ဆီးခ်ဳိသမားမ်ား စားႏိုင္တဲ့ အသီးအႏွံမ်ား

လူေတြမွာ ေရာဂါ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေပၚ ခံစားေန ရျပီဆိုရင္ အစားအစာေတြက အစ ေရွာင္ၾကဥ္ၾက ရပါတယ္။ ေရာဂါ နဲ႕မတည့္တဲ့အခါ စားခ်င္ေပမယ့္ မစားရ၊ ဆနၵကိုမ်ဳိသိပ္ျပီး အသက္ကုိ ဥာဏ္ေစာင့္ ဆိုသလို ဆင္ျခင္စားေသာက္ ၾကရပါတယ္။အဓိကအားျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ ေရာဂါကို ခံစားေနရတဲ့ လူေတြအတြက္ အစားအစာကို ပိုလို႕ေရွာင္ၾက ရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိတက္မွာစိုးရိမ္တဲ့ အတြက္ မိသားစုဝင္ေတြဟာ သၾကားဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရွားျပီး အထူးဂရုစိုက္ ေကြ်းေမြးေစာင့္ေရွာက္ ၾကရပါတယ္။ ဒီလို ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႕ ကိုက္ညီတဲ့ အသီးအႏွံ တစ္ခ်ဳိ႕ကိုေဖာ္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။

စေတာ္ဘယ္ရီ

စေတာ္ဘယ္ရီမွာ ပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ သဘာဝေတြဟာ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသလို အဆာလည္း ခံေစပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေၾကာင့္ မ်က္လံုးအျမင္အာရံု ထိခိုက္ေစမႈ ကိုေကာင္းစြာ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ပန္းသီး

ပန္းသီးဟာလည္း ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ ျပည့္စံုေကာာင္းမြန္တဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းသီးရဲ႕ အခြံထဲမွာ ရိွေနတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္သဘာဝေတြဟာ ေဆးခ်ဳိ ၊ေသြးခ်ဳိ ေၾကာင့္ ေနာက္ဆက္တြဲျဖစ္လာႏိုင္တဲ့ ႏွလံုးေရာဂါ၊ မ်က္လံုးအျမင္အာရံုခ်ဳိ႕တဲ့မႈေရာဂါ တို႕ကို ကာကြယ္ႏိုင္သလို ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္ကို လည္းေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

သစ္ေတာ္သီး

သစ္ေတာ္သီးမွာ ဗီတာမင္နဲ႕ အျခားအာဟာရျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတ္သဘာဝေတြ၊ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ေကာင္းစြာပါဝင္ျပီး ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ေတြ ပံုမွန္ျဖစ္ေစဖို႕ ေကာင္းစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာ ကိုေလ်ာ့က်ေစျပီး အစာေခ်ဖ်က္မႈကိုလည္း အားေကာင္းေစပါတယ္။

ဂရိတ္ဖရု

ဂရိတ္ဖရု မွာ ဗီတာမင္ စီ နဲ႕ အျခားသဘာဝ အရင္းအျမစ္ အာဟာရေတြ ပါဝင္ျပီး ကိုယ္ခႏၶာရဲ႕ ကိုယ္ခံအား စနစ္ကိုအားျဖည့္ေပးပါတယ္။ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း ဆဲလ္ပ်က္စီးျခင္းေတြကို ကာကြယ္ဖို႕အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကုသမႈအပိုင္းမွာ အေရးပါတဲ့ က႑တစ္ရပ္ျဖစ္တဲ့ က်န္းမာတဲ့ အေလးခ်ိန္ထိန္းသိမ္းမႈကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဂရိတ္ဖရု မွာ ေပ်ာ္ဝင္လြယ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးလည္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ကိုလက္ထေရာကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ တစ္ခ်ဳိ႕ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႕ ေလ့လာသူေတြက ေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။

လိေမၼာ္သီး

လိေမၼာ္သီးမွာ ကိုယ္ခံအား အရင္းအျမစ္ ကုိျမွင့္တင္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ စီပါဝင္တာေၾကာင့္ ကူးစက္ေရာဂါေတြကို ဆန္႕က်င္ကာကြယ္ရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ေပ်ာ္ဝင္လြယ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေပါမ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ လည္း ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းေပးသလို ကိုလက္စထေရာကို လည္းေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ဗီတာမင္ ေအ ၊ ဘီ တို႕လည္း ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္းျဖစ္ေစတဲ့ ေရာဂါအႏၱရာယ္ ကိုေလ်ာ့ခ်ရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳျခင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။

မာလာကာသီး

မာလာကာသီး ဟာ ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ တကယ္စားသင့္တဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ မာလာကာသီးမွာ လိေမၼာသီးလိုမ်ဳိး ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးအတြင္း သၾကားဓာတ္ေတြ နဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေတြကို ေကာင္းစြာထိန္းေပး ပါတယ္။

Reference:http://www.health24.com/Medical/Diabetes/Multimedia/Sponsored/Top-10-fruits-for-diabetics-20130221

Author: Sagawah
Yangon Life
http://yangonlife.com.mm/mm/article/13700
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...