က်န္းမာေရးအတြက္စားသင္႔တဲ႔ ေမ်ာက္ငိုသီး



ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝသၾကားသံုးမ်ိဳးရွိတာကိုေတြ႔ရတယ္။ 

သစ္သီးသၾကား ၊ဂလုူးကို႕စ္၊ ၾကံသကာ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕
အားအင္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးထဲမွ Tryptophan ဓာတ္ က လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အၿဖစ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားေသာေၾကာင္႔စိတ္ကိုေပါ႕ပါးေစ ျပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္း လဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြမ္းအားရွိပါတယ္။

ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကိုမွ်တေအာင္ညွိေပးနိင္တာမို႕ စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္ ။
ၿမင္႔မားေသာသံဓာတ္ပါရွိတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕နိူးဆြမွႈေၾကာင္႔ေသြးထဲမွ (hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြး အားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္။ 

အပုူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခားတဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (potassium) အမ်ားဆံုး ပါဝင္ေပမယ္႔ အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္ စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆး ဆိုင္ရာဌာနက ေမ်ာက္ငိုသီးပာာ ေသြးေပါင္ ကိုက်ေစၿပီး ေလၿဖတ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ေၾကာင္း ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္။

နွလံုးေရာဂါအတြက္လည္း အေထာက္အကုူၿပဴပါတယ္။

ေန႕တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႕လည္စာတြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကိုစားရင္ ဦးေနွာက္အတြက္ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ ပါတယ္။
 
ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႕အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္။

အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္တို႕စားၿခင္းၿဖင္႔ (အရက္မွႈး )အမွႈးေျပေစပါတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးနွင္႔ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကိုအနားယုူေစျပီးေသြးခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ညွိေပးနိင္စြမ္းရွိပါတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ႔အခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာအက္စစ္ ၿဖစ္သြားတာမို႕ အစာအိမ္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္မၾကာခဏ စားသံုးသင္႔ပါတယ္။

ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။

ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔ ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကိုညွိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ၿခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္။
 
ၿခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပးၿခင္းၿဖင္႕ အေရၿပားယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းနွင္႔ နာက်င္မွႈ ကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕အာရံုေၾကာအတြက္အေထာက္အကူၿပဴပါတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာၿပန္ လည္ေကာင္းမြန္အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္။

ေဆးလိပ္ၿဖတ္ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine ) ပ်က္ေစတယ္။
 
"New England Journal of Medicine" ေလ႕လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလၿဖတ္ေသဆံုးရၿခင္း အႏၱရာယ္မွ ကင္းေဝးနႈန္း၄၀% ရွိပါတယ္။

ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (protein)၊ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ( carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ( phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ေအနွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ။ အၿခားဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားပါဝင္တာမို႕က်န္းမာေရးအတြက္အသင္႔ေတာ္ ဆံုးအစားအစာ ၿဖစ္ပါတယ္။

ေန႕တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင္ ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေၿပာၾကပါတယ္။

ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕ ..........
ေမ်ာက္ငိုသီး (Petai) က မေလးရွား ၊ ထိုင္း ၊ အင္ဒိုနီးရွား ၊ စင္ကာပုူ ၊ ၿမန္မာနိင္ငံမ်ားတြင္ ရွိပါတယ္။ ဒညင္းသီးလို အနံ႕ အရသာတုူတယ္လို႕သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ပါတယ္ ။ ေဈးလည္းခ်ိဳအလြယ္တကုူရနိင္တဲ႔ အစားအစာမို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြ ကိုမွ်ေဝ ေပးလိုက္ပါတယ္ ။

သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္းမာပါေစ ~~~ 
Myawady

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...