ထိုင္းအနီေရာင္ ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ဆိတ္သားခပတ္ေၾကာ္
ထိုင္းအနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ဆိတ္သားခပတ္ေၾကာ္။
ဒီတစ္ပတ္မွာလည္း အေရွ႕တုိင္း ဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ ထုိင္းဟင္းေတြထဲက ခ်က္နည္းေလးေတြသံုးၿပီး fusion ဟင္းေလးေတြ ဆက္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
ထုိင္းမွာတုန္းက ထိုင္းဟင္းေတြကုိ ဥေရာပစတုိင္ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ထားတာ စိတ္၀င္စားဖုိ႔ အလြန္ေကာင္း ပါတယ္။
ၿဖိဳးက ယဥ္ေက်းမႈစံု၊ အရသာစံု fusion ဟင္းပြဲေလးေတြ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရတာကုိ ၀ါသနာပါသလုိ စားရတာလည္း ႀကိဳက္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Red curry paste (ထုိင္း႐ိုးရာ အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္)နဲ႔ ဆိတ္သားႀကိတ္သားကုိ ခဘတ္ လုိေၾကာ္ခ်က္ေလး လုပ္ထားပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးေလးေတြကုိ ႏိုင္းခ်င္း ထည့္ထားပါတယ္။
ေနာက္စပါးလင္ေလးလည္း ထည့္လုိက္ေတာ့ ဆိတ္သားက မညႇီေတာ့ဘူးေပါ့။ အုန္းႏို႔လည္း မပါေတာ့ ဒီလုိေႏြရာသီမွာ စားလုိ႔အဆင္ေျပပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ သူ႔ကုိ စပါးလင္သုပ္ေလးနဲ႔ တြဲလိုက္တဲ့အခါ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္အရသာစံုနဲ႔မုိ႔ ခံတြင္းၿမိန္ေစပါတယ္။
စေနေန႔ညက ဒီဟင္းပြဲေလးကုိ မိတ္ေဆြေတြကုိ ခ်က္ေကြ်းေတာ့ သူတုိ႔ကေတာ့ လက္မေထာင္ျပ သြားတာနဲ႔ ဒီတစ္ပတ္အတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀ျဖစ္သြားတာေပါ့။
ထိုင္းအနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ဆိတ္သားခပတ္ေၾကာ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ဦးစာ)
ဆိတ္သားႀကိတ္သား ၅၀၀ ဂရမ္
အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
စပါးလင္၂ ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္နီ အလတ္ ၇ - ၈ ဥ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေသး
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း /၁ ဇြန္းခြဲ
နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ ခြက္
ျပင္ဆင္ပံု
ဆိတ္သားႀကိတ္သားကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ထည့္ၿပီး မီးဖုိေခ်ာင္သံုး တစ္ရွဴးစကၠဴကုိ အသားမ်ား ေပၚတြင္ကပ္ ကာ အရည္မ်ား စုပ္ယူပါ။
ေနာက္ဆံုး တစ္ရွဴးမွာ ေရမစိုတဲ့အထိ အသားမ်ားကုိ ပတ္ပတ္လည္လွည့္ၿပီး တစ္႐ွဴးစကၠဴနဲ႔ ေရစုပ္ယူပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ညႇစ္ထားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ေထာင္းထားပါ။
စပါးလင္ အျဖဴေရာင္အပုိင္းကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္မ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အျမစ္ပါေရာၿပီး ႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးထားပါ။
ဒယ္အုိးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္နဲ႔ ဆီပူေအာင္တည္ပါ။
ဆီပူၿပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္မ်ားကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္မ်ား အေရာင္ စေျပာင္းၿပီဆုိရင္ အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္ကုိ ထည့္ၿပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ အသားမ်ားကုိထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ပါ။
အသားနဲ႔အႏွစ္ ႏွံ႔သြားၿပီး အသားထဲကေန ထပ္ထြက္လာတဲ့ေရ ခမ္းကာနီးေလာက္ေရာက္ၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္တုိ႔ကုိထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၃ - ၄ မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ပါ။
ဒါမွ အသားမ်ားမွ အေမႊးနံ႔ စြဲလာမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ အလံုးလုိက္ထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆက္ၿပီး ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးမ်ား အေရခြံအက္လာရင္ ရပါၿပီ။
လုိအပ္ရင္ ေရ ၁/၄ ခြက္ထည့္လုိ႔ရပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အရမ္းစုိစုိႀကီး မျဖစ္ပါေစနဲ႔။
ထမင္းျဖဴနဲ႔ တြဲစားလုိ႔ရသလုိ ထမင္းေၾကာ္နဲ႔လည္း လုိက္ဖက္ပါတယ္။
အေပၚက ဆိတ္သားဟင္းနဲ႔ တြဲစားလုိ႔ေကာင္းတဲ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ ခံတြင္းရွင္းေစမယ့္ ပူစီနံ အသုပ္ေလးကုိလည္း ထည့္ေရးေပးလုိက္ပါတယ္။ တ႐ုတ္နည္းကေလးပါ။
Chiu chow chilli ေဆာ့စ္ကုိ ရရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းတာပါ။ မရရင္လည္း င႐ုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ေၾကာ္နဲ႔ ဆီေလးကုိ အစားထုိးသံုးမယ္ဆုိရင္ ပုိစားေကာင္းပါတယ္။
သခြားသီးကြ်တ္ကြ်တ္ေလးနဲ႔ ပူစီနံက အခုလုိ ေႏြရာသီဥတုျပင္းျပင္းမွာ အေအးဓာတ္ကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးပါ တယ္။
င႐ုတ္သီးေၾကာ္နဲ႔ ပူစီနံသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ဦးစာ)
ပူစီနံ ၂ စည္း
သခြားသီး အေသး ၁ လံုး
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
သံပရာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ (ေၾကာ္ထားတာဆုိရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
ပူစီနံမ်ားကုိ ေရေဆးၿပီး အရြက္ကေလးမ်ား ျဖတ္ထားပါ။
သခြားသီးကုိလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အေစ့ထုတ္ကာ တစ္စင္တီမီတာအထူေလာက္ လွီးပါ။
ေနာက္ သၾကား၊ ငံျပာရည္နဲ႔ သံပရာရည္တို႔ကုိေရာကာ သၾကားမ်ား ေပ်ာ္သည္အထိ ေမႊပါ။
ၿပီးမွ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဆီကုိ ထည့္ပါ။
ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ပူစီနံနဲ႔ သခြားသီးမ်ားကုိထည့္ကာ dressing ကုိဆမ္းၿပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ပါ။
အေပၚက ဆိတ္သား ဟင္းနဲ႔ တြဲစားလည္းေကာင္းပါတယ္။
အအီေျပေစမယ့္ အသုပ္တစ္မ်ဳိးပါ။
Myanmar Times
Phyo's Cooking Adventure | Wednesday, 30 April 2014
ဒီတစ္ပတ္မွာလည္း အေရွ႕တုိင္း ဟင္းလ်ာေတြနဲ႔ ထုိင္းဟင္းေတြထဲက ခ်က္နည္းေလးေတြသံုးၿပီး fusion ဟင္းေလးေတြ ဆက္ခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။
ထုိင္းမွာတုန္းက ထိုင္းဟင္းေတြကုိ ဥေရာပစတုိင္ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ထားတာ စိတ္၀င္စားဖုိ႔ အလြန္ေကာင္း ပါတယ္။
ၿဖိဳးက ယဥ္ေက်းမႈစံု၊ အရသာစံု fusion ဟင္းပြဲေလးေတြ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ရတာကုိ ၀ါသနာပါသလုိ စားရတာလည္း ႀကိဳက္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Red curry paste (ထုိင္း႐ိုးရာ အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္)နဲ႔ ဆိတ္သားႀကိတ္သားကုိ ခဘတ္ လုိေၾကာ္ခ်က္ေလး လုပ္ထားပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေသးေသးေလးေတြကုိ ႏိုင္းခ်င္း ထည့္ထားပါတယ္။
ေနာက္စပါးလင္ေလးလည္း ထည့္လုိက္ေတာ့ ဆိတ္သားက မညႇီေတာ့ဘူးေပါ့။ အုန္းႏို႔လည္း မပါေတာ့ ဒီလုိေႏြရာသီမွာ စားလုိ႔အဆင္ေျပပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ သူ႔ကုိ စပါးလင္သုပ္ေလးနဲ႔ တြဲလိုက္တဲ့အခါ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္အရသာစံုနဲ႔မုိ႔ ခံတြင္းၿမိန္ေစပါတယ္။
စေနေန႔ညက ဒီဟင္းပြဲေလးကုိ မိတ္ေဆြေတြကုိ ခ်က္ေကြ်းေတာ့ သူတုိ႔ကေတာ့ လက္မေထာင္ျပ သြားတာနဲ႔ ဒီတစ္ပတ္အတြက္ ခ်က္နည္းေလး မွ်ေ၀ျဖစ္သြားတာေပါ့။
ထိုင္းအနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္နဲ႔ ဆိတ္သားခပတ္ေၾကာ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ဦးစာ)
ဆိတ္သားႀကိတ္သား ၅၀၀ ဂရမ္
အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း
စပါးလင္၂ ေခ်ာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
ၾကက္သြန္နီ အလတ္ ၇ - ၈ ဥ
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေသး
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း /၁ ဇြန္းခြဲ
နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ ခြက္
ျပင္ဆင္ပံု
ဆိတ္သားႀကိတ္သားကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ထည့္ၿပီး မီးဖုိေခ်ာင္သံုး တစ္ရွဴးစကၠဴကုိ အသားမ်ား ေပၚတြင္ကပ္ ကာ အရည္မ်ား စုပ္ယူပါ။
ေနာက္ဆံုး တစ္ရွဴးမွာ ေရမစိုတဲ့အထိ အသားမ်ားကုိ ပတ္ပတ္လည္လွည့္ၿပီး တစ္႐ွဴးစကၠဴနဲ႔ ေရစုပ္ယူပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴကုိလည္း ညႇစ္ထားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ေထာင္းထားပါ။
စပါးလင္ အျဖဴေရာင္အပုိင္းကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္မ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ အျမစ္ပါေရာၿပီး ႏုပ္ႏုပ္ေလး လွီးထားပါ။
ဒယ္အုိးထဲမွာ ဆီထည့္ၿပီး မီးျပင္းျပင္နဲ႔ ဆီပူေအာင္တည္ပါ။
ဆီပူၿပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္မ်ားကုိ ထည့္ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္မ်ား အေရာင္ စေျပာင္းၿပီဆုိရင္ အနီေရာင္ဟင္းအႏွစ္ကုိ ထည့္ၿပီး တစ္မိနစ္ေလာက္ ဆီသတ္ပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ အသားမ်ားကုိထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ပါ။
အသားနဲ႔အႏွစ္ ႏွံ႔သြားၿပီး အသားထဲကေန ထပ္ထြက္လာတဲ့ေရ ခမ္းကာနီးေလာက္ေရာက္ၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္တုိ႔ကုိထည့္ကာ ေနာက္ထပ္ ၃ - ၄ မိနစ္ေလာက္ ေၾကာ္ပါ။
ဒါမွ အသားမ်ားမွ အေမႊးနံ႔ စြဲလာမွာျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ အလံုးလုိက္ထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ဆက္ၿပီး ေၾကာ္ခ်က္ခ်က္ပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးမ်ား အေရခြံအက္လာရင္ ရပါၿပီ။
လုိအပ္ရင္ ေရ ၁/၄ ခြက္ထည့္လုိ႔ရပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ အရမ္းစုိစုိႀကီး မျဖစ္ပါေစနဲ႔။
ထမင္းျဖဴနဲ႔ တြဲစားလုိ႔ရသလုိ ထမင္းေၾကာ္နဲ႔လည္း လုိက္ဖက္ပါတယ္။
အေပၚက ဆိတ္သားဟင္းနဲ႔ တြဲစားလုိ႔ေကာင္းတဲ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ ခံတြင္းရွင္းေစမယ့္ ပူစီနံ အသုပ္ေလးကုိလည္း ထည့္ေရးေပးလုိက္ပါတယ္။ တ႐ုတ္နည္းကေလးပါ။
Chiu chow chilli ေဆာ့စ္ကုိ ရရင္ေတာ့ ပုိေကာင္းတာပါ။ မရရင္လည္း င႐ုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ေၾကာ္နဲ႔ ဆီေလးကုိ အစားထုိးသံုးမယ္ဆုိရင္ ပုိစားေကာင္းပါတယ္။
သခြားသီးကြ်တ္ကြ်တ္ေလးနဲ႔ ပူစီနံက အခုလုိ ေႏြရာသီဥတုျပင္းျပင္းမွာ အေအးဓာတ္ကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးပါ တယ္။
င႐ုတ္သီးေၾကာ္နဲ႔ ပူစီနံသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ဦးစာ)
ပူစီနံ ၂ စည္း
သခြားသီး အေသး ၁ လံုး
ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
သံပရာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ (ေၾကာ္ထားတာဆုိရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
ျပင္ဆင္ပံု
ပူစီနံမ်ားကုိ ေရေဆးၿပီး အရြက္ကေလးမ်ား ျဖတ္ထားပါ။
သခြားသီးကုိလည္း ထက္ျခမ္းျခမ္း၊ အေစ့ထုတ္ကာ တစ္စင္တီမီတာအထူေလာက္ လွီးပါ။
ေနာက္ သၾကား၊ ငံျပာရည္နဲ႔ သံပရာရည္တို႔ကုိေရာကာ သၾကားမ်ား ေပ်ာ္သည္အထိ ေမႊပါ။
ၿပီးမွ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဆီကုိ ထည့္ပါ။
ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ပူစီနံနဲ႔ သခြားသီးမ်ားကုိထည့္ကာ dressing ကုိဆမ္းၿပီး ႏွံ႔ေအာင္နယ္ပါ။
အေပၚက ဆိတ္သား ဟင္းနဲ႔ တြဲစားလည္းေကာင္းပါတယ္။
အအီေျပေစမယ့္ အသုပ္တစ္မ်ဳိးပါ။
Myanmar Times
Phyo's Cooking Adventure | Wednesday, 30 April 2014