ဆံပင္က ေျပာျပေသာ သင့္က်န္းမာေရး အေၾကာင္း

ဦးေရျပား ႏွင့္ ဆံပင္ေတြက သင့္က်န္းမာေရး အေျခအေနကို ညႊန္ျပေနတယ္ ဆိုရင္ သင္ အံ့ၾသ မသြားလိုက္ပါႏွင့္။ သူတို ့ရဲ ့ အ ေျခအေနက သင့္မွာ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳ ဓာတ္ေတြ လိုအပ္ ေနတာကို သတိေပးေနတာျဖစ္လို ့ ေအာက္ပါအတိုင္း အေျဖ ရွာ ၾကည့္လိုက္ ၾကရေအာင္။

(ဦးေရျပား ေျခာက္ေသြ ့၍ ေဗာက္ထျခင္း)

သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဇင့္(သြပ္) ဓာတ္ခ်ိဳ ့တဲ့ ေနလို ့ပါ။ အနီ ေရာင္အသား၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ ဆီ၊ အဆီမ်ားတဲ့ငါး၊ အခြံမာ သီးမ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ ေရႊဖရံုေစ့၊ ေနၾကာေစ့၊ ေျမပဲ၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုေစ့ တို႔ကို စားေပးပါ (ထိုအေစ့အဆံမ်ားမွာ ဆားအငံ မထည့္ပါႏွင့္) ငါးၾကီးဆီ သို ့မဟုတ္) ဗီတာမင္အီး ေဆးလံုး ေလးေတြ မွီ၀ဲပါ။ အငံေလ်ာ့စားပါ။ ဆံပင္ ထိန္းသိမ္းမႈ အေနျဖင့္ ေဗာက္ေသေစျပီး ဦးေရျပား ယားယံ မႈိစြဲျခင္းအတြက္ စီမံထားတဲ့ Anti-Dandruff(Itchy Scalp Care) စာတမ္းပါေသာ ေခါင္းေလ်ာ္ရည္ ရွမ္ပူကို သံုး၍ ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၂-ၾကိမ္ ေခါင္းေလ်ွာ္ေပးပါ။ ေခါင္းေလွ်ာ္ျပီးေနာက္ ဗီတာမင္ အီး ေဆးလံုးေလးေတြကို ေဖာက္၍ ဦးေရျပားထဲထိ စိမ့္၀င္ေအာင္ လိမ္းပါ။ သစ္သားျဖင့္ လုပ္ထားတဲ့ ဘီးကို သာသံုးပါ (ေကာ္ဘီး၊ ဖိုက္ဘာဘီးေတြကို မသံုးပါႏွင့္)

(ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း)

ပ်ိဳပ်ိဳအိုအို အရြယ္အားလံုးဆံပင္ကြ်တ္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္သူတစ္ဦးဟာ တစ္ေန ့ကို ပ်မ္းမွွ် ဆံပင္အေခ်ာင္း ၁၅၀ ထိ ကြ်တ္ထြက္ေလ့ရွိျပီး အသစ္ျပန္ေပါက္ ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ မ်ိဳးရိုးဗီဇအရ ထိပ္ေျပာင္သူမ်ား ရွိသလို၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ား၊ ေသြးအားနည္း ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ လည္ပင္းသိုင္းရိြဳက္ အက်ိတ္ျပႆနာရွိသူမ်ားမွာ ဆံပင္ကြ်တ္ တတ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဘိုင္အိုတင္(ေခၚ) ဗီတာမင္ B4 ခ်ိဳ ့တဲ့ျခင္း ေၾကာင့္ ဆံပင္ကြ်တ္ ထြက္သလို၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင့္လည္း ဆံပင္ကြ်တ္ထြက္တတ္လို ့၊ ဗီတာမင္ B အုပ္စုဓာတ္မ်ားၾကြယ္၀တဲ့ ခရု/ဂဏန္း/ပုစြန္/ဂံုးေကာင္ စတဲ့ အခြံမာေရသတၱ၀ါမ်ား၊ ဘဲသား/အမဲသား စတဲ့ အနီေရာင္အသား၊ အမဲအသည္း၊ ၾကက္ဆင္အသည္း၊ ၾကက္ သား၊ ေရဘ၀ဲ၊ တူနာငါး၊ ငါး ေသတၱာ ငါး၊ ေရခ်ိဳေရငံ ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ တို ့ဟူး၊ လူး/ဆပ္/ဂ်ံဳ စတဲ့ ေကာက္ႏွံစပါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏြားႏိုိ ့၊ ခ်ိစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ /ငံုးဥ (အႏွစ္) ေတြ ကို စားေပးပါ။ ဆံပင္ထိန္းသိမ္းမႈ အေနျဖင့္ သခြားသီးျဖင့္ ျပဳလုပ္ထား ေသာ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ရွမ္ပူသံုး၍ ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၁-ၾကိမ္သာ ေခါင္းေလွ်ာ္ပါ။ (ဓာတုပစၥည္း ပါ၀င္ မႈ နည္းတဲ့ ရွမ္ပူမ်ိဳးကို ေရြးခ်ယ္ပါ) ေခါင္းေလွ်ာ္ျပီးေနာက္ ေရမေျခာက္ခင္ အုန္းဆီစစ္စစ္ အနည္းငယ္ လူးပါ။ ဆံပင္ကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းမျဖီးရ။ ျဖစ္နိုင္လွ်င္ ဆံပင္ကို ကလစ္၊ ၾကိဳးမ်ားႏွင့္ စည္းေႏွာင္ မထားဘဲ ဖားလ်ားခ်ပါ။

(ဆံပင္မ်ား ၾကမ္းတမ္းေျခာက္ေသြ ့ေနျခင္း)

ဗီတာမင္ A ခ်ိဳ ့တဲ့ေနလို ့ပါ။ ကို္ယ္၀န္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာလည္း ဆံစေတြေျခာက္ေသြ ့ တတ္ပါတယ္။ ကိုယ္ ၀န္ေဆာင္ မဟုတ္သူမ်ားက ရက္သတၱတ္ ၁-ပတ္လွ်င္ ၾကက္ဥ ၃-လံုးစားေပးပါ။ လိေမၼာ္သီး၊ ကန္စြန္းဥ အ၀ါေရာင္၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ဇီးသီးေျခာက္၊ သခြားေမႊးသီး၊ သေဘၤာသီး၊ မက္မြန္သီး၊ သရက္သီးမွည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ပန္းငရုပ္ပြ(အခ်ိဳ)၊ ကိုက္လံ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ဗိုစား ပဲသီး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ႏြားႏို ့၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ၾကက္အသည္း (အထူးသျဖင့္ ၾကက္ဆင္ အသည္း)၊ အမဲအသည္း၊ ေကြကာအုတ္ အၾကမ္းတို ့မွာ ဗီတာမင္ A ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ဆံပင္ ထိန္းသိမ္းမႈ အ ေနျဖင့္ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ရွမ္ပူသံုးျပီး ဆံပင္ေပါင္းေဆး သံုးပါ (သို ့မ ဟုတ္) Smoothy ရွမ္ပူ အမ်ဴိးအစားကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ ဆံပင္သား ဆိုးရြာမႈ အေေျခအေနေပၚ မူတည္ ၍ တစ္လတစ္ၾကိမ္ခန္ ့ လိုအပ္သလို ဆံပင္ေပါင္းတင္ေပးပါ။ ဆံပင္ေတြ ေရမေျခာက္ခင္ ေခါင္းမျဖီး ပါႏွင့္။ Hair Coat လိမ္းပါ။

(ဦးေရျပား ႏွင့္ ဆံပင္အဆီျပန္ျခင္း)

ဦးေရျပားေပၚရွိ Sebaceous gland (ေခၚ) အဆီဂလင္းမွ အဆီေတြ လိုအပ္တာထက္ ပို၍ ထြက္ရွိေနလို ့ ပါ။ အဆီအအိမ့္ ေလ်ာ့စားပါ။ အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားနို ့၊ ဒိန္ခ်ဥ္ မ်ိဳးကိုသာ ေသာက္ပါ။ ဓာတုပစၥည္း အနည္းဆံုးပါတဲ့ အားအေပ်ာ့ဆံုး ရွမ္ပူသံုး၍ ေခါင္း မၾကာခဏေ လွ်ာ္ေပးပါ (သို ့မဟုတ္) ေဘဘီရွမ္ပူ သံုးပါ။ ေခါင္း မၾကခဏေလွ်ာ္ျခင္း အားျဖင့္ အဆီျပန္တာကို ထိန္းထားနိုင္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေခါင္း ခဏခဏ မျဖီးပါႏွင့္။ တတ္နိုင္သေလာက္ အၾကိမ္ေရ နည္းနိုင္သမွ် နည္းေအာင္ ေခါင္းျဖီးျခင္းက ဦးေရျပားေပၚမွ အဆီေတြ ယိုစိမ့္ ထြက္မလာေအာင္ အထိုက္အေလ်ာက္ ထိန္းထားနိုင္ပါတယ္။

အလွအပျမတ္နိုးသူတိုင္း လွသထက္ပို၍ လွနိုင္ၾကပါေစ။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...