ခုခံအားကို သိသိသာသာ ျမႇင့္တင္ေပးေသာ စပ်စ္သီးႏွင့္ ဘလူးဘယ္ရီသီး


Health Updates Journal No. 87

ေလ့လာမႈအသစ္တစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားခ်က္အရ စပ်စ္သီးႏွင့္ ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြကို စားသံုးေပးရင္ ခုခံအားစနစ္ကို ျမင့္မားစြာ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

ဒီသစ္သီးႏွစ္မ်ိဳးရဲ႕ ဓာတ္ေပါင္း စုစုေပါင္း ၄၄၆မ်ိဳးေသခ်ာစမ္းသပ္ ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္မွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းထက္ဆံုး ဓာတ္ေပါင္းေတြကိုေဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္ႏိုင္ခဲ့တဲ့ Oregon State University က သုေတသီအဖြဲ႕ရဲ႕ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ အဲဒီဓာတ္ေပါင္းေတြကေတာ့ စပ်စ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ resveratrol နဲ႔ ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာပါ၀င္တဲ့ pte-rostilbene တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီဓာတ္ေပါင္းႏွစ္မ်ိဳးစလံုးဟာ ဗီတာမင္ဒီနဲ႔ တူတူတြဲအလုပ္လုပ္ႏိုင္ၿပီး လူသားမ်ားရဲ႕ ပိုး၀င္မႈကို သဘာ၀အတိုင္း တုိက္ခိုက္ေစႏိုင္တဲ့စနစ္ကို သိသိသာသာ ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ “ဓာတ္ခြဲစမး္သပ္မႈမ်ားအရ ေန႔စဥ္စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ အစားအစာက ဗီတာမင္ဒီကိုလည္း ပူးတြဲရရွိမယ္ဆုိရင္ သာမန္လူတစ္ေယာက္ဟာ စပ်စ္သီး နဲ႔ဘလူးဘယ္ရီသီးကို စားေပး႐ံုနဲ႔ ပိုး၀င္မႈေျမာက္ျမားစြာကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္လို႔” သုေတသနေခါင္းေဆာင္ Dr.Adrian Gombart က ေျပာၾကားထားပါတယ္။

စပ်စ္သီးရဲ႕ resveratrol ဟာ ကင္ဆာ၊ႏွလံုးေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ေရာင္ရမ္းျခင္းေတြကို ေလ်ာ့ပါးေစတယ္ဆိုတာကို ယခင္ေလ့လာမႈမ်ားအရ သိရွိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။

အခုသုေတသနကို Journal of Molecular Nutrition and Food Research မွာ ေဖာ္ျပထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

သက္ႏွင္း
Ref: ANI

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...