အသိ၊ သတိ ႏွင့္ လူ႔က်န္းမာေရး (၃)



ေန ့စဥ္စားေသာက္ေနေသာ အစားစာမ်ားေႀကာင့္ ကင္ဆာၿဖစ္ပြားႏွဳန္းသိသိသာသာ မ်ားၿပားလာေနပါသည္ ။ ထိပ္ဆုံးအၿဖစ္ မေရာက္သင့္သည့္ ေနရာတြင္ ေရာက္ရွိေနတယ္လုိ ့ဆုိခ်င္ပါတယ္ ။ ကင္ဆာဌာနာဆုိလွ်င္ ၿဖစ္ပြားမွဳ ့မ်ဳိးစုံေတြ ့ႀကဳံေနရပါၿပီ လြန္ခဲ့ေသာႏွစ္မ်ားစြာကဆုိွလွ်င္ ဌင္းဌာနတြင္ လူနာမရွိသေလာက္နည္းပါ ခဲ့သည့္ ဌာနတစ္ခုလည္း ၿဖစ္ပါတယ္။ အလြန္ေၿပာရလွ်င္ ဝါသနာပါသူမ်ားရွိပါက ေဘာ္လုံးပင္ကန္လုိ ့ ရမယ္လုိ ့ေၿပာခ်င္ပါတယ္ သုိ ့ေသာ ယခု မဟုတ္ေတာ့ပါ မ်ားၿပားလာသည့္ လူနာမ်ဳိးစုံ အသက္အရြယ္ မ်ဳိးစုံ ေရာဂါမ်ဳိးစုံမ်ားၿပားလာပါသည္ ။ ကင္ဆာလူနာသည္ အခ်ဳိပါေသာအစားအစာမ်ား အရည္မ်ား စားေသာက္ပါက ၿဖစ္ပြားႏွဳန္းၿမန္ပါသည္ ။

တုိးတက္တယ္ဆုိတာ အဆုိးတြက္မ်ားလာလုိ ့ေမးခ်င္ပါတယ္ အသီးအႏွံေတြ စုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္သည့္ သူေတြက သဘာဝကုိ ေက်ာ္လြန္ၿပီး စုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ေနႀကပါၿပီး သဘာဝအတုိင္း အရြက္အသီးေတြ မဟုတ္ေတာ့ဘဲ ဓာတုစြမ္းအင္ေတြမ်ားၿပားစြာသုံးစြဲၿပီး ေစ်းကြက္ကုိေရာက္ရွိႀကပါတယ္ ။ အဲလုိ ဓာတုအသီးအရြက္သုံးေဆးေတြ အလြန္ပင္သုံးစြဲၿခင္းေႀကာင့္ စားသုံးသူေတြမွာ အဆိပ္အၿဖစ္ ရရွိၿပီး ကာလႀကာလာသည့္ အခါ အသည္း ၊ အူမႀကီး အပါအဝင္ကင္ဆာေရာဂါ ၿဖစ္ေပၚေစႏုိင္သလို ေက်ာက္ ကပ္ကိုလည္း ဆုိးရြားစြာထိခုိက္ေစပါသည္ ။ အသီးအရြက္စားသုံးသည့္အခါ ခ်က္ၿခင္း ေရေဆး ခ်က္ၿပဳတ္ စားသုံးၿခင္း မၿပဳ ့သင့္ပါ အသီးအရြက္ကုိ မိမိတုိ ့သည့္ ေရစိမ္ရန္အတြက္ သင့္တင့္သည့္ အေနအ ထားၿဖင့္ ေရတြင္ စိမ္ထားရပါမယ္ ။ ေရစိမ္သည့္အခါတြင္ အိမ္သုံးဆားကုိ မိမိေရစိမ္မည္ခြက္ ႏွင့္ အသီးအႏွံကုိ ခ်ိန္ဆၿပီး အနည္းငယ္္သာထည့္စိမ္ထားရပါမည္ ။ အခ်ိန္အားၿဖင့္ မိနစ္ ၂၀ ဝန္းက်င္ခန္ ့စိမ္ ထားေပးရပါမည္ ။ရွာလကာရည္ရွိပါကလည္း အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေရတြင္ စိမ္ၿပီး ေရသန္ ့ၿဖင့္ ေသခ်ာ စင္ႀကယ္ေအာင္ၿပဳ ့လုပ္ၿပီးမွသာ အစိမ္းစားၿခင္း သုိ ့တည္းမဟုတ္ ခ်က္ၿပဳတ္စားသုံးသင့္ပါသည္ ။ ဒါမွသာ အသီးအရြက္တြင္ အသုံးၿပဳ ့ထားသည့္ ဓာတုေဆးမ်ားသည့္ ေရတြင္ ေပ်ာ္ဝင္သြားေစသလုိ ့ အဆိပ္ေတာက္ မ်ားလည္း ေလ်ာ့နည္းသြားေစပါသည္ ။

ငါးဆုိလည္း ကင္စား ၊ အသားဆုိလည္း ကင္စား ၊ ဘာမဟုတ္သည့္ အာလူးသိီးေတာင္ အကင္အၿဖစ္ အစုံပါဘဲ ကင္စားထားတာကုိ စားေသာက္လုိက္ႀကတာ အဲဒီမွာ မီးႀကြင္းေနသည့္ မဲေနသည့္ ကာဗြန္ကုိ သတိမထားမိႀကဘူးထင္ပါတယ္ ။ ကင္သည့္ မီးဖုိက အေငြ ့ေတြအပါ ကာဗြန္ေတြေႀကာင့္ အဆိပ္ေတာက္ၿဖစ္ပါသည္ ။ အကင္လည္းၿဖစ္ ထပ္တုိးအၿဖစ္ အခ်ဥ္ရည္မ်ားၿဖင့္ တုိ ့စားေနႀကၿပန္ပါတယ္ ။ တစ္ခ်ဳိ ့အခ်ဥ္ရည္မ်ားတြင္ ဓာတုဆုိးေဆးအေရာင္ေႀကာင့္ ထပ္ဆင့္ၿပီးထပ္ဆင့္ အဆိပ္ေတြအၿဖစ္ လူခႏၶာကုိယ္အတြင္းေရာက္ရွိခဲ့ႀကပါတယ္ ။ အဲလုိ အဆိပ္ေတြမ်ားလာေလေလ အသည္းလုပ္ေဆာင္ေတြ မ်ားမ်ားလုပ္ေဆာင္ရပါေတာ့သည္ ကာလာႀကာရွည္စြာ အဲလုိမ်ဳိး စားသုံးခဲ့ပါက အသည္းလုပ္ေဆာင္ခ်က္ အားနည္းၿပီး အဆိပ္မ်ားကုိပင္ ဖယ္ရွားစစ္ထုတ္မွဳ ့က်ဆင္းလာပါေတာ့သည္။ အဲလုိ အားနည္း လာၿခင္းေႀကာင့္ အသည္းသည္ အစားမ်ားမွပါဝင္ခဲ့သည့္ အဆိပ္ေတြေႀကာင့္ အသည္းပ်က္ ဆီးၿပီး ေနာက္ဆုံးဆုိးရြားေသာ အသည္းကင္ဆာအၿဖစ္ေရာက္ရွိၿဖစ္ေပၚလာႏုိင္ပါသည္ ။

ေန ့စဥ္စားသုံးသည့္ အစားအစာမ်ားမွ လူခႏၶာကုိယ္တြင္သုိ ့ေရာက္ရွိေပ်ာ္ဝင္ေနသည့္ အဆိပ္မ်ားကုိ ၿပန္လည္ေခ်ဖ်တ္ဖုိ ့လုိအပ္လာပါသည္ ။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ေပးၿခင္း ႏွင့္ ေခြ်းထြက္ေစရန္တုိ ့ၿဖစ္ပါသည္ ။ လူတစ္ေယာက္တြင္ အနည္းဆုံး နာရီဝက္ခန္ ့ လမ္းၿမန္ၿမန္ေလွ်ာက္ေပးၿခင္း ၿဖင့္ ေခြ်းထြက္နိင္သလုိ တစ္ၿခား အားကစားနည္းၿဖင့္လည္း ေခြ်းထြက္ေစရန္ ၿပဳ ့လုပ္ႀကပါ ။ ဒါမွသာ ခႏၶာကုိယ့္ အတြင္းေရာက္ ရွိေနသည့္ အဆိပ္မ်ားကုိ ေခြ်းအၿဖစ္စြန္ ့ထုတ္ၿခင္းၿဖစ္ပါသည္ ။ ေခြ်းထုတ္ၿခင္းလည္းမရွိ တစ္ေန ့တာ အတြက္ ဝမ္းလည္း ပုံမွန္မသြားခဲ့ဘူးဆုိလွ်င္ လုံးဝ မေကာင္းပါဘူး ။ဝမ္းခ်ဳပ္ေစၿခင္းလည္း မရွိေစရပါဘူး ဝမ္းသြားၿခင္းေႀကာင့္ မစင္တြင္ အဆိပ္ေတာက္မ်ားစြာပါဝင္ပါသည္ ။ ေခြ်းထြက္ၿခင္းသည့္ အဆိပ္မ်ား ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္ ။

က်န္းမာေရး အသိၿဖင့္ စားေသာက္တက္လွ်င္ ေရာဂါၿဖစ္ပြားမွဳ ့နည္းပါေစပါသည္ ။ အသီးဘဲစားစား အရြက္ ဘဲစားစား ေရၿဖင့္တင္ၿပခဲ့သလုိ ့လုပ္ေဆာင္ၿပီး စားသုံးႀကပါ ။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးပါ လူတစ္ေယာက္ သည့္ အနည္းဆုံး တစ္ေန ့တစ္ႀကိမ္ ပုံမွန္ဝမ္းသြားေစသည့္ အေလ့အက်င့္လုပ္ပါ ။ ေခြ်းထြက္ေစရန္ ကုိယ့္လက္လွဳပ္ရွားအားကစားတစ္ခုခု လုပ္ေဆာင္ပါ ။အခုအခါ အကင္မ်ဳိးစုံ ၊ ဓာတုေဆးအကူ အစားအစာမ်ား ႏွင့္အရည္မ်ဳိးစုံ ေပါမ်ားလာေနပါသည္ ။လူသားမ်ားအတြက္ ဌင္းအစားအစာမ်ားေႀကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ပြားမွဳ ့ မ်ားၿပားလာေနပါေႀကာင္း သိေစခ်င္ပါသည္ ။

Mg Mandalay
-------------------------------------------------
ကိုမ်ဳိး (lwanmapyay.blogspot.com)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...