ဌက္ေပ်ာမ်ိဳးစံု အာနိသင္အဖံုဖံု

၁၂-ရာသီပတ္လံုး ေဖာေဖာသီသီ ရရွိႏိုင္ေသာ အသီးအမ်ိဳးအစား မ်ားထဲတြင္ ဌက္ေပ်ာသီးလဲ တစ္မ်ိဳး အပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာ သီးရဲ ့အားသာခ်က္က အျခားေသာ သစ္သီးမ်ားႏွင့္ ယွဥ္ၾကည့္ပါလွ်င္ ကရိကထမမ်ားဘဲ၊ အလြယ္တကူအခြံႏႊာ၍ စား သံုး ႏိုင္ျပီး၊ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အထူးတလည္ သိမ္းဆည္းထား ရန္ မလိုအပ္ပါဘူး။ ေနရာေဒသမေရြး၊ အခ်ိန္အခါမေရြး ဗိုက္ဆာ တဲ့ အခ်ိန္တိုင္း အခြံႏႊာစားရံုမွ်ျဖင့္ ဆာေလာင္မႈကို လြယ္ကူ စြာေျဖရွင္းနိုင္ပါတယ္။ အစာေၾကညက္ လြယ္တာေၾကာင့္ အရြယ္ ၃-ပါး မ ေရြး စားသံုးနိုင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးႏွင့္ ဓာတ္မ တည့္ေသာ ကေလးမွာလည္း မရွိသေလာက္ အလြန္ရွားပါတယ္။

က်န္းမာေရးရႈ ေထာင့္က ၾကည့္တဲ့အခါမွာ “ဌက္ေပ်ာသီးတစ္ေန႕တစ္လံုးစား… ေဒါက္တာ ေတြနဲ႕ ေ၀းေ၀းသြား...” “ နံက္ သေဘၤာ…ည ဌက္ေပ်ာ” လို႔ ဆိုထားျပန္ပါတာေၾကာင့္ ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးတိုင္း စားေပးသင့္ပါတယ္။
ဌက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္အ ေျပာက္မ်ားေလ၊ ရင့္မွည့္တဲ့ဌက္ေပ်ာျဖစ္တာေၾကာင့္ အနံ ့ အရသာ အာာနိ သင္ ပိုေကာင္းေလပါဘဲ။ ျမန္မာျပည္မွာ ဖီးၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ဆင္အံ၊ နံ ့သာပု၊ ဌက္ေပ်ာခ်ဥ္၊ ေရႊနီဌက္ေပ်ာ၊ ရခိုင္၊ ၀က္မလြတ္ စတဲ့ ဌက္ေပ်ာမ်ိဳးစံုလင္ လွသလို၊ ထိုအမ်ိဳးအစား တစ္မ်ိဳးခ်င္းစီအလိုက္ အာနိသင္အမ်ိဳးမ်ိဳးစီ ပါရွိေနပါ တယ္။

(ဖီးၾကမ္း ဌက္ေပ်ာ)

ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူမ်ားသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ သုက္ဓာတ္ အသားဓာတ္ ပြားေစပါတယ္။ လူကို၀ျဖိဳးေစပါ တယ္။ ေက်ာင္းေနရြယ္ကေလးမ်ားကို ဖီးၾကမ္း ဌက္ေပ်ာသီး ၁-လံုး ႏွင့္ လၻက္ရည္ဇြန္းစာပမာဏ ရွိေသာ ပင္စိမ္းရြက္သတၱဳရည္ ၁-ဇြန္းကို သမေအာင္ေရာ၍ ေန ့စဥ္ေကြ်းျခင္းျဖင့္ ဦးေႏွာက္ဖြံ ့ျဖိဳးျပီး မွတ္ဥာဏ္ ထက္သန္ေစပါတယ္။ အသက္ရွည္၍ ခြန္အား တိုးပြားေစရန္အတြက္ ဌက္ေပ်ာသီးကို ပ်ား ရည္မွာ စိမ္ႏွစ္၍စားေပး ပါ။ နာတာရွည္ေခ်ာင္းဆိုးသူမ်ားမွာ ဖီးၾကမ္းဌက္ေပ်ာကို ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ႏွင့္တို ့စားပါက သလိပ္ထြက္လာျပီး ေခ်ာင္းေျခာက္ ဆိုးျခင္းကို ပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ မီးေလာင္ဒဏ္ရာမ်ား အတြက္ ဖီးၾကမ္းဌက္ေပ်ာသီး မွည့္ အံုေပးျပီး၊ ဌက္ေပ်ာဖက္ခင္း၍ အိပ္ပါ။ (ဖီးၾကမ္းဌက္ေပ်ာပင္၏ ပင္စည္ကို မုန္ ့ဟင္းခါးဟင္း ရည္ခ်က္ရန္ မ သင့္ေတာ္ပါ၊ အရသာ ခါးတတ္ပါတယ္)

(သီးေမႊး ဌက္ေပ်ာ)

ခႏၶာကိုယ္ၾကြက္သားေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေပးတဲ့အျပင္၊ ခြန္အားျဖစ္ေစျပီး လန္းဆန္းတက္ၾကြမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ၀မ္းေလကို ခ်ဳပ္ေစပါတယ္။ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ သုက္ဓာတ္ ပြားေစပါတယ္။ ေရဆာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္းကို ေျဖသိမ့္ေပးပါ တယ္။ ျခင္ကိုက္၍ ယားယံျခင္း၊ အဖုအပိန္ ့ထြက္ျခင္း ႏွင့္ ေရာင္ရမ္းျခင္းမ်ားကို
သီးေမႊးငွက္ေပ်ာသီးအခြံႏွင့္ ပြတ္ေပးပါက၊ ယူပစ္သလို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။ ထို ့ျပင္ သြား၀ါေနသူ မ်ားလည္း ထိုဌက္ေပ်ာခြံျဖင့္ သြားမ်ားကို ပြတ္တိုက္ေပးပါ။

(ဆင္အံ ဌက္ေပ်ာ)

ေအးျပီးခ်ိဳေသာ အရသာရွိတဲ့အျပင္ အနည္းငယ္ဖန္ပါတယ္။ လူကို၀ေစပါတယ္။ သုက္ဓာတ္ ပြားေစပါတယ္။ သည္းေျခေရာဂါမ်ား ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ ရွိသူမ်ားအတြကင္ အထူးသင့္ေတာ္ပါတယ္။

(နံ ့သာပု ဌက္ေပ်ာ)

ခ်ိဳ၍ေအးပါတယ္။ ႏွလံုးအားေကာင္းေစပါတယ္။ ေရဆာျခင္း ႏွင့္ ေအာ့အန္ျခင္းကို ေျဖသိမ့္ေပးပါတယ္။ သုက္ဓာတ္ပြားေစ ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ အဆာေၾကညက္ခဲ၍ အဆာအိမ္ေ၀ဒနာသည္မ်ား မစားသင့္ပါဘူး။

(ဌက္ေပ်ာခ်ဥ္)

ေသြးကို ေအးေစတတ္ပါတယ္။ ေလကိုၾကြေစတာေၾကာင့္ ေလမလည္သူမ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္။ အမ်ိဳးသား အမ်ိဳးသမီးေရာဂါ မ်ားႏွင့္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာခ်ဥ္က ခႏၶာကိုယ္ၾကြက္သားမ်ားကို က်စ္လစ္ေစပါတယ္။ကိုယ္ခႏၶာ၀ျဖိဳးသူမ်ား မၾကာခဏ စားေပးသင့္ပါတယ္။

(ေရႊနီ ဌက္ေပ်ာ)

ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ႏွလံုးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေလကိုပြေစတာေၾကာင့္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ရွိသူမ်ား မစား သင့္ပါဘူး။

(ရခိုင္ဌက္ေပ်ာ)

ေရသီလံ လို ့လည္းေခၚပါတယ္။ ေသြးကိုေၾကေစတဲ့အျပင္၊ ေလကိုပါ ေၾကေစပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာကို က်ေစပါတယ္။ ရခိုင္ဌက္ေပ်ာပင္၏ အသီးသာမက၊ အျမစ္၊ ပင္စည္၊ အပြင့္၊ အရြက္ အားလံုးကလည္း ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာကို က်ေစတဲ့ အစြမ္း သတၱိရွိတာေၾကာင့္ ၄င္းတို ့၏ သတၱဳရည္ကို တစ္ခါေသာက္လွ်င္
ဟင္းစားဇြန္း ၁-ဇြန္းျဖင့္ တစ္ေန ့ ၂-ၾကိမ္ မွန္မွန္ေသာက္ ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကိုလက္စထေရာမ်ား က်ေစပါ တယ္။ (ရခိုင္ဌက္ေပ်ာပင္၏ ပင္စည္ျဖင့္ မုန္ ့ဟင္းခါး ဟင္းရည္ခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္)

(၀က္မလြတ္ ဌက္ေပ်ာ)

အပူျငိမ္းေစျပီး၊ ေသြးေလကိုေက်ေစပါတယ္။ ခြန္အားျပည့္ေစပါတယ္။ ႏွလံုးကိုျငိမ္ေစ၍ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါသည္မ်ား၊ လည္ ပင္းၾကီး ေ၀ဒနာသည္မ်ား၊ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားျဖစ္သူမ်ားႏွင့္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။

မွတ္ခ်က္။

(၁) မည္သည့္ ဌက္ေပ်ာပင္မဆို၊ အူတိုင္ကို ေက်ာက္ဖရံုသီးျဖင့္ ေဖ်ာ္ရည္လုပ္ေသာက္ပါက ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးအိမ္၊ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ေ၀ဒနာ ႏွင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ (၂) ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္မ်ား
ဌက္ေပ်ာသီးကို ေလ်ာ့စား သင့္ျပီး၊ grapefruit သီးျဖင့္ တြဲဖက္၍ စားသင့္ပါတယ္။ (၃) အကယ္၍ ခ်ိဳ႔ ကေလးငယ္ မ်ားမွာ၊ ေမြးရာပါ ဌက္ေပ်ာသီးႏွင့္ ဓာတ္မတဲ့ေရာဂါ ပါလာပါက ေျဖေဆးအျဖစ္ ၾကက္သြန္ျဖဴေကြ်းေပးႏိုင္ပါတယ္။ (၄) နွင္းဆီပန္းအပင္သန္စြမ္း၍ အပြင့္ၾကီးၾကီး ပြင့္ေစႏိုင္ရန္အတြက္ အပင္၏ေအာက္ေျခအျမစ္တြင္ ဌက္ေပ်ာ ခြံျမွပ္ႏွံကာ၊ ေျမၾသဇာအျဖစ္ေကာင္းစြာ အသံုးခ်ႏိုင္ပါတယ္္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)

promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...