နာတာရွည္နာက်င္မႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္းကို သက္သာေစမယ့္ အစားအစာမ်ား
Health Updates Journal No. 89
အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္းဟာ အျပင္းအထန္ နာက်င္ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ေဖာင္းကားေရာင္ ရမ္းေနျခင္းနဲ႔ အဆစ္မ်ား ေတာင့္တင္းေနျခင္းေတြကို ခံစားရတဲ့အေျခအေနတစ္ရပ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရာဂါအမ်ိဳးအစားေပါင္း ၁၀၀ေက်ာ္ေလာက္ ရွိေနေပမယ့္ အျဖစ္အမ်ားဆံုးကေတာ့ osteoarthritis,OA လို႔ေခၚတဲ့ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွာကိုပဲ OA ျဖစ္ပြားသူ ၂သန္းခြဲေလာက္ ရွိေနတယ္လို႔ က်န္းမာေရး အာဏာပိုင္မ်ားက ထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။ ဒီေရာဂါကို လံုး၀ေပ်ာက္ကင္း ေအာင္ မကုသႏိုင္ေသးေပမယ့္ ကုသမႈပံုမွန္ခံယူျခင္း၊ အစားအေသာက္နဲ႔ ေနထိုင္မႈပံုစံ မွန္ကန္ျခင္း ေတြက သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီထဲကမွ စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာေတြကို တင္ျပေပးလိုပါတယ္။
ငါး- ေဆာ္လမြန္၊ ငါးကြန္းရွပ္ သို႔မဟုတ္ trout လို႕ေခၚတဲ့ ေရခ်ိဳငါး တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး
အနည္းဆံုး တစ္ေန႔ကို တစ္တံုးကေန သံုးတံုးေလာက္အထိ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ အဲဒီငါးေတြမွာ ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ေနတဲ့ အိုမီဂါသံုးအဆီဓာတ္ေၾကာင့္ နာတာရွည္ နာက်င္မႈေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဗီတာင္မင္ဒီ ပါ၀င္မႈကလည္း အဆစ္အျမစ္ေတြ ေဖာင္းကားျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။
ပိုက္ဆံေလွ်ာ္ပင္ေစ့အဆီ (flaxseed oil)
စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္းခန္႔ေလာက္ဟာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ နာက်င္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ စားသံုးေပးျခင္းဟာလည္း သက္သာေစသလို လိမ္းက်ံေပးရင္လည္း နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ သူ႕မွာပါ၀င္တဲ့ alpha linolenic အက္ဆစ္နဲ႔ lignans ေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အာနိသင္ေတြရွိေနပါ တယ္။
နႏြင္း
နႏြင္းဟာ အာရွႏိုင္ငံတိုင္းရဲ႕ အစားအစာေတြမွာ မပါမျဖစ္ပါ၀င္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ ျဖစ္ပါတယ္။OAကိုေရာ၊ ေလးဖက္နာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ ေရာဂါကိုေရာ ေရာင္ရမ္းမႈကိုသက္သာေစပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္း
လက္ဖက္စိမ္းမွာပါ၀င္တဲ့ ေပၚလီဖီေနာနဲ႕ flavonoids ဟာ ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ေလးဖက္နာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါမွာဆိုရင္ လက္ ဖက္စိမ္းက ေရာင္ရမ္းမႈကိုေရာ၊ နာက်င္ကိုက္ခဲမႈကိုပါ သက္သာေစပါတယ္။
ခ်ယ္ရီသီး
ခ်ယ္ရီသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းဟာ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစပါတယ္။ ခ်ိဳျမျမ အရသာရွိၿပီး စြဲမက္ဖြယ္ အနီေရာင္အသီးေလးမွာပါ၀င္တဲ့ anthocyanin ေၾကာင့္ ႂကြက္သားနာက်င္မႈ ေတြနဲ႔ အဆစ္ေတာင့္တင္းျခင္းေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
သက္ကို
ref: medindia
Health Updates Journal