ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ လုပ္နည္း
ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ ဆိုေပသိ ဒါက လန္ဒန္ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္လို႕သာ မွတ္ရပါမယ္ရွင္။ ႏွမ္းဖတ္ခဲေလးမ်ား အလြယ္ ရႏိုင္ရင္ေတာ့အညာေဒသေတြမွာလို ဆားေလးနယ္စဥ့္အိုးေလးထဲ ပိတ္ထားႏိုင္ရင္ ၄- ၅ရက္ေနရင္ ႏွမ္းဖတ္ေလးေတြ ခ်ဥ္လာပါမယ္ေနာ္( ဒါက အေဖနဲ႔ဖုန္းဆက္ရင္းစပ္စုရတာ) အညာမွာက ေျမပဲတို႕ ႏွမ္းတို႕ ဆီၾကိတ္တဲ႔အခါ ဆုံထဲ က်န္ခဲ႔တဲ႔အဖတ္ေလးေတြကို အခဲျဖစ္ေအာင္ေနလွန္းထားတာ မ်ားလြန္းရင္လဲ ႏြားစာခြက္ထဲ ထဲ႔လိုက္တာျမင္ဖူးသလိုပဲ ျပီးမွသူတို႕က ဆားနဲ႔ခ်ဥ္တာေပါ့ ။ အဲဒါနဲ႔ အညာအေၾကာင္းေျပာလို႕ က်မတို႕ အေဖ့ရြာမွာနားသတုန္းက ဖရဲသီးေတြ႕ေတာ့ စားခ်င္တာေလ ျပီးေတာ့ ရြာက လူေတြက အဲဒါ ႏြားပဲေကြၽးတာတဲ႔ နင္သြားေရာ အဲဒါ တခါ။ ေနာက္တခါက်ေတာ့ က်မတို႕ကေလးေတြက ရြာ႐ိုးကိုးေပါက္ေလွ်ာက္လည္ေတာ့ တအိမ္က လဘက္ရည္တိုက္မတဲ႔။ က်မကိုထိန္းတဲ႔ ဟိနိၵဴ အကားၾကီးက( အမၾကီးလို႕ဟိနိၵဴ လိုေခၚတာ) အရမ္း လဘက္ရည္ ၾကိဳက္တာေလ အဲဒါနဲ႔ အဲဒီသတင္းကို က်မ က ၾကားၾကားခ်င္း အဖြားအိမ္ကို ဆတ္စလူးထ အျမန္ေျပးျပီး ရန္ကုန္ကပါသူေတြကို ဝမ္းသာအားရေျပာတာေပါ့။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ တခ်ိန္လုံး အိေျႏၵၾကီးနဲ႔ အိမ္ထဲက အိမ္ျပင္မထြက္ပဲ အဖြားအိမ္ထဲမွာပဲ ေနတဲ႔ က်မအမ အပ်ိဳၾကီးမမလွလွ၂ေယာက္က အလွေလးေတြျပင္ျပီး လိုက္လာတာေပါ့ ဟိုေရာက္ေတာ့ ေလ ေရေႏြးၾကမ္းၾကီးေတြ တိုက္ေရာ မုန္႕ေတြေတာ့ စုံလို႕ပဲ။ အခါတင္တဲ႔ရက္ပိုင္းေတြကို အိမ္တိုင္းမွာ မုန္႔မ်ိဳးစုံရွိပါတယ္။ သို႕ေသာ္ အဲဒီညမွာ က်မကို အကားေရာ မမၾကီး မမေလးကၾကိတ္ျပီး နေမာနမဲ႔ သတင္းအမွားေပးမႈနဲ႔ ဆူပါေလေရာ ( အခုေတာင္ထပ္ဆူမလား မသိဘူး စာထဲ ထဲ႔ေရးလို႕)
ကဲ က်မတို႕ရဲ႔ ႏိုင္တငံျခားက ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ကေရာတဲ႔ ဒီလိုပါ။.ဒီမွာက အာရပ္အစားအစာဆိုင္ေတြ တူရကီ ေတြေရာင္းတဲ႔ grocery ဆိုင္ေတြမွာရွိပါတယ္။ သူတို႕ အေခၚ တဟိနိ လို႕ေခၚတဲ႔ ႏွမ္းအႏွစ္ေပါ့ေနာ္ အဲဒီဟာကို က်မက အလြယ္သုံးပါတယ္။ ႏွမ္းကို ၾကိတ္ထားတာေလ။ သံလြင္ဆီကို ထဲ႔ ထားေသးတယ္။ က်မက အဲဒီဆီေတြကို လုံးဝထုတ္ပလိုက္တယ္။ သိမ္းထားေသးတယ္ေနာ္။ အသုတ္ ထဲျပန္ထဲ႔မယ္ေလ။ ဆီစစ္ျပီးသား ႏွမ္းဖတ္အႏွစ္ကို ဆား ၂ဇြန္းနဲ႔ ေရေလး ဇြန္း၁ဇြန္းစာနဲနဲေလးနဲ႔ ေရာေမႊ ေလလုံးဗူးနဲ႔ပိတ္ျပီး နဲနဲပူတဲ႔ေနရာမွာထားလိုက္တယ္။ ေနလွန္းႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၄- ၅ရက္ေနေတာ့ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ဆန္ဆန္ေလးျဖစ္ေနျပီ။
ကဲ က်မတို႕ရဲ႔ ႏိုင္တငံျခားက ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ကေရာတဲ႔ ဒီလိုပါ။.ဒီမွာက အာရပ္အစားအစာဆိုင္ေတြ တူရကီ ေတြေရာင္းတဲ႔ grocery ဆိုင္ေတြမွာရွိပါတယ္။ သူတို႕ အေခၚ တဟိနိ လို႕ေခၚတဲ႔ ႏွမ္းအႏွစ္ေပါ့ေနာ္ အဲဒီဟာကို က်မက အလြယ္သုံးပါတယ္။ ႏွမ္းကို ၾကိတ္ထားတာေလ။ သံလြင္ဆီကို ထဲ႔ ထားေသးတယ္။ က်မက အဲဒီဆီေတြကို လုံးဝထုတ္ပလိုက္တယ္။ သိမ္းထားေသးတယ္ေနာ္။ အသုတ္ ထဲျပန္ထဲ႔မယ္ေလ။ ဆီစစ္ျပီးသား ႏွမ္းဖတ္အႏွစ္ကို ဆား ၂ဇြန္းနဲ႔ ေရေလး ဇြန္း၁ဇြန္းစာနဲနဲေလးနဲ႔ ေရာေမႊ ေလလုံးဗူးနဲ႔ပိတ္ျပီး နဲနဲပူတဲ႔ေနရာမွာထားလိုက္တယ္။ ေနလွန္းႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၄- ၅ရက္ေနေတာ့ ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ဆန္ဆန္ေလးျဖစ္ေနျပီ။
ဒါက ဝယ္လို႕ရတဲ႔ ေနရာက လူေတြ အတြက္ေပါ့ေနာ္။
မရတဲ႔ေနရာက လူေတြက
- ႏွမ္း ၁ကီလို
-ေရ ၃ဇြန္း ( စားပြဲတင္)
- ေနၾကာဆီ ၃ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ဆား ၃ဇြန္း (စားပြဲတင္)
စစခ်င္း ႏွမ္းကို blender မွာထဲ႔ ေနၾကာဆီ ၃ဇြန္း(စားပြဲတင္), ေရထဲ႔ ေမႊလိုက္ပါတယ္။ လုံးဝေက်သြားရင္ ခဏလက္နဲ႔ ညွစ္ညွစ္ေပးျပီး အဝတ္ပါးထဲ ထဲ႔ က်ပ္ေနေအာင္ ခ်ည္ ဇကာေပၚတင္ျပီး အေပၚက အေလး ဖိထားလိုက္တယ္။ ၂၄ ၾကာရင္ ျဖည္ျပီး ဆားနယ္ေလလုံးဗူးနဲ႔ပိတ္ျပီး နဲနဲပူတဲ႔ေနရာမွာ ထားလိုက္တယ္။ ေနလွန္းႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၄- ၅ ရက္ေနေတာ့ ႏိုင္ငံျခားက ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ ေလးရပါျပီ။
C@Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook PageTwitter Google+
မရတဲ႔ေနရာက လူေတြက
- ႏွမ္း ၁ကီလို
-ေရ ၃ဇြန္း ( စားပြဲတင္)
- ေနၾကာဆီ ၃ဇြန္း(စားပြဲတင္)
-ဆား ၃ဇြန္း (စားပြဲတင္)
စစခ်င္း ႏွမ္းကို blender မွာထဲ႔ ေနၾကာဆီ ၃ဇြန္း(စားပြဲတင္), ေရထဲ႔ ေမႊလိုက္ပါတယ္။ လုံးဝေက်သြားရင္ ခဏလက္နဲ႔ ညွစ္ညွစ္ေပးျပီး အဝတ္ပါးထဲ ထဲ႔ က်ပ္ေနေအာင္ ခ်ည္ ဇကာေပၚတင္ျပီး အေပၚက အေလး ဖိထားလိုက္တယ္။ ၂၄ ၾကာရင္ ျဖည္ျပီး ဆားနယ္ေလလုံးဗူးနဲ႔ပိတ္ျပီး နဲနဲပူတဲ႔ေနရာမွာ ထားလိုက္တယ္။ ေနလွန္းႏိုင္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။ ၄- ၅ ရက္ေနေတာ့ ႏိုင္ငံျခားက ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ ေလးရပါျပီ။
C@Danuphyu Daw Saw Yee (London)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook PageTwitter Google+