ခ်ဳပ္႐ိုးမ်ားကို ပိုမိုေကာင္းမြန္စြာ က်က္ေစၿပီး အနာအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ နာႏိုဖိုင္ဘာပတ္တီးအရည္


Health Updates Journal No. 118

ခြဲစိတ္မႈ တစ္စံုတစ္ရာမလိုဘဲ အနာခ်ဳပ္႐ိုး ခ်ဳပ္သားမ်ားကို ေစ့ေနေစမယ့္ နာႏိုနည္းပညာသံုး ပတ္တီးအရည္ တစ္မ်ိဳးကို တီထြင္ဖန္တီးႏိုင္ခဲ့ေၾကာင္း ေဆးပညာသတင္း တစ္ပုဒ္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ေမရီလန္းဒ္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြဟာ ၃၇၀ နာႏိုအမွ်င္ေတြကို တီထြင္ ဖန္တီးထားၿပီး ခ်ဳပ္႐ိုးက်က္ သြားရင္ ေပ်ာ္၀င္သြားေစမယ့္ ပတ္တီးတစ္မ်ိဳးကို ဖန္တီးျပဳလုပ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

လက္ရွိအသံုးျပဳေနတဲ့ နာႏိုပတ္တီးမ်ားဟာ လွ်ပ္စစ္ခ်ည္ငင္ျခင္း (electrospinning) နည္းပညာနဲ႔ အသံုးျပဳ ထားျခင္းေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ေပမယ့္ အခုနာႏိုမွ်င္ပတ္တီးအရည္ကေတာ့ အေရျပား ကို ဖ်န္းေပး႐ံုပဲလို႔ သိရွိရပါတယ္။ ပတ္တီးအရည္ဟာ အေငြ႕ျပန္ျခင္းအားျဖင့္ အေရျပားက ခ်ဳပ္႐ိုးကို က်က္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

အေရျပားမွာတင္မကဘဲ ကိုယ္တြင္းမွာပါ အသံုးျပဳႏိုင္ျခင္း ရွိမရွိကိုလည္း စမ္းသပ္မႈေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ပါတယ္။ ၀မ္းေခါင္းနဲ႔ ရင္ေခါင္းၾကား ႂကြက္သား ကၽြံျခင္း၊ အဆုတ္နဲ႔ အူခြဲစိတ္မႈခ်ဳပ္႐ိုးမ်ားနဲ႔ ၀က္မ်ားရဲ႕ အသည္း ခြဲစိတ္ မႈေတြမွာ စမ္းသပ္မႈေတြအရ ဒီပတ္တီးအရည္ဟာ ၄၂ ရက္အတြင္း ပ်က္စီးမႈတစ္စံုတစ္ရာ မျဖစ္ေစဘူး လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ယခုေတြ႕ရွိမႈကို Chemical and Engineering News မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ၿငိမ္းေအး
ref;ANI
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...