ေသြးေႀကာပိတ္ ေရာဂါကိုု တိုုက္ခိုုက္ႏိုုင္စြမ္း ရွိတဲ႔ အစားအစာ (၁၀) မ်ိဳး

၁).ႀကက္သြန္ ျဖဴ
------------------
ေရွးေခတ္ ကတည္း က ႀကက္ သြန္ ျဖဴ  ကိုု ႏွလံုုး ေရာဂါ နဲ႔ ေသြးတိုုး ျခင္းေတြမွာ သံုုးခဲ႔ ႀက တာပါ။ ႀကက္သြန္ ျဖဴ ထဲမွာ ပါတဲ႔ ဓာတ္ေတြဟာ ေသြးေႀကာေတြ ထံုုးဓာတ္မ်ားျပီး ႀကြပ္ဆတ္ျခင္းကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္တဲ႔ အာနိသင္ ရွိပါတယ္။ ေသြးေႀကာ ေတြထဲမွာ ထံုုးဓာတ္မ်ားျပီး ေသြးေႀကာေတြ ႀကြပ္ဆတ္ ရင္ေတာ႔ ေသြးေႀကာ ပိတ္လိုု႔ ႏွလံုုး ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖစ္ျခင္း ေတြကိုု ျဖစ္ေစတတ္ ပါတယ္။

၂). စပ်စ္သီး
--------------
စပ်စ္သီးထဲမွာ flavonoids, quercetin, and resveratrol. ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေတြဟာ ကိုုလက္စေႀတာ ဓာတ္ေတြေႀကာင္႔ ေသြးေႀကာပိုုက္အတြင္းနံရံေတြမွာ ဂ်ိဳးကပ္တာကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ ပါတယ္။ စပ်စ္သီစားရင္ ေသြးေႀကာထဲမွာ ေသြးခဲပိတ္လိုု႔ ႏွလံုုးတိုုက္ခိုုက္ ခံရမႈကိုု နည္းေစပါတယ္။

၃).ဟင္းနုုႏြယ္ရြက္
--------------------
ဟင္းႏုုႏြယ္ရြက္ထဲမွာ ပိုုတက္စီယံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္တမ်ဳိးျဖစ္တဲ႔ ဖိုုးလစ္အက္ဆစ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေတြကေတာ႔ ေသြးတိုုးျခင္းကိုု ဆန္႔က်င္ေစပါတယ္။ ဒါတင္မကပါဘူး လူတင္လိုု႔ ေခၚတဲ႔ ဓာတ္တမ်ိဳးပါ၀င္လိုု႔ အသက္ႀကီး မ်က္ေစ႔မႈန္ျခင္းအျပင္ ႏွလံုုးတိုုက္ခိုုက္ခံရမႈကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္။

၄).ငါး
------
ငါးထဲမွာပါတဲ႔ Omega 3 oils ဓာတ္ေႀကာင္႔ ေသြးေႀကာထဲ႔မွာ ကိုုလက္စေႀတာေတြ စုုပံုုလာျခင္းကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္။ ေသြးေႀကာထဲမွာ ကိုုလက္စေႀတာေတြ စုုပံုုရင္ ေသြးေႀကာေတြ မာႀကြပ္လာျပီး ႏွလံုုးေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြ ျဖစ္ႏိုုင္ပါတယ္။

၅).သံလြင္ဆီ
--------------
ကိုုလက္စေႀတာဓာတ္ေတြ ကိုုယ္ထဲမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္နဲ႔ ျဖိဳခြဲခံတဲ႔အခါ ေစကပ္လာျပီး ေသြးေႀကာေတြရဲ႔ နံရံေတြမွာ သြားျပီး တြယကပ္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီထဲမွာပါတဲ႔ ေကာင္းတဲ႔ အဆီတမ်ိဳးေႀကာင္႔ မေကာင္းတဲ႔ အဆီေတ ေအာက္ဆီရ်င္နဲ႔ ျဖိဳခြဲခံရျခင္းကိုု နည္းေစပါတယ္။ အလားတူေကာင္းတဲ႔ ဆီေတြကေတာ႔ ေနႀကာဆီ၊ ႏွမ္းဆီနဲ႔ ေျမပဲဆီေတြ ျဖစ္ျပီး မေကာင္းတဲ႔ ဆီေတြကေတာ႔ စားအုုန္းဆီနဲ႔ ၀က္ဆီ၊ အမဲဆီ ေတြလိုု တိရစၧာန္အဆီေတြ ျဖစ္ပါတယ္။

၆).ခရမ္းခ်ဥ္သီး
------------------
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကိုု သဘာ၀က အေရာင္ခ်ယ္တဲ႔ ဓာတ္ျဖစ္တဲ႔ lycopene ဓာတ္ဟာ ေသြးေႀကာ မာႀကြပ္ တာကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္မ်ားတဲ႔သူေတြမွာ ေသြးေႀကာေတြက မာႀကြပ္ျခင္းနည္းျပီး ေျပာ႔ေျပာင္ေနတယ္လိုု႔ သိပၺံပညာ ရွင္ေတြက ဆိုုပါတယ္။

ရ).သလဲသီး
--------------
သလဲသီးအရည္ေသာက္ရင္ ေသြးေႀကာေတြ မာႀကြပ္ျခင္းကိုု ကာကြယ္ရံုု မကပါဘူး ေရဂါျဖစ္ေနတဲ႔ ေသြးေႀကာေတြကိုုေတာင္ ျပန္ျပီးေကာင္းေစႏိုုင္ပါတယ္။ သလဲသီးထဲမွာပါတဲ႔ ဓာတ္ေတြက ေသြားေႀကာ ေတြရဲ ႔ က်န္းမာေရးကိုု ေကာင္းေစပါတယ္။

ဂ).ကီ၀ီသီး
-----------
ကီ၀ီသီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ႔ ဓာတ္ေတြကလည္း အေကာင္းတဲ႔ အဆီေတြ ေသြးေႀကာေတြကိုု ဒုုကၡေပးျခင္းကိုု ကာကြယ္ေစႏိုုင္ပါတယ္။ ေသြးေႀကာပိတ္သူေတြ ကီ၀ီသီးကိုု တေန႔တလံုုးစားရင္ ေရာဂါသက္သာ ေစႏိုုင္ပါတယ္။ နဂါးေမာက္သီးဟာ ကီ၀ီသီးနဲ႔ အလားသ႑ာန္ တုုူပါတယ္။

၉ ).ကရန္ဘာရီရည္
----------------------
ကရန္ဘာရီရည္ (Cranberry juice) ထဲမွာပါတဲ႔ ဓာတ္ေတြက ေသြးေႀကာနံရံေတြကိုု အဆီေတြဖံုုးတဲ႔ ဒဏ္ကေန ကာကြယ္ပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေႀကာင္႔ ေသြးေႀကာထဲက ဖံုုးေနတဲ႔ အဆီေတြကိုု ေခ်ဖ်က္ျပီး ေလာင္စာအျခစ္ အသံုုး၀င္ေအာင္ အားေပးေစပါတယ္။ တေန႔ကိုု ကရန္ဘာရီရည္ ၃ ခြက္ေလာက္ ေသာက္သင္႔ပါတယ္။

၁၀).အုုတ္ (ေကြကာအုုတ္)
-----------------------------
ေကြကာအုုတ္စားရင္ေတာ႔ အုုတ္ထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ မ်ားတာမိုု႔လိုု႔ စားထားတဲ႔ အဆီေတြကိုု ကိုုယ္ ခႏၱာက စုုပ္ယူႏိုုင္စြမ္း နည္းသြားပါတယ္။ အဲဒါေႀကာင္႔ အဆီေတြကိုု မစင္ထဲမွာစြန္႔ပစ္ျခင္းကိုု အးေပး ပါတယ္။ တေန႔ကိုု ေကြကာအုုပ္ တခြက္ခြဲ ႏွစ္ခြက္ေလာက္ စားရင္ ကိုုယ္ထဲက အဆီဓာတ္ရဲ ႔ ၂၀% ေလာက္ကိုု က်ေစႏိုုင္ပါတယ္။

က်န္းမာ ရႊင္လန္းႀကပါေစ

ျမန္မာႏွလံုုးေဖာင္ေဒးရွင္း
(Myanmar Heart Foundation)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...