ေဆးဘဲဥ ေရႊပဲရြက္နွင့္ ၾကက္ဥ အျမွဳပ္ေၾကာ္
***... ေဆးဘဲဥ ေရႊပဲရြက္ နွင့္ ၾကက္ဥ အျမွဳပ္ေၾကာ္ အတြက္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. ေရႊပဲရြက္ (snow pea leaves) – 250 g (၁၆ က်ပ္သား) ခန္႔
2. ေဆးဘဲဥ – ၂ လံုး (ဗူးခြံမွာ ကေတာ့ salted duck egg (preserved) လို႔ ေရးထားပါတယ္။)
3. ၾကက္ဥ အကာ – ၂ လံုး
4. ဆီ – 1/4 cup (60 ml)
5. ပါးပါးေသးေသး လီွးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၅ တက္
6. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရႊပဲရြက္မ်ားကို အရိုးရင့္မ်ားဖယ္ၿပီး အညွာေျခြကာ ေရေဆးထားပါ။
ေဆးဘဲဥမ်ားကို ၈ စိတ္ကြဲလွီးထားပါ။
#. ၾကက္ဥအကာ ၂ လံုးကို ေမႊသည့္စက္ ျဖင့္ အျမွဳပ္မ်ားျဖစ္သြားေအာင္ ၁ မိနစ္ခန္႔ေမႊေပးပါ။
(လက္ေမႊတံ whisk ျဖင့္လည္း အျမွဳပ္ျဖစ္ေအာင္ ခေလာက္ႏိူင္ပါတယ္၊ whisk ကို အသံုးျပဳပါက ဇလံုကိုေစာင္းၿပီး ခေလာက္ရပါမယ္၊ အကာ ၂ လံုးအတြက္ ၂ မိနွစ္ခြဲခန္႔ၾကာပါတယ္။)
#. အျမွဳပ္ခြက္ကို ေမွာက္ခ်ၾကည့္လို႔ လံုးဝ မက်လာပဲ ကပ္ေနလွ်င္ ၾကက္ဥအျမွဳပ္ရပါၿပီ။
(အကယ္၍ ၾကက္ဥအရည္မ်ားက်န္ေသးလွ်င္ ေခ်ာၿပီး က်လာႏိူင္၍ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေမွာက္ခ်ၾကည့္ပါ။)
#. ဆီ ပူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး high heat ျဖင့္ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။ (ေရႊဝါေရာင္ျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ရန္ မလိုပါ။)
#. ၿပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ေဆးဘဲဥထည့္ကာ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ခပ္ဖြဖြ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
#. ေရႊပဲရြက္ နွင့္ chicken powder ထည့္ၿပီး အထက္ေအာက္လွန္ကာ
#. အရြက္မ်ားႏႊမ္းရံု ေၾကာ္ပါ။ (အရြက္စိမ္းစိမ္းေလး ရေစရန္ မီးျပင္းဖို႔ လိုပါတယ္။)
#. အရြက္မ်ားႏႊမ္းသည္နွင့္ ခ်က္ခ်င္း ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ခပ္ထုတ္ကာ ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို အိုးထဲခ်န္ခဲ့ၿပီး မီးအပူရိွန္ကို အနိမ့္ဆံုး (low heat) သို႔ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
#. ထိုအရည္ထဲ ၾကက္ဥအျမွဳပ္ကို ထည့္ကာ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ခပ္ဖြဖြ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။ အရမ္းေၾကသြားေအာင္ မေမႊရပါ။
#. ၿပီးေနာက္ မီးဖိုမွ ဖယ္ကာ ေၾကာ္ၿပီးသည့္ေရႊပဲရြက္မ်ားျဖင့္ ခပ္ဖြဖြ ေရာေမႊ၍ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
1. ေရႊပဲရြက္ (snow pea leaves) – 250 g (၁၆ က်ပ္သား) ခန္႔
2. ေဆးဘဲဥ – ၂ လံုး (ဗူးခြံမွာ ကေတာ့ salted duck egg (preserved) လို႔ ေရးထားပါတယ္။)
3. ၾကက္ဥ အကာ – ၂ လံုး
4. ဆီ – 1/4 cup (60 ml)
5. ပါးပါးေသးေသး လီွးထားေသာ ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၅ တက္
6. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ေရႊပဲရြက္မ်ားကို အရိုးရင့္မ်ားဖယ္ၿပီး အညွာေျခြကာ ေရေဆးထားပါ။
ေဆးဘဲဥမ်ားကို ၈ စိတ္ကြဲလွီးထားပါ။
#. ၾကက္ဥအကာ ၂ လံုးကို ေမႊသည့္စက္ ျဖင့္ အျမွဳပ္မ်ားျဖစ္သြားေအာင္ ၁ မိနစ္ခန္႔ေမႊေပးပါ။
(လက္ေမႊတံ whisk ျဖင့္လည္း အျမွဳပ္ျဖစ္ေအာင္ ခေလာက္ႏိူင္ပါတယ္၊ whisk ကို အသံုးျပဳပါက ဇလံုကိုေစာင္းၿပီး ခေလာက္ရပါမယ္၊ အကာ ၂ လံုးအတြက္ ၂ မိနွစ္ခြဲခန္႔ၾကာပါတယ္။)
#. အျမွဳပ္ခြက္ကို ေမွာက္ခ်ၾကည့္လို႔ လံုးဝ မက်လာပဲ ကပ္ေနလွ်င္ ၾကက္ဥအျမွဳပ္ရပါၿပီ။
(အကယ္၍ ၾကက္ဥအရည္မ်ားက်န္ေသးလွ်င္ ေခ်ာၿပီး က်လာႏိူင္၍ ျဖည္းျဖည္းခ်င္း ေမွာက္ခ်ၾကည့္ပါ။)
#. ဆီ ပူလွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ၿပီး high heat ျဖင့္ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။ (ေရႊဝါေရာင္ျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ရန္ မလိုပါ။)
#. ၿပီးလွ်င္ လွီးထားေသာ ေဆးဘဲဥထည့္ကာ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ခပ္ဖြဖြ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
#. ေရႊပဲရြက္ နွင့္ chicken powder ထည့္ၿပီး အထက္ေအာက္လွန္ကာ
#. အရြက္မ်ားႏႊမ္းရံု ေၾကာ္ပါ။ (အရြက္စိမ္းစိမ္းေလး ရေစရန္ မီးျပင္းဖို႔ လိုပါတယ္။)
#. အရြက္မ်ားႏႊမ္းသည္နွင့္ ခ်က္ခ်င္း ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲ ခပ္ထုတ္ကာ ထြက္လာေသာအရည္မ်ားကို အိုးထဲခ်န္ခဲ့ၿပီး မီးအပူရိွန္ကို အနိမ့္ဆံုး (low heat) သို႔ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါ။
#. ထိုအရည္ထဲ ၾကက္ဥအျမွဳပ္ကို ထည့္ကာ စကၠန္႔ ၃၀ ခန္႔ ခပ္ဖြဖြ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။ အရမ္းေၾကသြားေအာင္ မေမႊရပါ။
#. ၿပီးေနာက္ မီးဖိုမွ ဖယ္ကာ ေၾကာ္ၿပီးသည့္ေရႊပဲရြက္မ်ားျဖင့္ ခပ္ဖြဖြ ေရာေမႊ၍ အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+