ငါးႏွင့္ပင္လယ္စာကို အရြက္ျဖင့္ တြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခကို ေလ်ာ့ခ်နိုင္
By သမန္းက်ား၊ ရတနာပံု
ပင္လယ္စာႏွင့္ ငါးတို ့ကို အရြက္ မ်ားမ်ားျဖင့္ စားသံုးေပးလ်င္ ပခံုးရိုးကင္ဆာ အႏၱရယ္ကို အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ ေလ်ာ့ခ်နိုင္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ ကယ္လီဖိုးနီးယားျပည္နယ္၊ လိုမာလင္ဒါ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ထုတ္ျပန္ေၾကျငာ သည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားမ်ား သူေတြမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲတဲ့အျပင္ နွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ ့ အ၀လြန္တဲ့ေရာဂါေတြပါ ျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲတာကိုေတြ ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပိုစားတဲ့ လူေတြမွာ ပခံုးရိုးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္းကလည္း သိသာထင္ရွားစြာ ေလ်ာ့နဲ တာကိုေတြ ့ရတ့ဲအတြက္ ေလ့လာဆန္းစစ္ မႈ မ်ားအရ ပင္လယ္စာ၊ ငါးနဲ ့အသီးအရြက္ေတြကို စနစ္တက် စားေပးမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲသြားမယ္လို ့ ေၾကညာခ်က္ ထုတ္ျပန္ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦးက ရွင္းျပသည္။
သုေတသီမ်ားသည္ သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူ လူေပါင္း ၇၇၆၅၉ ဦးတို ့၏ အစားအစာစားေသာက္မႈ ဆိုင္ရာ စစ္တမ္း အေမးအေျဖမ်ား၊ ေဆးကုသမႈမွတ္တမ္းမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါသည္အျဖစ္ မွတ္ပံုတင္ ထားျခင္း မ်ားကို ေလ့လာဆန္းစစ္ ခဲ့ျပီး ၄င္းတို ့၏ ေဆးလိပ္နွင့္အရက္ေသာက္သံုးမႈတို ့ကိုပါ ထည့္သြင္း တြက္ခ်က္ခဲ့ရာ၀ယ္ သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ား သည္ အသားစားသူမ်ားထက္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ ၂၂ ရာခိုင္ႏွဴန္း နဲပါးသည္ကို ေတြ ့ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
တစ္လကို ငါး အနဲဆံုး တစ္ၾကိမ္စားေပးျပီး အသားစားတဲ့ နွဴန္းကိုလည္း တစ္ၾကိမ္ထက္မပိုတဲ့ သက္သတ္ လြတ္ စားသူ ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္းက ၄၃ ရာခိုင္နွဴန္းေတာင္ ေလ်ာ့နဲတာကို ေတြ ့ရပါတယ္။ ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့တို ့ကိုစားေပး တဲ့ သက္သတ္လြတ္သမားေတြမွာေတာ့ ၁၈ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့တာကိုေတြ ့ရျပီး ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့၊ ငါး၊ အသား တို ့ကို တစ္လတစ္ၾကိမ္ေလာက္ စားေပးတဲ့သူေတြမွာေတာ့ ၁၆ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲတာကို ေတြ ့ရပါတယ္ဟု ၄င္းက ဆက္ လက္ ေျပာျပသည္။ ငါးနွင့္အသား စားျခင္း ကို တစ္ပတ္တစ္ၾကိမ္ႏွဴန္းအထိ ေလ်ာ့ခ်နိုင္လ်င္ပင္ အက်ိဳးမ်ားစြာရွိျပီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ အနည္းဆံုး ၈ ရာခိုင္နွဴန္း ေလ်ာ့သြားနိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ကင္ဆာအႏၱရယ္ ေလ်ာ့ခ်ဖို ့ အျပည့္အ၀သက္သတ္လြတ္စားေပးဖို ့ မလိုအပ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့နဲ ့ ငါးစားတဲ့နွဴန္းကို အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ထိန္းထားနိုင္ဖို ့ဘဲ လိုအပ္တာပါ။ ကမၻာ့လူဦးေရၾကီး တစ္ရပ္ လံုးရဲ ့ ၄ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏွဴန္း ဟာ တစ္ခ်ိန္မဟုတ္တစ္ခ်ိန္မွာ ပခံုးရိုးကင္ဆာကို ခံစားရနိုင္ပါတယ္။ ဒါ ၂၀၀၉-၁၁ နွစ္ေတြမွာ ေကာက္ထားတဲ့ စာရင္းပါ။ အခု ၂၀၁၅ ေနာက္ပိုင္းမွာ ဒီထက္ပိုလာဖို ့ပဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူေတြအားလံုး အသား၊ငါး နဲ ့ နို ့ထြက္ ပစၥည္းေတြကို တစ္လတစ္ၾကိမ္ေလာက္ပဲ စားေပးတဲ့ အထိ ထိန္းထားနိုင္ဖို ့ အၾကံျပဳတာပါ ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။
သို ့ေသာ္ ေဖာ္ျပပါအတိုင္း မထိန္းခ်ဳပ္နိုင္လ်င္ အသားအစား ငါးႏွင့္ပင္လယ္စာကို ပိုစားေပးျပီး ၄င္းတို ့ ကိုလည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားျဖင့္ တြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ မ်ားကို ေလ်ာ့ ခ်နိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ပင္လယ္စာႏွင့္ ငါးတို ့ကို အရြက္ မ်ားမ်ားျဖင့္ စားသံုးေပးလ်င္ ပခံုးရိုးကင္ဆာ အႏၱရယ္ကို အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ ေလ်ာ့ခ်နိုင္ မည္ျဖစ္ေၾကာင္း အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စု၊ ကယ္လီဖိုးနီးယားျပည္နယ္၊ လိုမာလင္ဒါ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ထုတ္ျပန္ေၾကျငာ သည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အစားမ်ား သူေတြမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲတဲ့အျပင္ နွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ ့ အ၀လြန္တဲ့ေရာဂါေတြပါ ျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲတာကိုေတြ ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပိုစားတဲ့ လူေတြမွာ ပခံုးရိုးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္းကလည္း သိသာထင္ရွားစြာ ေလ်ာ့နဲ တာကိုေတြ ့ရတ့ဲအတြက္ ေလ့လာဆန္းစစ္ မႈ မ်ားအရ ပင္လယ္စာ၊ ငါးနဲ ့အသီးအရြက္ေတြကို စနစ္တက် စားေပးမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္း နဲသြားမယ္လို ့ ေၾကညာခ်က္ ထုတ္ျပန္ရျခင္းျဖစ္ပါတယ္ဟု သုေတသီတစ္ဦးက ရွင္းျပသည္။
သုေတသီမ်ားသည္ သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူ လူေပါင္း ၇၇၆၅၉ ဦးတို ့၏ အစားအစာစားေသာက္မႈ ဆိုင္ရာ စစ္တမ္း အေမးအေျဖမ်ား၊ ေဆးကုသမႈမွတ္တမ္းမ်ား၊ ကင္ဆာေရာဂါသည္အျဖစ္ မွတ္ပံုတင္ ထားျခင္း မ်ားကို ေလ့လာဆန္းစစ္ ခဲ့ျပီး ၄င္းတို ့၏ ေဆးလိပ္နွင့္အရက္ေသာက္သံုးမႈတို ့ကိုပါ ထည့္သြင္း တြက္ခ်က္ခဲ့ရာ၀ယ္ သက္သတ္လြတ္စားသူမ်ား သည္ အသားစားသူမ်ားထက္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ ၂၂ ရာခိုင္ႏွဴန္း နဲပါးသည္ကို ေတြ ့ရွိခဲ့ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
တစ္လကို ငါး အနဲဆံုး တစ္ၾကိမ္စားေပးျပီး အသားစားတဲ့ နွဴန္းကိုလည္း တစ္ၾကိမ္ထက္မပိုတဲ့ သက္သတ္ လြတ္ စားသူ ေတြမွာ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈနွဴန္းက ၄၃ ရာခိုင္နွဴန္းေတာင္ ေလ်ာ့နဲတာကို ေတြ ့ရပါတယ္။ ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့တို ့ကိုစားေပး တဲ့ သက္သတ္လြတ္သမားေတြမွာေတာ့ ၁၈ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့တာကိုေတြ ့ရျပီး ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့၊ ငါး၊ အသား တို ့ကို တစ္လတစ္ၾကိမ္ေလာက္ စားေပးတဲ့သူေတြမွာေတာ့ ၁၆ ရာခိုင္ႏွဴန္း ေလ်ာ့နဲတာကို ေတြ ့ရပါတယ္ဟု ၄င္းက ဆက္ လက္ ေျပာျပသည္။ ငါးနွင့္အသား စားျခင္း ကို တစ္ပတ္တစ္ၾကိမ္ႏွဴန္းအထိ ေလ်ာ့ခ်နိုင္လ်င္ပင္ အက်ိဳးမ်ားစြာရွိျပီး ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ အနည္းဆံုး ၈ ရာခိုင္နွဴန္း ေလ်ာ့သြားနိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ကင္ဆာအႏၱရယ္ ေလ်ာ့ခ်ဖို ့ အျပည့္အ၀သက္သတ္လြတ္စားေပးဖို ့ မလိုအပ္ပါဘူး။ ၾကက္ဥ၊ ႏြားနို ့နဲ ့ ငါးစားတဲ့နွဴန္းကို အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ထိန္းထားနိုင္ဖို ့ဘဲ လိုအပ္တာပါ။ ကမၻာ့လူဦးေရၾကီး တစ္ရပ္ လံုးရဲ ့ ၄ ဒသမ ၇ ရာခိုင္ႏွဴန္း ဟာ တစ္ခ်ိန္မဟုတ္တစ္ခ်ိန္မွာ ပခံုးရိုးကင္ဆာကို ခံစားရနိုင္ပါတယ္။ ဒါ ၂၀၀၉-၁၁ နွစ္ေတြမွာ ေကာက္ထားတဲ့ စာရင္းပါ။ အခု ၂၀၁၅ ေနာက္ပိုင္းမွာ ဒီထက္ပိုလာဖို ့ပဲ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူေတြအားလံုး အသား၊ငါး နဲ ့ နို ့ထြက္ ပစၥည္းေတြကို တစ္လတစ္ၾကိမ္ေလာက္ပဲ စားေပးတဲ့ အထိ ထိန္းထားနိုင္ဖို ့ အၾကံျပဳတာပါ ဟု ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာျပသည္။
သို ့ေသာ္ ေဖာ္ျပပါအတိုင္း မထိန္းခ်ဳပ္နိုင္လ်င္ အသားအစား ငါးႏွင့္ပင္လယ္စာကို ပိုစားေပးျပီး ၄င္းတို ့ ကိုလည္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားျဖင့္ တြဲဖက္စားေပးျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားနိုင္ေျခ မ်ားကို ေလ်ာ့ ခ်နိုင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+