က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီသည့္ အစားအစာေၾကာင့္ အနံ႔ခံအာ႐ံု က်ဆင္းႏိုင္

အဆီ ပါ၀င္မႈ မ်ားသည့္ အစားအစာ မ်ားသည္ အနံ႔ အာ႐ံု စနစ္တြင္ တည္ေဆာက္ပံုႏွင့္ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာေျပာင္းလဲမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚေစၿပီး အနံ႔ခံအာ႐ံု က်ဆင္း ေစေၾကာင္းFlorida State University မွ သုေတသီ မ်ားက ဆိုသည္။

ႂကြက္မ်ားကို အဆီပါ၀င္မႈ လြန္ကဲသည့္ အစားအစာမ်ား ေျခာက္လ ၾကာေကၽြးေစၿပီး တစ္ခ်ိန္တည္း မွာပင္ အနံ႔ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ႐ွဴေစ၍ ဆုလာဘ္အျဖစ္ ေရတိုက္ေကၽြးကာ စမ္းသပ္ခဲ့သည္။

အဆီကဲသည့္ အစားအစာမ်ား ေကၽြးထားေသာ ႂကြက္မ်ားသည္ အနံ႔႐ွဴၿပီးလွ်င္ ေရေသာက္ရမည္ ဟူသည့္ စမ္းသပ္မႈကိုသင္ယူႏိုင္စြမ္း ေႏွးေကြးၾကၿပီးအနံ႔သစ္တစ္မ်ိဳး ထပ္ မံ႐ွဴေစသည့္ အခါတြင္လည္း အနံ႔ ခံအာ႐ံု က်ဆင္းလ်က္ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

““အဆီကဲတဲ့ အစာေတြေကၽြး ထားတဲ့ ႂကြက္ေတြကို ပံုမွန္အစား အစာ ျပန္ေကၽြးတဲ့အခါမွာ ကိုယ္အ ေလးခ်ိန္ပံုမွန္ျပန္ျဖစ္လာၿပီး ေသြး တြင္းဓါတ္ေတြလည္း ပံုမွန္ပမာဏ ေရာက္လာေပမယ့္ အနံ႔ခံအာ႐ံု ျပန္မေကာင္းလာေသးတာ ေတြ႕ရပါ တယ္။ အဆီမ်ားတဲ့အစာ ေကၽြးထား တဲ့ႂကြက္ေတြမွာ အနံ႔ခံ အခ်က္ျပ စနစ္ေတြကို ပို႔ေဆာင္ေပးမယ့္ အာ႐ံု ေၾကာဆဲလ္ေတြ (၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္းသာ အလုပ္လုပ္ ပါ တယ္”” ဟု သုေတသီ ပါေမာကၡDebra Ann Fadool က ဆိုသည္။

ယခုကဲ့သို႔ေတြ႕ရွိမႈေၾကာင့္ ေနာက္ထပ္ သုေတသနျပဳလုပ္ရန္ ကိစၥရပ္မ်ားေပၚေပါက္လာၿပီး အဆီ မ်ားသည့္ အစာေၾကာင့္ အနံ႔ခံအာ႐ံု ခၽြတ္ယြင္းရျခင္းကို ကိုယ္လက္လႈပ္ ရွား ေလ့က်င့္ခန္းျပဳလုပ္ျခင္းက ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္းရွိမရွိ၊ အခ်ိဳကဲသည့္ အစာမ်ားသည္လည္း အဆီမ်ားသည့္ အစာမ်ားကဲ့သို႔ အနံ႔ခံ အာ႐ံုေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိမရွိ ေလ့လာမႈမ်ား ျပဳလုပ္ရဦးမည္ျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားကဆိုသည္။


ေဇာ္ကို
Ref;MDI
Health Updates Journal No.(128)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...