ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွာ အသံုး၀င္ႏိုင္မယ့္ လက္ဖက္စိမ္းနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ သေဘၤာသီး


Health Updates Journal No. 88

လက္ဖက္စိမ္းနဲ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ သေဘၤာသီးဟာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ေမာရပ္သွ်တကၠသိုလ္မွ ဇီ၀ေဆး သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ထုတ္ေဖာ္လိုက္ပါတယ္။

သုေတသီပါေမာကၡ Dr.Thee shan Bahorunuက “ေမာရပ္ရွ (Mauritius) ႏိုင္ငံထြက္ လက္ဖက္စိမ္းဟာေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ထို႔အတူပဲ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ သေဘၤာသီး (fermented papaya) မွာလည္း C-reactive ပ႐ိုတင္းပမာဏနဲ႔ ယူရစ္အက္ဆစ္ကို နည္းပါးေစတာကို မိမိတို႔ေတြ႕ရွိခဲ့ ပါတယ္”လို႔ ေျပာၾကားထားပါတယ္။ ဒီသုေတသနမွာ ပါ၀င္သူ ၇၇ဦး ရွိခဲ့ၿပီး ၄င္းတို႔ဟာ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ေနသူမ်ားလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္လၾကာေလ့လာမႈမွာ ေမာရပ္ရွ လက္ဖက္စိမ္းရည္ကို ေသာက္သံုးသူမ်ားနဲ႔ ႐ိုး႐ိုးေရေႏြးေသာက္သူမ်ားကိုႏိႈင္း ယွဥ္ေလ့လာခဲ့ ပါတယ္။
ထို႔ေနာက္မွာေတာ့ ပါ၀င္သူမ်ားကို ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ဓာတ္၊ အဆီဓာတ္၊ ခုခံအားစနစ္နဲ႔ အသည္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္က်န္းမာေရးကို စမ္း သပ္ခဲ့ပါတယ္။“လက္ဖက္စိမ္းနဲ႔ သေဘၤာသီးဟာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ အာနိသင္ေတြပါရွိေနၿပီး ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေရာဂါရွင္မ်ားမွာ ေသြးတိုးအခ်ိဳဓာတ္ က်ဆင္းလာတာကို မိမိတို႔ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္”လို႕ Dr.Theeshan Bahorun က ရွင္းျပထားပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ သေဘၤာသီးဟာ၁၄ပတ္ေလာက္ ၾကာတဲ့အခါမွာ ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို ေဖာ္ ထုတ္ႏိုင္ပါတယ္။ဒါ့အျပင္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ျဖစ္ေစႏိုင္ေစတဲ့ အခ်က္ေတြ ျဖစ္တဲ့ ယူရစ္အက္ဆစ္၊ creatinine နဲ့ ကိုလက္စတီေရာေတြကိုလည္း ပံုမွန္ အေျခအေနမွာ ရွိေနေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခံတြင္းက်န္းမာေရးကိုလည္း ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဆက္လက္ေလ့လာေနတာကေတာ့ အာနိသင္ အထိေရာက္ဆံုး ျဖစ္ေစမယ့္ ပမာဏကို စံျပဳသတ္မွတ္ႏိုင္ဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Nutrition မွာ ေဖာ္ျပ ထားတာျဖစ္ပါတယ္။

သက္ႏွင္း
ref;IANS
Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...