လာ… တူတူဆြဲၾကမယ္.. ေဟ့… ေခါက္ဆြဲ (အပိုင္း-၂)

< ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲ > 

ဂ်ပန္ႏိုင္ငံႏွင့္ မေရွွးမေႏွာင္း ဆိုသလိုပင္၊ ကိုရီးယားႏိုင္ငံ မွာလဲ ေခါက္ဆြဲ စားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈ စတင္လာခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ကိုရီးယားတြင္ ဂ်ံဳစိုက္ပ်ိဳးမႈမွာ အျခားေကာက္ပဲသီး နွံစိုက္ပ်ိဳးမႈထက္ ေလ်ာ့နဲ ့တဲ့အတြက္၊ ၁၉၄၅ ခုႏွစ္ အထိ ေခါက္ဆြဲကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ မစားႏို္င္ ၾကေသးပါဘူး။ ဒုတိယကမၻာစစ္ ျပီးေနာက္မွာ ေတာ့ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ စားသံုးမႈ တဟုန္တိုး ျမင့္တက္လာ ခဲ့ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေျမာက္ကိုရီးယားတြင္ naengmyeon (ေခၚ) ေခါက္ဆြဲေအးကို လူၾကိဳက္မ်ားၾကျပီး၊ ေတာင္ကိုရီးယား တြင္ေတာ့ onmyeon (ေခၚ) ေခါက္ဆြဲပူကို လူၾကိဳက္မ်ား ၾကပါတယ္။ အာရွႏိုင္ငံမ်ား၏ ေရွးရိုးစြဲ အယူအဆအတိုင္း၊ ေမြးေန ့တြင္ သက္ရွည္က်မ္းမာေစရန္၊ လက္ထပ္မဂၤလာေန ့တြင္ မဂၤလာသက္တမ္း အဓြန္ ့ရွည္ေစရန္ စသည္ျဖင့္ ေန ့ထူးေန ့ျမတ္မ်ားတြင္ ေခါက္ဆြဲဟင္းလ်ာ မ်ားကေတာ့ ပြဲလယ္တင့္လွ်က္ပါဘဲ။

ကိုရီးယားႏို္င္ငံ၏ ထူးျခားမႈတစ္ခုကေတာ့ ၀က္သစ္ခ်သီးအမႈန္ ့ျဖင့္ ေခါက္ဆြဲျပဳလုပ္ျခင္းပါ။ Dotori guksu ဟု အမည္ရတဲ့ ၀က္သစ္ခ်သီးေခါက္ဆြဲက soba ေခါက္ဆြဲႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူျပီး၊ ေခါက္ဆြဲ အသားထူလို ့ေၾကာ္စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ေနာက္ထပ္တစ္မ်ိဳး ရွိပါေသးတယ္။ dotori guksu လို ့အမည္ ရတဲ့ ၾကာဇံလို အမွွ်င္ေသးေသးေခါက္ဆြဲေလးပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲ ကို ေ တာ့ ေခါက္ဆြဲေအးအျဖစ္ စားေလ့ရွိ ၾကပါတယ္။ ကိုရီးယားရိုးရာ ေခါက္ဆြဲဟင္းလ်ာမ်ားကေတာ့၊ onmyeon (၀ါ) guksu jangguk (ေခၚ) ေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ ေတာ္၀င္ပြဲေတြမွာသာ စားေလ့ရွိတဲ့ Baekmyeon (ေခၚ) ေကာက္ႏွံစပါးနဲ ့လုပ္ထားတဲ့ အျဖဴ ေရာင္ေခါက္ဆြဲကို ရစ္ဌက္ျဖင့္ ခ်က္လုပ္ ထားတဲ့ဟင္းလ်ာ၊ naengmyeon (ေခၚ) လူးႏွံစပါးျဖင့္ျပဳ လုပ္ထားတဲဲ့ ေခါက္ဆြဲေအး၊ bibim guksu (ေခၚ) ဟင္းရြက္စံု ေခါက္ဆြဲေအးဟင္းလ်ာ၊ kalguksu (ေခၚ) စက္ျဖတ္ ေခါက္ဆြဲ၊ kongguksu (ေခၚ) ပဲပုပ္ ေခါက္ဆြဲေအး၊ စသည္ျဖင့္ တရုပ္၊ ဂ်ပန္တို ့ႏွင့္အျပိဳင္ ေခါက္ဆြဲကို ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာအျဖစ္ ဟင္းလ်ာပံုစံ အမ်ိဳးမ်ိဳး ခ်က္ျပဳတ္ေနၾကပါျပီ။

(၁) Jajangmyeon ေခါက္ဆြဲ။ ပဲေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္။ ကိုရီးယားေတာင္/ေျမာက္ ရုပ္ရွင္ဇာတ္ကားမ်ား တြင္ မၾကာခဏေတြ ့ျမင္ဖူးၾက မွာပါ။ အာဟာရ လဲျဖစ္၊ ဗိုက္လဲျပည့္ေစလို ့ ထမင္းအစား ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာအျဖစ္ ေပၚျပဴလာျဖစ္လို ့ေနပါတယ္။ udon ေခါက္ဆြဲကိုသံုးျပီး၊ black bean (၀ါ) jjajang (ေခၚ) “ပဲလြန္း” အႏွစ္ကိုေရာထားတာပါ။ zucchini၊ ေဂၚဖီ၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ အာလူးအႏွစ္၊ ဂံုးေကာင္ ငန္ျပာရည္၊ ဆန္၀ိုင္၊ ဂ်င္း၊ သၾကား၊ ႏွစ္သက္ရာ ၀က္ (သို ့) အမဲသား (သို ့) ပင္လယ္စာတို ့ျဖင့္ အရသာအစပ္အဟပ္တဲ့ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတာပါ။ အဲဒီပဲေခါက္ဆြဲကို၊ ဟင္းရြက္စံုကင္မ္ခ်ီ/သခြားသီးခ်ဥ္ သနပ္၊ တို ျဖင့္တြဲဖက္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။

(၂) Dongchimi Gooksu ေခါက္ဆြဲ။ ကင္မ္ခ်ီ အျဖဴနဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေခါက္ဆြဲေအး စြပ္ျပဳတ္ပါ။ ကင္မ္ခ်ီ အျဖဴကိုေခါက္ဆြဲမစားခင္ ၃ရက္ေလာက္္ ၾကိဳစိမ္ထားရတာပါ။ somen ေခါက္ဆြဲကို အသံုးျပဳထားတဲ့၊ ေျမာက္ကုိရီးယား သက္သက္လြတ္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ေလးပါဘဲ။ အသားၾကိဳက္ သူမ်ားကလဲ BBQ အသား မ်ားထဲ့၍ စားၾကပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲကို ကာလီဖိုးနီးယားေတာင္ ဘက္ပိုင္းမွာ ႏွစ္သက္ၾကလြန္းလို ့ ေႏြရာသီစာအျဖစ္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္တဲ့။

(၃) Memil Guksu ေခါက္ဆြဲ။ ေကာက္ႏွံစပါးနဲ ့လုပ္ထားတဲ့ေခါက္ဆြဲပါ။ အပူေရာ/အေအးပါ ၂မ်ိဳးလံုး စားႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီးအနီ ေရာင္၊ myulchi garu (ေခၚ)ငါးပါးနီမႈန္ ့၊ dashima (ေခၚ)ေ ရေမွာ္ ၊ ပဲငပိ၊ သၾကာား၊ ဆန္၀ိုင္၊ moo (ေခၚ)မုန္လာဥျဖဴ၊ ၾကက္ သြန္နီ၊ gim (ေခၚ) ေရညွိျပား၊ wasabi (၀ါ) gyoja (ေခၚ) မုန္ညင္းစိမ္း တို ့ျဖင့္ အရသာရွိရွိ ခ်က္ထားတာပါ။ ဒီေခါက္ဆြဲကိ္ုေတာ့ ပဲငံျပာရည္နဲ ့တို ့စား ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

(၄) Janchi guksu ေခါက္ဆြဲျပဳတ္။ ဒီဂ်ံဳေခါက္ဆြဲျပဳတ္ ပူပူေလးကို မဂၤလာေဆာင္၊ ေမြးေန ့ပါတီ ပြဲ ႏွင့္ hwangab (ေခၚ) အသက္ ၁၆ႏွစ္ျပည့္ ေမြးေန ့ေတြမွာ အထူးတလည္စားၾကပါတယ္။ အမဲ သားကို အသံုးျပဳေလ့ရွိျပီး၊ zucchini (ေခၚ) ၾကက္သြန္ ျမိတ္၊ ၾကက္ဥေၾကာ္တို ့ကို ပါးပါး လွီးကာ အေပၚမွာ ျဖဴးးထားပါတယ္။ တြဲဖက္စားရန္အတြက္ ႏွမ္းဆီေမႊး၊ ပဲငပိအႏွစ္၊ ၾကက္သြန္ နီ ႏွင့္ ငရုပ္သီးမႈန္္ ့တို ကိုေရာစပ္ျပီး sauce ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

< အာရွတိုက္ ေခါက္ဆြဲ >

တရုပ္ ျပည္ျဖစ္ ေခါက္ဆြဲမ်ားသည္ အရသာရွိျခင္း၊ အာဟာရ ဓာတ္ျပည့္၀ျခင္း၊ ကုန္က်မႈ သက္သာျခင္း၊ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရန္ လြယ္ကူျခင္း၊ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ အျဖစ္တာရွည္ထိန္းသိမ္း ထားႏိုင္ျခင္း စသည့္ ဂုဏ္သတင္းမ်ားေၾကာင့္ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ေခါက္ဆြဲစားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈက ရာစုႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ လႊမ္းမိုးထားႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

(၁) Pho ေခါက္ဆြဲ။ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲျဖစ္ျပီး၊ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ He Fen ေခါက္ဆြဲကို ဆန္းသစ္ထားတာပါ။ ထိုင္းႏွင့္ ဗီယက္နမ္တို ့တြင္ “Pho ေခါက္ဆြဲ” ဟု အမည္တြင္းျပီး၊ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ စားေလ့ရွိၾကပါ တယ္။

(၂) Idiyappam ေခါက္ဆြဲ။ ဆန္ ႏွင့္ ဂ်ံဳ ၂ မ်ိဳးစလံုး လုပ္ထားတဲ့ ေသးေသးမွ်င္မွ်င္ ေခါက္ဆြဲေလးပါ။ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ La Mian ေခါက္ဆြဲကို ဆန္းသစ္ထားတာပါ။ အိႏိၵႏွင့္ သီရိလကၤာႏိုင္ငံတို ့မွာ “Idiyappam ေခါက္ဆြဲ” ဟု အမည္တြင္ျပီး၊ အိႏိၵယဟင္းလ်ာ အမ်ိဳးမိ်ဳး ႏွင့္ chutney.ဟင္းလ်ာတို ့ မွာအသံုးျပဳၾကပါ တယ္တဲ့။

(၃) Rice Vermicelli ဆန္မႈန္ ့နဲ ့ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဆန္ၾကာဇံေလးပါ။ တရုပ္ျပည္ရဲ ့ cellophane ေခါက္ဆြဲ နဲ ့ ခပ္ဆင္ဆင္ တူပါတယ္။ စကၤာပူႏိုင္ငံမွာေတာ့ satay been hoon (ေခၚ) ေျမပဲဆာေတးေခါက္္ဆြဲ ေၾကာ္ ႏွင့္ hokkien mee (ေခၚ) ပင္လယ္စာ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္တို ့ေတြမွာ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ ဖိလစ္ပိုင္ႏိုင္ငံတြင္ေတာ့ pancit ေခါက္ဆြဲေၾကာ္အျဖစ္ ေမြးေန ့ပြဲမ်ားတြင္ စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။

(၄) Wonton ေခါက္ဆြဲ။ ေဟာင္ေကာင္မွာ ေရပန္းစားေနတဲ့ ၾကက္ဥ (သို ့) ဘဲဥ တို ့ျဖင့္ ျပဳလုပ္ ထား တဲ့ ၀ါေဖ်ာ ့ေဖ်ာ့ ေခါက္ဆြဲ ျပားပါ။ ဖက္ထုပ္လုပ္ရာတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိျပီး၊ Dim Sum ဖက္ ထုပ္ေပါင္း၊ ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္၊ ဖက္ထုပ္ျပဳတ္အျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ ရွိပါတယ္။

(၅) အုန္းႏို ့ေခါက္ဆြဲဲ။ အားလံုးသိၾကတဲ့အတိုင္း ျမန္မာ့ရိုးရာအစားအစာ “မုန္ ့့ဟင္းခါး”မုန္ ့ဖတ္ သည္ ဆန္ျဖင့္လုပ္ထားတဲ့ ဆန္ ေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးပါဘဲ။ ဂ်ံဳၾကာဇံ/ ဆန္ၾကာဇံ မ်ားကလည္း ေခါက္ ဆြဲမ်ိဳးရင္း ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲ၊ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ၊ ညွပ္ေခါက္ဆြဲ၊ နန္းၾကီး၊ နန္းေသး၊ ဆန္ျပား၊ လက္ညွစ္မုန္ ့ဖတ္ စသည္ျဖင့္ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိျပီး၊ ေခါက္ဆြဲသုပ္၊ အသုပ္စံု၊ ေခါက္ ဆြဲေၾကာ္၊ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ ေခါက္ဆြဲေအး၊ ၾကာဇံခ်က္၊ ၾကာဇံေၾကာ္၊ ေၾကးအိုး၊ ေၾကးအိုးဆီခ်က္၊ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္စီး၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ၊ ျမီးရွည္၊ အုန္းႏို ့ေခါက္ဆြဲ၊ ႏို ့စိမ္းေခါက္ ဆြဲ၊ ေကာ္ရ ည္၊ ေခါက္ဆြဲၾကြတ္ေၾကာ္၊ ရခိုင္မုန္ ့တီ စသည္ျဖင့္ လူမ်ိဳးဘာသာမေရြး အရြယ္ ၃ပါးမေရြး စား သံုး ၾကပါတယ္။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ၾကက္သား၊ အုနး္ႏို ့၊ ကုလားပဲမႈန္ ့၊ ဘဲဥ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္ သြန္ျ ဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ဆီ၊ ငါးငန္ျပာရည္၊ ငရုပ္သီး တို ့ျဖင့္ ခ်က္လုပ္ထားျပီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သံပုရာရည္၊ မုန္ ့ၾကြပ္ေၾကာ္ ႏွင့္ ဘဲဥျပဳတ္ တို ့ကို အေပၚမွျဖဴး၍ အရသာရွိရွိစားရေသာ အုန္းႏို ့ေခါက္ ဆြဲေ လး ပါ။ အာရွတိုက္၏ အေကာင္းဆံုး ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ အစားအစာ စာရင္းထဲတြင္ ျမန္မာ့အုန္းႏို ့ေ ခါက္ ဆြဲ ကို Burmese Chicken-Coconut Soup (Ohn No Kyawswe) မီႏူး အျဖစ္ မွတ္တမ္းတင္ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

< အေရွ ့အလယ္ပိုင္းေဒသ ေခါက္ဆြဲ >

သမိုင္းရာဇ၀င္မ်ားအရ၊ ၄ ရာစုႏွစ္ေလာက္တြင္ အာရပ္ကုန္သည္မ်ား တရုပ္ျပည္သို ့ အလည္ေ ရာ က္ရွိ လာခဲဲ့ခ်ိန္မွစျပီး၊ အေရွ ့ အလယ္ပိ္ုင္းေဒသမွာ ေခါက္ဆြဲစားသံုးေသာ အေလ့အက်င့္စ တင္လာခဲ့ပါတယ္။

(၁)Arabian Baked Pasta ဟင္းလ်ာ။ Macaroni (ေခၚ) ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲအေခါင္းပြ (အေျခာက္) ကို ျပဳတ္ျ ပီးေတာ့ ၾကက္သား စဥ္းေကာ၊ အာလူး၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ဂ်င္း၊ ဆား၊ သံ လြင္ ဆီ၊ နံနံပင္၊ ဂ်ံဳျဖဴ၊ ေထာပတ္၊ safayd dakni mirch (ေခၚ) အာရပ္ဟင္းေမႊးငရုပ္ေကာင္း မႈန္ ့အျဖဴ၊ ႏြာႏို ့၊ ၾကက္ဥ၊ Cheddar ခ်ိစ္တိုျဖင့္ အေရာအေႏွာ စံုလင္စြာစီမံထားျပီး၊ သင္းပ်ံ ့ေမႊးၾကိဳင္တဲ့ အာေရဗ်စတိုင္လ္ ေခါက္ဆြဲဟင္းလ်ာ ကိုေတာ့ ေန ့စဥ္သံုးအစားအျဖစ္ အျဖစ္ စားေသာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။

(၂) Sizzling Noodles with Vegetables။ သက္သက္လြတ္ဟင္းရြက္စံု ေခါက္ဆြဲအကြ်တ္ေၾကာ္ ကေလးပါ။ အ၀ါေရာင္ဂ်ံဳ ေခါက္ဆြဲအျပားကိုအသံုးျပဳျပီး၊ ဟင္းရြက္ဆီ၊ ဗိုစားပဲသီး၊ မုန္ုလာ ဥနီ၊ ေဂၚဖီ၊ ဆား၊ ငရုပ္ဆီ၊ ပဲငန္ျပာရည္၊ ေျပာင္းဖူးမႈန္ ့၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ရွာလကာရည္ တို ့ျဖ င့္ ေၾကာ္ထားျပီး၊ အနံ ့အရသာအတြက္ ၾကက္သြန္ျမိတ္ ႏွင့္ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့ျဖဴးထားပါတယ္။ ဒီေ ခါက္ဆြဲေၾကာ္ ပူပူစပ္စပ္ ေလးကို၊ အာေရဗ်ႏို္င္ငံသားမ်ား အထူးၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကတယ္ လို ့ဆိုပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

< ဥေရာပတိုက္ ေခါက္ဆြဲ >

ကမၻာၾကီးက ရြာကေလးဆိုသလိုပါဘဲ။ ထိုေခတ္ထိုအခါကတည္းကပင္ ကုန္သေဘၤာျဖင့္ ကုန္သြယ္ေ ဖာက္ကားၾကျပီး၊ တရုပ္ ျပည္ရွိ ေခါက္ဆြဲမ်ားသည္ အာရွတိုက္၊ အေရွ ့အလယ္ပိုင္းေ ဒသ၊ ဥေရာပတိုက္ စသည္ျဖင့္ လက္ဆင့္ကမ္းပ်ံ ့ႏွံ ့လာခဲ့ၾက ပါ တယ္။ ၁၂ရာစုႏွစ္အထိ ဥေရာ ပတိုက္တြင္ ေခါက္ဆြဲကို ေဖာေဖာသီသီ မေတြ ့ရေသးပါဘူး။ ၁၃ရာစုႏွစ္ ေလာက္တြင္ေတာ့ ကမၻာလွည့္ အီတလီကုန္သည္ၾကီး Marco Polo က တရုပ္ျပည္မၾကီးမွအျပန္တြင္ Venice ျမိဳ ေ့ တာ္သို ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္မ်ား သယ္ေဆာင္ လာခဲ့ပါတယ္။ လမ္းခရီးတြင္မုန္တိုင္း မိျပီး၊ ေခါက္ ဆြဲေ တြ ေရစိုကာပြလာပါတယ္တဲ့။ ထိုအခါ သေဘၤာ စားဖိုမွဴးက ေခါက္ဆြဲေတြကိုျပဳတ္ျပီး၊ သေ ဘၤာေပၚရွိေက်းကြ်န္မ်ားကို ခ်က္ေကြ်းခဲ့ျပီး Pasta လို ့အမည္ ေပးခဲ့ပါတယ္။ ယေန ့ခ်ိန္ထိ အီ တလီ မွာ pasta ကို ေရွးယခင္နည္းအတိုင္း လက္ျဖင့္သာလုပ္ေလ့ရွိၾက ပါတယ္။

နည္းပညာမ်ားလဲ တျဖည္းျဖည္းတိုးတက္လာျပီျဖစ္ရာ၊ ၁၇ ရာစုႏွစ္မွာေတာ့ အီတလီႏို္င္ငံရဲ Napoli ေဒသမွာ ေခါက္ဆြဲျဖင့္ စီမံထားတဲ့ နံမည္ေက်ာ္ spaghetti ကို စတင္ဖန္တီးခဲ့တာပါ။ ယခုခါမွာေတာ့ အီတလီတြင္ spaghetti ေခါက္ဆြဲအျပင္၊ fettuccine, linguine ႏွင့္ capellini စသည့္ ေခါက္ဆြဲမ်ား ရရွိႏို္င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ pasta ပံုစံမ်ိဳး စားရေသာ lasagna, ravioli, rotini, gemelli ႏွင့္ mostaccioli တို ့လဲစားေသာက္ေနၾကပါတယ္။ ယေန ့ဥေရာပတိုက္၏ ေခါက္ဆြဲ အစားဆံုး ႏိုင္ငံမွာ အီတလီျဖစ္ျပီး၊ ျပင္သစ္ က ဒုတိယလိုက္ပါတယ္။

အေမရိကတိုက္တြင္ေတာ့ ၁၇ ရာစုႏွစ္ေႏွာင္းပိုင္းအထိ၊ ေခါက္ဆြဲကို တြင္က်ယ္စြာ မစားသံုး တတ္ၾ ကေ သးပါဘူး။ ၁၈ ရာစု ႏွစ္ဦးတြင္ ေဆးသိပၸံပညာရွင္မ်ား သုေတသနျပဳၾကရာမွာ ၾကက္သားေခါက္ဆြဲ စြတ္ျပဳတ္က အေအးမိႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး၊ တုပ္ေကြးေရာဂါမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ျပီး၊ အဆာလည္း ေက်ေစကာ က်န္းမာေရးနဲ ့ညီညြတ္ေစေၾကာင္း အေျဖထြက္ ရွိခဲ့ရာမွစ၍၊ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ကို ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာအျဖစ္ စားသံုးလာခဲ့ၾကပါတယ္။

(၁) Bow Ties with Sausage and Sweet Peppers ယေန ့ အိီတလီမွာ ေရပန္းစားေနတဲ့ pasta ဟင္းလ်ာေလးပါ။ pasta အေျခာက္ကိုေပ်ာ့သြားေအာင္ေရေႏြးေဖ်ာျပီးေတာ့၊ ရနံ ့အရသာ ထဲ့ထားတဲ့ အီတလီ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ပန္းငရုပ္ခ်ိဳသီး၊ အမဲသားတို ့ နဲ ့ ခ်က္ထားတာပါ။ အရသာ ခ်ိဳခ်ိဳေလးမို ့ ကေလးေရာ၊ လူၾကီးပါ ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကပါတယ္။ လုပ္ရတာရိုးရွင္းလြယ္ကူျပီး၊ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ေရာ၊ သြားရည္စာအျဖစ္ပါ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္တဲ့။

(၂) Spanish Noodle Paella ေစ်းၾကီးတဲ့စပိန္စတိုင္လ္ spaghetti ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ပါ။ စားရလြယ္ ေအာင္ ၁လက္မ အရြယ္လွွီး ျဖတ္ထားတဲ့ spaghetti ေခါက္ဆြဲ ကို ပုစြန္ထုပ္၊ ဂံုးေကာင္၊ ဖဲ့ေခ်ထားေသာ အ၀ါရင့္ေရာင္ရွိတဲ့ ကံုကုမံ၊ ၾကက္္သြန္နီ၊ အနီ ေရာင္ငရုပ္ပြ၊ အီတလီမုန္လာရြက္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အေစ့ ထုတ္ကာလွီးျဖတ္ထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အရသာခ်ိဳေသာ ဟန္ေဂရီ အနီေရာင္ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ့၊ ကမာေကာင္အခ်ိဳရည္၊ တို ့ျဖင့္ အရသာရွိရွိေရာစပ္ကာ သံလြင္ဆီ ျဖင့္ ေၾကာ္ထားတာပါ။ အဲဒီ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ကိို စားေသာက္ဆိုင္ၾကီးမ်ားတြင္ ပန္းကန္ကိုမသံးဘဲ၊ ကမာေကာင္အခြံၾကီးထဲထဲဲ့ကာ တည္ခင္းဧည့္ခံေလ့ ရွိပါတယ္။

(၃) French Creamed Chicken and Noodle Soup။ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ မွာ ဂ်ံဳခါက္ဆြဲေတြထက္၊ ၾကက္ဥ ေခါက္ဆြဲကိုသာ အစားမ်ားၾကပါတယ္။ ပန္းသီးကိုေဖာေဖာသီ သံုးထားတဲ့ ဒီၾကက္ဥ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္ကို ျပင္သစ္ရဲ ့အေကာင္းဆံုးေခါက္ဆြဲဆိုင္ “Paris noodle house” မွာ ေန ့စဥ္ ၀ယ္လိုအားေကာင္းေန တယ္လို ့ဆိုပါတယ္။ ဦးစြာပထမ ပန္းသီးကိုေထာပတ္ႏွင့္ေၾကာ္ျပီး၊ ၾကက္ ရင္ပံုသားကို အတံုးၾကီးၾကီး ထဲ့ကာ ပန္းသီးဘရန္ဒီ၊ ပန္းသီးရွာလကာရည္ ႏွင့္ ပန္းသီးအရက္ တို ့ျဖင့္ အသားကို ႏူးအိေန ေအာင္ ျပဳတ္ထားျပီးေနာက္ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ၊ ဒိန္ခဲအမာ ႏွင့္ ခ်ိဳငန္ အရသာတို ့ကို သင့္သလိုခတ္ထားပါတယ္။ ျပီးေတာ့ အေပၚယံံေ၀့ေနတဲ့ ေထာပတ္နဲ ့ဒိန္ခဲ အဆီတုိ ့ကိုဖယ္ရွားျပီး၊ leek (ေခၚ)ၾကက္သြန္နီအပင္ တစ္မ်ိဳးကို ကတ္ေၾကးျဖင့္ ညွပ္၍ွျဖဴးကာ၊ ငရုပ္ေကာင္းထဲ့ စားၾကပါတယ္။
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

ယေန ့ျမန္မာျပည္မွာ လူေနမႈအဆင့္အတန္း တိုးတက္ေခတ္မွီ လာသည့္အေလွ်ာက္၊ ႏိုင္ငံျခား အစား အစာမ်ားကလဲ ျမန္မာ ျပည္သူျပည္သားမ်ားနဲ ့ မစိမ္းေတာ့ဘဲ ခံတြင္းတြ ့ေနၾကပါတယ္။ ႏိုင္ ငံတကာ ေခါက္ဆြဲ ဟင္းလ်ာတို ့ကို ကမၻာပတ္စားေနစရာ မလုိဘဲ၊ ျပည္တြင္းရွိ ဟိုတယ္ၾကီးမ်ား၊ စားေသာက္ဆိုင္ ၾကီးမ်ားနဲ ့ Noodle House ဆိုင္ေတြမွာ လြယ္လင့္တကူ စားေ သာက္ႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ႏိုင္ငံတကာ ရွိ သန္ ့ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ ready made (ေခၚ) အသင့္စားအထုပ္မ်ားလဲ စူပါမားကတ္ ဆိုင္မ်ားမွာ ရေနျပီမို ့ မိမိအိမ္မွာပင္ ၀ိုင္းဖြဲ ့စားေသာက္ႏိုင္ပါေၾကာင္း။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com)
လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...