ခႏၶာကိုယ္အတြက္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရရွိနိုင္မည့္ မရွိမျဖစ္ ဗီတာမင္
(ဗီတာမင္ A)
မ်က္စိ အားေကာင္းေစဖို ့၊ ကိုယ္ခံအားစံနစ္ တိုးတက္ ျမင့္မားေစဖို ့၊ အေရျပား က်န္းမာေရး၊ အသည္းေရာင္ အသား၀ါ၊ ႏွာေစး၊ ပ်ိဳ ့ အန္၊ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း တို ့မွ ကာ ကြယ္နိုင္ရန္ အတြက္ ဗီတာမင္ A က မရွိမျဖစ္ပါ။ လိေမၼာ္ သီး၊ ကန္စြန္းဥ အ၀ါေရာင္၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ ဇီးသီး ေျခာက္၊ သခြားေမႊးသီး၊ သေဘၤာသီး၊ မက္မြန္သီး၊ သရက္သီး မွည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး၊ ပန္းငရုပ္ပြ(အခ်ိဳ)၊ ကိုက္ လံ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ဗိုစားပဲသီး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ႏြားႏို ့၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ၾကက္အသည္း (အထူးသျဖင့္ ၾကက္ဆင္ အသ ည္း)၊ မဲအသည္း၊ ေကြကာအုတ္ အၾကမ္းတို ့မွာ ဗီတာမင္ A ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ B6)
ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစဖို ့၊ အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊ အနီေရာင္ဆဲလ္ မ်ား ေ ကာင္း စြာ ထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ အေရျပား ေရာဂါမ်ားအတြက္ ဗီတာမင္ B6 က မရွိမျဖစ္ ပါ။ အစိမ္း/အ၀ါ/အျဖဴေရာင္ စတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ၾကက္/ရစ္ဌက္(ရစ္သား)/၀က္/အမဲ/ သမင္/ေခ်/စိုင္/ဒရယ္/ဆတ္ စတဲ့ အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ပင္လယ္ငါးမ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ ဗာဒံေစ့/သစ္ၾကား သီး စတဲ့အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္ ရြက္၊ ကိုက္လံ၊ စိမ္းျပာေရညွိ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တို ့ဟူး၊ ဆီးခ်ိဳသီး(အေျခာက္)၊ ဌက္ေပ်ာ သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲပိစပ္၊ မႈိေျခာက္၊ အာလူး၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ဒိန္ခဲ(နို ့ခဲ)၊ တင္လဲ ရည္(သကာရည္) တို ့မွာ ဗီတာမင္ B6 ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ B12)
အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစဖို ့၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းမွ ေျပေ ပ်ာက္ေစဖို ့၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ႏွင့္ အနီေရာင္ဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့ တို ့ အတြ က္ ဗီတာမင္ B12 က မရွိမျဖစ္ပါ။ ခရု/ဂဏန္း/ပုစြန္/ဂံုးေကာင္ စတဲ့ အခြံမာေ ရသ တၱ၀ါမ်ား၊ ဘဲသား/အမဲသား စတဲ့ အနီေရာင္အသား၊ အမဲအ သည္း၊ ၾကက္ဆင္အ သည္း၊ ၾကက္သား၊ ေရဘ၀ဲ၊ တူနာငါး၊ ငါးေသတၱာငါး၊ ေရခ်ိဳေရငံ ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ တို ့ဟူး၊ လူး/ဆပ္/ဂ်ံဳ စတဲ့ ေကာက္ႏွံစပါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏြားႏိုိ ့၊ ခ်ိစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ တို ့မွာ ဗီတာမင္ B12 ကို လံု ေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ C)
အရိုးသန္မာဖို ့၊ သြား ႏွင့္ ခံတြင္းက်န္းမာေစဖို ့၊ ေသြးေၾကာမ်ားပြင့္လန္းေစဖို ့၊ ကင္ဆာေ ရာဂါ မ်ား ကို တိုက္ ထုတ္ေစဖို ့၊ အေအးမိ ႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုး ကူးစက္ေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့ ႏွင့္ အေရျပား အသားအေရ ေကာင္းမြန္ေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာ မင္ C က မရွိမျဖစ္ ပါ။ ေရွာ က္/သံပုရာ/သံပရို/လိေမၼာ္ သီး စတဲ့ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္မ်ား၊ ကီ၀ီသီး၊ မာလကာသီး၊ ပန္းင ရုပ္ပြ၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး မ်ား၊ ကိုက္လံ၊ ဟင္းႏုနယ္ ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(ဘရိုကိုလီ)၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီ၊ အစိမ္းေရာင္ပဲသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ C ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ D)
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေစဖို ့၊ အရိုးသန္မာဖို ့၊ ဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားဖို ့၊ အာရံုေ ၾကာ ၾကြက္ သားေတြ အား ေကာင္းဖို ့၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းမြန္ေစဖို ့ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေဖာေ ယာင္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ D က မရွိမ ျဖစ္ပါ။ နံက္ေနေရာင္ျခည္၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ပင္လယ္ငါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ကမာေကာင္၊ ငါး ဥ၊ ၾကက္ဥအႏွ စ္၊ ႏြားနို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား ႏွင့္ မႈိ တို ့မွာ ဗီတာမင္ D ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ E)
ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ ဦးေႏွာက္ေကာင္းေစဖို ့၊ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈမွ ကာ ကြယ္နိုင္ဖို ့၊ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ ဆာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေစဖို ့၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳ လွပေစဖို ့၊ အသားအေရ ေခ်ာေမြ ့ေစဖို ့ႏွင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ မ်က္စိမႈန္ျခင္းမွ ကင္းေ၀း ဖို ့့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ E က မရွိမျဖစ္ပါ။ ဗာဒံေစ့/ေနၾကာေစ့/ဖရံုေစ့ စတဲ့ အခြံမာသီး အေ စ့အဆံမ်ား၊ သံလြင္ ဆီ ကဲ့ သို ့ဟင္းရြက္ဆီမ်ား၊ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္ စတဲ့ေကာက္ႏွံ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္/ပန္းေဂၚဖီ စိမ္း(ဘရိုကိုလီ) တို ့လို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ မ်ား၊ ေထာပတ္သီး၊ ပုစြန္ထုပ္ ႏွင့္ အဆီ မ်ားေသာငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ E ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါ တယ္။
(ေဖာလိပ္ အက္ဆစ္)
အရည္အေသြးေကာင္း ဆဲလ္သစ္မ်ားတည္ေဆာက္နိုင္ဖို ့၊ စိတ္ဖိစီးမႈေျပေပ်ာက္နိုင္ဖို ့၊ DNA ျမွင့္ တ င္ႏိုင္ဖို ့၊ ေသြးအားေကာင္း ေစဖို ့၊ သေႏၶသားက်န္းမာဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားျ ဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္ နိုင္ဖို ့၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားမွ ကင္း ေ၀းေ စဖို ့၊ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျ ခင္း မွ ကာကြယ္ဖို ့ အတြက္ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B9 က မရွိမျဖစ္ပါ။ သေဘၤာ/လိေမၼာ္/ ဂရိတ္ဖရု/စေတာ္ ဘယ္ရီ/ေထာပတ္သီးစတဲ့ သစ္သီးမ်ား၊ ဟင္းႏုနယ္/မုန္ညင္စိမ္း/မုန္ုလာရြက္/ကညြတ္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ေခၚ)ပဲေတာင့္ရွည္/ဗိုစားပဲသီး/ရံုးပတီသီး စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္မ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ေျမေထာက္ပဲ/ဂုန္ေ လွ်ာ္ေစ့/ဗာဒံေစ့ စတဲ့ အခြံမာသီးအေစ့အဆံ မ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေျပာင္းဖူး၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ နံနံ၊ beet root(ေခၚ)သၾကားမုန္လာ(ေခၚ)ေသြးနီေရာင္ အရည္ရႊမ္းတဲ့ မုန္လာဥနီအ၀ိုင္း၊ ပဲနီေလး၊ ပဲပင္ေပါက္ တို ့မွာ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ K)
ဦးေႏွာက္၊ ႏွလံုး စတဲ့ေသြးေၾကာမ်ား ေသြးခဲျခင္းမျဖစ္ေစဖို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ ဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား (ေခၚ)ဦးေႏွာက္ ဇရာ အၾကိဳေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့၊ အရိုးပြေရာ ဂါ ႏွင့္ ႏွ လံုးေရာဂါမွ ကာကြယ္နိုင္ဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ K က မရွိမျဖစ္ပါ။ ပင္စိမ္းရြက္/ကိုက္လံ/ဟင္းႏုနယ္/မုန္ ညင္း စိမ္း/ဆလတ္ရြက္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း/ကညြတ္ စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ၾကက္ သြန္ျမိတ္၊ ေဂၚဖီ၊ သခြားသီး၊ ငရုပ္သီးမႈန္ ့၊ ဥအႏွစ္ ႏွင့္ တရုပ္ဆီးသီးေျခာက္ တို ့မွာ ဗီတာမင္ K ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါ တယ္။
(နီအာစင္း)
နီအာစင္း(ေခၚ)ဗီတာမင္ B3 က အစားအစာမွ စြမ္းအင္အျဖစ္သို ့ ေျပာင္းလဲေပးရံုသာ မက၊ ကို္လက္ စ ထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့ခ် ေပးျခင္း၊ ေသြးထဲရွိသၾကား ပမာဏကိုမွ်တေ စျခင္း၊ အေရျပားေရာင္ တင္းျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ နာတာရွည္ စိတ္ပ်ံ ့လြင့္ေရာဂါ၊ မွတ္ ဥာဏ္ခ်ိဳ ့ယြင္းျခင္း၊ အာခံတြင္းေရာင္ ရမ္းျခင္း၊ အလြန္အမင္း ေမာပမ္းႏြ မ္း နယ္ျခင္း တို ့မွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတ ယ္။ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္ စတဲ့ေကာက္ႏွံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား၊ ဗူး ဖရံု ဖရဲ သခြား ေထာပတ္ သီး သခြားေမႊးစတဲ့ အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ ရင္ပံုသား၊ ၀က္ေပါင္သား၊ သိုးသားအသည္း၊ ဘဲ၊ ငန္း၊ အမဲနံရိုး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ေျမေထာက္ပဲ၊ မႈိ၊ ပန္း ငရုပ္ပြအစိမ္းေရာင္၊ ကညြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိ မ္း၊ ေနၾကာေစ့၊ ပဲေထာပတ္၊ ေကာ္ဖီ တို ့မွာ နီအာစင္းကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ရီဗိုဖလာဗင္)
အေရျပားအဆီခမ္း ေျခာက္ေသြ ့ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းသားေျခာက္ေသြ ့ကြဲအက္ျခင္း၊ ခံတြင္း အပူကန္ နာမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း စတဲ့ ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္သာမက၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကိုယ္ပ စြမ္းအင္ ဓာတ္ျပဳမႈ လုပ္ငန္းစဥ္အတြက္ ရီဗိုဖလာဗင္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B 2 က မရွိ မျဖစ္ပါ။ ဟင္းႏုနယ္ မုန္ ညင္းစိမ္း မုန္လာရြက္ စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ မ်ား၊ ေကာက္ႏွံ၊ အသား၊ နို ့/ ခ်ိစ္ / ေထာပတ္ စတဲ့ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ဗာဒံေစ့၊ အမဲ သား၊ သိုးသား၊ ၀က္သား၊ အဆီမ်ားေသာငါး၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ အ က်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မႈိ၊ ႏွမ္းေစ့အျဖဴ၊ ကင္းပြန္(ျပည္ၾကီးငါး) တို ့မွာ ရီဗိုဖလာဗင္ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိ နိုင္ပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
မ်က္စိ အားေကာင္းေစဖို ့၊ ကိုယ္ခံအားစံနစ္ တိုးတက္ ျမင့္မားေစဖို ့၊ အေရျပား က်န္းမာေရး၊ အသည္းေရာင္ အသား၀ါ၊ ႏွာေစး၊ ပ်ိဳ ့ အန္၊ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း တို ့မွ ကာ ကြယ္နိုင္ရန္ အတြက္ ဗီတာမင္ A က မရွိမျဖစ္ပါ။ လိေမၼာ္ သီး၊ ကန္စြန္းဥ အ၀ါေရာင္၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ ဇီးသီး ေျခာက္၊ သခြားေမႊးသီး၊ သေဘၤာသီး၊ မက္မြန္သီး၊ သရက္သီး မွည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး၊ ပန္းငရုပ္ပြ(အခ်ိဳ)၊ ကိုက္ လံ၊ ဆလတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ ဗိုစားပဲသီး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ႏြားႏို ့၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ၾကက္အသည္း (အထူးသျဖင့္ ၾကက္ဆင္ အသ ည္း)၊ မဲအသည္း၊ ေကြကာအုတ္ အၾကမ္းတို ့မွာ ဗီတာမင္ A ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ B6)
ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစဖို ့၊ အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊ အနီေရာင္ဆဲလ္ မ်ား ေ ကာင္း စြာ ထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ အေရျပား ေရာဂါမ်ားအတြက္ ဗီတာမင္ B6 က မရွိမျဖစ္ ပါ။ အစိမ္း/အ၀ါ/အျဖဴေရာင္ စတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ၾကက္/ရစ္ဌက္(ရစ္သား)/၀က္/အမဲ/ သမင္/ေခ်/စိုင္/ဒရယ္/ဆတ္ စတဲ့ အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ပင္လယ္ငါးမ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ ဗာဒံေစ့/သစ္ၾကား သီး စတဲ့အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္ ရြက္၊ ကိုက္လံ၊ စိမ္းျပာေရညွိ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တို ့ဟူး၊ ဆီးခ်ိဳသီး(အေျခာက္)၊ ဌက္ေပ်ာ သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲပိစပ္၊ မႈိေျခာက္၊ အာလူး၊ ေမ်ာက္ဥ၊ ဒိန္ခဲ(နို ့ခဲ)၊ တင္လဲ ရည္(သကာရည္) တို ့မွာ ဗီတာမင္ B6 ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ B12)
အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစဖို ့၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းမွ ေျပေ ပ်ာက္ေစဖို ့၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ႏွင့္ အနီေရာင္ဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့ တို ့ အတြ က္ ဗီတာမင္ B12 က မရွိမျဖစ္ပါ။ ခရု/ဂဏန္း/ပုစြန္/ဂံုးေကာင္ စတဲ့ အခြံမာေ ရသ တၱ၀ါမ်ား၊ ဘဲသား/အမဲသား စတဲ့ အနီေရာင္အသား၊ အမဲအ သည္း၊ ၾကက္ဆင္အ သည္း၊ ၾကက္သား၊ ေရဘ၀ဲ၊ တူနာငါး၊ ငါးေသတၱာငါး၊ ေရခ်ိဳေရငံ ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ တို ့ဟူး၊ လူး/ဆပ္/ဂ်ံဳ စတဲ့ ေကာက္ႏွံစပါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏြားႏိုိ ့၊ ခ်ိစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ တို ့မွာ ဗီတာမင္ B12 ကို လံု ေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ C)
အရိုးသန္မာဖို ့၊ သြား ႏွင့္ ခံတြင္းက်န္းမာေစဖို ့၊ ေသြးေၾကာမ်ားပြင့္လန္းေစဖို ့၊ ကင္ဆာေ ရာဂါ မ်ား ကို တိုက္ ထုတ္ေစဖို ့၊ အေအးမိ ႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုး ကူးစက္ေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့ ႏွင့္ အေရျပား အသားအေရ ေကာင္းမြန္ေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာ မင္ C က မရွိမျဖစ္ ပါ။ ေရွာ က္/သံပုရာ/သံပရို/လိေမၼာ္ သီး စတဲ့ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္မ်ား၊ ကီ၀ီသီး၊ မာလကာသီး၊ ပန္းင ရုပ္ပြ၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး မ်ား၊ ကိုက္လံ၊ ဟင္းႏုနယ္ ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(ဘရိုကိုလီ)၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီ၊ အစိမ္းေရာင္ပဲသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ C ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ D)
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေစဖို ့၊ အရိုးသန္မာဖို ့၊ ဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားဖို ့၊ အာရံုေ ၾကာ ၾကြက္ သားေတြ အား ေကာင္းဖို ့၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းမြန္ေစဖို ့ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေဖာေ ယာင္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ D က မရွိမ ျဖစ္ပါ။ နံက္ေနေရာင္ျခည္၊ ငါးၾကီးဆီ၊ ပင္လယ္ငါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ကမာေကာင္၊ ငါး ဥ၊ ၾကက္ဥအႏွ စ္၊ ႏြားနို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား ႏွင့္ မႈိ တို ့မွာ ဗီတာမင္ D ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ E)
ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ ဦးေႏွာက္ေကာင္းေစဖို ့၊ ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈမွ ကာ ကြယ္နိုင္ဖို ့၊ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ ဆာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေစဖို ့၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳ လွပေစဖို ့၊ အသားအေရ ေခ်ာေမြ ့ေစဖို ့ႏွင့္ အရြယ္မတိုင္ခင္ မ်က္စိမႈန္ျခင္းမွ ကင္းေ၀း ဖို ့့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ E က မရွိမျဖစ္ပါ။ ဗာဒံေစ့/ေနၾကာေစ့/ဖရံုေစ့ စတဲ့ အခြံမာသီး အေ စ့အဆံမ်ား၊ သံလြင္ ဆီ ကဲ့ သို ့ဟင္းရြက္ဆီမ်ား၊ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္ စတဲ့ေကာက္ႏွံ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္/ပန္းေဂၚဖီ စိမ္း(ဘရိုကိုလီ) တို ့လို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ မ်ား၊ ေထာပတ္သီး၊ ပုစြန္ထုပ္ ႏွင့္ အဆီ မ်ားေသာငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ E ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါ တယ္။
(ေဖာလိပ္ အက္ဆစ္)
အရည္အေသြးေကာင္း ဆဲလ္သစ္မ်ားတည္ေဆာက္နိုင္ဖို ့၊ စိတ္ဖိစီးမႈေျပေပ်ာက္နိုင္ဖို ့၊ DNA ျမွင့္ တ င္ႏိုင္ဖို ့၊ ေသြးအားေကာင္း ေစဖို ့၊ သေႏၶသားက်န္းမာဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားျ ဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္ နိုင္ဖို ့၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားမွ ကင္း ေ၀းေ စဖို ့၊ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျ ခင္း မွ ကာကြယ္ဖို ့ အတြက္ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B9 က မရွိမျဖစ္ပါ။ သေဘၤာ/လိေမၼာ္/ ဂရိတ္ဖရု/စေတာ္ ဘယ္ရီ/ေထာပတ္သီးစတဲ့ သစ္သီးမ်ား၊ ဟင္းႏုနယ္/မုန္ညင္စိမ္း/မုန္ုလာရြက္/ကညြတ္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ေခၚ)ပဲေတာင့္ရွည္/ဗိုစားပဲသီး/ရံုးပတီသီး စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္မ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ေျမေထာက္ပဲ/ဂုန္ေ လွ်ာ္ေစ့/ဗာဒံေစ့ စတဲ့ အခြံမာသီးအေစ့အဆံ မ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေျပာင္းဖူး၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ နံနံ၊ beet root(ေခၚ)သၾကားမုန္လာ(ေခၚ)ေသြးနီေရာင္ အရည္ရႊမ္းတဲ့ မုန္လာဥနီအ၀ိုင္း၊ ပဲနီေလး၊ ပဲပင္ေပါက္ တို ့မွာ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္ကို လံုေလာက္ စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ဗီတာမင္ K)
ဦးေႏွာက္၊ ႏွလံုး စတဲ့ေသြးေၾကာမ်ား ေသြးခဲျခင္းမျဖစ္ေစဖို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ ဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား (ေခၚ)ဦးေႏွာက္ ဇရာ အၾကိဳေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့၊ အရိုးပြေရာ ဂါ ႏွင့္ ႏွ လံုးေရာဂါမွ ကာကြယ္နိုင္ဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ K က မရွိမျဖစ္ပါ။ ပင္စိမ္းရြက္/ကိုက္လံ/ဟင္းႏုနယ္/မုန္ ညင္း စိမ္း/ဆလတ္ရြက္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း/ကညြတ္ စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ၾကက္ သြန္ျမိတ္၊ ေဂၚဖီ၊ သခြားသီး၊ ငရုပ္သီးမႈန္ ့၊ ဥအႏွစ္ ႏွင့္ တရုပ္ဆီးသီးေျခာက္ တို ့မွာ ဗီတာမင္ K ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါ တယ္။
(နီအာစင္း)
နီအာစင္း(ေခၚ)ဗီတာမင္ B3 က အစားအစာမွ စြမ္းအင္အျဖစ္သို ့ ေျပာင္းလဲေပးရံုသာ မက၊ ကို္လက္ စ ထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့ခ် ေပးျခင္း၊ ေသြးထဲရွိသၾကား ပမာဏကိုမွ်တေ စျခင္း၊ အေရျပားေရာင္ တင္းျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊ နာတာရွည္ စိတ္ပ်ံ ့လြင့္ေရာဂါ၊ မွတ္ ဥာဏ္ခ်ိဳ ့ယြင္းျခင္း၊ အာခံတြင္းေရာင္ ရမ္းျခင္း၊ အလြန္အမင္း ေမာပမ္းႏြ မ္း နယ္ျခင္း တို ့မွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတ ယ္။ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္ စတဲ့ေကာက္ႏွံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို ့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္း မ်ား၊ ဗူး ဖရံု ဖရဲ သခြား ေထာပတ္ သီး သခြားေမႊးစတဲ့ အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ ရင္ပံုသား၊ ၀က္ေပါင္သား၊ သိုးသားအသည္း၊ ဘဲ၊ ငန္း၊ အမဲနံရိုး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ေျမေထာက္ပဲ၊ မႈိ၊ ပန္း ငရုပ္ပြအစိမ္းေရာင္၊ ကညြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိ မ္း၊ ေနၾကာေစ့၊ ပဲေထာပတ္၊ ေကာ္ဖီ တို ့မွာ နီအာစင္းကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
(ရီဗိုဖလာဗင္)
အေရျပားအဆီခမ္း ေျခာက္ေသြ ့ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းသားေျခာက္ေသြ ့ကြဲအက္ျခင္း၊ ခံတြင္း အပူကန္ နာမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း စတဲ့ ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္သာမက၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကိုယ္ပ စြမ္းအင္ ဓာတ္ျပဳမႈ လုပ္ငန္းစဥ္အတြက္ ရီဗိုဖလာဗင္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B 2 က မရွိ မျဖစ္ပါ။ ဟင္းႏုနယ္ မုန္ ညင္းစိမ္း မုန္လာရြက္ စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ မ်ား၊ ေကာက္ႏွံ၊ အသား၊ နို ့/ ခ်ိစ္ / ေထာပတ္ စတဲ့ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ဗာဒံေစ့၊ အမဲ သား၊ သိုးသား၊ ၀က္သား၊ အဆီမ်ားေသာငါး၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ အ က်က္ျပဳတ္ထားေသာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မႈိ၊ ႏွမ္းေစ့အျဖဴ၊ ကင္းပြန္(ျပည္ၾကီးငါး) တို ့မွာ ရီဗိုဖလာဗင္ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိ နိုင္ပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…မွ်ေ၀သည္)
Promise Pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook
ကိုမ်ဳိး(lwanmapyay.blogspot.com) လြမ္းမေျပ သုတရပ္၀န္း | Facebook