အစားအစာ (ပရုိတင္း) ႏွင့္ က်န္းမာေရး



အစားအစာမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ကို အာဟာရျဖစ္ေစပါသည္။ အစားအစာသည္ အဆီမ်ားႏွင့္ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္မ်ားကဲ့သို႔ေသာ ေလာင္စာမ်ားျဖင့္ ေထာက္ပံ့ေပးပါသည္။ ထုိအဆီမ်ားႏွင့္ ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ လူပ္ရွားသြားလာမူမ်ားအတြက္ လုိအပ္ေသာ စြမ္းအင္မ်ားကို ျဖည့္စြက္ေထာက္ပံ့ရန္ဓာတ္တုိးျခင္း (သို႔မဟုတ္) ေအာက္စီဂ်င္ေပါင္းျခင္း မ်ား ေဆာင္ရြက္ေပးပါသည္။ အစားအစာမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္မူအတြက္ ပရုိတင္းကို ေထာက္ပံ့ေပးျပီး ခႏၶာကိုယ္၏ တစ္သွ်ဴး၊ အသားမွ်င္မ်ားကိုလည္း ထိန္းသိမ္းေပးပါသည္။ အစားအစာသည္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားကို ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ အသက္ရွင္မူလုပ္ငန္းစဥ္မ်ားကို ထိန္းညွိေပးျခင္းျဖင့္ ကူညီေပးပါသည္။ ေနထုိင္မေကာင္းျခင္း၊ မက်န္းမာျခင္းမ်ားကို ဆန္႕က်င္ကာ ခႏၶာကိုယ္ကို ကူညီေပးပါသည္။


အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္အမ်ိဳးမ်ိဳး

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္မွာ ဟစ္တီဒင္းလုိင္စင္း၊ ထရစ္တုိဖန္၊ ဖီႏုိင္လ္လနင္း၊ မက္သီအိုနင္း၊ သီအုိနင္း၊ လူစင္း၊ အုိင္အုိလူစင္းႏွင့္ ေဗလင္းတုိ႔ ျဖစ္ပါသည္။ တစ္ပိုင္းတစ လုိအပ္ေသာ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္မ်ားမွာ အာဂ်င္းနင္း၊ တုိင္ယိုစင္း၊ စစ္စတင္း၊ ဂလုိင္စင္းႏွင့္ ဆာရင္းတုိ႔ျဖစ္ပါသည္။ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ အမုိင္ႏုိအက္ဆစ္မ်ားႏွင့္ ဂလူးတာမစ္အက္ဆစ္၊ အက္စ္ပါတစ္အက္ဆစ္၊ အယ္လ္လနင္း၊ ပရုိလင္းႏွင့္ ဟုိက္ဒရုိေအာက္စီပရုိတင္းတုိ႔ျဖစ္ပါသည္။


ပရုိတင္းဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား

ပရုိတင္းဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းသည္ ကေလးႏွင့္လူၾကီးမ်ားတြင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ နည္းလမ္းေပါင္းစံု ရွိတတ္ပါသည္။ ကေလးမ်ားတြင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့နည္းျခင္း ၾကီးထြားဖြံ႕ျဖိဳးမူမရွိျခင္းႏွင့္ ေရာဂါပိုး၀င္လြယ္၍ ေသဆံုးျခင္းတုိ႔ျဖစ္ေပၚတတ္ပါသည္။ မိခင္ႏုိ႔ျဖတ္ျပီးေနာက္ ပရိုတင္းဓာတ္ၾကာရွည္စြာခ်ိဳ႕တဲ့ပါက အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ေရာဂါ (သို႔မဟုတ္) ကရုိတင္းဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့သည့္ လကၡဏာစုျဖစ္တတ္ပါသည္။ ၎လကၡဏာမ်ားမွာ ခႏၶာကိုယ္ၾကီးထြားမူေႏွးေကြးျခင္း၊ ပတ္၀န္းက်င္၏လူံ႕ေဆာ္မူ၊ ထိခိုက္မူကိုမခံႏုိင္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးေဖာေရာင္ျခင္း၊ ဆံပင္မ်ားေျခာက္ေသြ႕ျခင္းႏွင့္ အင္အားမရွိပဲ အေရာင္ေျပာင္းျခင္း၊ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕ျခင္ျပီး အင္အားမရွိပဲ အက္ကြဲျခင္း၊ အေရာင္ေျပာင္းျခင္း၊ ၀မ္းေလွ်ာ၊ ၀မး္ပ်က္ျခင္း၊ ေသြးအားနည္ျခင္း၊ ေရာဂါဒဏ္ကို ခံႏုိင္ရည္မရွိျခင္းႏွင့္ အသည္းအဆီဖံုးျခင္းတုိ႔ျဖစ္ပါသည္။

လူၾကီးမ်ားတြင္ အစားအစာထဲ၌ ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့က်ျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ ေရာဂါျဖစ္ပြားမူဒဏ္ကို ခံႏုိင္ရည္မရွိျခင္း၊ ေျခေထာက္တြင္ ေဖာေရာင္ျခင္းႏွင့္ ၀မ္းဗုိက္တြင္ အရည္မ်ားစုျခင္း (ေရဖ်ဥ္း၀င္ျခင္း) တုိ႔ျဖစ္တတ္ပါသည္။


ပရုိတင္းလုိအပ္မူ

အစားအစာထဲတြင္ရွိေသာ ပရိုတင္းသည္ ကြဲျပားျခားနားေသာ အမ်ိဳးမ်ိဳးေသာ ပစၥည္းမ်ားမွ ရရွိႏုိင္ပါသည္။ ၎တုိ႔မွာ ေကာက္ပဲသီးႏွံ႕မ်ား၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေျမပဲ အဆီပါေသာအေစ့မ်ား၊ ႏုိ႔အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ အသားတို႔ျဖစ္ပါသည္။

အစားအစာမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လက္ေတြ႕အသံုး၀င္စြာ လုပ္ငန္းမ်ားေဆာင္ရြက္ေပးပါသည္။ အစားအစာမ်ားကို (၁)စြမ္းအင္ကိုျဖစ္ေစေသာအစားအစာမ်ား (၂)ခႏၶာကုိယ္တည္ေဆာက္မူကို ေဆာင္ရြက္ေပးေသာအစားအစာမ်ားႏွင့္ (၃) ေရာဂါမျဖစ္ပြားေစရန္ ကာကြယ္ေပးေသာအစား အစာမ်ားဟူ၍ ခြဲျခားထားပါသည္။

ကာဗြန္ဟုိက္ဒရိတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္မ်ားၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကို စြမ္းအင္ျဖစ္ေစေသာ (သို႔မဟုတ္) စြမး္အင္ထုတ္လုပ္ေပးေသာ အစားအစာမ်ားဟူ၍ ေခၚပါသည္။ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ားတြင္ အသင့္အတင့္ ပမာဏရွိေသာ အသားဓာတ္မ်ားအျပင္ သတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ဗုိက္တာမင္အခ်ိဳ႕မ်ားလည္းပါရွိပါသည္။ အာဟာရဓာတ္နည္းပါးေသာ အစားအစာမ်ားအား စားသံုးျခင္းသည္ အေရးၾကီးေသာ အေၾကာင္းရင္းမ်ား ျဖစ္ပါသည္။

ပရုိတင္း(သို႔မဟုတ္)အသားဓာတ္ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကို ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္ေပးေသာ အစားအစာမ်ားဟုေခၚပါသည္။ ၎တို႔တြင္ ႏြားႏုိ႔၊ အသား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥ(ဥမ်ိဳးစံု)၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အဆီဓာတ္ပါ၀င္ေသာ အေစ့မ်ား၊ ေျမပဲႏွင့္ အဆီနည္းေသာ ဂ်ံဳမူန္႕မ်ားပါ၀င္ပါသည္။

မ်ားေသာအားျဖင့္ တိရစၦာန္မ်ားမွရရွိေသာ ပရုိတင္းမ်ားသည္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရအာနိသင္(တန္ဖုိး)မ်ား ပို၍ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္ပါသည္။ ကေလးမ်ား၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ႏွင့္ ႏုိ႕တုိက္မိခင္မ်ားတြင္ ပိုမုိလုိအပ္ပါသည္။ ႏုိ႔၊ ဥအမ်ဳိးမ်ိဳးႏွင့္ အသားမ်ားမွ ရရွိေသာ ပရိုတင္းမ်ားကို မ်ားစြာေသာ ပမာဏရရွိရန္ လုိအပ္ပါသည္။

ပရုိတင္းလုိအပ္မူသည္ အသက္အရြယ္ႏွင့္ ဇီ၀ကမၼေျပာင္းလဲမူ အေျခအေနမ်ားေပၚတြင္ မူတည္ပါသည္။ တိရစၦာန္မွာ ရရွိေသာ ပရုိတင္းမ်ားမွာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ၾကက္ဥ၊ ႏုိ႔(ႏြားႏုိ႔)၊ သိုးသားႏွင့္ ငါးတုိ႔ ျဖစ္ပါသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွ ရရွိေသာ အသားဓာတ္မ်ားမွာ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား (ဥပမာ - ဆန္၊ ေျပာင္း၊ ဂ်ံဳ)၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး (ဥပမာ - စေတာပဲ၊ ကုလားပဲ၊ မတ္ပဲ)၊ အဆီထြက္ေသာအေစ့မ်ားႏွင္ ့အခြံမာသီးမ်ား (ဥပမာ - အုန္းသီး၊ ေျမပဲ) ႏွင့္ ပဲပိစပ္ (သို႔မဟုတ္) ပဲပုပ္တုိ႔ ျဖစ္ပါသည္။


အၾကံျပဳခ်က္

ကြ်ႏု္ပ္တုိ႔ အသက္ရွင္ရန္ က်န္းမာေရးသည္ အလြန္အေရးၾကီးပါသည္။ အစားအစာတြင္ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္၊ အဆီဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ဗီတာမင္ႏွင့္ ေရမ်ားအေရးၾကီးသကဲ့သို႔ ပရုိတင္းဓာတ္သည္လည္း မရွိမျဖစ္လုိအပ္ပါသည္။ သို႔ျဖစ္ပါ၍ ခႏၶာကိုယ္တည္ေဆာက္မူတြင္ လုိအပ္ေသာ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ား၊ ခႏၶာကိုယ္အားေရာဂါမျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ေပးေသာ ပရုိတင္းဓာတ္မ်ား လံုေလာက္စြာ၊ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ စားသံုးသင့္ပါသည္။

ေဒါက္တာျမင့္သန္းထြန္း (HEALTH CARE JOURNAL)

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...