စပါးလင္ ငါးနီတူသုပ္နဲ႔ စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္



ျမန္မာႏွစ္သစ္ အခါသမယမွာ အားလံုးေသာ စာဖတ္ပရိတ္သတ္မ်ားနဲ႔ ျမန္မာတုိင္း(မ္)က အဖြဲ႕သား အားလံုးကုိ စိတ္၏ ခ်မ္းသာျခင္း၊ ကုိယ္၏ က်န္းမာျခင္းနဲ႔ ျပည့္စံုပါေစလုိ႔ အရင္ဆံုး ဆုေတာင္းလုိက္ပါတယ္။

သႀကၤန္အတြင္းမွာ အားလံုးလည္း အနားရခဲ့ၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ၿဖိဳးတုိ႔မိသားစုကေတာ့ ထုိင္းႏိုင္ငံဘက္ကုိ ခရီးထြက္ျဖစ္တာမို႔ ခရီးစဥ္တစ္ေလွ်ာက္ ထုိင္းဟင္းေတြကုိ ေလ့လာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း ထက္ ျပင္ဆင္ပံု၊ တင္ျပပံု၊ ေရာင္းခ်ပံုေလးေတြပါ။ အပန္းေျဖခရီးဆိုေပမယ့္ စပ္စုလုိ စိတ္ကေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း တားမရပါဘူး။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္နဲ႔ ႐ိုးရွင္းတဲ့အသြင္အျပင္ ဒါမွမဟုတ္ အႏုပညာ ဆန္ဆန္ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ထုိင္းဟင္းပြဲေတြဟာ စိတ္၀င္စားစရာ ေကာင္းလွပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး သူတို႔က ဆီေတြအမ်ားႀကီး မျမင္ေအာင္ ျပင္ထားတတ္ပါတယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ စားၿပီးရင္း စားျဖစ္သြားပါ တယ္။ ေနာက္ၿပီး ထိုင္းစားေသာက္ဆုိင္ေတြရဲ႕ မီႏူးမွာ ပံုမွန္ ျမင္ေတြ႕ေနက်မဟုတ္တဲ့ ဟင္းေလးေတြ ကုိ ျမည္းစမ္း ျဖစ္ပါတယ္။ ရာသီဥတုကပူေတာ့ ထိုင္းအစား အေသာက္ေတြထဲက အသုပ္ေလးေတြ ကုိပဲ ေရြးစားျဖစ္တာ မ်ားပါတယ္။ အသုပ္ေတြက ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ ဆုိေတာ့ ခံတြင္းေတြ႕ တာေပါ့ေလ။ ႀကိဳက္မိတဲ့ အသုပ္ေလးေတြကုိ ျပန္ၿပီး မွ်ေပးလုိက္တယ္ေနာ္။ အားလံုးလည္း ေႏြအပူမွာ ခံတြင္းပ်က္ေနရင္ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ အသုပ္ေလးေတြနဲ႔ ထမင္းၿမိန္တာေပါ့။

ေနာက္တစ္ခုက စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္နည္းေလးပါ။ လုပ္ရတာလြယ္သလုိ ေသာက္လုိက္ရင္လည္း ရင္ကုိေအးၿပီး ေခါင္းၾကည္ေစပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္လုပ္ထားတဲ့ စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္ က ေသာက္လုိ႔ေကာင္းပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး သူ႔ကုိ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ၿပီး သိမ္းထားရင္ ႏွစ္ရက္ေလာက္ အထားခံပါတယ္။

စပါးလင္နဲ႔ ငါးနီတူသုပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား (ေလးဦးစာ)

စပါးလင္ ၃ ေခ်ာင္း
ပုစြန္ေျခာက္အေကာင္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ (၃၀ ဂရမ္)
ငါးနီတူေၾကာ္ၿပီးသား စားပြဲဇြန္း ၃ ဇြန္းခြဲ (၃၅ ဂရမ္)
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ
ေရွာက္ရြက္ ၃ ရြက္
ေျမပဲ (စလံုးစခု) စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သံပရာသီး တစ္၀က္ နံနံပင္ လက္တစ္ဆုပ္စာ

Dressing အတြက္

မန္က်ည္းရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သံပရာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
သၾကား စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၂ ဇြန္း
င႐ုတ္သီး အက်က္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ -၂ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု

Dressing အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြအားလံုးကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲမွာ ထည့္ၿပီး သၾကားမ်ားေပ်ာ္သည္
အထိ ေမႊပါ။ ၿပီးရင္ သတ္သတ္ဖယ္ထားၿပီး စားခါနီးမွ အသုပ္ေပၚေလာင္းထည့္ၿပီးသုပ္ပါ။ နံနံပင္ ကုိေရေဆး၊ ေရစစ္၊ ေရေျခာက္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ အရြက္ေလးေတြကုိ ေႁခြၿပီး အသုပ္သုပ္ၿပီးတဲ့
အခါ အေပၚကေနျဖဴးဖုိ႔ ဖယ္ထားၿပီး က်န္တဲ့အ႐ိုးေတြကုိေတာ့ ပါးပါးလွီးၿပီး အသုပ္သုပ္ဖုိ႔ အတြက္
ဖယ္ထားပါ။ စပါးလင္ကုိလည္း ေရေဆး၊ အခြံၾကမ္းေတြခြာၿပီး ထိပ္ကုိ ျဖတ္ပါ။ ၿပီးတဲ့အခါ အျဖဴေရာင္ႏုႏုအပုိင္းကုိ ပါးပါးေလးလွီးၿပီး ဖယ္ထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ကုိလည္း ပါးပါးလွီးပါ။ သံပရာသီးကုိ ပါးပါးေလးလွီးၿပီး အေစ့ထုတ္ကာ ဖယ္ထားပါ။ သူ႔ကုိလည္း စားခါနီး dressing အရည္ထည့္ၿပီးမွ ထည့္ကာ ႏွံ႔ေအာင္ ေမႊပါ။ အရင္ထည့္ထားရင္ အသုပ္ ခါးသြားတတ္ပါတယ္။

အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ေတာ့ အသုပ္မွာပါတ့ဲ ပစၥည္းေတြ အားလံုးကုိ ဇလံုတစ္ခုထဲထည့္၊ ေနာက္ dressing အရည္ဆမ္း၊ သံပရာသီးစိတ္ေလးေတြထည့္ၿပီး ႏွံေအာင္ နယ္ေပးၿပီးရင္ စားလုိ႔ရပါၿပီ။ ငါးပိေကာင္ေၾကာ္တို႔၊ ငါးေၾကာ္တို႔နဲ႔ တြဲစားလုိ႔လိုက္ပါတယ္။

စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္ ေအးေအးေလး
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား(ေလးဦးစာ)

စပါးလင္ႀကီးႀကီး ၆ ေခ်ာင္း
သၾကား စားပြဲဇြန္း ၆ ဇြန္း (အခ်ဳိမႀကိဳက္ရင္ ေလွ်ာ့ထည့္လုိ႔ရပါတယ္)
ေရ ၂ လီတာ

ျပင္ဆင္ပံု

စပါးလင္ေတြကုိ ေရေဆးၿပီး ထိပ္ျဖတ္ကာ အေပၚက အရင့္ေတြကုိ ဖယ္ေပးပါ။ အျဖဴေရာင္အပုိင္းေပၚ လာၿပီဆုိရင္ ၉ - ၁၀ လက္မ အရွည္ေလာက္ျဖတ္ၿပီး ႏွစ္ျခမ္း အရွည္လုိက္ျခမ္းပါ။ ေနာက္ အျဖဴေရာင္ အပုိင္းကုိ င႐ုတ္က်ည္ေပြ႕ ဒါမွမဟုတ္ ဓားျပားနဲ႔ နာနာေလးထုၿပီးေၾကေအာင္ေျခပါ။ ၿပီးရင္ ေရထည့္ထားတဲ့ အုိးထဲကို စပါးလင္မ်ားကုိ ထည့္ၿပီးက်ဳိပါ။ ေရဆူလာၿပီဆုိရင္ မီးကုိ ေလွ်ာ့ကာ မီးေအးေအးေလးျဖင့္ ႏွပ္ထား ပါ။ တစ္နာရီခြဲ ေလာက္ဆုိရင္ စပါးလင္ကအရည္ေတြလည္း ေတာ္ေတာ္္ေလး ေပ်ာ္၀င္သြားမွာပါ။ ေရလည္း စိမ္းဖန္႔ဖန္႔အေရာင္ ေျပာင္းလာပါလိမ့္မယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ သၾကားထည့္ၿပီး ေပ်ာ္ေအာင္ ေမႊပါ။ ၿပီးတဲ့အခါ မီးဖုိေပၚမွခ်ကာ အေအးခံၿပီး ေရခဲေလးနဲ႔ေရာၿပီး ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။

Myanmar Times

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...