ၾကက္သားစိမ္း ေဆးျခင္းက အစာအဆိပ္သင့္နိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစ


ၾကက္သားကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ ေဆးေၾကာျခင္းကို လူအေတာ္မ်ားမ်ား ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း သုေတသီမ်ားဟာ ေဆးေၾကာျခင္း အေလ့အထက အစာအဆိပ္ သင့္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစေၾကာင္း ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။

UK Food Standards Agency ကေျပာၾကား ထားတာကေတာ့ ၾကက္သားအစိမ္းကို ေဆးေၾကာျခင္း ဟာ Campylobacter ဗက္တီးရီးယားကို ပ်ံ႔ႏွံ႔ေစပါတယ္။ စားဖိုမွဴးရဲ႕ လက္၊ အဝတ္အစားနဲ႕ ပတ္ဝန္းက်င္ သာမက ေရစက္မ်ားက တစ္ဆင့္ ဗက္တီးရီးယားေတြက ပ်ံ႔ႏွံ႔ႏိုင္ပါတယ္။

Campylobacter ဗက္တီးရီးယားဟာ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ lmitable Vowel Syndrome သာမက ျပင္းထန္ေသာ အ႐ိုးအဆစ္ ေရာင္ေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေသာ လူမ်ားတြင္ ေျခ၊လက္မ်ားကို ျဖတ္ပစ္ရသည္အထိ အေျခအေန ဆိုးဝါးႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနျပ ခ်က္မ်ားအရ သိရွိရ ပါတယ္။

မၾကာေသးခင္က သုေတသနျပဳခ်က္ စစ္တမ္းမ်ားအရဆိုရင္ ေလ့လာခံမ်ားရဲ႕ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ ဟင္း မခ်က္ခင္ ၾကက္သားမ်ားကို အၿမဲေဆးေၾကာေလ့ ရွိေၾကာင္း၊ ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္းက ထိုဗက္တီးရီယားပိုး၏ အမည္ကို ၾကားဖူးေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ထိုဗက္တီးရီးယားပိုး ကူးစက္ခံရမႈ၏ ၈၀ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ မသန္႔ ရွင္းေသာ ၾကက္သားေၾကာင့္ ျဖစ္ရတယ္လို႔ ေတြ႔ရိွခဲ့ၾကပါတယ္။ 


Health Digest 
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...