ေႏြရာသီ အုန္းစိမ္းရည္ ေသာက္ျခင္းအက်ိဳး
ေရွ႕လူႀကီး မ်ားသည္ ေႏြရာသီ ေရာက္လာေသာ အခါ ေက်ာက္၊ ဝက္သက္ စေသာ အပူကန္၊ အပူငုပ္ ေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ႏိုင္ရန္ အသားမ ရင့္ ေသးေသာ အုန္းစိမ္းရည္ကို တိုက္ေလ့ ရွိသည္။ အသား တည္ခါစ ဇြန္းျခစ္ဟု ေခၚဆိုေသာ အုန္းစိမ္း ရည္သည္ အုန္းေျခာက္ရည္ ႏွင့္မတူ ဆန္႔က်င္ ဘက္ ျဖစ္သည္။ အက်ဳိးသြား မွာလည္းမတူ။ အုန္းေျခာက္ရည္ ေသာက္လွ်င္ အပူကန္ျခင္း၊ ေခါင္း ကိုက္ျခင္း၊ ယားနာမ်ား ထျခင္း စေသာ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ခံစားရေလ့ ရွိသည္။
အုန္းစိမ္းရည္ႏွင့္ အုန္းေျခာက္ရည္ မတူ ညီေသာ ျခားနားခ်က္မွာ အုန္းရည္ေပၚတြင္ အဆီမ်ား ေဝ့ေနလွ်င္ အုန္းေျခာက္ရည္ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ အရသာ မွာ အခ်ဳိႏွင့္ အငန္ ေရာစပ္ေနသည္။ ေလသလပ္ ထားလွ်င္ ခဏ အတြင္း အခ်ဥ္ဓာတ္ေပါက္ သြားေလ့ ရွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရွးက ေဆးဆရာႀကီး မ်ားက ေက်ာက္၊ ဝက္သက္ ေရာဂါမ်ား ကုသရာတြင္ အုန္းစိမ္း ရည္ ခ်က္ခ်င္းမရ ႏိုင္ပါက နတ္အုန္းသီး ကဲ့သို႔ အုန္းေျခာက္ ရည္ ကို ယူၿပီး မီးျဖင့္ ဆူပြက္ေအာင္ က်ဳိကာ ေဆးႏွင့္ ေရာတိုက္ေလ့ ရွိသည္။
စာေရးသူသည္ အလြန္ ပူျပင္းေသာ ေႏြရာသီ တစ္ခုတြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွ ျမစ္တစ္ဖက္ကမ္း သို႔ကူးၿပီး သန္လ်င္ၿမိဳ႕ရွိ ေက်ာက္တန္း ေရလယ္ဘုရား သို႔ သြားခဲ့ဖူးသည္။ ေက်ာက္တန္း ေရလယ္ဘုရား ၏ တစ္ဖက္ကမ္းတြင္ ခိုလံႈစရာ အရိပ္မရွိ၊ ေနကလည္း ပူျပင္း ေနခ်ိန္တြင္ အရိပ္မိုး ေပးထား ေသာ အုန္းစိမ္း အခိုင္လိုက္ကို ခ်က္ခ်င္း ေဖာက္ၿပီး ေသာက္ရန္ ေရာင္းခ်ေသာ ဆိုင္ေလးမ်ားကို ေတြ႕ရသည္။ ဆိုင္ရွင္ အမ်ဳိးသမီးက ''ေနပူထဲက လာရင္ ေရခဲေရ မေသာက္နဲ႔ အပူငုပ္ၿပီး လည္ေခ်ာင္း နာလိမ့္မယ္။ အုန္းစိမ္း ရည္ ေသာက္၊ အပူၿငိမ္းတယ္ '' ဟု ေျပာသျဖင့္ အုန္းစိမ္းရည္ တစ္လံုးကို ပိုက္တပ္ၿပီး စုပ္ေသာက္ လိုက္ ေသာအခါ ရင္တြင္းမွ ေအးသြားၿပီး အားရွိသြား သကဲ့သို႔ ခံစားရ ပါသည္။
ဂ်ပန္ေခတ္ ေဆးဝါး ရွားပါးေသာ ကာလက အားျပတ္ေသာ လူနာမ်ား၊ ဝမ္းေလွ်ာ၊ ဝမ္းပ်က္ေသာ လူနာ မ်ားကို ဂလူးကို႔စ္ အခ်ဳိရည္ မရွိသျဖင့္ အုန္းစိမ္းကို ထိပ္မွ ၾကြက္ၿမီးျဖဳတ္ၿပီး အပ္စိုက္ကာ အေၾကာေဆး အျဖစ္ သြင္းေပး ရသည္ဟု ဖတ္ရဖူးသည္။ အုန္းစိမ္းရည္ ၏ အစြမ္း သတၱိမွာ အေနာက္တိုင္း ဆရာဝန္မ်ား ကပင္ အသိအမွတ္ျပဳ သံုးစြဲၾက ရသည္။ အုန္းသီး၏ ထူးျခားခ်က္ မ်ားမွာ အတြင္း၌ ရွိေနေသာ အုန္းရည္ သည္ မခြဲမေဖာက္ သမွ် ကာလပတ္လံုး ခန္းသြားသည္ဟု မရွိ၊ ခ်ဥ္သြားသည္ ဟူ၍လည္း မရွိေပ။
ယခုအခါ လူေန ထူထပ္ေသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အပူရွိန္ ျမင့္တက္လာ သျဖင့္ Heat Stroke ေခၚအပူရွပ္ ၍ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္းတို႔ အျဖစ္မ်ားေသာ ရာသီျဖစ္သည္။ ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါမ်ားလည္း အျဖစ္မ်ားသည္။ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ မီးယပ္ျဖဴဆင္း ေရာဂါ၊ ေသြးဆင္း လြန္ ေသာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေလ့ ရွိသည္။ ထိုကဲ့သို႔ အပူကန္၊ အပူငုပ္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အုန္းစိမ္းရည္ ကို ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အမ်ဳိးသား လူႀကီးမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိေသာ ဆီး က်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အုန္းစိမ္း ရည္သည္ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္ဝၿပီး အပူၿငိမ္း ႐ံုသာမက အ႐ိုးအဆစ္၊ အရြတ္၊ ၾကြက္သားမ်ားပါ ေကာင္းေစ ႏိုင္ေသာ အာနိသင္ အထူးရွိသည္။
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
Yadanarpon Daily
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အုန္းစိမ္းရည္ႏွင့္ အုန္းေျခာက္ရည္ မတူ ညီေသာ ျခားနားခ်က္မွာ အုန္းရည္ေပၚတြင္ အဆီမ်ား ေဝ့ေနလွ်င္ အုန္းေျခာက္ရည္ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ အရသာ မွာ အခ်ဳိႏွင့္ အငန္ ေရာစပ္ေနသည္။ ေလသလပ္ ထားလွ်င္ ခဏ အတြင္း အခ်ဥ္ဓာတ္ေပါက္ သြားေလ့ ရွိသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေရွးက ေဆးဆရာႀကီး မ်ားက ေက်ာက္၊ ဝက္သက္ ေရာဂါမ်ား ကုသရာတြင္ အုန္းစိမ္း ရည္ ခ်က္ခ်င္းမရ ႏိုင္ပါက နတ္အုန္းသီး ကဲ့သို႔ အုန္းေျခာက္ ရည္ ကို ယူၿပီး မီးျဖင့္ ဆူပြက္ေအာင္ က်ဳိကာ ေဆးႏွင့္ ေရာတိုက္ေလ့ ရွိသည္။
စာေရးသူသည္ အလြန္ ပူျပင္းေသာ ေႏြရာသီ တစ္ခုတြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွ ျမစ္တစ္ဖက္ကမ္း သို႔ကူးၿပီး သန္လ်င္ၿမိဳ႕ရွိ ေက်ာက္တန္း ေရလယ္ဘုရား သို႔ သြားခဲ့ဖူးသည္။ ေက်ာက္တန္း ေရလယ္ဘုရား ၏ တစ္ဖက္ကမ္းတြင္ ခိုလံႈစရာ အရိပ္မရွိ၊ ေနကလည္း ပူျပင္း ေနခ်ိန္တြင္ အရိပ္မိုး ေပးထား ေသာ အုန္းစိမ္း အခိုင္လိုက္ကို ခ်က္ခ်င္း ေဖာက္ၿပီး ေသာက္ရန္ ေရာင္းခ်ေသာ ဆိုင္ေလးမ်ားကို ေတြ႕ရသည္။ ဆိုင္ရွင္ အမ်ဳိးသမီးက ''ေနပူထဲက လာရင္ ေရခဲေရ မေသာက္နဲ႔ အပူငုပ္ၿပီး လည္ေခ်ာင္း နာလိမ့္မယ္။ အုန္းစိမ္း ရည္ ေသာက္၊ အပူၿငိမ္းတယ္ '' ဟု ေျပာသျဖင့္ အုန္းစိမ္းရည္ တစ္လံုးကို ပိုက္တပ္ၿပီး စုပ္ေသာက္ လိုက္ ေသာအခါ ရင္တြင္းမွ ေအးသြားၿပီး အားရွိသြား သကဲ့သို႔ ခံစားရ ပါသည္။
ဂ်ပန္ေခတ္ ေဆးဝါး ရွားပါးေသာ ကာလက အားျပတ္ေသာ လူနာမ်ား၊ ဝမ္းေလွ်ာ၊ ဝမ္းပ်က္ေသာ လူနာ မ်ားကို ဂလူးကို႔စ္ အခ်ဳိရည္ မရွိသျဖင့္ အုန္းစိမ္းကို ထိပ္မွ ၾကြက္ၿမီးျဖဳတ္ၿပီး အပ္စိုက္ကာ အေၾကာေဆး အျဖစ္ သြင္းေပး ရသည္ဟု ဖတ္ရဖူးသည္။ အုန္းစိမ္းရည္ ၏ အစြမ္း သတၱိမွာ အေနာက္တိုင္း ဆရာဝန္မ်ား ကပင္ အသိအမွတ္ျပဳ သံုးစြဲၾက ရသည္။ အုန္းသီး၏ ထူးျခားခ်က္ မ်ားမွာ အတြင္း၌ ရွိေနေသာ အုန္းရည္ သည္ မခြဲမေဖာက္ သမွ် ကာလပတ္လံုး ခန္းသြားသည္ဟု မရွိ၊ ခ်ဥ္သြားသည္ ဟူ၍လည္း မရွိေပ။
ယခုအခါ လူေန ထူထပ္ေသာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အပူရွိန္ ျမင့္တက္လာ သျဖင့္ Heat Stroke ေခၚအပူရွပ္ ၍ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္းတို႔ အျဖစ္မ်ားေသာ ရာသီျဖစ္သည္။ ဆီးပူ၊ ဆီးေအာင့္ ေရာဂါမ်ားလည္း အျဖစ္မ်ားသည္။ အမ်ဳိးသမီး မ်ားတြင္ မီးယပ္ျဖဴဆင္း ေရာဂါ၊ ေသြးဆင္း လြန္ ေသာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေလ့ ရွိသည္။ ထိုကဲ့သို႔ အပူကန္၊ အပူငုပ္ ေရာဂါမ်ားအတြက္ အုန္းစိမ္းရည္ ကို ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အမ်ဳိးသား လူႀကီးမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိေသာ ဆီး က်ိတ္ေရာင္ ေရာဂါကိုလည္း သက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အုန္းစိမ္း ရည္သည္ အာဟာရဓာတ္ ၾကြယ္ဝၿပီး အပူၿငိမ္း ႐ံုသာမက အ႐ိုးအဆစ္၊ အရြတ္၊ ၾကြက္သားမ်ားပါ ေကာင္းေစ ႏိုင္ေသာ အာနိသင္ အထူးရွိသည္။
ၾကည္ျမင့္လြင္ (မုျဒာ)
Yadanarpon Daily
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+