ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျပဳႏုိင္
ေန႔စဥ္ပံုမွန္ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းသည္ အျမင္အာရံု ၾကည္လင္ျပတ္သားမႈကို ေရရွည္ထိန္းသိမ္းႏုိင္မည့္ နည္းလမ္းတစ္ခုအျဖစ္ ပညာရွင္မ်ားက ေထာက္ခံေျပာၾကားခဲ့သည္။ အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္လာျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္ ေရတိမ္ျဖစ္ပြားျခင္းတို႔ေၾကာင့္ အျမင္အာရံု ေလ်ာ့ပါးဆံုးရံႈးလာျခင္းကို ပံုမွန္ ေကာ္ ဖီေသာက္ျခင္းျဖင့္ အတုိင္းအတာ တစ္ရပ္ထိ တားဆီးႏုိင္မည္ဟု သုေတသီမ်ားက ယံုၾကည္ လွ်က္ရွိ သည္။ ေကာ္ဖီတြင္ ပါရွိသည့္ Antioxidant ဓာတ္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး၏ သက္ေရာက္မႈက မ်က္ၾကည္လႊာ၏ ၾကည္လင္ေတာက္ပမႈကို ကူညီထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသန ရလဒ္တစ္ခုက ညႊန္ျပလွ်က္ရွိ သည္။ အေမရိကန္ႏုိင္ငံ၊ နယူးေယာ့ခ္ၿမိဳ႕ရွိ Cornall တကၠသိုလ္မွ ပညာရွင္မ်ားက ေကာ္ဖီ ပံုမွန္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ မ်က္စိအျမင္အာရံုကို ေစာင့္ေရွာက္ ထိန္းသိမ္းႏုိင္မည့္ ဆက္စပ္မႈတစ္ခုကို ေတြ႕ရွိခဲ့ သည္။
ေကာ္ဖီတြင္ ကဖိန္းဓာတ္ (၁)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ပါဝင္ေသာ္လည္း Chlorogenicေခၚ အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးက ပမာဏ ပိုမိုမ်ားျပားစြာ စုဖြဲ႕ေနတတ္သည္။ အဆိုပါ အက္ဆစ္သည္ အားေကာင္းသည့္ Antioxidant အမိ်ဳးအစား တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေကာ္ဖီ၏ ဓာတုဖြဲ႕စည္းပံု၌ (၇)ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ (၉)ရာခုိင္ႏႈန္းၾကား ပါဝင္ေနတတ္သည္။ ယင္းအက္ဆစ္သည္ မ်က္စိျမင္လႊာကို ထိခုိက္လာမည့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားအား တားဆီးေပးႏုိင္သည့္ အာနိသင္ ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ ယခုေတြ႕ရွိခ်က္ကို Agricultural and Food Chemistry ဂ်ာနယ္တြင္ ထည့္သြင္းေဖာ္ျပခဲ့သည္။
ယခုသုေတသန လုပ္ေဆာင္မႈတြင္ ပါဝင္ၿပီး အစားအေသာက္ သိပၸံပညာဆိုင္ရာ ပေရာ္ဖက္ဆာ တစ္ဦး လည္းျဖစ္ေသာ ခ်န္လီက “မ်က္စိရဲ႕ ျမင္လႊာဆိုတာဟာ ပါးလႊာတဲ့ တစ္သွ်ဴးလႊာေလး တစ္ခုပါ။ အဲဒီမွာ အလင္းကို အာရံုခံႏုိင္တဲ့ ဆဲလ္ေလးေတြ သန္းနဲ႔ခ်ီၿပီး ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းထားတယ္။ ၿပီးေတာ့ အျမင္အေတြ႕နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို လက္ခံေပးႏုိင္တဲ့ ဆဲလ္ေတြလည္း ပါတယ္။ ေျပာရမယ္ဆုိရင္ ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ေတြ အႏုိးၾကားဆံုး လႈပ္ရွားေနတဲ့ တစ္သွ်ဴးမ်ိဳးပါပဲ။ ေအာက္စီဂ်င္ ေတာင္းဆိုမႈ သိပ္မ်ားၿပီး ဒီ့အတြက္လည္း Oxidantဓာတ္ေတြရဲ႕ ဖိႏွိပ္မႈကို ပိုခံရတတ္တယ္။ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္မႈေတြ ျဖစ္လာ တဲ့အခါ တစ္သွ်ဴးမွာ ထိခုိက္မႈေတြ ျဖစ္လာၿပီး အျမင္အာရံု ေလ်ာ့ပါးသြားတတ္ပါတယ္”ဟု ရွင္းျပခဲ့သည္။
၎က “ခုေတြ႕ရွိခ်က္မွာေတာ့ မ်က္ၾကည္လႊာ က်န္းမာေရးအတြက္ ပံုမွန္အစားအစာ တစ္မ်ိဳးကေန ေကာင္း က်ိဳးျဖစ္ထြန္း ေစႏုိင္တယ္ဆိုတာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ေကာ္ဖီဟာ ခုခ်ိန္မွာ တစ္ကမာၻလံုး လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး ေသာက္သံုးပစၥည္း ျဖစ္ေနပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အေနနဲ႔ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ မ်က္လံုးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္ ဆိုတာကို နားလည္သေဘာေပါက္လာခဲ့ပါတယ္” ဟုလည္း ေျပာၾကားသြားသည္။
Planet Myanmar Network
May 13 12
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)
ေကာ္ဖီတြင္ ကဖိန္းဓာတ္ (၁)ရာခိုင္ႏႈန္းမွ် ပါဝင္ေသာ္လည္း Chlorogenicေခၚ အက္ဆစ္တစ္မ်ိဳးက ပမာဏ ပိုမိုမ်ားျပားစြာ စုဖြဲ႕ေနတတ္သည္။ အဆိုပါ အက္ဆစ္သည္ အားေကာင္းသည့္ Antioxidant အမိ်ဳးအစား တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေကာ္ဖီ၏ ဓာတုဖြဲ႕စည္းပံု၌ (၇)ရာခုိင္ႏႈန္းႏွင့္ (၉)ရာခုိင္ႏႈန္းၾကား ပါဝင္ေနတတ္သည္။ ယင္းအက္ဆစ္သည္ မ်က္စိျမင္လႊာကို ထိခုိက္လာမည့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားအား တားဆီးေပးႏုိင္သည့္ အာနိသင္ ရွိေနေၾကာင္း သိရသည္။ ယခုေတြ႕ရွိခ်က္ကို Agricultural and Food Chemistry ဂ်ာနယ္တြင္ ထည့္သြင္းေဖာ္ျပခဲ့သည္။
ယခုသုေတသန လုပ္ေဆာင္မႈတြင္ ပါဝင္ၿပီး အစားအေသာက္ သိပၸံပညာဆိုင္ရာ ပေရာ္ဖက္ဆာ တစ္ဦး လည္းျဖစ္ေသာ ခ်န္လီက “မ်က္စိရဲ႕ ျမင္လႊာဆိုတာဟာ ပါးလႊာတဲ့ တစ္သွ်ဴးလႊာေလး တစ္ခုပါ။ အဲဒီမွာ အလင္းကို အာရံုခံႏုိင္တဲ့ ဆဲလ္ေလးေတြ သန္းနဲ႔ခ်ီၿပီး ပါဝင္ဖြဲ႕စည္းထားတယ္။ ၿပီးေတာ့ အျမင္အေတြ႕နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ သတင္းအခ်က္အလက္ေတြကို လက္ခံေပးႏုိင္တဲ့ ဆဲလ္ေတြလည္း ပါတယ္။ ေျပာရမယ္ဆုိရင္ ဇီဝကမၼ ျဖစ္စဥ္ေတြ အႏုိးၾကားဆံုး လႈပ္ရွားေနတဲ့ တစ္သွ်ဴးမ်ိဳးပါပဲ။ ေအာက္စီဂ်င္ ေတာင္းဆိုမႈ သိပ္မ်ားၿပီး ဒီ့အတြက္လည္း Oxidantဓာတ္ေတြရဲ႕ ဖိႏွိပ္မႈကို ပိုခံရတတ္တယ္။ ေအာက္စီဂ်င္ ျပတ္လပ္မႈေတြ ျဖစ္လာ တဲ့အခါ တစ္သွ်ဴးမွာ ထိခုိက္မႈေတြ ျဖစ္လာၿပီး အျမင္အာရံု ေလ်ာ့ပါးသြားတတ္ပါတယ္”ဟု ရွင္းျပခဲ့သည္။
၎က “ခုေတြ႕ရွိခ်က္မွာေတာ့ မ်က္ၾကည္လႊာ က်န္းမာေရးအတြက္ ပံုမွန္အစားအစာ တစ္မ်ိဳးကေန ေကာင္း က်ိဳးျဖစ္ထြန္း ေစႏုိင္တယ္ဆိုတာ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ ေဖာ္ထုတ္ႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ေကာ္ဖီဟာ ခုခ်ိန္မွာ တစ္ကမာၻလံုး လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုး ေသာက္သံုးပစၥည္း ျဖစ္ေနပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အေနနဲ႔ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ မ်က္လံုးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္ ဆိုတာကို နားလည္သေဘာေပါက္လာခဲ့ပါတယ္” ဟုလည္း ေျပာၾကားသြားသည္။
Planet Myanmar Network
May 13 12
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)