ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ ၀ိုင္နီ


Health Updates Journal No. 88

ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာ ထုတ္ေဖာ္ထားတာကေတာ့ ၀ိုင္နီကေနရတဲ့ resveratrol့ဟာ ကင္ဆာကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိတယ္ဆိုတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၀ိုင္နီကရတဲ့ resveratrol ဟာ ကိုယ္ခႏၶာထဲမွာ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈ ျဖစ္စဥ္မ်ားစြာကို လွ်င္ျမန္စြာျဖစ္ေစၿပီး ဆဲလ္ေတြအထဲမွာ resveratrol sulphate ဆိုၿပီးဆာလဖာနဲ႔ ပူးေပါင္းလိုက္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာေတာ့ ပိုမိုအစြမ္းထက္တဲ့ ဓာတ္ေပါင္းအျဖစ္ကို ေရာက္ရွိသြားၿပီး ဆဲလ္မ်ားတြင္းက အင္ဇိုင္းမ်ားကို စြမ္းအားပိုမို အားေကာင္းေစပါတယ္။ အဲဒီအခါမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္ၿပီး ေသဆံုးေစႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီ University of Leicester မွ ကင္ဆာသုေတသီ ပါေမာကၡ Dr Karen Brown က ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈမွာ ႂကြက္မ်ားကို အသံုးျပဳခဲ့ၿပီး ၀ိုင္နီမွာပါ၀င္တဲ့ resveratrol ဟာ ဆာလဖာနဲ႔ေပါင္းၿပီးေနာက္မွာဆိုရင္ႂကြက္ေတြရဲ႕ ေသြးရည္ၾကည္နဲ႔ တစ္႐ႈးေတြထဲက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သာမန္ထက္ ပိုမိုၿပီး တိုက္ခိုက္ေသဆံုးေစႏိုင္တယ္ ဆိုတာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြရဲ႕ ႀကီးထြားမႈႏႈန္းကိုလည္း ပိုမိုေႏွးေကြး သြားေစတယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ resveratrol sulphate ဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ထဲက ဆဲလ္ေတြကိုသူ႕ ဆဲလ္ေတြကို သူ႔ဘာသာျပန္သတ္ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ပြားႏွဳန္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Science မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။

သန္႔စင္
ref;ANI
Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...