က်န္းမာခ်င္ရင္ အာလူးကို ဒီလိုစားပါ...

ကြၽန္မတို႕တေတြ မၾကာခဏဆိုသလို စားသံုးေနက်ျဖစ္ၿပီး အိမ္ရွင္မ ေတြရဲ႕ အဓိက အသံုးျပဳတဲ့ အစားအစာျဖစ္တဲ့ အာလူးကို လူမ်ိဴးမေရြးဘာသာမေရြး ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္. . လူတိုင္း စားသံုးၾကတဲ့ အာလူးကို က်န္းမာေရးႏွင့္ညီေအာင္ ဘယ္လုိစားသံုးသင့္တယ္ ဆိုတာ ကုိ အာလူး ၾကိဳက္ႏွစ္သက္သူတိုင္း သိသင့္ပါတယ္. .
အာလူးကို ခ်က္စားျခင္း၊ ျပဳတ္စားျခင္း၊ မီးဖုတ္စားျခင္း ၊ ေၾကာ္စားျခင္း မ်ားအနက္မွ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္ဟာ က အေကာင္းဆံုးဆိုတာကို အၾကံျပဳေရးသားလိုပါတယ္. . .
မေန႕ကေတာ့ အာလူးေၾကာ္စားရင္ ဘယ္လုိ ဆိုးက်ိဳးေတြရတယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ျပၿပီး ျဖစ္ပါတယ္. . .
အာလူးမွာပါတဲ့ အာဟာရ ေတြကေတာ့ ဘယ္လိုပဲ စားစား ဆံုးရွံဴးမႈမရွိေတာ့ ၾကိဳက္သလိုစားလို႕ရပါတယ္. . အာလူးစားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါအခ်က္မ်ားကို သတိထားစားသံုးပါ က က်န္းမာေရးျဖင့္ ညီညြတ္ မည ္ျဖစ္ ပါ သည္. . .
၁. အာလူးစားရင္ အခံြကို ခြာၿပီးစားတာ အႏာၱရာယ္ကင္းပါတယ္ . . အထူးသျဖင့္ အခံြစိမ္းေနရင္ လံုး၀မစားသင့္ပါ. . ကေလးငယ္မ်ားကို ေကြၽးလွ်င္ အခံြခြာၿပီးသားကိုသာ ေကြၽးရပါ့မယ္.
၂. အာလူးကို ဓားနဲ႕လွီးၿပီး မခ်က္ခင္မွာ သန္႕ရွင္းတဲ့ေရနဲ႕ေဆးရပါတယ္ . . အဲဒီလိုေဆးလွ်င္ Saponin အဆိပ္ေတြ ျဖစ္တဲ့ အက်ိအခြၽဲေတြဟာ ေရနဲ႕အတူ ေပ်ာ္၀င္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္. . ေဆးတဲ့အခါ ေရ ေပ်ာ္၀င္မႈ ပိုေကာင္းေအာင္ လက္နဲ႕လႈပ္ေပးဖို႕လိုပါတယ္. . . ေရကို သံုး ေလး ခါ လဲေပးရင္ အဆိပ္ေတြ ကင္းစင္သြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္. .
၃. ေၾကာ္ရင္ တူးေအာင္ မေၾကာ္ဖို႕လိုပါတယ္ . . ညိဳတယ္ဆိုရင္ေတာ္ေလာက္ပါၿပီ၊ အျဖဴထည္ေၾကာ္တာထက္ ခပ္ညိဳညိဳေလးက ပိုေကာင္းပါတယ္. . ဆီပါ၀င္မႈနည္းသြားေအာင္လုပ္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္. . အဆိပ္ေတြလဲ ပ်ယ္သြားပါတယ္.
၄. ျပဳတ္စားရင္ ျပဳတ္ေရကို မေသာက္ပဲ သြန္သင့္ပါတယ္. . . အာလူးသားကိုပဲ စားသင့္ါတယ္. . . ျပဳတ္ေရထဲမွာ အဆိပ္ေတြ ေပ်ာ္၀င္ေနလို႕ ျဖစ္ပါတယ္. .
၅. သက္ၾကီးရြယ္အိုမ်ား၊ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ရယ္ Acid ထြက္တာနည္းသည့္ အတြက္ အာလူးေကြၽးလွ်င္ တစ္ရက္ထဲ အမ်ားၾကီး မေကြၽးသင့္ပါ. . တစ္ၾကိမ္စားလွ်င္ အနည္းငယ္သာ စားသင့္ပါတယ္ . .
အာလူးၾကိဳက္သူမ်ား က်န္းမာမွ်တစြာ စားသံုးႏိုင္ေစရန္ ဆႏၵျပဳေရးသားအပ္ပါတယ္..
ေဒါက္တာခင္ေမာင္လြင္ (FAME) (Health Talk Programme)