၀ိုင္နီက အသက္ရွည္ ေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ေသာ အေထာက္အထား မေတြ႕
photo;www.temeculawines.org
လန္ဒန္ ၊ ေမ ၁၅
အနီေရာင္ ၀ိုင္(၀ိုင္နီ)သည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဆိုခဲ့ဖူးသည့္ သိပံၸ ပညာရွင္မ်ားကပင္ ၀ိုင္နီက ေမွ်ာ္မွန္း ထားခဲ့သလိုမ်ိဳး က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္း ႏိုင္ေၾကာင္း ျပင္ ဆင္ ေျပာၾကားလာၾကျပန္သည္။
ေလ့လာေရးအဖြဲ႕သည္ အီတလီ ႏိုင္ငံ ခ်ဳိင္တီ ေဒသရွိ ရြာသား ၈၀၀ နီးပါး၏ က်န္းမာေရး စစ္တမ္း မ်ား ေကာက္ယူကာ ေဒသခံ ၀ိုင္နီ ေသာက္ သံုးသူမ်ား တြင္ ထင္ရွားသည့္ သက္ေရာက္ မႈမ်ား ရွိ မရွိ ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
၀ိုင္နီတြင္ ပါ၀င္ေသာ ရီဆာဗာရာထ႐ို ဓာတ္သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး အသက္ ရွည္ေစ ေၾကာင္း သက္ေသ အေထာက္အထား မရွိေၾကာင္း သိပံၸပညာရွင္မ်ားက ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။
တိက်သည့္ အေျဖရရွိရန္ ေလ့လာမႈမ်ား ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္ရ မည္ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ကၽြမ္းက်င္ သူမ်ားက ဆိုသည္။
ျပင္သစ္တြင္ အဆီမ်ားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကုိ စားသံုးၾက ေသာ္လည္း ႏွလံုးေရာဂါ ျဖင့္ ေသဆံုးမႈ နည္းပါးရျခင္း အေၾကာင္းရင္းကို စံုစမ္းၾကည့္ရာတြင္ တခ်ဳိ႕မွာ ၀ိုင္နီကို သင့္တင့္႐ံု ေသာက္ သံုးၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ ဟု ဆိုသည္။ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕ကမူ ၀ိုင္နီ ေသာက္ သံုးျခင္း၊ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ဘယ္ရီသီးမ်ား စားသံုးျခင္း သည္ ေရာင္ရမ္းျခင္း ေ၀ဒနာကို ေလွ်ာ့ ခ် ေပးႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ ၀ိုင္နီ၊ ေခ်ာကလက္ ႏွင္႔ ဘယ္ရီသီး မ်ားတြင္ ပါေသာ ရီဆာဗာရာထ႐ို ဓာတ္သည္ အထက္ပါ လကၡဏာ မ်ား ေလ်ာ့က်ေအာင္ သိသာေသာ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ မရွိဟု ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းကို ဂၽြန္ေဟာကင္း တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡရစ္ခ်တ္ ဆမ္ဘာ ႏွင့္ အဖြဲ႕က ျပဳလုပ္ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
Source: BBC
The Messenger
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
လန္ဒန္ ၊ ေမ ၁၅
အနီေရာင္ ၀ိုင္(၀ိုင္နီ)သည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဆိုခဲ့ဖူးသည့္ သိပံၸ ပညာရွင္မ်ားကပင္ ၀ိုင္နီက ေမွ်ာ္မွန္း ထားခဲ့သလိုမ်ိဳး က်န္းမာေရးအတြက္ မေကာင္း ႏိုင္ေၾကာင္း ျပင္ ဆင္ ေျပာၾကားလာၾကျပန္သည္။
ေလ့လာေရးအဖြဲ႕သည္ အီတလီ ႏိုင္ငံ ခ်ဳိင္တီ ေဒသရွိ ရြာသား ၈၀၀ နီးပါး၏ က်န္းမာေရး စစ္တမ္း မ်ား ေကာက္ယူကာ ေဒသခံ ၀ိုင္နီ ေသာက္ သံုးသူမ်ား တြင္ ထင္ရွားသည့္ သက္ေရာက္ မႈမ်ား ရွိ မရွိ ေလ့လာခဲ့ၾကသည္။
၀ိုင္နီတြင္ ပါ၀င္ေသာ ရီဆာဗာရာထ႐ို ဓာတ္သည္ ႏွလံုးေရာဂါ ကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး အသက္ ရွည္ေစ ေၾကာင္း သက္ေသ အေထာက္အထား မရွိေၾကာင္း သိပံၸပညာရွင္မ်ားက ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။
တိက်သည့္ အေျဖရရွိရန္ ေလ့လာမႈမ်ား ဆက္လက္ လုပ္ေဆာင္ရ မည္ျဖစ္ေၾကာင္းလည္း ကၽြမ္းက်င္ သူမ်ားက ဆိုသည္။
ျပင္သစ္တြင္ အဆီမ်ားေသာ အစားအေသာက္မ်ားကုိ စားသံုးၾက ေသာ္လည္း ႏွလံုးေရာဂါ ျဖင့္ ေသဆံုးမႈ နည္းပါးရျခင္း အေၾကာင္းရင္းကို စံုစမ္းၾကည့္ရာတြင္ တခ်ဳိ႕မွာ ၀ိုင္နီကို သင့္တင့္႐ံု ေသာက္ သံုးၾကေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္ ဟု ဆိုသည္။ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕ကမူ ၀ိုင္နီ ေသာက္ သံုးျခင္း၊ အနက္ေရာင္ ေခ်ာကလက္ ႏွင့္ ဘယ္ရီသီးမ်ား စားသံုးျခင္း သည္ ေရာင္ရမ္းျခင္း ေ၀ဒနာကို ေလွ်ာ့ ခ် ေပးႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ ၀ိုင္နီ၊ ေခ်ာကလက္ ႏွင္႔ ဘယ္ရီသီး မ်ားတြင္ ပါေသာ ရီဆာဗာရာထ႐ို ဓာတ္သည္ အထက္ပါ လကၡဏာ မ်ား ေလ်ာ့က်ေအာင္ သိသာေသာ အက်ဳိး သက္ေရာက္မႈ မရွိဟု ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။
ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းကို ဂၽြန္ေဟာကင္း တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡရစ္ခ်တ္ ဆမ္ဘာ ႏွင့္ အဖြဲ႕က ျပဳလုပ္ ခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။
Source: BBC
The Messenger
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)