အသားလွဖို႔ စားၾကစုိ႔


Health Updates Journal No. 88

အပူပုိင္းအသီးမ်ား
မာလကာသီး၊ နာနတ္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ကီ၀ီသီးႏွင့္အျခားအပူပုိင္းသီးႏွံမ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာ မင္ C က အသားအေရကုိပ်က္စီး ေစသည့္ free radical ကို တားဆီး ေပးၿပီး အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ကိုရရွိ ေစသည္။ ဗီတာမင္ C က အသားအေရ ကို တင္းရင္းေစသည့္ Collagen ကို ျဖည့္ဆည္းေပးသည္။

ဘ႐ိုကိုလီ
ယင္းတြင္ ဗီတာမင္ C ႏွင့္ E ပါ၀င္သည္။ အသားအေရက်န္းမာ ႏူးညံ့ေစရန္ ဘ႐ိုကုိလီရွိဗီတာမင္ C က ကာကြယ္ေပးသည္။ အေရျပားဆဲလ္မ်ားကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ ျခည္၏ပ်က္စီးမႈဒဏ္ကို ကာကြယ္ေပးသည္။

ဗံဒါေစ့
ဗီတာမင္ E ပါ၀င္ၿပီး အေရျပားကို အာဟာရေပးစြမ္းကာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အသား အေရပ်က္စီးမႈကို မျဖစ္ေစပါ။

မုန္လာဥနီ
ယင္းတြင္ “ဘီတာခ႐ုိ တင္း”ျမင့္မားစြာပါ၀င္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ တြင္းရွွိဗီတာမင္ A ကိုျဖစ္ေစေသာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ိဳးကို ရရွိ ေစသည့္အေရျပားတစ္သွ်ဴးမ်ားကို ျပဳျပင္ေပးၿပီး စူးရွေသာေနေရာင္ဒဏ္ကို တားဆီးေပးသည္။

ေရႊဖ႐ံုသီး
“ဇင့္” ဓာတ္ႂကြယ္၀ၿပီး ဆဲလ္ အလႊာပါးမ်ားတြင္ Collagen ကို ထိန္းသိမ္းေပးၿပီး အေရျပားအသစ္ မ်ားကို ျဖစ္ေစသည္။

ငါး
ဆယ္လ္မြန္၊ ငါးကြန္းရွပ္၊ ငါးေသတၱာငါး၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးပါးနီစသည္တုိ႔တြင္ အုိမီဂါ ၃ ပါ၀င္ၿပီး ယင္းက ဆဲလ္အလႊာမ်ား ကို ေနေရာင္၏ပ်က္စီးမႈအား ကာကြယ္ ေပးၿပီး အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္ပြား မႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သည္။ အေရ ျပားတြင္ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ေရာင္ရမ္း ျခင္းမ်ား မျဖစ္ေစပါ။ သုိ႔ေသာ္ ၾကာၾကာ ေၾကာ္ထားေသာငါးေၾကာ္ကို စားမည့္အစား ငါးကင္၊ ငါးျပဳတ္မ်ား ကို စားသင့္သည္။

ေရ
အဆိပ္အေတာက္မ်ား ပ်က္ ျပယ္ေစၿပီး အသားအေရကို ၾကည္ လင္တင္းရင္းေစသည္။ ေရမ်ား မ်ားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေရဓာတ္ကို ျဖည့္စြမ္းေပးႏုိင္ၿပီး ကိုယ္တြင္း အဂၤါမ်ား၏လုပ္ငန္းစဥ္ မ်ားကိုလည္း ပံုမွန္လည္ပတ္ေပးႏုိင္သည္။

ထူး 
Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...