မက္မြန္သီးက ရင္သားကင္ဆာ ႀကီးထြားပ်ံ႕ပြားႏႈန္းကို ေႏွးေစႏိုင္


Health Updates Journal No. 118

မက္မြန္သီး(peach)မွ ပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားဟာ ရင္သားကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ားရဲ႕ ႀကီးထြားႏႈန္းနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႕ႏိုင္ စြမ္းေတြကို တားဆီးေပးေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခုမွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီသုေတသနကို ၀ါရွင္တန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသန ပညာရွင္ေတြက ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္ေတြ စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳး တိုးလာေစခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။

၀ါရွင္တန္တကၠသိုလ္အစားအစာ သိပၸံဌာနမွ တြဲဖက္ပါေမာကၡ Dr.Giuliana Noratto က ““ကၽြန္မ ကိုယ္တိုင္ မက္မြန္သီးသံုးလံုး ေန႔တိုင္းစားပါတယ္။ လံုေလာက္စြာ စားသံုးထားတဲ့ သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကေပးတဲ့ သဘာ၀အာနိသင္ေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ မွ်တေစ႐ံုသာမ ကပါ ဘူး။ ေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္စြမ္း၊ ကုသႏိုင္စြမ္းေတြလည္း ရွိေနပါတယ္””လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။

Giulinana နဲ႔ အဖြဲ႕ဟာ မက္မြန္သီးပါ ဓာတ္ေပါင္းေတြက ရင္သားကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ႏွိမ္ နင္းႏိုင္ေၾကာင္းကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈမ်ားစြာ လုပ္ၿပီး ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈမွာေတာ့ ရင္သား ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ပ်ံ႕ပြားေနတဲ့ ႂကြက္မ်ားကို အသံုးျပဳခဲ့ၿပီး ၄င္းတို႔ကို မက္မြန္သီး ကရတဲ့ ေပၚလီဖီေနာ္ ပါ၀င္တဲ့ ေဆး၀ါးေတြကို ေကၽြးခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေပၚ လီဖီေနာ္မွာ ေနေရာင္ျခည္ရဲ႕ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ အႏၱရာယ္ကို ကာ ကြယ္ႏိုင္စြမ္းလည္း ရွိပါေသးတယ္။ ေဆး၀ါးေတြေကၽြးအၿပီး ၁၂ရက္ၾကာ တဲ့အခါ မွာ ႂကြက္မ်ားမွာ ႀကီးထြား ႏႈန္းျမင့္ေနတဲ့ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြဟာ ႀကီးထြားႏႈန္းေလ်ာ့က်လာၿပီး ကင္ဆာက်ိတ္ ကို အေထာက္အပံ့ေပးေနတဲ့ ေသြးေၾကာျဖစ္ေပၚမႈႏႈန္းကို ပ်က္စီးလာတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့ အျပင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ၿပီဆိုရင္ ပ်ံ႕ႏွံ႕မႈအျမန္ဆံုးျဖစ္တဲ့ အဆုတ္ကိုလည္း စစ္ေဆးတဲ့အခါ ပံုမွန္အေျခအေနမွာ ထက္ ကင္ဆာပ်ံ႕ႏွံ႕ႏႈန္းေလ်ာ့ ပါးေနတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။

Dr.Giuliana Noratto က ““ႂကြက္ေတြကို အသံုးျပဳခဲ့တဲ့ မက္မြန္သီးပမာဏကို ၆၀ ကီလိုဂရမ္ အေလးခ်ိန္ ရွိတဲ့ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦးကို စေကး ကိုက္ေပးမယ္ဆိုရင္ အဲဒီအမ်ိဳးသမီးဟာ တစ္ေန႔ကို မက္မြန္သီး ႏွစ္လံုး ကေန သံုးလံုးအထိ စားသံုးေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မိမိတို႔ေတြ႕ရွိမႈဟာ ႏို႔ တိုက္သတၱ၀ါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ တဲ့ ႂကြက္ေတြ မွာ ေအာင္ျမင္ၿပီးျဖစ္တာေၾကာင့္ လူေတြမွာပါ စမ္းသပ္ႏိုင္ဖို႔ ၾကိဳးပမ္းေနပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အၾကံေပးလိုတာ ကေတာ့ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားေနသူ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ စားသံုးသင့္တဲ့ သစ္သီး ထဲမွာ မက္မြန္သီး ပါ၀င္လာတယ္ဆိုတာပါပဲ””လို႔ ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။

ဒီသုေတသနကို Journal of Nutritional Biochemistry မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

သက္ကို
ref;PTI
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...