က်န္းမာဖို ့ၾကံရည္ေသာက္စို ့...



ျမက္မ်ိဳးႏြယ္၀င္ ၾကံပင္မ်ားသည္ သဘာဝ အေလ်ာက္ေပါက္ေရာက္ေလ့ရွိျပီး၊ ၄င္း၏ေဆးစြမ္း အာနိသင္ ထက္ျမက္မႈေၾကာင့္ ယခုအခါ ကမၻာ့ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၀၀ ေက်ာ္တြင္ စီးပြားျဖစ္စိုက္ပ်ိဳး လွ်က္ရွိသည္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္ ၾကံညိဳ၊ ၾကံနီ္၊ ၾကံျဖဴဟူ၍ (၃)မ်ိဳးရွိကာ၊ ၾကံျဖဴ ႏွင့္ ၾကံနီတို ့က အရသာပိုခ်ိဳပါသည္။ ၾကံပင္ထဲတြင္ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစေသာ ဗီတာ မင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသည့္ျပင္ အပင္မ်ားတြင္ေတြ ့ရခဲေသာ phytonutrients တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည့္ ကလိုရို ဖီးလ္ကိုလည္း ေတြ ့ရသည္။ ထို ့ေၾကာင့္ ျမန္မာ့ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္သာမက၊ ႏိုင္ငံတကာ က်န္းမာေရးလမ္းညႊန္ စာအုပ္မ်ားထဲတြင္ ၾကံရည္ကို “အာဟာရျပည့္ စူပါေဖ်ာ္ရည္” အျဖစ္ တခမ္းတနားေရးသား ေဖာ္ျပထားၾကသည္။

• glycemic ဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းပါးျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေစသည္။
• အေအးမိ၊ ႏွားေစးျခင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္းတို ့ကိုထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးသည္။
• သၾကားဓာတ္ ၁၅%ပါရွိေသာ္လည္း၊ ေသြးထဲရွိသၾကားဓာတ္ကိုမွ်ေျချဖစ္ေစသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား အေၾကာက္ အရြံ ့မရွိသံုးေဆာင္ႏိုင္ေၾကာင္း၊ ၾသစေၾတးလ်သုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားၾကသည္။ (သုိ ့ေသာ္ type-2 ဆီးခ်ိဴသမားမ်ား အနည္းငယ္သာေသာက္သံုးသင့္သည္)
• Polyphenols (ေခၚ) အဆင့္ျမင့္ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးသည္။ အထူးသျဖင့္ သုက္ရည္ဂလင္း ႏွင့္ ရင္သားကင္ဆာမ်ား မျဖစ္လာေအာင္ တားျမစ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိသည္။
• ေနပူေလာင္ျခင္းႏွင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈမ်ားအတြက္ အညိုေရာင္ၾကံရည္က ခႏၶာကိုယ္ကို အခ်ိန္တိုတြင္းမွာ ပင္ ေရဓာတ္ အားျဖည့္ ေပးႏိုင္သည္။
• ၾကြက္သားမ်ား၊ အစာအိမ္၊ ေက်ာက္ကပ္၊ ႏွလံုး၊ မ်က္ေစ့၊ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္ လိင္အဂၤါအစိပ္ အပိုင္းမ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစသည္။
• ေက်ာက္ကပ္ကို အားေပးျပီး၊ ဆီးခ်ဳပ္/ဆီးေအာင့္ျခင္းမွကာကြယ္ေပးသည္။
• အပူရွပ္၍ ဖ်ားခ်င္ခ်င္ခံစားေနရသူမ်ားအတြက္ ၾကံရည္ကကိုယ္တြင္းအပူျငိမ္းေစျပီး၊ ပရိုတင္းအားျဖည့္ ဓာတ္စာအျဖစ္ အသံုးျပဳနိုင္၏။
• အမ်ိဳးသားမ်ား Spermatorrhoea (ေခၚ) သုက္ယိုေရာဂါ ႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ေရာင္ျခင္းအတြက္ အနီေရာင္ၾကံ ရည္ကို သံပုရာရည္ (သို ့မဟုတ္) ဂ်င္းရည္ (သို ့မဟုတ္) အုန္းရည္ ျဖင့္ ေရာေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါ သက္သာလာေစသည္။
• အျဖဴေရာင္ၾကံရည္တြင္ ေရွာက္ရည္ (သို ့မဟုတ္) လိေမၼာ္ရည္ တို႔ကို အနည္းငယ္ေရာေသာက္ပါက အာဟာရျပည့္ဝ ျပီး၊ ပိန္သူကိုဝေစ၍ အသက္လည္းရွည္ေစသည္္။
• အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါသည္မ်ားကို အလ်ွင္အျမန္ အားျပန္ျပည့္ေစသည္။
• ကစီဓာတ္အလံုအေလာက္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အားျပည့္လန္းဆန္ေစကာ သက္လုံေကာင္းေစသျဖင့္ အားကစားသမားမ်ား နွင့္ ကာယလုပ္အားရွင္မ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္၏။
• အစာေက်ေစပါသည္။ ထို ့ျပင္ ပိုတက္စီယမ္အေျမာက္အမ်ားပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ၀မ္းေပ်ာ့ေစသည္။
• ကုိယ္ခႏၶာအတြက္ မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစသည္။
• ရက္သတၱ ၁-ပတ္လွ်င္ ၃-ခြက္မွ် ၾကံရည္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အာရံုေၾကာအဖြဲ ့အစည္းကို အားေကာင္းေစ ကာ၊ မွတ္ဥာဏ္ စြမ္းအားတိုးတက္လာေစေၾကာင္း ၿဗိတိသွ်သုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။
• ၾကံရည္ျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ၾကံသကာအခဲသည္လည္း ခြ်ဲထေခ်ာင္းဆိုးျခင္းကို သက္ သာေစႏိုင္သည္။
• သဘာ၀ alkaline ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္၊ ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ပံုမွန္လည္ပတ္ႏိုင္ေစျပီး၊ ေသြးအား နည္းေရာဂါ၊ ၾကိဳ ့ ထိုးျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္မူးေ၀ျ ခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ေသြး အန္ျခင္းနွင့္ အစာအိမ္ေရာဂါတို ့ကို သက္သာေစသည္။
• အဆုတ္ကို က်န္းမာေစသည္။
• ၾကံရည္ထဲတြင္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ျမင့္မားစြာပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သြားမ်ားပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း အိႏၵိယေဆး သုေတသီမ်ားက ၁၉၃၀ တြင္ အတည္ျပဳထားသည္။ ထို ့ျပင္ၾ ကံေခ်ာင္းကိုကို္က္၍ အရည္ စုပ္မ်ိဳျခင္းကလည္း သြားသန္ ့ ေစပါသည္။

မွတ္ခ်က္။ ၾကံျဖဴပင္သည္ ခြဲ်သလိပ္ထေစတတ္၍ အလြန္အကြ်ံမေသာက္သင့္ပါ။ ထို ့ေၾကာင့္ ယခုလို ေႏြပူပူ ရင္ပူပူုတြင္ အပူျငိမ္း/သည္းေျခေအးေစေသာ ၾကံရည္ကို သဘာ၀ရဲ ့အာဟာရအျဖစ္ ေသာက္သံုး ေပးသင့္ ပါေၾကာင္းႏွင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ၾကံရည္ေသာက္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္မွာ ေန႔လည္ ဘက္ ျဖစ္ေၾကာင္း သတင္းေကာင္း ပါးလိုက္ရပါသည္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
ကိုးကား (Dr JV Hebbar,an Ayurveda Doctor)

Promise Pauk

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...