Home Made ဖက္ထုပ္ရြက္ နွင့္ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ

လံုးဝ မပင္မပန္းပဲ မထင္မွတ္ ရေလာက္ေအာင္ လြယ္ကူတဲ့ နည္းေလးပါရွင္……
ေအာက္ပါ အခ်ဳိးအစား အတိုင္း ဖက္ထုပ္ရြက္ပဲ လုပ္မယ္ဆိုရင္ ၂၄ ခုရၿပီး၊ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲပဲ လုပ္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေခါက္ဆြဲ ၂ ပြဲစာ ရပါတယ္ရွင္။
***... Home Made ဖက္ထုပ္ရြက္ နွင့္ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဂ်ဳံမွဳန္႔ (plain flour) – 1 cup (250 ml)
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ ဇြန္း ၄ ပံု ၁ ပံု
3. ၾကက္ဥ – ၁ လံုး (58 g ခန္႔)
4. ေရ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
5. မကပ္ေအာင္ အသံုးျပဳမည့္ ဂ်ဳံမွဳန္႔ (plain flour)အပို – ခန္႔မွန္းေခ် 2/3 cup (160 ml)ခန္႔
ၾကက္ဥ၊ ဆား နွင့္ ေရကို ေရာကာ ၾကက္ဥေၾကသြားေအာင္ ခေလာက္ထားပါ။
ထိုအရည္ကို ဂ်ဳံမွဳန္႔ အလယ္ထဲ ေလာင္းထည့္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ တတ္ႏိူင္သမွ် ေရာေနွာသြားေအာင္ ခက္ရင္းျဖင့္ ေမႊေရာေပးပါ။
ထို႔ေနာက္ flour (ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႕) ျဖဴးထားသည့္ ျပင္ညီတစ္ခုေပၚ dough ကိုထားကာ ဂ်ဳံမွဳန္႔မ်ားျဖင့္ ကပ္သြားေအာင္ လုပ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ လက္ျဖင့္ ဖိနယ္၊ ဆုပ္နယ္ေပးျခင္း၊ ေအာက္မွ အေပၚသို႕ေခါက္ကာ လက္ဖေနာင့္ထဲ အား ထည့္ကာ ဖိေပးျခင္းမ်ားျဖင့္ doughသား ညက္ကာ ေျပာင္ေခ်ာေခ်ာအလံုးေလးျဖစ္လာေအာင္ ၁၀ မိနစ္ ခန္႔ လုပ္ေပးပါ။ (၅ မိနစ္ခန္႔ၾကာလွ်င္ dough သားႏူးညံ့ကာ ညက္သြားၿပီျဖစ္ေပမယ့္ ေနာက္ထပ္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ဆက္လုပ္ေပးပါ။) (ဂ်ဳံမွဳန္႔ ထပ္ထည့္ရန္ မလိုပါ။)
ႏူးညံ့ကာ ညက္သြားေသာ dough ကို ဇလံုထဲထည့္ၿပီး glad wrap ျဖင့္ဖံုးကာ အနည္းဆံုး မိနစ္ ၃၀ ခန္႔ နွပ္ထားပါ။ ((၂ နာရီခန္႔ နွပ္ထားႏိူင္လွ်င္ အရမ္းပါးပါးျပားျပားေလးရေအာင္ လိွမ့္ေပးရာမွာ ပိုလြယ္ ကူေစပါတယ္။)
နွပ္ထားၿပီးေနာက္ ဂ်ဳံမွဳန္႔အေတာ္မ်ားမ်ားျဖဴးထားသည့္ ျပင္ညီေပၚတင္ကာ ညီညာေသာအပိုင္း ၄ ပိုင္း ပိုင္းထားပါ။
အပိုင္း တစ္ပိုင္းကို 4″x4″ အရြယ္ခန္႔ ရေအာင္ ဦးစြာ လက္ျဖင့္ ဖိျဖားေပးပါ။ (က်န္သည့္အပိုင္းမ်ား ေျခာက္မသြားေအာင္ သန္႕ျပန္႕ေသာ လက္သုတ္ပဝါ ျဖင့္ အုပ္ထားေပးပါ။)
ၿပီးမွ rolling pin ကို သံုး၍ 3.5″ x 3.5″ အရြယ္ ပါးပါးျပားျပား ဖက္ထုပ္ရြက္ ၆ ခုစာ ျဖတ္လို႔ရမည့္ အေနအထားရေအာင္ လိွမ့္ေပးပါ။ (အရမ္းျပားေအာင္မလိွမ့္ခင္ မကပ္ေစရန္ ျပင္ညီေပၚ ဂ်ဳဳံမွဳန္႔မ်ားမ်ား ျဖဴထားေပးပါ။)
မညီသည့္အနားမ်ားကို ျဖတ္ထုတ္ရမည္ျဖစ္၍ လိုအပ္သည့္ အတိုင္းအတာထက္ ပိုရေအာင္ လိွမ့္ေပးရပါ မည္။
ၿပီးလွ်င္ ေပတံျဖင့္တိုင္းကာ အမွတ္မ်ားမွတ္၍ ေအာက္ပံုပါအတိုင္း ဖက္ထုပ္ရြက္ ၆ ခုစာ ျဖတ္ေပးပါ။ (ဖက္ထုပ္ျပဳတ္၊ ဖက္ထုပ္ဆီခ်က္၊ ဖက္ထုပ္ေၾကာ္ လုပ္စားရန္ ဖက္ထုပ္ရြက္ေလး အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။)
dough မ်ားအားလံုးကို ဖက္ထုပ္ရြက္လုပ္မည္ဆိုပါက က်န္သည့္ အတံုးမ်ားကို အထက္ပါနည္းအတိုင္း လုပ္ေပးပါ။ (ဖက္ထုပ္ရြက္ စုစုေပါင္း ၂၄ ရြက္ ရပါမယ္။)
ျဖတ္ၿပီးသည့္ ဖက္ထုပ္ရြက္ တစ္ရြက္ နွင့္ တစ္ရြက္ၾကား ဂ်ဳံမွဳန္႔ ျဖဴးၿပီးမွ ထပ္ေပးပါ။
ဖက္ထုပ္ရြက္မလုပ္ပဲ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ လုပ္မည္ဆိုပါက အထက္ပါနည္းအတိုင္း ပါးပါးျပားျပားလွိမ့္ကာ မညီညာသည့္ အနားမ်ားအား ျဖတ္ထုတ္ပါ။ (ျပဳတ္ေသာအခါ အေပ်ာ့၊ အမာ မညီမျဖစ္ေစရန္ လွိမ့္သည့္ အခ်ိန္၌ အထူအပါးညီေအာင္ လိွမ့္ေပးပါ။)
ၿပီးလွွ်င္ လွီးရလြယ္ကူေစရန္ ေအာက္ပံုပါ အတိုင္း တစ္ဝက္ခ်ဳိးၿပီး ေခါက္ပါ။ (ေခါက္လိုက္လွ်င္ မကပ္ သြားေအာင္ dough ျပားေပၚ ဂ်ဳံမွဳန္႔ ျဖဴးၿပီးမွ ေခါက္ပါ။)
ဂ်ဳံမွဳန္႔ထပ္ျဖဴးကာ ေနာက္တစ္ခါ တစ္ဝက္ခ်ဳိးၿပီး ေခါက္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ 5 mm အက်ယ္ခန္႔ ျဖတ္ေပးပါ။ (တတ္ႏိူင္သမွ် ညီညာေအာင္ ျဖတ္ေပးပါ။)
ေခါက္ခ်ဳိးထားသည္မ်ားကို ညင္ညင္သာသာ ျပန္ျဖန္႔ေပးလိုက္ လွ်င္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္၊ ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ လုပ္စားရန္ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲေလး အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ (ေခါက္ဆြဲမ်ား ျဖတ္ၿပီးလွ်င္ မကပ္ေအာင္ ဂ်ဳံမွဳန္႔ျဖဴးကာ ခပ္ဖြဖြလုပ္ထားပါ။)
ျပဳတ္ေသာအခါ မကပ္ေစရန္ ေခါက္ဆြဲမ်ားကို ဖြၿပီးမွျပဳတ္ပါ။ ျပဳတ္ေနခ်ိန္၌ လည္း တူျဖင့္ အနည္းငယ္ ေမႊေပးပါ။ ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ ဆီခ်က္၊ ပဲငံျပာရည္တို႔ျဖင့္ ခ်က္ခ်င္း မနယ္ထားႏိူင္လွ်င္ ေရေအးျဖင့္ေဆးကာ ေရစစ္ထားပါ။ (medium heat ျဖင့္ ျပဳတ္ခ်ိန္ ၇ မိနစ္မွ ၁၀ မိနစ္ၾကား ၾကာတတ္ပါတယ္။)
ref;Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
- (အရှေ့သို့) ေရာဂါမွန္သမွ် အစာမေၾကျခင္းက စသည္ Abortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သတိထားရမည့္ တို႔ေဆးႏွင့္ ေမ့ေဆး အႏၱရာယ္Jennifer Lawrence..ဆရာဝန္ႏွင့္ ေတြ႔ဆံုခ်ိန္တြင္ သိထားသင့္ေသာ အခ်က္ (၇)ခ်က္
- (အနောက်သို့) မ၀လြန္း မပိန္လြန္းေစဖို႔ Abortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သတိထားရမည့္ တို႔ေဆးႏွင့္ ေမ့ေဆး အႏၱရာယ္Jennifer Lawrence..ဆရာဝန္ႏွင့္ ေတြ႔ဆံုခ်ိန္တြင္ သိထားသင့္ေသာ အခ်က္ (၇)ခ်က္