သံပရာၾကက္သားကင္



ၾကက္သားကုိ သံပရာသီးရယ္၊ ပူစီနံနဲ႔ နံနံပင္ ႏိုင္းခ်င္းတုိ႔နဲ႔ႏွပ္ၿပီး ကင္တဲ့နည္းေလးပါ။ လြယ္လြယ္ေလး ခ်က္လုိ႔ရတဲ့ ဟင္းျဖစ္သလုိ အရသာကလည္း ေကာင္းပါတယ္။

ခ်ဥ္စပ္ေမႊးေလးမို႔ ဒီလုိအုိက္စပ္စပ္ရာသီဥတုမွာ ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ့္ ဟင္းတစ္ခြက္ပါ။

သံပရာၾကက္သားကင္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)

ၾကက္သားေပါင္သား ၁၂ ခု
သံပရာသီး စားပြဲဇြန္း ၇ ဇြန္း
သံလြင္ဆီ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးစိမ္း အရွည္ ၁ ေတာင့္
ပူစီနံအရြက္ ၁ စည္း (၂ ခြက္စာနီးပါး/ လက္တစ္ခုပ္စာ)
နံနံပင္ ၁ စည္း (၂ ခြက္စာနီးပါး/ လက္တစ္ခုပ္စာ)

ဟင္းပြဲျပင္ရန္အတြက္

သံပရာသီး ၃ လံုး
င႐ုတ္သီးစိမ္း အရွည္ ၂ေတာင့္

ျပင္ဆင္ပံု

ၾကက္သားေပါင္သားမ်ားကုိ ေရေဆး၊ အဆီမ်ားကုိ ျဖတ္ထုတ္ပါ။

ေနာက္ ေရေဆးၿပီး ေျခာက္ေအာင္ ေရစစ္ထားပါ။

ၿပီးလွ်င္ တစ္႐ွဴးစကၠဴျဖင့္ ေရေျခာက္ ေအာင္သုတ္ပါ။

ၾကက္သားမ်ားကုိ ႏွပ္ဖို႔အတြက္ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အေစ့ထုတ္ကာ ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းပါ။

ပူစီနံရြက္နဲ႔ နံနံပင္ (အ႐ိုးေရာ၊ အရြက္ပါ) ေပါင္းၿပီး ႏုပ္ႏုပ္လွီးကာထားပါ။

ေနာက္အားလုံးကုိေပါင္းၿပီး သံလြင္ဆီ၊ သံပရာရည္တုိ႔နဲ႔ ဖန္ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ေရာနယ္ပါ။

အသားမ်ားကို ႏွပ္မယ္ဆုိလွ်င္ ဖန္ခြက္၊ ဖန္ဇလံုတို႔ကုိ သံုးပါက ပန္းကန္ခြက္မ်ားမွာ အနံ႔မ်ားစြဲၿပီး က်န္မေနခဲ့ ပါဘူး။

ၿပီးရင္ ၾကက္သားမ်ားကုိ ထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္နယ္ၿပီး အနည္းဆံုး ၄ - ၅ နာရီမွ် ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။

ၾကက္သားမ်ား အဆင္သင့္ျဖစ္ေလာက္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွထုတ္ၿပီး နာရီ၀က္ေလာက္ အျပင္မွာ ထားၿပီးမွ ကင္ပါ။

အကင္ဒယ္ျပားကုိ မီးဖုိေပၚမွာတင္ကာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္ အပူေပးပါ။

ဒယ္ျပားပူလာၿပီဆုိရင္ ႏွပ္ထားတဲ့ၾကက္သားမ်ားကုိ ကင္ပါ။ အသားဘက္ကုိ အရင္ဆံုး ေမွာက္ၿပီးကင္ပါ။

အသားမ်ား အေပၚယံက်က္သြားမွ တစ္ဖက္သုိ႔လွန္ၿပီး ဆက္ကင္ပါ။

တစ္ခါ ေမွာက္ထားတဲ့ဘက္မွ အသားမ်ား အေပၚယံက်က္သြားၿပီဆုိရင္ တျခားတစ္ဖက္သုိ႔ လွန္ပါ။

ေနာက္ၿပီး ကင္ေနစဥ္အတြင္း အေပၚဘက္ျခမ္းကုိ ဆီေလးသုတ္သုတ္ေပးပါ။

ဒါမွ ၾကက္သားအသားမ်ား ေျခာက္မသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္သားမ်ားကုိ မၾကာခဏ လွည့္ေပးၿပီး ၾကက္ေပါင္ အထဲထိ က်က္တဲ့အထိကင္ပါ။

ၾကက္သားက်က္မက်က္ကို စမ္းဖုိ႔အတြက္ ဓားဦးခြ်န္ေလးကုိ ထုိးထည့္ၿပီး ဆြဲထုတ္ၾကည့္ပါ။

ဓားထုိးထည့္ရတာလြယ္ၿပီး ဓားဦးမွာ ဘာမွကပ္မေနေတာ့ဘူးဆုိရင္ ၾကက္သားက်က္ေလာက္ပါၿပီ။

ေနာက္ၿပီး ၾကက္သားမ်ားကုိ အကင္ဒယ္ျပားေပၚမွ ပန္းကန္ျပားေပၚေျပာင္းကာ အလူမီနီယံအျပားနဲ႔ လံုေအာင္အုပ္ထားပါ။

အနည္းဆံုး ၁၀ မိနစ္ေလာက္ ေစာင့္ပါ။

အသားမ်ား အပူရွိန္ေၾကာင့္ တျဖည္းျဖည္းက်က္သြားပါလိမ့္မယ္။

ေနာက္ၿပီး အထဲကအသားမ်ားလည္း ေျခာက္ကပ္သြားမွာ မဟုတ္ေတာ့ပါဘူး။

သူ႔ကုိ သံပရာသီးစိတ္ေလးေတြ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ ပါးပါးလွီးထားတာနဲ႔ တည္ခင္းႏုိင္ပါၿပီ။

ထမင္းနဲ႔ စားစား၊ အေနာက္တုိင္းဆန္ဆန္ အရြက္အသုပ္ေလးေတြနဲ႔ စားစား ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလုိ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါတယ္။

အီတလီစတုိင္ ေႏြရာသီစာထမင္းသုပ္

အသီးအရြက္စိမ္းမ်ားနဲ႔ သံလြင္သီးခ်ဥ္ခ်ဥ္ရယ္၊ balsamic vinaigrette dressing ရယ္က ေန႔စဥ္ စားေနတဲ့ ထမင္းကုိ တစ္မူထူးျခားေစမွာပါ။

ေနာက္ၿပီး သူ႔ကုိ တျခားအသားကင္ေတြ၊ အသားဟင္းေတြနဲ႔လည္း တဲြစားလုိ႔ရပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)

ထမင္း (ခ်က္ၿပီးသား) ၃ ခြက္
ခဲထားေသာပဲစိမ္းလံုး ၁ ခြက္
ဘုိစားပဲ ၁၀၀ ဂရမ္
ကၫြတ္ ၁ စည္း
ၾကက္သြန္နီဥေသး ၁ လံုး
သံလြင္သီး ၁ ခြက္ (အေစ့ထုတ္ၿပီးသား)
အီတာလ်ံ basil (သို႔) Asian basil ၁၂ ရြက္ေလာက္

Dressing အတြက္

ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁ ႁမႊာ (ညက္ညက္ေထာင္း/ညႇစ္လ်က္)
သံလြင္ဆီ ၁/၂ ခြက္
Balsamic vinegar ၁/၄ ခြက္
သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
င႐ုတ္ေကာင္း အနက္မႈန္႔နဲ႔ ဆား အနည္းငယ္ (အရသာအတြက္)

ေျပင္ဆင္ပံု

Dressing အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား အားလံုးကုိ ဖန္ပုလင္းအေသး တစ္လံုးထဲထည့္ကာ အဖံုးပိတ္ၿပီး ခပ္နာနာေလးလႈပ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ခဏသိမ္းထားပါ။

ခဲထားတဲ့ ပဲစိမ္းလံုးမ်ားကုိ အခန္းအပူခိ်န္ျဖင့္ အရည္ေဖ်ာ္ပါ။

ၿပီးရင္ ပဲစိမ္းလံုး၊ ဘုိစားပဲနဲ႔ ကၫြတ္မ်ားကို ေရေႏြးေဖ်ာပါ။

အုိးတစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးအုိးတည္ကာ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းထည့္ၿပီး ေရဆူလာသည္အထိ တည္ထားပါ။

ၿပီးရင္ ပဲစိမ္းလံုး၊ ဘုိစားပဲနဲ႔ ကၫြတ္မ်ားကုိ တစ္လွည့္စီ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး က်က္ရင္ ေရခဲေရထဲသို႔ ခ်က္ခ်င္း ထည့္ကာ အပူမ်ား ခ်က္ခ်င္း ေလ်ာ့က်ေစရန္ စိမ္ထားပါ။

ဒါမွ အစိမ္းေရာင္ မေပ်ာက္သြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

ေနာက္ ေရစင္ေအာင္စစ္ပါ။

စားကာနီးရင္ ထမင္းမ်ားကုိ ပန္းကန္ႀကီးႀကီး တစ္ခုထဲထည့္၊ အသီးအရြက္မ်ားထည့္၊ သံလြင္သီး
ကုိထည့္ကာ dressing ဆမ္းၿပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ပါ။

Myanmar Times
Phyo's Cooking Adventure | Wednesday, 14 May 2014
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...