) မႈိျဖဴ၊ Miso (ေခၚ) ပဲငပိ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပဲသီးတို ့ကိုအသံုးျပဳ ပါတယ္။ အနံ ့အရသာအတြက္ scallions (ေခၚ) ၾကက္သြန္နီ တစ္မ်ိဳးကို ပါးပါးလွီးျပီး အေပၚက ျဖဴးစားေလ့ရွိပါတယ္။
(၄)Ramen ေခါက္ဆြဲ။ ၁၉ ရာစုႏွစ္္ Meiji မင္းဆက္လက္ထပ္ မွာ စတင္ေခတ္စားလာတဲ့ေ ခါက္ဆြဲပါ။ တရုပ္ရိုးရာ La Mian ေခါက္ဆြဲကို ျပန္လည္ဆန္းသစ္ကာ၊ Ramen ေခါက္ဆြဲ ဟု အမည္ေပးထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္မွာေတာ့ ဒီေခါက္ဆြဲကို “တရုပ္ ေခါက္ဆြဲ” (၀ါ) “Dragon Noodle” လို ့ အလြယ္ေခၚ ၾကပါတယ္။ ကယ္လိုရီအျပည့္အ၀ပါရွိကာ၊ ေစ်းႏႈနး္လဲသက္သာျပီး၊ အစို/အေျခာက္ ၂ မ်ိဳးစလံုး သံုးႏို္င္ တဲ့အတြက္ ဒုတိယကမၻာစစ္ကာလအတြင္း ဒီေသးေသးမွ်င္မွ် င္ခပ္လံုးလံုးဂ်ံဳေေခါက္ဆြဲကိုဘဲ အားထားရ ခဲ့ၾကရတာပါ။ ေခါက္ဆြဲ ေၾကာ္/ေခါက္ဆြဲျပဳတ္အျဖစ္ စြယ္စံုုသံုးႏိုင္ျပီး၊ ဂ်ပန္ႏို္င္ငံရဲ ့ဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့မွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ယေန ့ဂ်ပန ္သာမက၊ ႏိုင္ငံတကာရွိ ဂ်ပန္စားေသာက္ဆိုင္မ်ားတြင္ Shiitake Chicken Ramen မီႏူးကို ၀ယ္လိုအားေကာင္းေနပါတယ္။ ၾကက္ရင္ပံုသား၊ ျမွစ္၊ shiittake မႈိမဲ၊ Kelp (ေခၚ) ေရေမွာ္ျပား အေျခာက္၊ ၾကက္ဥတို ျ့ဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားျပီး၊ scallions (ေခၚ) ၾကက္သြန္နီ တစ္မ်ိဳးကို ပါးပါးလွီးကာ သံုးေဆာင္ၾကပါတယ္။
(၅)Konnyaku ေခါက္ဆြဲ။ ဒီေခါက္ဆြဲကိုေတာ့ အာရွတိိုက္မွာ သာစားေလ့ရွိျပီး၊ အေနာက္ႏိုုင္ငံံ မ်ားမွာ ေတြ ့ရခဲပါတယ္။ ေမ်ာက္ဥပင္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ konnyaku ပင္ရဲ ့အျမစ္မွ လုပ္ထားတဲ့ေခါက္ ဆြဲျဖစ္လို ့၊ ကယ္လိုရီ ၀%၊ ေရဓာတ္ ၉၇% နဲ ့ အမွွ်င္ဓာတ္ ၃% ပါရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ ခႏၶာ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့လိုသူမ်ား အတြက္အထူးသင့္ေတာ္တဲ့ေခါက္ဆြဲေလးပါဘဲ။ konnyaku ပင္အျမစ္ကိုျပဳတ္ျပီး၊ ေခ်ကာ သစ္သားစည္ထဲ ေလာင္းထဲ့ျပီး၊ ေထာင့္မွန္စတုဂံပံု မီးခိုေရာင္ေခါက္ဆြဲတံုးေလးပါ။ အေအးခံ လိုက္တဲ့ အခါမွာေတ့ာ အလြန္ႏူးည့့ံေစးကပ္သြားပါတယ္။ ဒီေခါက္ ဆြဲရဲ ့့မူလသဘာ၀က မည္သည့္ရနံ ့မွ် မရွိေသာ္ လဲ၊ အနံ ့အရသာတို ့ထဲ့လိုက္တဲ့အခါမွာေတ့ာ အရသာထူးလွပါတယ္။ တို ့ဟူး၊ dashi ၊ mange (ေခၚ) အေခါက္တု၊ ကန္စြန္းဥ၊ ၾကာရိုး၊ မုန္လာဥနီ ၊ စာေကးအရက္အနဲငယ္တို ့ျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ Buddhist Soup လို ့အမည္ရတဲ ့ သက္သက္လြတ္ေခါက္ဆြဲ ဟင္းလ်ာကို ဂ်ပန္ႏို္င္ငံရဲ ့ ဘာသာေရးေန ့ေတြမွာ အထြတ္အျမတ္ စားေလ့ရွိပါတယ္။
(၆) Shirataki ေခါက္ဆြဲ။ : konnyaku ေခါက္ဆြဲကို အျဖဴေရာင္အျဖစ္ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲလိုက္တဲ့ အခါ မွာေတာ့့ shirataki ေခါက္ဆြဲ ျဖစ္လာပါတယ္။ အလင္းေရာင္ေဖာက္ ေခါက္ဆြဲျဖစ္ကာ ေခါက္ ဆြဲအသားမွာထူျပီး၊ ရာဘာလိုေပ်ာ့အိအိ ျဖစ္ပါတယ္။ အစို/ အေျခာက္ ၂ မ်ိဳးလံုးရႏိုင္ျပီး၊ အသုပ္၊ ဟင္းခ်ိဳ စတဲ့ ဂ်ပန္ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳးးတို ့မွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။
( ဆက္လက္၍ အပိုင္း-၂ တြင္ ဖတ္ရႈေပးၾကပါရန္။ ေက်းဇူးတင္ပါသည္ )
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook