ခ်ိစ္ (ေခၚ) ဒိန္ခဲ ေလးမ်ားအေၾကာင္း

Cheese ဆိုေသာ ေ၀ါဟာရသည္ လက္တင္ ဘာသာ စကားမွ ဆင္းသက္ လာျခင္း ျဖစ္ပါသည္္။ အလြန္ေရွးက်ေသာ အဂၤလိပ္ ေခတ္က Cese(စိစ္) ဟု ေခၚေ၀ၚ ခဲ့ၾကျပီး၊ ကာလေရြ ့လ်ားလာတဲ့ အခါမွာေတာ့ Cheese(ခ်ိစ္) ဟု အမည္တြင္လာ ခဲ့ပါသည္။ ခ်ိစ္ဆိုတာဘာလဲ? အလြယ္ေျပာရရင္ျဖင့္ ခ်ိစ္ဆိုသည္မွာ ႏို ့ကို မႈွိတက္ေအာင္ ကေဇာ္ေဖာက္ထားျပီး၊ မဆိုသေလာက္ အငန္ဓာတ္ ကဲထားသည့့္ အႏွစ္ခဲျဖစ္ကာ၊ အဆီဓာတ္ ႏွင္ ့ပရိုတင္းတို ့ အေျမာက္အမ်ား ပါ၀င္သည့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္း တမ်ိဳးျဖစ္ပါသည္္။ သူ ့ႏိုင္ငံ၊ သူ ့ေရေျမေဒသ၊ ထံုးတမ္းဓေလ့ေပၚ မူတည္ျပီး၊ ခ်ိစ္ကို ႏြားႏို ့၊ ဆိတ္ႏို ့၊ သိုးႏို ၊့ ကြ်ဲႏို ၊့ တန္ျဒာေဒသ သမင္ႏို ့၊ ကုလား အုပ္ႏို ့၊ စာမရီ(ေခၚ) တိဗက္ႏြားႏို ့တို ့မွ ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။ အသံုး ျပဳထားေသာ ႏို ့အမ်ိဳးအစား၊ ႏို ့ကိုက်ိဳ ခ်က္ ကာ ဒိန္ခဲေစေသာ နည္းပညာ၊ မႈိတက္ေစေသာ နည္းပညာ၊ ဆားထဲ့၀င္မႈ ပမာဏ၊ အပူရွိန္ အနိမ့္ အျမင့္၊ ျပဳ လုပ္ေသာၾကာခ်ိန္၊ အစိုဓာတ္ထိန္းထားမွဳ၊ ေလပါ၀င္မႈ အနဲ အမ်ား… စသည္တို ့အျပင္ အေတြ႔ အၾကံဳႏွင့္ နည္းပရိယာယ္ ေပၚမူတည္ျပီး ခ်ိစ္၏ အနံ ့/အရသာ/ပံုသ႑ာန္၊ ခ်ိစ္အသား ႏွင့္ အေရာင္ အဆင္းတို ့ ကြဲျပားျခားနားၾက ပါ သည္။ ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ ခ်ိစ္ အမ်ိဳးအစား ေပါင္း ၂၀၀၀ ေက်ာ္ရွိ ပါသည္္။ အထူး သျဖင့္ အေနာက္ႏိုင္ငံ ၏ စြယ္စံုရေသာ ဘက္စံုျပဳလုပ္ ႏိုင္သည့္ အစားအစာ တစ္ခု အျဖစ္ အခိုင္အမာ ေနရာယူလွ်က္ ရွိပါသည္္။

< ခ်ိစ္ရာဇ၀င္ >

သမိုင္းေၾကာင္းကို ေလ့လာၾကည့္ရာတြင္ ေက်ာက္ေခတ္ေႏွာင္းပိုင္း ကာလကတည္းက ေက်ာက္ေခတ္ လူသားမ်ားသည္ တိရိစၦာန္ထြက္ (၀ါ) ႏို ့ထြက္ပစၥည္းတို ့ကို ေသာက္သံုး လာခဲ့ၾကပါသည္။ ခ်ိစ္ စတင္ ေတြ ့ရွိသည့္ သမိုင္းရာဇ၀င္ သကၠရာဇ္အေထာက္ အထားကို ခိုင္လံုတိက်စြာ ေဖာ္ျပထားျခင္း မရွိပါ။ ပုံျပင္ ဒ႑ာရီမ်ားအရ ေရၾကည္ရာ ျမက္ႏုရာသို ့လွည့္လည္က်က္စား ေနၾကေသာ အာရွတိုက္ အလယ္ ပိုင္းရွိ မ်ိဳးႏြယ္ စုတစ္စု သည္ လမ္းခရီးတြင္ အစာေရစာ ျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ ရန္အတြက္ သိုးႏို ့မ်ားကို သယ္ေဆာင္လာ ခဲ့ၾကပါသည္။ ထိုေခတ္ ကာလမ်ားတြင္ ဆိတ္ (သို ့မဟုတ္) သမင္တို ့၏ ၀မ္းဗိုက္ သားေရ ျဖင့္ ခ်ဳပ္လုပ္ထားေသာ ကုန္းႏွီးအိတ္ မ်ားထဲတြင္ သိုးႏို ့မ်ားကိုထဲ့ကာ၊ ျမင္းေပၚတင္၍ သြား လာၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ျမင္း၏ ကဆုန္ေပါက္ ေျပးလႊားေသာ အရွိန္ေၾကာင့္ အိတ္ထဲရွိ သိုးႏို ့မ်ားကို ဒလက္လွည့္သကဲ့သို ့အျပင္းအထန္ လႈပ္ရွားေစကာ၊ ရာသီဥတု၏ အပူရွိန္ ႏွင့္အတူ ႏို ့ထဲ့ထားေသာ တိရိစာၦန္ သားေရအိတ္၏ ဓာတ္ျပဳမႈတို ့ေၾကာင့္ အိတ္ထဲရွိႏို ့မ်ားသည္ အခ်ဥ္ေပါက္ လာပါေတာ့သည္။ ထိုအခါ ႏို ့ဓမ္းေရၾကည္ (ေခၚ) ဒိန္ရည္ကို ဖယ္ျပီး က်န္ရွိေန ေသာ ဒိန္ခဲအႏွစ္ဖတ္ ကေလးမ်ားကို တာရွည္ ခံရန္အတြက္ ဆားအနဲငယ္ေရာ၍ ေျမအိုးထဲတြင္ သိမ္းဆည္းကာ စားသံုးလာခဲ့ၾကရာမွ အစျပဳ ျပီး ဒိန္ခဲ ျဖစ္ေပၚလာသည္ဟု သိရပါသည္။

< ခ်ိစ္ႏွင့္ အေနာက္ကမၻာ > 

ဤနည္းျဖင့္ အာရွတိုက္အလယ္ပိုင္းမွ အမွတ္မထင္ ေတြ ့ရွိခဲ့ရေသာ ဒိန္ခဲစားသံုးမႈသည္ ေခတ္ကာေရြ ့ လ်ားလာျပီးေနာက္ ၁၄-ရာစု ေနာက္ပိုင္းတြင္ အေမရိကန္ ဘုန္းေတာ္ၾကီးမ်ားမွတဆင့္ ဥေရာပတစ္တိုက္ လံုးသို ့ပ်ံ ့ႏွံ ့သြားခဲ့ပါသည္။ ၁၄-ရာ စု ေႏွာင္းပိုင္းအထိ သိုးႏို ့ တစ္မ်ိဳးတည္းမွသာ ဒိန္ခဲကို ျပဳလုပ္ၾက ေသးသျဖင့္ ကုန္ၾ ကမ္းျ ဖစ္ေသာ သိုးႏို ့မ်ားကို လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ရရွိရန္အတြက္ ၁၄၉၂ ခုႏွစ္ တြင္ ခစၥတိုဖာကိုလံဘတ္စ္ သည္ Santa Maria မွ သိုးမ်ားကို သေဘၤာျဖင့္တင္ကာ ကမၻာသစ္ဆီသို ့ကုန္သြယ္ ေဖာက္ကား လာခဲ့ပါသည္။ ထိုအခ်ိန္မွစ၍ ခ်ိစ္ (ေခၚ) ဒိန္ခဲ စားသံုးေသာ ယဥ္ေက်းမႈသည္ ကမၻာႏွင့္ အ၀ွမ္း ထြန္းကားလာခဲ့ ပါေတာ့သည္။ ၁၈-ရာ စုႏွစ္လယ္ေလာက္တြင္ ခ်ိစ္ကို က်န္းမာေရးသုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကရာ၌၊ ခ်ိစ္ သည္ အဆီဓာတ္ မ်ားေသာ အစားအစာျဖစ္၍ အလြန္အကြ်ံစားသံုးပါက၊ အစာေခ် ဖ်က္မႈ စံနစ္ကို ေႏွးေကြးေစျပီး အစာမေက်ျဖစ္ႏိုင္ျခင္း၊ အစာအိမ္အတြင္း ၾကြက္သားမ်ားကို ဖိအားျဖစ္ ေစကာ ရင္ပူနာျဖစ္ျခင္း၊ ႏွလံုးအဆီဖုံးျခင္း စသည့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္း သိရွိရျပီး ေနာက္မွာေတာ့ ခ်ိစ္စားသံုးမႈ က်ဆင္းသြား ခဲ့ပါသည္။ သို ့ေသာ္ ၁၉-ရာစု ႏွစ္ဦးပိုင္းမွစ၍ ခ်ိစ္ စားသံုးမႈ ျပန္ လည္ တေခတ္ဆန္း လာခဲ့ျပန္ပါသည္။ ယေန ့အေနာက္ႏိုင္ငံ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ခ်ိစ္ကို အထူး သျဖင့္ ပီဇာထဲတြင္ ထဲ့စားေလ့ရွိၾကျပီး၊ ဟင္းလ်ာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပူတင္း၊ ကိတ္မုန္ ့၊ ေပါင္မုန္ ့၊ ဘီစကစ္၊ ကြတ္ကီးစ္၊ ဘာဂါ ႏွင့္ အသားညွပ္ ေပါင္မုန္ ့တို ့တြင္လည္းေကာင္း၊ ခ်ိစ္ အလႊာေလးမ်ားကို သစ္သီး၊ အခ်ိဳရည္ ၊၀ိုင္၊ ယမကာ တို ့ျဖင့္ တြဲဖက္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း စားသံုးၾကပါသည္။

< ခ်ိစ္ႏွင့္အာရွ >

အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္ေတာ့ ခ်ိစ္ကို ရံဖန္ရံခါမွသာ မုန္ ့ပဲသြားရည္စာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ ရွိပါသည္။ အေၾကာင္းရင္း ကေတာ့ အေနာက္ႏိုင္ငံ မ်ားကဲ့သို ့ေရေျမ ေတာေတာင္သ ဘာ၀မတူညီျခင္း၊ ခ်ိစ္ လုပ္ရန္ ကုန္ၾကမ္းႏို ့ရွားပါးျခင္း ႏွင့္ နည္းပညာ အားနည္းျခင္း တို ့ေၾကာင့္ ျပည္တြင္းတြင္ ခ်ိစ္ ထုတ္လု ပ္ႏိုင္မႈ ပမာဏ လြန္စြာ နည္းပါးပါသည္။ ထို ့ျပင္ ႏိုင္ငံျခားမွ တင္သြင္းလာေသာ ခ်ိစ္မ်ားသည္ သယ္ယူပို ့ေဆာင္စရိတ္ ႏွင့္ အခြန္အခမ်ား ၾကီးေလးျခင္းတို ့ေၾကာင့္လဲ စားသံုးသူလက္ ထဲေရာက္ေသာအခါ ေစ်း ၾကီးေသာ စားေသာက္ကုန္ ပစၥည္းျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လူတန္းေစ့ မစားေသာက္ႏိုင္ၾကျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ယေန ့အာရွတိုက္ တစ္တိုက္လံုးတြင္ ႏိုင္ငံအနဲစုေလာက္သာ ကိုယ္ပိုင္စတိုင္ျဖင့္ ခ်ိစ္ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ၾက ပါသည္။ ၄င္းတို ့အနက္ အိႏိၵယ၊ နီေပါ၊ တိဗက္၊ ဂ်ပန္ ႏွင့္ ဖိလစ္ပိုင္ ႏိုင္ငံတို ့မွ ခ်ိစ္မ်ားသည္ ထူးျခား ေကာင္းမြန္ေသာ အရသာတို ့ျဖင့္ လူသိမ်ားၾကပါသည္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..မွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
-------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...