မုန္႔ကြ်ဲသည္း ျပဳလုပ္နည္း



ကြ်န္မ အတြက္ကေတာ့ မုန္႔ကြ်ဲသည္း က ဘာမွ မယ္မယ္ရရ မပါလို႔ လြယ္မလိုနဲ႔ အေတာ္ေလး လုပ္ရ ခက္တဲ့ မုန္႔ေလးျဖစ္ပါတယ္။ ဆန္မုန္႔၊ ထံုးရည္၊ ထန္းလ်က္ရည္ ထည့္ၿပီး က်ဳိရံုဆိုေပမယ့္ အခ်ဳိးအစား တိတိက်က်မသိတဲ့ အတြက္ စိတ္တိုင္းက်တဲ့ မုန္႔အသားက ၂ ခါေျမွာက္ က်ဳိတဲ့ အထိမရပါဘူး။ ပထမ တစ္ခါက ထံုး မ်ားၿပီး၊ ေရနည္းလို႔ မေကာင္းပါဘူး။ ဒုတိယတစ္ခါကေတာ့ ထံုးအေနအထား မွန္သြားေပ မယ့္ ေရမ်ားသြားလို႔ လက္က်ဳိးမတတ္ မိနစ္ ၄၀ ေလာက္က်ဳိလိုက္ရပါတယ္။ ၃ ခါေျမွာက္ က်ဳိတဲ့ အခါ မွေတာ့ အရမ္းကို စိတ္တိုင္းက်ရတဲ့ မုန္႔အသားေလးကို ရပါၿပီ။ ထံုးစံအတိုင္း တစ္ခါေအာင္ျမင္ သြားတာနဲ႔ လုပ္နည္း မေရးခ်င္တဲ့ ကြ်န္မ ၄ ခါေျမွာက္ က်ဳိၿပီး ဒုတိယ အၾကိမ္ေျမွာက္ ေအာင္ျမင္သြားမွ ဒီနည္းေလးကို ေရးလိုက္တာပါ။ အားလံုးပဲ စိတ္တိုင္းက်ႏိူင္လိမ့္မယ္လို႕ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ ရွင္…..

ျမန္မာထန္းလ်က္ ကိုသံုးႏိူင္လွ်င္ အနံ႔၊ အရသာကို ပိုေကာင္းေစသျဖင့္ ျမန္မာ ထန္းလ်က္ကိုပဲ သံုးေစခ်င္ ပါတယ္။ ျမန္မာထန္းလ်က္ ရဖို႔ ဘယ္လိုမွ မလြယ္ကူမွ ပံုတြင္ ျပထားေသာ ထန္းလ်က္ကို သံုးေစခ်င္ ပါတယ္။

**… မုန္႔ကြ်ဲသည္း လုပ္ဖို႔ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ထံုး (lime stone) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၈ ပံု ၁ ပံု (1/8 tsp)
2. ထန္းလ်က္ – ၁၃ က်ပ္သား (200 g)
3. ေရ – 3 1/2 cups (875 ml)
4. ဆန္မွဳန္႔ (rice powder) – 1 cup (250 ml)
5. ဆီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ (မုန္႔သားကို အနည္းငယ္ ပိုလွေစရန္ ထည့္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ မထည့္လည္းရပါတယ္။)



ေရ 1 cup (250 ml)ထဲ ထံုး ကို ထည့္ကာ ေပ်ာ္ေအာင္ေဖ်ာ္၍ ၁ နာရီခန္႔ အနည္ထိုင္ခိုင္းထားပါ။ (ထံုး အခဲမ်ား မက်န္ေအာင္ ေရအနည္းငယ္ျဖင့္ ဖိေခ်ေဖ်ာ္ၿပီးမွ က်န္သည့္ ေရမ်ားထည့္ေပးပါ။)

ထန္းလ်က္ နွင့္ ေရ 1 cup (250 ml)ကို အိုးထဲထည့္ကာ မီးေအးေအးျဖင့္ ထန္းလ်က္ေပ်ာ္ရံု က်ဳိၿပီး (ဆူလာေအာင္ က်ဳိရန္ မလိုပါ) မီးဖိုမွဖယ္ကာ အရမ္း မေအးသြားေအာင္အဖံုး ဖံုးထားပါ။ (ေႏြးေနရင္ မုန္႔က်ဳိတဲ့ အခ်ိန္ကို အနည္းငယ္ သက္သာေစပါတယ္။)

ေရ 1 1/2 cups (375 ml)ထဲ ဆန္မွဳန္႔ ထည့္ကာ အဖတ္မ်ား လံုးဝမက်န္ေအာင္ ဖိေခ်ေဖ်ာ္ထားပါ။

ထို ဆန္မွဳန္႔ရည္ထဲ၊ ထန္းလ်က္ရည္ (အမွဳိက္သရိုက္မ်ားမပါေအာင္ အစစ္ျဖင့္ စစ္ၿပီးထည့္ေပးပါ) နွင့္ ထံုးရည္ (အနည္ထိုင္ေနေသာ ထံုးမ်ား မပါသြားေအာင္ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေလာင္းထည့္ပါ) တို႕ ထည့္ပါ။

ၿပီးလွ်င္ medium heat ျဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ေမႊက်ဳိေပးပါ။ (တတ္ႏိူင္သမွ် အိုးေအာက္ေျခမကပ္၊ မတူးေစရန္ နွင့္ အလံုးအခဲမ်ား မျဖစ္သြားေအာင္ အိုးေအာက္ေျခအား မၾကာခဏ ျခစ္ၿပီး၊ အဆက္မျပတ္ ေမႊက်ဳိေပးပါ။)



မိနစ္ ၂၀ ျပည့္လွ်င္ ဆီထည့္ကာ နွံ႔သြားေအာင္ ၁ မိနစ္ခန္႔ အျမန္ေမႊေပးၿပီး …..



ဆီသုတ္ထားသည့္ ခြက္တစ္ခုထဲ ေလာင္းထည့္ကာ အေအးခံထားပါ။ (ေလာင္းထည့္ၿပီးေနာက္ မ်က္နွာျပင္ ညီေအာင္ ခြက္ကို ကိုင္ၿပီး အနည္းငယ္ လွုပ္ေပးပါ။)



ေအးသြားၿပီးေနာက္ မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ ပံုစံလွီးကာ အုန္းသီးျဖဴး၍ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။

က်ဳိထားသည့္အိုးတြင္ ကပ္ေနသည့္ခ်ဳိး(ဂ်ဳိး)မ်ား သူ႔အလိုလို ကြာထြက္လာေအာင္ နာရီ အေတာ္ၾကာၾကာ ေရစိမ္ထားၿပီးမွ အိုးကို ေဆးပါ။


Chaw Su’s Food Friends
-----------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...