စားေသာက္ကုန္မ်ား ထုတ္လုပ္ရာ၌ အညႊန္း အျပည့္အစံု ေဖာ္ျပရန္ လိုအပ္ေန
photo:kirkmarket.ky
ရန္ကုန္
စားေသာက္ကုန္ပစၥည္းမ်ား ထုတ္လုပ္ရာ၌ အစားအေသာက္ႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ အညႊန္း အျပည့္အစံု ေဖာ္ျပရန္ လိုအပ္ေနေၾကာင္း ျမန္မာစားသံုးသူ သမဂၢ ဥကၠ႒ ဦးရန္လင္း က ေျပာသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ အတြင္း ထုပ္ပုိး ေရာင္းခ်ေနေသာ စားေသာက္ကုန္ မ်ားတြင္ စားသံုးသူမ်ား နားလည္လြယ္ေသာ အညႊန္းမ်ား ေဖာ္ျပမႈ အားနည္းေန ျခင္းေၾကာင့္ အထက္ပါ အတိုင္း သံုးသပ္ ေျပာဆိုျခင္း ျဖစ္သည္။
ဒီ အညႊန္းက စားသံုးသူကုိ သတင္းအခ်က အလက္ေပးႏိုင္ရမယ္။ ဒီ စားေသာက္ကုန္မွာ ဘာေတြ ပါတယ္ဆိုတာ စားသံုးသူ က ဒီအညႊန္းကုိ ၾကည့္ၿပီး ၀ယ္သင့္၊ မ၀ယ္သင့္ စဥ္းစားႏိုင္မယ္ ဟု ဦးရန္လင္းကေျပာသည္။ အညႊန္းမ်ားအား စားသံုးသူမ်ားမွ သိရွိနားလည္ပါက မည္သုိ႔ သံုးစြဲရမည္။ သိမ္း ဆည္းရမည္ကုိ သိရွိမည္ျဖစ္ကာ၊ အကယ္္၍ သံုးစြဲရန္ မသင့္ပါက ေရွာင္ၾကဥ္ႏိုင္မည္ျဖစ္ သည္။ ၂၀၁၅ ခုႏွစ္တြင္ ျဖစ္ေပၚ လာမည့္ အာဆီယံ စီးပြားေရး အသုိက္အ၀န္းတြင္ အာဆီယံ ႏိုင္ငံ အခ်င္းခ်င္း စားေသာက္ကုန္မ်ား တင္ပုိ႔ရာ၌ ခ်မွတ္ထားေသာ စည္းကမ္းမ်ား၌ လည္း စားေသာက္ကုန္မ်ားကို အညႊန္း အျပည့္အစံု ေဖာ္ျပရန္ ပါ၀င္သည့္ အတြက္ ျမန္ မာႏိုင္ငံအေနျဖင့္လည္း ေဒသတြင္း ႏိုင္ငံမ်ားသုိ႔ စားေသာက္ကုန္မ်ားကုိ တင္ပုိ႔ႏိုင္ရန္ အညႊန္းမ်ား ျပည့္စံုစြာေဖာ္ျပရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း ၎ ကရွင္းျပသည္။ နည္းဥပေဒ မထြက္လာေသးတဲ့ အတြက္ ေပ့ါေလ်ာ့မႈေတြ ရွိေနေသး တယ္။ ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္သူ လုပ္ငန္းရွင္ေတြ၊ တင္သြင္းသူ လုိက္နာရမယ့္ Guide Line ေတြ က နည္းဥပေဒ ထြက္လာၿပီးရင္ ပုိၿပီး ပီပီျပင္ျပင္ ျဖစ္လာ မွာပါ”” ဟု က်န္းမာေရး၀န္ႀကီး ဌာန အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးဆိုင္ရာ ကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာန ဒုတိယ ညႊန္ၾကားေရးမွဴး ေဒါက္တာ ေဒၚခင္ေစာလွက ေျပာသည္။
လက္ရွိ အခ်ိန္တြင္ စားေသာက္ကုန္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ မွတ္ပံုတင္လာေရာက္ ေလွ်ာက္ထားပါက အညႊန္းအျပည့္အစံု ေဖာ္ျပမႈ ရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးလ်က္ရွိေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးဆိုင္ရာ ကြပ္ကဲမႈဦးစီးဌာနမွသိရသည္။ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စားသံုးသူ ကာကြယ္ ေရး ဥပေဒအား ၂၀၁၃ ခုႏွစ္ အတြင္း ျပ႒ာန္းခဲ့ၿပီး ျဖစ္ေသာ္လည္း နည္းဥပေဒမ်ား မထြက္ ရွိေသးသည့္ အတြက္ စားေသာက္ကုန္မ်ား ထုတ္လုပ္ရာ၌ အားနည္းခ်က္ မ်ားရွိေန ေသးေၾကာင္း အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး၀ါးဆိုင္ ရာကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနမွ သိရသည္။