ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ေလ်ာ့က်ေစ
photo:google
ေလးႏွစ္အတြင္း ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္အထက္ ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၀ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမိုေလ်ာ့နည္းသည္ဟု အေမရိကန္သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေလ့လာေတြ႕ ရွိခဲ့သည္။
အေမရိကန္ Harvard School of Public Health မွ သုေတသန အဖဲြ႕သည္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီ၊ ကဖိန္းဓာတ္မပါေသာ ေကာ္ဖီ ႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးမႈမ်ားကို ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။ ထို႔ေနာက္တြင္ သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ ၎တို႔၏ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါေလ့ လာေရး ဥေရာပအဖဲြ႕၏ Diabetologia ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ လူေပါင္းတစ္သိန္းေက်ာ္ကို ႏွစ္ ၂၀ နီးပါးေလ့လာခဲ့ၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ သံုးမႈႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါတို႔အၾကား ဆက္ႏႊယ္မႈကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ေလးႏွစ္အတြင္း ကဖိန္း ဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္ အထက္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္ ယင္းေကာ္ဖီပမာဏကို ပိုတိုးေသာက္လွ်င္ ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားထက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုနည္းသည္ဟု သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေန႔စဥ္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္အထက္ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးမႈ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ် လိုက္လွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုတိုးသြားေၾကာင္း သုေတသနပညာရွင္မ်ား က ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ကဖိန္းဓာတ္မပါေသာ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈအား အေျပာင္းအလဲလုပ္ျခင္းႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးမႈအား အေျပာင္းအလဲ လုပ္ျခင္းတုိ႔သည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ အေျပာင္းအလဲႏွင့္ ဆက္စပ္မႈမရွိဟု သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
‘‘ကဖိန္းဓာတ္ပါတဲ့ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္ဆိုတဲ့ အရင္သုေတသနေတြကို အခုေတြ႕ရွိမႈက အတည္ျပဳေပးတယ္။ ေန႔စဥ္ အဲဒီေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ရင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ တိုးလာႏိုင္ပါ တယ္’’ ဟု သုေတသန အဖဲြ႕က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
—Ref: UPI
7Day Daily
No.361 Sunday, April 27,2014
ေလးႏွစ္အတြင္း ေန႔စဥ္ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္အထက္ ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၀ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမိုေလ်ာ့နည္းသည္ဟု အေမရိကန္သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ေလ့လာေတြ႕ ရွိခဲ့သည္။
အေမရိကန္ Harvard School of Public Health မွ သုေတသန အဖဲြ႕သည္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီ၊ ကဖိန္းဓာတ္မပါေသာ ေကာ္ဖီ ႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးမႈမ်ားကို ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။ ထို႔ေနာက္တြင္ သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ ၎တို႔၏ ေလ့လာေတြ႕ရွိမႈကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါေလ့ လာေရး ဥေရာပအဖဲြ႕၏ Diabetologia ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့သည္။
သုေတသနပညာရွင္မ်ားသည္ လူေပါင္းတစ္သိန္းေက်ာ္ကို ႏွစ္ ၂၀ နီးပါးေလ့လာခဲ့ၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ သံုးမႈႏွင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါတို႔အၾကား ဆက္ႏႊယ္မႈကို ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကားခဲ့သည္။ ေလးႏွစ္အတြင္း ကဖိန္း ဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္ အထက္ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္ ယင္းေကာ္ဖီပမာဏကို ပိုတိုးေသာက္လွ်င္ ပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားထက္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုနည္းသည္ဟု သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ေန႔စဥ္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ႏွင့္အထက္ ေန႔စဥ္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးမႈ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ် လိုက္လွ်င္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ ၁၇ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုတိုးသြားေၾကာင္း သုေတသနပညာရွင္မ်ား က ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ကဖိန္းဓာတ္မပါေသာ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈအား အေျပာင္းအလဲလုပ္ျခင္းႏွင့္ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္သံုးမႈအား အေျပာင္းအလဲ လုပ္ျခင္းတုိ႔သည္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ အေျပာင္းအလဲႏွင့္ ဆက္စပ္မႈမရွိဟု သုေတသနပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့သည္။
‘‘ကဖိန္းဓာတ္ပါတဲ့ ေကာ္ဖီမ်ားမ်ား ေသာက္ျခင္းဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ အမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ေလ်ာ့က်ျခင္းနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတယ္ဆိုတဲ့ အရင္သုေတသနေတြကို အခုေတြ႕ရွိမႈက အတည္ျပဳေပးတယ္။ ေန႔စဥ္ အဲဒီေကာ္ဖီေသာက္သံုးမႈပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ရင္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါအမ်ဳိးအစား ၂ အႏၲရာယ္ တိုးလာႏိုင္ပါ တယ္’’ ဟု သုေတသန အဖဲြ႕က ေျပာၾကားခဲ့သည္။
—Ref: UPI
7Day Daily
No.361 Sunday, April 27,2014