ထမင္းကို အေအးခံစားလွ်င္ ကယ္လိုရီ ထက္၀က္ေက်ာ္ေလ်ာ့နဲ
သမန္းက်ား၊ ရတနာပံုေန ့စဥ္
ထမင္းသည္ ကယ္လိုရီမ်ားျပား သည့္အတြက္ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္း အဆီစုေစျခင္း၊ အ၀လြန္ေစျခင္း တို ့ကို ျဖစ္ေစ နိုင္ရာ၀ယ္ အုန္းရည္ျဖင့္ ခ်က္ကာ ေရခဲေသတၱာ ထဲတြင္ ေန ့တစ္၀က္ ခန္ ့အေအးခံ ထားျခင္းျဖင့္ ထမင္းတြင္ ပါေသာ ကစီဓါတ္ကို ေျခဖ်က္ရန္ အခ်ိန္ပုိယူရသည့္အတြက္ ခႏၶာကိုယ္အေနျဖင့္ ကယ္လိုရီကိုျဖည္းျဖည္း ခ်င္းသာ စုပ္ယူနိုင္မည္ ျဖစ္သည့္ အတြက္ ကယ္လိုရီ မူလ ထက္ ၆၀ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲသြားေစ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သီရိလကၤာနိုင္ငံ သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
ကစီဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ ထမင္းကဲ့သို ့စားစရာမ်ားသည္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ၾကြယ္၀ျပီး စြမ္းအင္အရင္း အျမစ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္သည္။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို စားေသာက္လိုက္လွ်င္ အစာေျခစနစ္က သၾကား ဓါတ္ျဖစ္သြားေအာင္ ေျခဖ်က္ ေျပာင္းလဲပစ္သည္။ သၾကားဓါတ္ေျပာင္းလဲျပီးေနာက္ ပိုလ်ံေနေသးေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို ခႏၶာကိုယ္က သိုေလွာင္ထားသကဲ့သို ့ လိုအပ္လွ်င္ ဂလူးကို ့စ္ျဖစ္ေအာင္ အသြင္ေျပာင္းေပးသည္။ သို ့ေသာ္ ေသြးတြင္းဂလူးကို ့စ္ မ်ားလြန္းလ်င္ အဆီျဖစ္သြားကာ ခႏၶာကိုယ္ေနရာ အနွံ ့ အဆီစုေ၀းသြားမည္ျဖစ္သည့္အတြက္ ၀လာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ရွင္းျပသည္။
သို ့ျဖစ္ရာ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက အစားအစာမ်ားပါ အဟာရအာနိသင္ကို ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူမည့္ ကယ္လိုရီပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ကာ ၏ေသြးတြင္း သၾကားဓါတ္ႏွင့္ ဂလူးကို ့စ္ ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္နုိင္ရန္ ၾကိဳးပမ္း စမ္းသပ္ျခင္းျဖစ္ရာ ထမင္းတစ္အိုးကို အုန္းရည္အနည္းငယ္ ခပ္ျပီး တည္ကာ က်က္သြားလွ်င္ အေအးခံျခင္း ျဖင့္ ေၾကာင္း သိရသည္။
ယခင္ကလည္း ယူေကသုေတသီမ်ားက ပါစတာေခါက္ဆြဲကို ခ်က္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံလွ်င္ ဂလူးကို ့စ္ျဖစ္ ပြားမႈနွဴန္း ေလ်ာ့နဲေၾကာင္း အေထာက္အထားခိုင္လံုစြာျဖင့္ ျပသခဲ့ျပီးျဖစ္ရာ၀ယ္ ယခုအခါ သီရိလကၤာ နိုင္ငံသုေတသီမ်ား ကလည္း ထမင္းကိုအေအးခံျခင္းျဖင့္ ကာဗိုဟိုက္ဟရိတ္ပမာဏကို ထက္၀က္ေက်ာ္ေလ်ာ့ ခ်နိုင္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိ ခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို ့ ဆန္ ၃၈မ်ိဳးကို အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းသပ္ခ်က္ျပဳတ္ ခဲ့တာပါ။ အုန္းရည္နဲ ့ခ်က္လိုက္တဲ့ ထမင္းကို တမနက္ခင္း ေလာက္ အေအးခံထားလိုက္ရင္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၆၀ ရာခိုင္ႏွဴန္းေလ်ာ့ျပီး ဒီနည္းဟာ ထမင္းရဲ ့ကာဗိုဟိုက္ဟရိတ္ ပမာဏကို အမ်ားဆံုးေလ်ာ့ခ်နိုင္တဲ့ နည္းျဖစ္ပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦး က ေျပာျပသည္။
ထမင္းတစ္အိုးထဲကို အုန္းရည္ တစ္ဇြန္းေလာက္ခပ္ျပီး မိနစ္ ၄၀ေလာက္ တည္ထားလိုက္ပါ။ ျပီးရင္ ၁၂နာရီၾကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၆၀ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲသြား မွာျဖစ္ ပါတယ္ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာျပသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ထမင္းသည္ ကယ္လိုရီမ်ားျပား သည့္အတြက္ ၀မ္းဗိုက္ပိုင္း အဆီစုေစျခင္း၊ အ၀လြန္ေစျခင္း တို ့ကို ျဖစ္ေစ နိုင္ရာ၀ယ္ အုန္းရည္ျဖင့္ ခ်က္ကာ ေရခဲေသတၱာ ထဲတြင္ ေန ့တစ္၀က္ ခန္ ့အေအးခံ ထားျခင္းျဖင့္ ထမင္းတြင္ ပါေသာ ကစီဓါတ္ကို ေျခဖ်က္ရန္ အခ်ိန္ပုိယူရသည့္အတြက္ ခႏၶာကိုယ္အေနျဖင့္ ကယ္လိုရီကိုျဖည္းျဖည္း ခ်င္းသာ စုပ္ယူနိုင္မည္ ျဖစ္သည့္ အတြက္ ကယ္လိုရီ မူလ ထက္ ၆၀ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲသြားေစ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သီရိလကၤာနိုင္ငံ သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
ကစီဓါတ္ၾကြယ္၀ေသာ ထမင္းကဲ့သို ့စားစရာမ်ားသည္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ၾကြယ္၀ျပီး စြမ္းအင္အရင္း အျမစ္ေကာင္းမ်ား ျဖစ္သည္။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို စားေသာက္လိုက္လွ်င္ အစာေျခစနစ္က သၾကား ဓါတ္ျဖစ္သြားေအာင္ ေျခဖ်က္ ေျပာင္းလဲပစ္သည္။ သၾကားဓါတ္ေျပာင္းလဲျပီးေနာက္ ပိုလ်ံေနေသးေသာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ကို ခႏၶာကိုယ္က သိုေလွာင္ထားသကဲ့သို ့ လိုအပ္လွ်င္ ဂလူးကို ့စ္ျဖစ္ေအာင္ အသြင္ေျပာင္းေပးသည္။ သို ့ေသာ္ ေသြးတြင္းဂလူးကို ့စ္ မ်ားလြန္းလ်င္ အဆီျဖစ္သြားကာ ခႏၶာကိုယ္ေနရာ အနွံ ့ အဆီစုေ၀းသြားမည္ျဖစ္သည့္အတြက္ ၀လာျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ရွင္းျပသည္။
သို ့ျဖစ္ရာ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက အစားအစာမ်ားပါ အဟာရအာနိသင္ကို ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္က စုပ္ယူမည့္ ကယ္လိုရီပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ကာ ၏ေသြးတြင္း သၾကားဓါတ္ႏွင့္ ဂလူးကို ့စ္ ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္နုိင္ရန္ ၾကိဳးပမ္း စမ္းသပ္ျခင္းျဖစ္ရာ ထမင္းတစ္အိုးကို အုန္းရည္အနည္းငယ္ ခပ္ျပီး တည္ကာ က်က္သြားလွ်င္ အေအးခံျခင္း ျဖင့္ ေၾကာင္း သိရသည္။
ယခင္ကလည္း ယူေကသုေတသီမ်ားက ပါစတာေခါက္ဆြဲကို ခ်က္ျပဳတ္ျပီး အေအးခံလွ်င္ ဂလူးကို ့စ္ျဖစ္ ပြားမႈနွဴန္း ေလ်ာ့နဲေၾကာင္း အေထာက္အထားခိုင္လံုစြာျဖင့္ ျပသခဲ့ျပီးျဖစ္ရာ၀ယ္ ယခုအခါ သီရိလကၤာ နိုင္ငံသုေတသီမ်ား ကလည္း ထမင္းကိုအေအးခံျခင္းျဖင့္ ကာဗိုဟိုက္ဟရိတ္ပမာဏကို ထက္၀က္ေက်ာ္ေလ်ာ့ ခ်နိုင္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိ ခဲ့ၾကျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ကၽြန္ေတာ္တို ့ ဆန္ ၃၈မ်ိဳးကို အမ်ိဳးမ်ိဳး စမ္းသပ္ခ်က္ျပဳတ္ ခဲ့တာပါ။ အုန္းရည္နဲ ့ခ်က္လိုက္တဲ့ ထမင္းကို တမနက္ခင္း ေလာက္ အေအးခံထားလိုက္ရင္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၆၀ ရာခိုင္ႏွဴန္းေလ်ာ့ျပီး ဒီနည္းဟာ ထမင္းရဲ ့ကာဗိုဟိုက္ဟရိတ္ ပမာဏကို အမ်ားဆံုးေလ်ာ့ခ်နိုင္တဲ့ နည္းျဖစ္ပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦး က ေျပာျပသည္။
ထမင္းတစ္အိုးထဲကို အုန္းရည္ တစ္ဇြန္းေလာက္ခပ္ျပီး မိနစ္ ၄၀ေလာက္ တည္ထားလိုက္ပါ။ ျပီးရင္ ၁၂နာရီၾကာ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ ၆၀ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲသြား မွာျဖစ္ ပါတယ္ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ေျပာျပသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+