အီတာလ်ံဘြားဘြား ခ်က္တဲ့ ပါစတာ
Phyo's Cooking Adventure
မုိးရြာၿပီ ...။ ဒီရက္ေတြထဲ မထင္မွတ္ဘဲမုိးရြာတာနဲ႔ အျပင္ထြက္မယ့္အစီအစဥ္ေတြလည္း ဟုိေရာက္ ဒီေရာက္ျဖစ္၊ စီစဥ္ထားတဲ့မီႏူးေတြလည္း အေျပာင္းအလဲေတြျဖစ္၊ ခ်က္ကာနီး ဟုိဟာေလးလုိနဲ႔ ဘာခ်က္ရမလဲေတာင္ ျဖစ္သြားပါတယ္။
ဒါနဲ႔ပဲ ရွိတာေလးေတြ ျပန္စုစည္းၿပီးေတာ့ ပါစတာေလး ခ်က္ျဖစ္လိုက္ပါတယ္။
သူက ႐ိုး႐ိုးရွင္းရွင္းေလးနဲ႔ ခ်က္ရတာလြယ္ကူပါတယ္။
႐ံုးအျပန္မွာ နာရီ၀က္ေလာက္ အခ်ိန္ေပးလိုက္ရင္ ခ်က္လုိ႔ရပါတယ္။
မူလခ်က္နည္းကေတာ့ နာမည္ႀကီး အီတာလ်ံစားဖုိမႉးႀကီး တစ္ေယာက္ရဲ႕ အေမက ခ်က္ေလ့ရွိတဲ့
နည္းေလးပါ။
သူတုိ႔သံုးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ဒီမွာ မရႏုိင္ေတာ့ ဘူးနဲ႔လာတဲ့ ျပဳတ္ၿပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ သံုးထားပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ျပဳတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ အရမ္းကုိ မွည့္ေနတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ဆားေလး ထည့္ၿပီး ျပဳတ္လုိ႔ရပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (S&W whole peeled tomatoes) ၂ ဘူး (၈၀၀ ဂရမ္နီးပါး)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
သံလြင္ဆီစားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
င႐ုတ္သီး အနီေသးေတာင့္ ၂ ေတာင့္
၀ုိင္အျဖဴ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း (အဆင္ေျပရင္သာ)
အီတာလ်ံ basil အရြက္ ၁/၃ ခြက္စာ
ပါစတာအေျခာက္ ၅၀၀ ဂရမ္
Pecorino romano ခ်ိစ္ ၁၂၀ ဂရမ္
ျပင္ဆင္ပုံ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဘူးမ်ားကုိ ေဖာက္ထုတ္ၿပီး ကတ္ေၾကးနဲ႔ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ညႇပ္ၿပီး ထားပါ။
ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ညက္ညက္ေလး စဥ္းထားပါ။
ပါစတာမ်ားကုိ အထုပ္ပါအၫႊန္းတုိင္း ျပဳတ္ပါ။ သံလြင္ဆီ ထည့္မျပဳတ္ပါနဲ႔။
ပါစတာမ်ားကုိ ေရမစစ္ခင္ ပါစတာျပဳတ္ေရ ၁ ခြက္ခန္႔ကုိ ခပ္ၿပီး ဖယ္ထားပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ သံလြင္ဆီကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ အနံ႔ ထြက္လာတဲ့အထိ
မီးမျပင္းတျပင္းနဲ႔ ဆီသတ္ပါ။
ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို ေလာင္းထည့္ကာ နာရီ၀က္မွ် မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါ။
၀ုိင္ထည့္မယ္ဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ထည့္ၿပီး ငါးမိနစ္ေလာက္မွာ ဆက္ထည့္ပါ။
ခ်ကာနီးရင္ အီတာလ်ံ basil အရြက္မ်ားနဲ႔ ပါစတာျပဳတ္ထားၿပီးသားမ်ားကုိထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္
နယ္ၿပီး ခ်ပါ။
အရည္လုိရင္ ပါစတာျပဳတ္ရည္ကို စားပြဲဇြန္း ၃ - ၄ ဇြန္းစာထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
ေနာက္ ျခစ္နဲ႔ျခစ္ထားတဲ့ ခ်ိစ္မ်ားကုိထည့္ကာ င႐ုတ္ေကာင္းအနက္မႈန္႔ကုိျဖဴးၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါ
တယ္။
အရသာအတြက္ ဆားကုိသာ သံုးပါ။
အလြန္႐ိုးစင္းေပမယ့္ သဘာ၀အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ ပါစတာေဆာ့စ္ ခ်က္နည္း တစ္မ်ဳိးပါ။
ခ်ိစ္ကုိ ခ်ိစ္အမာ သံုးရင္ ရပါတယ္။
ဘုိစားပဲနဲ႔ paprika အသုပ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
ဘုိစားပဲ ၃၀၀ ဂရမ္
သံလြင္ဆီစားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
Paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနက္
ေျပင္ဆင္ပုံ
ဘုိစားပဲမ်ားကုိ ထိပ္ပုိင္းမ်ားဆိတ္ၿပီး ေဘးက အမွ်င္မ်ားကုိ သင္ပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။
ဘုိစားပဲမ်ားကုိျပဳတ္ရန္ ေရေႏြးက်ဳိပါ။
အဲဒီအထဲကို ဆားစားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ပါ။
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူၿပီဆုိရင္ မီးကုိေလွ်ာ့ကာ ဘုိစားပဲမ်ားကုိ သံုး - ေလး မိနစ္မွ် ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
ေနာက္ ေရခဲေရထဲမွာထည့္ၿပီး အပူခ်ိန္က်ေအာင္ စိမ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ ေရစစ္ေအာင္ထပ္ၿပီး စစ္ထားပါ။
ေနာက္ သံလြင္ဆီ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းအနက္မႈန္႔နဲ႔ paprika ကုိ ထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ ပါၿပီ။
Myanmar Times
Wednesday, 21 May 2014
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
မုိးရြာၿပီ ...။ ဒီရက္ေတြထဲ မထင္မွတ္ဘဲမုိးရြာတာနဲ႔ အျပင္ထြက္မယ့္အစီအစဥ္ေတြလည္း ဟုိေရာက္ ဒီေရာက္ျဖစ္၊ စီစဥ္ထားတဲ့မီႏူးေတြလည္း အေျပာင္းအလဲေတြျဖစ္၊ ခ်က္ကာနီး ဟုိဟာေလးလုိနဲ႔ ဘာခ်က္ရမလဲေတာင္ ျဖစ္သြားပါတယ္။
ဒါနဲ႔ပဲ ရွိတာေလးေတြ ျပန္စုစည္းၿပီးေတာ့ ပါစတာေလး ခ်က္ျဖစ္လိုက္ပါတယ္။
သူက ႐ိုး႐ိုးရွင္းရွင္းေလးနဲ႔ ခ်က္ရတာလြယ္ကူပါတယ္။
႐ံုးအျပန္မွာ နာရီ၀က္ေလာက္ အခ်ိန္ေပးလိုက္ရင္ ခ်က္လုိ႔ရပါတယ္။
မူလခ်က္နည္းကေတာ့ နာမည္ႀကီး အီတာလ်ံစားဖုိမႉးႀကီး တစ္ေယာက္ရဲ႕ အေမက ခ်က္ေလ့ရွိတဲ့
နည္းေလးပါ။
သူတုိ႔သံုးတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ဒီမွာ မရႏုိင္ေတာ့ ဘူးနဲ႔လာတဲ့ ျပဳတ္ၿပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ သံုးထားပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ျပဳတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ အရမ္းကုိ မွည့္ေနတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ဆားေလး ထည့္ၿပီး ျပဳတ္လုိ႔ရပါတယ္။
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (S&W whole peeled tomatoes) ၂ ဘူး (၈၀၀ ဂရမ္နီးပါး)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
သံလြင္ဆီစားပြဲဇြန္း ၅ ဇြန္း
င႐ုတ္သီး အနီေသးေတာင့္ ၂ ေတာင့္
၀ုိင္အျဖဴ စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္း (အဆင္ေျပရင္သာ)
အီတာလ်ံ basil အရြက္ ၁/၃ ခြက္စာ
ပါစတာအေျခာက္ ၅၀၀ ဂရမ္
Pecorino romano ခ်ိစ္ ၁၂၀ ဂရမ္
ျပင္ဆင္ပုံ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဘူးမ်ားကုိ ေဖာက္ထုတ္ၿပီး ကတ္ေၾကးနဲ႔ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ညႇပ္ၿပီး ထားပါ။
ေနာက္ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ညက္ညက္ေလး စဥ္းထားပါ။
ပါစတာမ်ားကုိ အထုပ္ပါအၫႊန္းတုိင္း ျပဳတ္ပါ။ သံလြင္ဆီ ထည့္မျပဳတ္ပါနဲ႔။
ပါစတာမ်ားကုိ ေရမစစ္ခင္ ပါစတာျပဳတ္ေရ ၁ ခြက္ခန္႔ကုိ ခပ္ၿပီး ဖယ္ထားပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ သံလြင္ဆီကုိ ဒယ္အုိးထဲထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ အနံ႔ ထြက္လာတဲ့အထိ
မီးမျပင္းတျပင္းနဲ႔ ဆီသတ္ပါ။
ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို ေလာင္းထည့္ကာ နာရီ၀က္မွ် မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါ။
၀ုိင္ထည့္မယ္ဆုိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား ထည့္ၿပီး ငါးမိနစ္ေလာက္မွာ ဆက္ထည့္ပါ။
ခ်ကာနီးရင္ အီတာလ်ံ basil အရြက္မ်ားနဲ႔ ပါစတာျပဳတ္ထားၿပီးသားမ်ားကုိထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္
နယ္ၿပီး ခ်ပါ။
အရည္လုိရင္ ပါစတာျပဳတ္ရည္ကို စားပြဲဇြန္း ၃ - ၄ ဇြန္းစာထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
ေနာက္ ျခစ္နဲ႔ျခစ္ထားတဲ့ ခ်ိစ္မ်ားကုိထည့္ကာ င႐ုတ္ေကာင္းအနက္မႈန္႔ကုိျဖဴးၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါ
တယ္။
အရသာအတြက္ ဆားကုိသာ သံုးပါ။
အလြန္႐ိုးစင္းေပမယ့္ သဘာ၀အရသာနဲ႔ျပည့္စံုတဲ့ ပါစတာေဆာ့စ္ ခ်က္နည္း တစ္မ်ဳိးပါ။
ခ်ိစ္ကုိ ခ်ိစ္အမာ သံုးရင္ ရပါတယ္။
ဘုိစားပဲနဲ႔ paprika အသုပ္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
ဘုိစားပဲ ၃၀၀ ဂရမ္
သံလြင္ဆီစားပြဲဇြန္း ၄ ဇြန္း
Paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
ဆား
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ အနက္
ေျပင္ဆင္ပုံ
ဘုိစားပဲမ်ားကုိ ထိပ္ပုိင္းမ်ားဆိတ္ၿပီး ေဘးက အမွ်င္မ်ားကုိ သင္ပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ ေရေဆးၿပီး စစ္ထားပါ။
ဘုိစားပဲမ်ားကုိျပဳတ္ရန္ ေရေႏြးက်ဳိပါ။
အဲဒီအထဲကို ဆားစားပြဲဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔ ထည့္ပါ။
ေရေႏြးပြက္ပြက္ဆူၿပီဆုိရင္ မီးကုိေလွ်ာ့ကာ ဘုိစားပဲမ်ားကုိ သံုး - ေလး မိနစ္မွ် ေရေႏြးေဖ်ာပါ။
ေနာက္ ေရခဲေရထဲမွာထည့္ၿပီး အပူခ်ိန္က်ေအာင္ စိမ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ ေရစစ္ေအာင္ထပ္ၿပီး စစ္ထားပါ။
ေနာက္ သံလြင္ဆီ၊ ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္းအနက္မႈန္႔နဲ႔ paprika ကုိ ထည့္ၿပီး ႏွံ႔ေအာင္ေမႊကာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ ပါၿပီ။
Myanmar Times
Wednesday, 21 May 2014
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)