ဝိုင္နီေသာက္ျခင္းက သြားက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳႏုိင္
အနီေရာင္ဝိုင္ ေသာက္သံုးျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဆက္စပ္မႈ ရွိမရွိ အျငင္းပြားစရာမ်ား ေရ ရွည္ ျဖစ္ေပၚေနေသာ္လည္း ေနာက္ထပ္ေတြ႕ရွိမႈအသစ္ တစ္ခုက ဝိုင္နီသည္ သြားမ်ားအတြက္ ေကာင္း က်ိဳး ျဖစ္ေပးေစေၾကာင္း ညႊန္ျပလွ်က္ ရွိသည္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ ေန႔စဥ္ဝိုင္နီတစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္ သင့္ေၾကာင္း သုေတသီအခ်ိဳ႕က ညႊန္းဆိုဖူးသလို ယခုတစ္ဖန္ ဝိုင္နီတြင္ ဘက္တီးရီးယား တိုက္ဖ်က္မႈ စနစ္တစ္ခု ပါဝင္ၿပီး သြားမ်ား ခုိင္ခံ့တည္ၿမဲေရးအတြက္ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစေၾကာင္း သုေတသီ အခ်ိဳ႕က ေထာက္ခံလာခဲ့သည္။
စပိန္အမ်ိဳးသား သုေတသန ေကာင္စီမွ ေဒါက္တာ မာရီယာ ဗစ္တိုးရီးယား မိုရီႏို အာရီဘက္စ္ႏွင့္ လုပ္ေဖာ္ ကိုင္ဖက္မ်ားက ဝိုင္နီကို ပံုမွန္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သြားမ်ားတြင္ အေခါင္းေပါက္မ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေထာက္ခံခဲ့ၾကသည္။ သြား၌ အေခါင္းေပါက္မ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းႏွင့္ သြားမ်ား ဆံုးရံႈးျခင္းတို႔ကို ကမာၻ႕လူဦးေရ၏ (၆၀)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၉၀)ရာခုိင္ႏႈန္းၾကား ႀကံဳေတြ႕ေနၿပီး ယင္း အတြက္ အေျဖသည္ အနီေရာင္ဝိုင္ကို ပံုမွန္မွီဝဲ ေသာက္သံုးျခင္းပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ အာရီဘက္စ္ က ဆိုသည္။ အစားအေသာက္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားသည္ ခံတြင္းတြင္ ရွိေနသည့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ားႏွင့္ေပါင္းစပ္ကာ အားေကာင္းခိုင္မာသည့္ အဖ်က္ဘက္တီးရီးယား တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚ လာၿပီး ယင္းက အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ထုတ္ေပးကာ သြားမ်ားကို ပ်က္စီးေစသည္။
သြားတိုက္ေဆးႏွင့္ အျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ယင္းကို တားဆီးႏုိင္ေသာ္လည္း အကန္႔အသတ္မ်ား ရွိေနႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ဝိုင္နီတစ္ခြက္မွ် ေသာက္ေပးသည့္အခါ ခံတြင္းႏွင့္ သြားအတြင္းရွိ အဖ်က္ဘက္တီးရီးယားမ်ား၏ အားေကာင္း တိုးပြားမႈကို ဟန္႔တားေပးလုိက္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ရွင္းျပခဲ့သည္။ ဝိုင္နီ အမ်ိဳးအစားအလုိက္ ယင္းသက္ေရာက္မႈ ကြာျခားေလ့ရွိၿပီး အာနိသင္ အျပည့္ဝဆံုးမွာ စပ်စ္ေစ့ကို ႀကိတ္ထားၿပီး အယ္လ္ကိုေဟာ ဖယ္ရွားထားသည့္ ဝိုင္အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ခံထားသည္။
Planet Myanmar Network
May 26 14
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
စပိန္အမ်ိဳးသား သုေတသန ေကာင္စီမွ ေဒါက္တာ မာရီယာ ဗစ္တိုးရီးယား မိုရီႏို အာရီဘက္စ္ႏွင့္ လုပ္ေဖာ္ ကိုင္ဖက္မ်ားက ဝိုင္နီကို ပံုမွန္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သြားမ်ားတြင္ အေခါင္းေပါက္မ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာ ကြယ္ေပးႏုိင္ေၾကာင္း ေထာက္ခံခဲ့ၾကသည္။ သြား၌ အေခါင္းေပါက္မ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ သြားပိုးစားျခင္းႏွင့္ သြားမ်ား ဆံုးရံႈးျခင္းတို႔ကို ကမာၻ႕လူဦးေရ၏ (၆၀)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ (၉၀)ရာခုိင္ႏႈန္းၾကား ႀကံဳေတြ႕ေနၿပီး ယင္း အတြက္ အေျဖသည္ အနီေရာင္ဝိုင္ကို ပံုမွန္မွီဝဲ ေသာက္သံုးျခင္းပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ အာရီဘက္စ္ က ဆိုသည္။ အစားအေသာက္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားသည္ ခံတြင္းတြင္ ရွိေနသည့္ ဘက္တီးရီးယားမ်ားႏွင့္ေပါင္းစပ္ကာ အားေကာင္းခိုင္မာသည့္ အဖ်က္ဘက္တီးရီးယား တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေပၚ လာၿပီး ယင္းက အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ထုတ္ေပးကာ သြားမ်ားကို ပ်က္စီးေစသည္။
သြားတိုက္ေဆးႏွင့္ အျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ားျဖင့္ ယင္းကို တားဆီးႏုိင္ေသာ္လည္း အကန္႔အသတ္မ်ား ရွိေနႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ဝိုင္နီတစ္ခြက္မွ် ေသာက္ေပးသည့္အခါ ခံတြင္းႏွင့္ သြားအတြင္းရွိ အဖ်က္ဘက္တီးရီးယားမ်ား၏ အားေကာင္း တိုးပြားမႈကို ဟန္႔တားေပးလုိက္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ရွင္းျပခဲ့သည္။ ဝိုင္နီ အမ်ိဳးအစားအလုိက္ ယင္းသက္ေရာက္မႈ ကြာျခားေလ့ရွိၿပီး အာနိသင္ အျပည့္ဝဆံုးမွာ စပ်စ္ေစ့ကို ႀကိတ္ထားၿပီး အယ္လ္ကိုေဟာ ဖယ္ရွားထားသည့္ ဝိုင္အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ခံထားသည္။
Planet Myanmar Network
May 26 14
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)