စပိန္စတုိင္ ၾကက္အူေခ်ာင္း (သို႔) ၀က္အူေခ်ာင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပဲေဆာ့စ္ခ်က္

Phyo's Cooking Adventure


ေျမထဲပင္လယ္ေဒသက အီတလီတုိ႔၊ စပိန္တုိ႔မွာ sausage ကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မ်ားမ်ားရယ္၊ ပဲမ်ဳိးစံုတို႔နဲ႔ ဟင္းခ်က္စားေလ့ရွိပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ထမင္း၊ ေပါင္မုန္႔တုိ႔နဲ႔ တြဲစားပါတယ္။

ဒီတစ္ပတ္မွာေတာ့ sausage ေတြကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ပ်စ္ပ်စ္ေလးရယ္၊ ဟင္းခတ္အေမႊး အႀကိဳင္ ေလးေတြနဲ႔ အျမင္၊ အရသာတစ္မ်ဳိးဆန္းေစမယ့္ ဟင္းေလးဖန္တီးထားပါတယ္။

သူ႔ကုိ ျမန္ျမန္ေလး ခ်က္ခ်င္လုိ႔ အသင့္ျပဳတ္ၿပီးသား ခရမ္းခ်ဥ္သီး(ဘူး)နဲ႔ red kidney ပဲဘူးကုိ ေဖာက္ထည့္ လိုက္ေပမယ့္ ကုိယ့္ဘာသာကုိယ္ ျပင္ဆင္ၿပီးခ်က္လည္း ရပါတယ္။

ပဲကုိ ျပဳတ္မယ္ဆုိရင္ေတာ့ တစ္ညေလာက္ ေရစိမ္ၿပီးမွ ျပဳတ္ရင္ေကာင္းပါတယ္။

Red kidney ပဲအစား ပဲကတၱီပါကုိ သံုးရင္လည္း ရပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
Smoke pork sausages (၀က္အူေခ်ာင္းအေသး ၈-၁၀ ေခ်ာင္း) ၂၀၀ ဂရမ္နီးပါး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (S & W diced tomatoes ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီးသား) ၁ ဘူး/ ၄၁၁ ဂရမ္
S & W red kidney ပဲ (သို႔) ပဲကတၱီပါျပဳတ္ ၁ ဘူး/ ၄၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ ၃ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
စမုန္စပါးေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
Thymes အရြက္ေျခာက္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
Sweet paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအနီအေသး ၂ ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္ရင္ ပုိထည့္လုိ႔ရပါတယ္)
သံလြင္ဆီ ၁/၄ ခြက္
Parsley အရြက္ အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု

၀က္အူေခ်ာင္းမ်ားကုိ မီးဖုိေခ်ာင္သံုးတစ္ရွဴး စကၠဴျဖင့္ ေရေျပာင္ေအာင္ စုပ္ယူပါ။

ၿပီးရင္္ ခက္ရင္းနဲ႔ ခပ္သာသာေလး ထုိးဖြထားပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဘူးကုိ ေဖာက္ၿပီးရင္္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ညႇပ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္နီမ်ားကုိ ပါးပါးေလး လွီးထားပါ။

င႐ုတ္သီးကုိ ထက္ျခမ္းျခမ္း အေစ့ထုတ္ထားပါ။

ပဲဘူးကုိလည္းေဖာက္ၿပီး ေရစစ္၊ ေနာက္ ေရသန္႔ေလးနဲ႔ လႈပ္ေဆးၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။

အုိးထဲကုိ ဆီထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းျဖင့္တည္ပါ။

ခ်က္ခ်င္းဆုိသလုိ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။

ၾကက္သြန္ေတြ အေရာင္ၾကည္လာၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ စမုန္စပါး၊ င႐ုတ္သီးတုိ႔ကုိထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴအနံ႔ ထြက္လာၿပီဆုိရင္ sweet paprika ကုိ ထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။

တစ္မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ အားလံုးကိုေရာၿပီး ဆီသတ္ပါ။

ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ၿပီး ေမႊပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ပြက္လာၿပီဆုိရင္္ ေရ ၁/၄ ခြက္ကုိ ထည့္ကာ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါ။

မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ေနရင္္ ၀က္အူေခ်ာင္းေတြကို ထည့္ပါ။

ငါးမိနစ္ျခားၿပီး ပဲေတြကုိ ထည့္ပါ။

အရသာအတြက္ ဆားကုိ သံုးပါ။

ေနာက္ငါးမိနစ္ေနရင္္ အုိးကုိ ခ်ပါ။

ၿပီးရင္္ parsley အရြက္ေတြကုိ ျဖဴးထည့္ပါ။



သက္သတ္လြတ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး - ပဲေဆာ့စ္ခ်က္

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(၆ ေယာက္စာ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး (S & W diced tomatoes ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီးသား) ၁ ဘူး/ ၄၁၁ ဂရမ္
S & W red kidney ပဲ (သုိ႔) ပဲကတီၱပါျပဳတ္ ၁ ဘူး/ ၄၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္နီ ၃ လံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄ ႁမႊာ
ဇီရာေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
Sweet paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း
င႐ုတ္သီးအေတာင့္ေၾကာ္ ၄ ေတာင့္ (အစပ္ႀကိဳက္ရင္ ပုိထည့္လုိ႔ ရပါတယ္)
သံလြင္ဆီ ၁/၄ ခြက္
နံနံပင္အရြက္ အနည္းငယ္

ျပင္ဆင္ပံု

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဘူးကုိ ေဖာက္ၿပီးရင္ ကတ္ေၾကးနဲ႔ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး ညႇပ္ထားပါ။

ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ပါးပါးေလး လွီးထားပါ။

ပဲဘူးကုိလည္းေဖာက္ၿပီး ေရစစ္၊ ေနာက္ ေရသန္႔ေလးနဲ႔ လႈပ္ေဆးၿပီး ေရစင္ေအာင္ စစ္ထားပါ။

အုိးထဲကုိ ဆီထည့္ကာ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔တည္ပါ။

ခ်က္ခ်င္းဆုိသလုိ ၾကက္သြန္နီေတြကုိ ထည့္ၿပီးေၾကာ္ပါ။

ၾကက္သြန္ေတြ အေရာင္ၾကည္လာၿပီဆုိရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ဇီယာေစ့တုိ႔ကုိထည့္ကာ ဆီသတ္ပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴ အနံ႔ထြက္လာၿပီဆုိရင္ sweet paprika နဲ႔ င႐ုတ္သီးေၾကာ္တုိ႔ကုိ ထည့္ကာဆီသတ္ပါ။

တစ္မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ အားလံုးကိုေရာၿပီး ဆီသတ္ပါ။

ေနာက္တစ္ဆင့္မွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိထည့္ၿပီး ေမႊပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ပြက္လာၿပီဆုိရင္ ေရ ၁/၄ ခြက္ကုိ ထည့္ကာ မီးေလွ်ာ့ၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္ တည္ပါ။

၂၅ မိနစ္ေလာက္ေနရင္ ပဲေတြကုိထည့္ပါ။

အရသာအတြက္ ဆားကုိ သံုးပါ။

ေနာက္ငါးမိနစ္ေနရင္ အုိးကုိခ်ပါ။

ၿပီးရင္ နံနံပင္အရြက္ေတြကုိ ျဖဴးထည့္ပါ။

Myanmar Times
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...